Reklama

Reklama

VOD (1)

Při otevírání nové budovy, základní školy Willima Dawese v roce 1959, jsou žáci požádáni, aby pro budoucí žáky nakreslili, jak si představují budoucnost za padesát let, kdy bude časová schránka otevřena. Všichni žáci malují obrázky, jen dívka Lucinda popíše svůj list papíru čísly. Učitelka, slečna Taylorová, jí vezme papír dříve, než čísla dopíše. Lucinda slyší šeptající hlasy, které jí čísla diktují, a když je časová schránka vkládána do skrýše, Lucinda zmizí. Učitelka najde Lucindu v suterénu školy, s krvácejícími prsty od škrábání čísel do dveří... O padesát let později je časová schránka vyndána a každý žák dostává jednu obálku. Caleb Koestler dostane vzkaz s čísly od Lucindy, který neodevzdá ve škole, ale vezme si ho domů. Calebův otec John je astrofyzik a ve vzkazu objeví reálná data. John celou noc přepisuje čísla na tabuli, vyhledává na internetu data a je vyděšený z toho, co vidí... Každé datum označuje den nějakého neštěstí, za datem je uveden počet obětí a následují další čísla, která John nedokáže zařadit. Přeskočí je, čímž dostane další datum neštěstí s počtem obětí. Všechna neštěstí se stala po uložení vzkazu do časové schránky... John jede pro Caleba do školy, ale uvízne v zácpě. Na navigaci uvidí souřadnice, které se shodují s číslem, jež je uvedeno za datem a počtem obětí. Johnovi dojde, že je na místě, kde má dojít k dalšímu neštěstí; podle Lucindy tu má zemřít 81 lidí. John vystoupí z vozu a hned nato kousek od něj havaruje letadlo. John už má jistotu, co která čísla znamenají, a snaží se vyhledat Lucindinu rodinu. Johnovi se podaří najít její dceru Dianu, která má již také dceru Abby. John Dianu osloví, a když se zeptá na Lucindu, na její proroctví a řekne, že má druhý den dojít k dalšímu neštěstí, Diana uteče... Diana se vrátí poté, co k prorokovanému neštěstí skutečně dojde. Vysvětlí pak Johnovi, že poslední datum na vzkazu má být datum její smrti. John s Dianou zjistí, že katastrofa se má týkat všech lidí a jedná se o velký žár. Rozhodnou se odjet do hlubokých jeskyní, ale John chce zjistit souřadnice poslední katastrofy: ze dveří, které Lucinda tenkrát poškrábala, sundává lak. John však netuší, že Abby i Caleb stejně jako Lucinda slyší šeptající hlasy, které jim říkají, co se stane... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 542)

bartias 

všechny recenze uživatele

Působivě natočená přehlídka žánrových klišé trpí na neochotu Nicolase Cage rozpomenout si, že taky kdysi dostal Oscara. Místo snahy hrát se Cage jenom snaží tvářit, že hraje a toporný výraz polena přichystaného před krbem kombinuje s přehnanými ksichty. Hororové scény jsou poctivě strašidelné, ale debilně patetický konec bohužel zděsí daleko více. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Mně Cage osobně nikdy nevadil a tady opět zahrál podle mých představ. Podle traileru to vypadalo na skvělý námět, což se mi i potvrdilo ale více mě překvapila ta atmosféra, kdy se na scéně začali objevovat našeptávači a s postupným odhalovaním čísel to na mě udělalo velký dojem. Celkově jsem ale od Proyase po Já, robot čekal více. Obsahuje malý spoiler: Zklamání přišlo až v závěrečných minutách a z filmu se stala nějaká propagace bible. Noe... Strom života... Bez tohoto se to mohlo obejít. 75% ()

Scratt 

všechny recenze uživatele

Proroctví, ač nedosahuje kvalit Smrtihlava nebo Já robot, je dalším povedeným sci-fi Alexe Proyase. Atmosféra je chvílemi solidně napínavá a katastrofy velmi působivé. Pokud by apokalyptický závěr přišel již ve chvíli, kdy Nicolas Cage projíždí zdevastovaným městem a následovaly závěrečné titulky, tak bych neváhal s nejvyšším hodnocením. Bohužel přišlo Nicolasovo, chtělo by se říct "povinné" setkání s rodinou a vylodění dětí s čímž se snížil i můj celkový dojem. 75% a doufám, že na další Proyasův film nebudu muset čekat dalších pět let :-) ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Po odletu dětí jsem se už jenom plácal do čela. To, v co se Knowing zvrhlo, by se dalo beze studu označit za odporný kýč a hnus (viz "Ráj" na konci) a jak píše (a dokonale vystihuje) Galadriel: "minuta totálního slizkého kýče, za který by se nemusel stydět ani Aštan Šeran". Nechutně vlezlé barvy a jakýsi závěr totálně snižují kvalitu filmu. Po už zmiňovaný odlet 4*, zbytek byla taková sračka, že se to nedalo. Proto 3 hvězdy. ... a to se to tak pěkně rozjelo! ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

No a tak se opět potvrdilo, že Kejč je aut a Projas mě naštval, že se mu nepovedlo natočit dobrej film. Jó, triky nebyly špatný (samozřejmě ale taky nebyly vyloženě dobrý). No ale celá ta story mi lezla na nervy a nebyla vůbec zajímavá a byla strašně předvídatelná. Místy to navíc bylo nelogické a přehnané. Nelíbilo se mi to, no... ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Jediné 2 věci mi vadili: Nick Cage tentokrát hraje slušně, ale nemužu se zbavit pocitu že nebyl šťastnou volbou pro takovýhle film. Kdyby studio obsadilo někoho né-tolik okoukaného rozhodně by to filmu prospělo. Druhá věc která mi kladné pocity kazí ,je přinejmenším dost zvláštní konec. Celý film si drží uvěřitelný styl a konec je i na apocaliptické sci-fi dost přitažený za vlasy. No ale jinak skvělý film, bezvadnej příběh (až na ten konec), atmoška, super strhující triky i hudba a dokonce i hororové sekvence byli opravdu děsivé. Celkově hodně nadprůměrné sci-fi s chvílemi výborného sci-fi ,nebýt toho již několikrát proklínaného the end. ()

abenino 

všechny recenze uživatele

Tento film překonal veškerá má očekávání. Děj filmu pojednává o jedné z možných teorií o konci světa, která je jak hrůzu nahánějící, tak i úžasná. Každý s katastrofických filmů nese kousek své pravdy, a jak všichni vědí, nic není nemožné. - 75% ()

reky 

všechny recenze uživatele

!obsahuje SPOILER! Cage patří k mým nejoblíbenějším hercům, takže moje hodnocení rozohodně není jen pozérským kopnutím si. Proroctví je však z mého pohledu hodně průměrný film, jehož předností je nádech tajemna a místy lehoulince hororová atmosféra, příběh jinak veskrze tuctový. Potud tedy v pohodě 3 hvězdy, jenže tu máme onen závěr, který je natahovaný k nevydržení, proboha proč? Ještě chápu loučení Cage se synem, ale ta mnohonásobná objetí už byla i na mě moc. Chápu, že by to tak v reálu třeba i bylo, ale mně to dojem ze snímku a jeho správně destruktivního závěru zkazilo. Skončit to příjezdem Cage a ihned následující explozí, ok. ()

3n3my 

všechny recenze uživatele

Naozaj celkom príjemné prekvapenie, ktoré som po predchádzajúcich Cageových väčších či menších prepadákoch nečakal. Vyzdvihujem najmä atmosféru, scenár len priemer a palec dole opäť za klišé a vykonštruovanosť. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Kdyby Cagemu udělali lifting vrásek na čele, neměl by čím hrát. To hraje takhle špatně všude, nebo jenom pod taktovkou Proyase ? ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Občas se v americké produkci objeví takový divný film, to vždycky potěší. Je to smutné, konec je jistě neradostný, přesto tak nějak naděje neumírá, život není zkrátka fér. Scifi nebo horor, drama je tu taky, někdo by řekla zmatek nad zmatek. Nějakým zázrakem to ale drží pohromadě. První půle je dosti tajemná a skvěle natočená. Pak asi tvůrci moc nevěděli, jak z toho ven, závěr zmatený, ale pořád je to dobrá podívaná, a to i na podruhé, kdy už člověk pointu zná. Nepochybně jedna z těch lepších amerických akcí poslední doby.70% ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Kdo říká že filmy o konci světa nemusí být jenom nudné a přehnané no přece Alex Proyas joo námět je sice trochu suchý a nezajímavý ale tenhle člověk z toho dokázal vyždímat maximum jediná věc s kterou tak trochu selhal je konec , ale když to vemu sem a tam tak se to dá překousnout ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Po drahom, digitálnom, sterilnom a inteligentnú predlohu przniacom I, ROBOT, ktorý neprekvapil, prišiel Proyas s lacným, digitálnym, citlivým a prekvapivým KNOWING, ktoré napísal spisovateľ a ktoré je v rámci hollywoodskeho mainstreamu temnejšie než DARK CITY a CROW dokopy. PS. - Ku kvalitnému zážitku zo stupňujúceho sa príbehu opäť mimoriadne prispelo, že som o deji filmu dopredu nič nevedel. ()

TomStall 

všechny recenze uživatele

Pejsek s kočičkou vařili dort. Pejsek řekl, že bude dobré jako základní ingredienci použít katastrofický film. Kočička opáčila, že chuť bude mdlá, ať přidají trochu toho napětí. Pejsek řekl že když už napětí, tak pořádně a proto přidali ještě mimozemšťany a vesmírné lodě. A když už se zdálo hotovo, kočička se rozhodla přidat náboženství. Šoupli to do trouby, přelili trochou osudu, posypali trochou vědy. A tak milé děti vzniklo Proroctví. Kdyby tam těch ingrediencí bylo méně, dort by chutnal náramně.. Přes tu přeplácanost chutí mě ho bavilo ale jíst a dokonce jsem dokázal spolknout i pana Cage, kterého většinou z jiných pochutin plivu. Dost bylo pohádky, je mi líto že film musím hodnotit pouze jako průměr, ale v důsledku Knowing stojí za shlédnutí.. Ehm, ochutnání samozřejmě.. ()

touchmud 

všechny recenze uživatele

Proyas opětovně dokazuje, že je výborný režisér, který dokáže svým filmům dát jedinečnou atmosféru. Bohužel výsledný dojem kazí konec filmu, ten si rozhodně mohl odpustit. Takže slabší čtyři hvězdičky. ()

eJacques 

všechny recenze uživatele

Čtu tady samé chvalozpěvy, ale nikdo nedal 5*, takže dávám plný počet alespoň já... Jen ať dají konečně Proyasovi pořádné peníze na mega film, z toho mála co dostane dokáže vždycky vycucat maximum, zatím mě ještě nezklamal... ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Jedno sa musí nechať- Alex Proyas naozaj umí a zaslúži si omnoho lepší materiál na prácu. Film má výbornú atmosféru, zápletka zaujme, vizuálne je spracovaný fajn a miestami je poriadne napínavý (dokonca až nepríjemne strašidelný- husia koža mi nabehla niekoľkokrát). Len bohužiaľ celá zápletka vyvrcholila do celkom prekvapivého konca, ktorý však mne osobne veľmi nesadol. Okrem toho to bolo spracované na úrovni- scéna s lietadlom je parádna, tá v New Yorku o niečo menej. Cage hrá vzhľadom na svoje posledné filmy relatívne slušne a film nekazí. Ale ten záver! Ach jo. Každopádne Proyas je macher. ()

vadic 

všechny recenze uživatele

Lepší pocta klasickým katastrofickým sci-fi filmům, nežli remake The Day the Earth stood still. V podstatě to mělo skoro vše: pár nadupaných scén s hodně mrtvolama, slušný příběh s pointou, pořádný family bussiness, či kupu američanů, které v posledních vteřinách života nenapadne nic lepšího než rabovat. Poslední minuty filmu byly sice trochu Emmerich style, ale to nic nemění na celkovém dojmu. S podivem si nedokážu představit v roli neúspěšného Mesiáše nikoho jiného než Cage. ()

Aargh 

všechny recenze uživatele

Lepší shyamalanovka než teď točí Shyamalan :) V zásadě čtyřhvězdičkový film, který ukrutně sráží nepovedený závěr - to už fakt scénáristi nedokážou vymyslet nic originálnějšího?! ()

trojtmberk 

všechny recenze uživatele

Cage se snaží vypadat celou dobu patřičně vyjeveně, ale ani to nepomáhá k tomu, abych byl na tom podobně. Ten závěr se nevyvedl až běda a ani triky (vypadající nějak podivně) tomu vůbec nepomáhaji. Škoda, protože ten tajemnej papír popsanej ještě tajemnějšíma číslicema se dal využít o vagon líp. ()

Související novinky

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Vlad Worthington?

Vlad Worthington?

27.01.2010

O projektu Dracula: Year Zero jsme poprvé psali snad před dvěma roky. Vypadalo to, že mezitím skončil někde v škarpě u cesty, ale studio Universal jej oprášilo a chce film natočit tak rychle, aby… (více)

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

31.08.2008

...aneb „Novinková smršť 2“. Tak co tady dnes pro vás máme? Brett Ratner je momentálně spojován s adaptací počítačové hry God of War, ale kromě této starořecké mytologické řežby pošilhává i po… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama