Reklama

Reklama

VOD (1)

Při otevírání nové budovy, základní školy Willima Dawese v roce 1959, jsou žáci požádáni, aby pro budoucí žáky nakreslili, jak si představují budoucnost za padesát let, kdy bude časová schránka otevřena. Všichni žáci malují obrázky, jen dívka Lucinda popíše svůj list papíru čísly. Učitelka, slečna Taylorová, jí vezme papír dříve, než čísla dopíše. Lucinda slyší šeptající hlasy, které jí čísla diktují, a když je časová schránka vkládána do skrýše, Lucinda zmizí. Učitelka najde Lucindu v suterénu školy, s krvácejícími prsty od škrábání čísel do dveří... O padesát let později je časová schránka vyndána a každý žák dostává jednu obálku. Caleb Koestler dostane vzkaz s čísly od Lucindy, který neodevzdá ve škole, ale vezme si ho domů. Calebův otec John je astrofyzik a ve vzkazu objeví reálná data. John celou noc přepisuje čísla na tabuli, vyhledává na internetu data a je vyděšený z toho, co vidí... Každé datum označuje den nějakého neštěstí, za datem je uveden počet obětí a následují další čísla, která John nedokáže zařadit. Přeskočí je, čímž dostane další datum neštěstí s počtem obětí. Všechna neštěstí se stala po uložení vzkazu do časové schránky... John jede pro Caleba do školy, ale uvízne v zácpě. Na navigaci uvidí souřadnice, které se shodují s číslem, jež je uvedeno za datem a počtem obětí. Johnovi dojde, že je na místě, kde má dojít k dalšímu neštěstí; podle Lucindy tu má zemřít 81 lidí. John vystoupí z vozu a hned nato kousek od něj havaruje letadlo. John už má jistotu, co která čísla znamenají, a snaží se vyhledat Lucindinu rodinu. Johnovi se podaří najít její dceru Dianu, která má již také dceru Abby. John Dianu osloví, a když se zeptá na Lucindu, na její proroctví a řekne, že má druhý den dojít k dalšímu neštěstí, Diana uteče... Diana se vrátí poté, co k prorokovanému neštěstí skutečně dojde. Vysvětlí pak Johnovi, že poslední datum na vzkazu má být datum její smrti. John s Dianou zjistí, že katastrofa se má týkat všech lidí a jedná se o velký žár. Rozhodnou se odjet do hlubokých jeskyní, ale John chce zjistit souřadnice poslední katastrofy: ze dveří, které Lucinda tenkrát poškrábala, sundává lak. John však netuší, že Abby i Caleb stejně jako Lucinda slyší šeptající hlasy, které jim říkají, co se stane... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 542)

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Velmi svižně a obratně natočený snímek, který i přes všechny lapsy udržel mou pozornost a nejednou mě i nepokrytě strhne do děje. Velkou zásluhou si připsal režisér Alex Proyas, druhou Cage. Zasukovaný spletenec obsahující předpověď' konce světa v kombinaci s blízkými setkáními třetího druhu dokázal vykreslit po celých dvouhodinových sekvencích a udržet si tempo. Vynikající pád letadla, který zamrazí. Hororově podivuhodní cizinci v noci u stromů, skvěle temná atmosféra. Malou pachuť' dává scénář. Proyas svůj vrchol už natočil (I, Robot) uvidíme, co přinese další chystaný řemeslo (Paradise Lost). ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy jsem neměl možnost zachránit svět, ale dejte mi nekonečnou řadu čísel a já s nimi provedu taková kouzla, že by John Koestler jen nevěřícně kroutil svou astrofyzickou hlavou. Nicméně ani jeho způsob luštění vzkazu není k zahození a několikrát mi při něm mráz lehounce našlapoval po zádech, takže při hodnocení zaokrouhlím nahoru, i když bych ke svému uspokojení potřeboval trochu víc vědátorských fintiček. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

70% Vlastně se mi to dost líbilo - téma je sice zajímavější než zpracování, ale rejža dokáže vtáhnout do děje, ať mu hází scénář pod nohy jakkoliv velké klacky, a Cage je po dlouhé době příjemně tlumený. Tuším sice scientology v pozadí, ale pro dnešek na to kašlu. Bavil jsem se. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Caleb byl mírně toporný. Abby naprosto v pohodě, jako že se pořád nic neděje, její máma naprostej opak, pořád jen ječela, hysterčila. A Nicolas byl Cage... Víc jak polovina filmu byla docela dost nuda a na to, jak je film dlouhý, je to docela dost dlouho. Nejlepší z celého filmu byl velký zážeh. Tak mě napadá, že na poslední scénu, by se dalo navázat dalším filmem... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Scénář zřejmě napsal Ivo Benda společně s Aštarem Šeranem a celou jeho vesmírnou flotilou :-) Film dlouho nevypadal až tak špatně, ale dementní konec to úplně pohřbil. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Filmová jednohubka. V kině vás to nejspíše bude bavit ale zaručuji vám, že jakmile opustíte sál, tak si na film už za hodinu nevzpomenete. Celé proroctví neuvěřitelně vyprchá ale je to rozhodně lepší než minulý Cageův film Next. 70% ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Alex Proyas opět dokazuje, že i relativně slabší scénář dokáže vypilovat v parádní filmové dílo a vyždímat z něj naprosté maximum. Atmosféra je parádní, film plynule přechází ze sci-fi k hororu a herci hrají, jako by jim šlo o život. Scény katastrof jsou prakticky geniální a v podstatě jediná výtka směřuje k místy až příliš špatným trikům, které bohužel citelně degradují jinak silné momenty. Možná právě proto, že Proroctví na tricích vlastně vůbec nestojí... PS: Štve mě, že o stejném konci sním už asi 4 roky a teď mi ho ukradli :) Ale na druhou stranu, epilog je zase krásná citace A. C. Clarka... ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Alex Proyas je hodně šikovný režisér, který s nízkým rozpočtem (na tento druh filmu) natočil nadprůměrný filmový spletenec různých žánrů. Dvě velké katastrofy byly natočeny výborně a celkově má film povedený vizuál a mrazivou atmosféru, kterou jsem neočekával. Potěší rovněž hudba. Přehrávající (hodně) Nicolas Cage si hraje své a je to jedna z těch lepších rolí v jeho „upadající“ herecké kariéře. 8/10* ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem to takový nemastný, neslaný, ale náhodou to je skvělej a napínavej mysteriózně katastrofickej film, kterej je slušně vymyšlenej i promyšlenej a samotný katastrofy jsou kvalitně natočený, sice by jim neuškodilo, kdyby tvůrci šáhli hlouběji do prasátka a vytáhli pár miliónků dolárků na triky navíc, né že ne, ale i tak to je natočený fakt zajímavě a hodně efektně, hlavně teda havárie letadla, která mě skoro až ohormila a pak závěrečnej armageddon má koule. Jinak Cage i přes fakt, že je stále stejně jetej a neschopně působící, se snaží jak to jen nejvíc jde, sice ani tak to neni žádná sláva,ale standart si jakž takž odved a nebýt trošku přehnanýho scifi konce, tak by se mi to líbilo snad komplet celý. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Směs toho, toho, toho, pak ještě toho a Vesmírných lidí. Protřepat, nemíchat. Bez poslední složky by to bylo na tři vzdálená slunce. Ale vždycky mě zaráží, jak ty mimozemšťani k nám letí celou tu dálku jen proto, aby nás z dálky tajemně pozorovali a důležitě se u toho tvářili. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Celá ta sci-fi linie mi přijde navíc, i když chápu, že právě v tom je zakořeněné samotné Proroctví. Nicméně kukuřičné pole už bylo na mě trochu moc. Milým překvapením je uměřený Cageův výkon, hysterická Rose Byrne leze akorát na nervy. Škoda, že příběhů o neodvratné apokalypse je v poslední době přespříliš a podobný typ filmu jen zapadne. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Při sledování Proroctví jsem se neubránil srovnání s podobně znějícím snímkem Proroctví z temnot, které je pevně usazené v mysteriozním žánru - narozdíl od Proroctví, které je žánrově rozkročeno mnohem šířeji, ale v zásadě se jedná o "zparchantělé sci-fi", které by mi mělo být jako fandovi žánru mnohem bližší. Kupodivu není, a to podotýkám nepovažuju Proroctví z temnot v žádném případě za filmový klenot. Ono je pěkné, že Proyas zvládá slušně řemeslo a snaží se navodit tu správnou atmosféru. Jenže přitom hodně kopíruje z úspěšných filmů minulosti a navíc se opírá o ty nejprofláknutější a nejnaivnější představy o setkání s mimozemskou inteligencí. Kombinace Blízkých setkání 3. druhu s Vesmírnými lidmi mi moc nevoní, nehledě na to, že místy (např. při záběrech z mimozemského světa nebo když kamera najede na detail americké vlajky vlající ve větru) sklouzává režisér k otevřenému kýči. Se scénářem je to podobné jako s režií, dá se říct, že leccos vykrádá a rutinně to splácává dohromady. Samostatnou kapitolou pak je herecký výkon Cage. Nepatřím k těm, co si brousí na tématu jeho současných rolí svůj ostrovtip už proto, že většina jeho titulů z posledních let se pohybuje mimo rámec mého zájmu, ale jeho střídání zhruba čtyř výrazů, kde převažuje ten vystrašeně vyjevený, mi už lezlo krkem. Suma sumárum, zkáza světa podle Proyase mi nepřijde chytřejší než podle Emmericha, ale ani zábavnější. Celkový dojem: 40 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Mohl to být skvělý supernatural thriller nebo strhující honička za katastrofami (ty, co tu jsou, se povedly), ale díky težce retardovanému scénáři a nedostatku peněz je to katastrofa sama o sobě. Rozvleklé, zatížené tolika blbostmi a namísto adekvátní pointy přijde kopanec do hlavy. ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

On to vcelku nebyl špatnej film - námět ucházející, efekty i cage na vysoký úrovni, ale pro mě shodilo celkový hodnocení shodilo jedno klišé za druhym, který se ve filmu neustále objevujou - táta a kluk kterejm umřela "maminka", kluk co má special abilitu a.k.a. "I see dead people", k nim se přidá žena s holčičkou aby to pěkně párovalo - to je jen slabej nástin, nechci nikomu kdo to ještě neviděl kazit případnou pointu, takže uvidíte no... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tu na zahradě nedávno zakopanou kapsli s proroctvím pro příští generace, že Cage už ve zbytku kariéry nebude schopen natočit jediný zajímavý film, můžu zase nejspíš vykopat.. Šeredně jsem se mýlil, nicméně je nutné podotknout, že to rozhodně není zásluhou Nicolase.. Hutná atmosféra, po většinu snímku umocněná hudbou stále zajímavějšího Beltramiho či vhodným použitím Allegretta v A-dur ze sedmé symfonie Ludwiga van (mimochodem komponované v Teplicích), vám dovolí alespoň napoprvé tolerovat některé scénáristické přehmaty a snad i ten obilný závěr, kterým Proyas odmítl krevní transfúzi. Při tak sugestivně natočené letecké havárii se plně dokážu vžít do pocitů "nelétajícího Holanďana" D.Bergkampa.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Trocha guláše občas neuškodí a ten, který si Proyas ukuchtil za laciné "páďo", má setsakramentský říz. Cage po dlouhé době připomíná herce a ne šaška uprchnuvšího z bohnické manéže (ani pohled zraněné laně tentokrát není na facku), atmosféra je hustá přesně tak, jak je u Proyase zvykem, a když dojde na efekty, musí se i Míša Bay chytat nechápavě za hlavu. A těch pár děr v logice a malinko přepálený konec? Imho k tomu scénář mířil od začátku a popravdě jsem jenom čekal, jestli nakonec Proyas najde odvahu a vpálí pointu k publiku takhle natvrdo. Takový Emmerich by na to asi "koule" neměl. 7/10 ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 6,7/10] | me: Ak sa niekto pokúsi spojiť pár veľmi silných dejových línii a posolstiev do jedného filmu pričom nezabudne na typické predpovedateľné situácie a scény, ktoré sa vyskytujú vo všetkých priemerných filmoch vznikne film ako Knowing. Čo je škoda, pretože film mal na to, aby zabezpečil dobrú mrazivú atmosféru,... ale práve diery v deji, ktoré sa proste nedajú ničim vypchať nútia diváka pousmiať sa a povedať si, že predsa to len nebude nič extra. Moc veľa nudných pasáži, chaotické behanie a neskôr už aj čo raz viac dejových štrbín stavajú tento film na priemerný post. Škoda,... vedel som si to predstaviť aj inak. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Nebyl to nesnesitelný Cage, ale režisér, kdo osudovou sci-fi jednohubku povýšil na mírný nadprůměr. Alex Proyas drží otěže pevně v rukou, hlídá si solidně houstnoucí atmosféru, podepřenou originální akcí a jednou dokonalou snovou scénou. Bohužel se tohle všechno poněkud tluče s prací tria scenáristů, šitou na míru nenáročnému mainstreamovému diváctvu, vyžadujícímu po šichtě (s lahváčem v ruce) jen standardní thriller. Oproti opusům typu Stalo se nebo Den, kdy se zastavila Země je Proroctví ale pořád hlubokomyslným filozofickým traktátem. 70% ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Opravdu dokonalá atmosféra při které mrazí v zádech. A katastrofické události jsou dechberoucí. Proyas výborně prostudoval katastrofické filmy a ví, jak mají správně vypadat, aby divák byl přikován v křesle s pootovřenou pusou. Nicolas Cage má ve filmu své dobré i špatné herecké chvilky. A to mě právě rušilo. Jako by se občas vracel z natáčení Ghost Ridera :) Ještě, že se tohoto tématu ujmul Alex, jinak by to byl nejspíš další Nicolasův propadák v herecké kariéře. Zato Chandler Canterbury začíná dobývat Hollywood. Jeho role je sice malá a tichá, jenže právě to jí dává skvělý nádech. A poslední půlhodina filmu je tak zvláštní, že oni nebudu pro jistotu psát, abych někomu nezkazil dojem. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Na Knowing som sa tešil ako malé dieťa, s nastaveným budíčkom na čsfd. Čakal som, čo nám kúzelník Proyas vitiahne z temného klobúku tentokrát. Hehehe, dočkla som sa celkom zaujímavého sci-fi, pri ktorom som však miestami mal pocit, že vidím The Day Whem The Earth Stood Still 2. Posledných 5 megalomanských minút mi však úplne stačilo k filmovej katarzii, a všetko nevydarené som zabudol, odpustil a tešil sa, že existujú šialené mysle, ako má Proyas, a šialení herci, ako Cage, ktorí im v takýchto chorích experimentoch zahrajú :) ()

Související novinky

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Vlad Worthington?

Vlad Worthington?

27.01.2010

O projektu Dracula: Year Zero jsme poprvé psali snad před dvěma roky. Vypadalo to, že mezitím skončil někde v škarpě u cesty, ale studio Universal jej oprášilo a chce film natočit tak rychle, aby… (více)

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

31.08.2008

...aneb „Novinková smršť 2“. Tak co tady dnes pro vás máme? Brett Ratner je momentálně spojován s adaptací počítačové hry God of War, ale kromě této starořecké mytologické řežby pošilhává i po… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama