Reklama

Reklama

VOD (1)

Při otevírání nové budovy, základní školy Willima Dawese v roce 1959, jsou žáci požádáni, aby pro budoucí žáky nakreslili, jak si představují budoucnost za padesát let, kdy bude časová schránka otevřena. Všichni žáci malují obrázky, jen dívka Lucinda popíše svůj list papíru čísly. Učitelka, slečna Taylorová, jí vezme papír dříve, než čísla dopíše. Lucinda slyší šeptající hlasy, které jí čísla diktují, a když je časová schránka vkládána do skrýše, Lucinda zmizí. Učitelka najde Lucindu v suterénu školy, s krvácejícími prsty od škrábání čísel do dveří... O padesát let později je časová schránka vyndána a každý žák dostává jednu obálku. Caleb Koestler dostane vzkaz s čísly od Lucindy, který neodevzdá ve škole, ale vezme si ho domů. Calebův otec John je astrofyzik a ve vzkazu objeví reálná data. John celou noc přepisuje čísla na tabuli, vyhledává na internetu data a je vyděšený z toho, co vidí... Každé datum označuje den nějakého neštěstí, za datem je uveden počet obětí a následují další čísla, která John nedokáže zařadit. Přeskočí je, čímž dostane další datum neštěstí s počtem obětí. Všechna neštěstí se stala po uložení vzkazu do časové schránky... John jede pro Caleba do školy, ale uvízne v zácpě. Na navigaci uvidí souřadnice, které se shodují s číslem, jež je uvedeno za datem a počtem obětí. Johnovi dojde, že je na místě, kde má dojít k dalšímu neštěstí; podle Lucindy tu má zemřít 81 lidí. John vystoupí z vozu a hned nato kousek od něj havaruje letadlo. John už má jistotu, co která čísla znamenají, a snaží se vyhledat Lucindinu rodinu. Johnovi se podaří najít její dceru Dianu, která má již také dceru Abby. John Dianu osloví, a když se zeptá na Lucindu, na její proroctví a řekne, že má druhý den dojít k dalšímu neštěstí, Diana uteče... Diana se vrátí poté, co k prorokovanému neštěstí skutečně dojde. Vysvětlí pak Johnovi, že poslední datum na vzkazu má být datum její smrti. John s Dianou zjistí, že katastrofa se má týkat všech lidí a jedná se o velký žár. Rozhodnou se odjet do hlubokých jeskyní, ale John chce zjistit souřadnice poslední katastrofy: ze dveří, které Lucinda tenkrát poškrábala, sundává lak. John však netuší, že Abby i Caleb stejně jako Lucinda slyší šeptající hlasy, které jim říkají, co se stane... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 542)

paascha 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem si říkal, že je to snad jediný film s Cagem, kde nebulví a nesere mě, jenže to se čím dál tím víc měnilo na přesný opak. Od mystery začátku přes katastrofický střed až k pokusu o sci-fi konec film uteče tak rychle, že druhý den jsem po něm ani nevzdechl. Jako kapesní slovník nevážného filmu to ujde, jen ten konec ala Blízká setkání mohl být o chlup originálnější, jenže to už je jiná pohádka:-))) ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pomerne zaujímavý nápad a slušný rozpočet sľubujú napínavú jazdu a Alex Proyas za kamerou je viacmenej zárukou kvalitného filmu. Režisér Vrany a Ja, robot síce o sebe už nejakú dobu nedal vedieť, ale o pozíciu borca​​, ktorý dokáže diváka zaraziť do kresla, ani v najmenšom neprišiel. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Alex Proyas tento krát prekvapil a to doslova.Ale bohužiaľ iba na 100 minút.Nie ,že by sa mi ten koniec nepáčil ale celý film bol sakra napínavý a koniec mi pripadal dosť suchý.Taký nemastný neslaný.Inak to bola veľmi zaujímavá a efektová nabitá pecka, ktorá mala namierené o niečo vyššie. 80% - 4* ()

DaliX 

všechny recenze uživatele

Alex Proyas je majster a to doslova. I robot bol vymakaný snímok ale za rozpočet 50 miliónov dokázal nakrútiť niečo, čo iní režiséri nakrúcajú za minimálne trojnásobne väčší rozpočet. Príbeh, vizuálne efekty, herecké výkony, dokonalá (miestami hororová) atmosféra, to všetko je v tomto filme perfektné. Nie je to čistých 5 hviezdičiek, skôr 4,5 a síce za záver ktorým som bol sklamaný, čakal som totiž, že to skončí inak. Ale aj tak ide o výborné dielo, ktoré sa oplatí vidieť. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

překvapivě napínavá zálěžitost. a ano obětovala jsem slzu, neboť zkáza planety - celé planety, mě nikdy nezanechá chladnou. Už dlouho mě nějaký film tak strašně nepřekvapil. Žádná klišé a happyend? Ani náhodou. Byli to andělé? Byly ti děti Adam a Eva? Byl to strom života? Jak a kde bych chtěla zemtřít kdybych věděla co se stane? Myslím, že to vím. A nebo možná ne ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

V tramvaji potkáte sympatickou a pohlednou dívku, přisednete k ní, dáte se s ní do řeči, pak ji pozvete na čaj, slovo dává slovo, věta větu, čas přestává existovat a vy máte dojem, že si hned druhý den koupíte tramvajenku. Gentlemansky uhradíte útratu, pomůžete dívce do kabátu, podržíte dveře a nabídnete ji doprovod nočním městem domů, načež se krásně usměje a usmrtí vás větou: „To je dobrý, přijede pro mě Honza.“ Za onu sympatickou, pohlednou dívku si dosaďte Proroctví, no a za Honzika grandiózní rozuzlení příběhu, pro které bohužel ubírám z hodnocení jako po týdnu v horách na váze. (Filmfest Hurghada 2012, 22/67) ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Knowing je z filmů, které jsem si užil v kině, ale pak se k nim už nechci/nesmím vracet. Ve větší části na mě film zapůsobil, líbila se mi stísněná atmosféra, tajemno, napětí, paranoia.. Proyas to natočil tak, abych si nesmyslnost toho všeho uvědomil až při odchodu z kina. (A že je to nesmysl od začátku do konce.) I ten Cage se až na pár excesů dal přežít. 70 % za první a jediné zhlédnutí. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle a 4 hvězdičky? Co se týče schrány s obrázky a proroctvím vytaženým po padesáti letech, nemám tomu co vytknout - rozjezd byl skvělý. I předpovězené katastrofy - pád letadla a obzvláště průjezd metra nástupištěm na Manhattanu (mimo koleje) byl perfektní... Pak už tomu ale došel dech. Co jsou ony hlasy, jsem začínal tušit od poloviny filmu. Bál jsem se, že budu mít pravdu a bohužel jsem ji měl... Závěrečná scéna s dětmi to byl děs běs a mně se bůhví proč vybavil snímek Paul (2011). Závěr byl efektní, ale jen díky vyzuální stránce, jinak nic. Nicholas prostě poslední dobou nějak nemá kliku na role. Dobrý to bylo, když kradl drahý káry, nebo pošilhával coby anděl po doktorkách... Co ho upálili včelaři, jde to s ním z kopce. Nezdílím nadšení většiny, tohle byl těžký průměr, místy sice zajímavě zpracovaný, ale námětově dost slátaný. Taková horská dráha, kde nejzajímavější byly první dva lopingy a pak už to je jen po rovince či mírně z kopce.. Tři černé kamínky jsou až až.. * * * ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Knowing je originálny v rámci blockbustrov, no v rámci svojej vlastnej internej logiky je priamo až deterministicky predvídateľný. To vzhľadom na námet pravdaže môže byť aj autorský zámer, no to je veľmi chabá výhovorka. Hlavne preto, lebo situácie vo filme sa dejú nanajvýš účelovo, až to má za následok niekoľko wtf momentov. Najlepším príkladom je pasáž od momentu, kedy Nicholas Cage objaví papier, až kým nevylúšti prvé číslo, čo je zbierka neuveriteľných náhod a krkolomnej scenáristickej účelovosti, až sa z toho zastavuje rozum. ()

Niles 

všechny recenze uživatele

Po skončení tohto filmu som si musel hneď pustiť Beethovenovu 7. symfóniu, ktorá sa k dianiu vo filme dokonale hodí, hlavne v závere by sa ťažko hľadala vhodnejšia hudba. Určite je to najlepší katastrofický film, aký som videl, aj keď čisto katastrofický nie je. Toľkokrát kritizovaný sci-fi záver mi však až taký strašný neprišiel, mohlo to byť aj oveľa horšie. Páčilo sa mi, že sa Proroctvo nedrží otrepaného scenára podobných filmov. Príbeh je vcelku originálny, scéna pádu lietadla bez strihu je urobená veľmi dobre a patrí k vrcholným momentom filmu. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Cage je prostě mrtvej, zbyla z něj jen podivná vlasová kreace s psíma očima. Od prvního záběru na jeho traumatizovaného tátínka mi něco nesedělo. Obří klišé se ale brzy začne rozplývat v poměrně originálním příběhu občas doplněného pěknou destrukční scénou.Škoda jen, že těch podivných náhod je zde trošku moc a nakonec je to všechno vlastně dost nelogické, ale i tak poklona Proyasovi za odvahu a za umění, s jakým z malého filmu udělal velký. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Knowing (2009) aneb jak to bylo s Malým princem. Nezlobte se na mě, ale jaký smysl má ukládat do země malůvky na 50 let, když se toho stejně všichni dožijí? Proč ne na sto let? No nic, taky mi lezl na nervy věčný Nicolasův kukuč plachého kotěte. Též bych uvítal, kdyby holky z Kruhu nedostávaly vycházky z léčebny. Taky mě vždycky regulérně dostane věta, kdy dítě říká: "Já už nejsem dítě." Hehe. Proč se v emeryckých filmech děti chovají jako dospělí a dospělí jako děti? Někdy mám dojem, že Amerika je taková Puntanela. Vztah otce a syna je sice pochopitelný, ale naprosto mizerně natočený. Stejně jako ztvárnění pastora, který opět v rukou filmařů není reálnou postavou, ale blábolícím dědkem s pusou plnou satanů a proroctví. Ne. Tyhle všechny aspekty nemohu brát vážně a je mi jasné, že filmaři psychologii postav totálně odflákli a narvali do filmu ty nejhorší stereotypy, co se válí ve všech levných béčkových románech. Taktéž nemůže chybět hysterická ženská bez mozku, co jezdí na červenou. Přimícháme něco z webu www.vesmirni-lide.cz. Na závěr nějakou tu slzičku, UFB (Unidentified Flying Ball) a jedeme. Hehe, takhle jsem si to představoval. Ted už vím, proč nám tu lítaj komety. Ocenuju však, že ten náš zkaženej svět nakonec nezachránil božský Brús Willis s partou retardovaných amíků. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 5/10 Děj 6/10 Hudba 6/10 Efekty 7/10/// +některé scény byly úchvatné, námět je zajímavý -všecky podstatné scény jsou vidět v traileru, film nenabídne nic dalšího, některé části byly hodně slabé, závěr si taky tvůrci mohli odpustit/// Alex Proyas vlastně zklamal. Nechybělo mnoho (stačilo aby se tento film povedl) a Alex se mohl zařadit do mé TOP desítky režisérů. Ale stejně jako v Americe, kde záleží vždy na posledním úspěchu/neúspěchu, tak i u mě to rozhoduje o oblíbenosti. Po výborných filmech trošku tento krok vedle nechápu, ale na vině může být i scénář, do toho ale až tolik nevidím. Jen řeknu, že jsem nakonec rád, že jsem na tohle nešel do kina./// Celkem 60%/// ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Na pomery Cage-ových filmov z poslednej doby sa určite jedná o výbornú záležitosť. Ale na pomery Alexa Proyasa len o bežný priemer. A i keď štúdio obdarovalo režiséra relatívne nízkym rozpočtom, vedzte, že s ním naložil najlepšie ako sa vôbec dalo. Dychberúce zábery padajúceho lietadla alebo vykoľajeného metra sú skutočne nezabudnuteľné, až koniec koncov (v tomto prípade) ľutujem moju kino-neúčasť. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Perfektní .. i Cage je skoro jako člověk ... teda až do toho pitomého závěru s Edenem. Fůj. Chudák Proyas. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Asi je to prokletí filmů, co si teď vybírám, ale zase jeden takovej, kde konec zkazil vše. Bez posledních 20ti minut by to bylo, za 5 hvězd, ale co takhle. Konec evokuje pedofilní pointu, což mě nijak nepohoršuje, spíš lehce překvapuje :) Jó, rozjetý a nepravděpodobný konce, to je ta móda co hýbe filmovým světem... ()

Související novinky

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Vlad Worthington?

Vlad Worthington?

27.01.2010

O projektu Dracula: Year Zero jsme poprvé psali snad před dvěma roky. Vypadalo to, že mezitím skončil někde v škarpě u cesty, ale studio Universal jej oprášilo a chce film natočit tak rychle, aby… (více)

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

31.08.2008

...aneb „Novinková smršť 2“. Tak co tady dnes pro vás máme? Brett Ratner je momentálně spojován s adaptací počítačové hry God of War, ale kromě této starořecké mytologické řežby pošilhává i po… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama