Reklama

Reklama

VOD (1)

Při otevírání nové budovy, základní školy Willima Dawese v roce 1959, jsou žáci požádáni, aby pro budoucí žáky nakreslili, jak si představují budoucnost za padesát let, kdy bude časová schránka otevřena. Všichni žáci malují obrázky, jen dívka Lucinda popíše svůj list papíru čísly. Učitelka, slečna Taylorová, jí vezme papír dříve, než čísla dopíše. Lucinda slyší šeptající hlasy, které jí čísla diktují, a když je časová schránka vkládána do skrýše, Lucinda zmizí. Učitelka najde Lucindu v suterénu školy, s krvácejícími prsty od škrábání čísel do dveří... O padesát let později je časová schránka vyndána a každý žák dostává jednu obálku. Caleb Koestler dostane vzkaz s čísly od Lucindy, který neodevzdá ve škole, ale vezme si ho domů. Calebův otec John je astrofyzik a ve vzkazu objeví reálná data. John celou noc přepisuje čísla na tabuli, vyhledává na internetu data a je vyděšený z toho, co vidí... Každé datum označuje den nějakého neštěstí, za datem je uveden počet obětí a následují další čísla, která John nedokáže zařadit. Přeskočí je, čímž dostane další datum neštěstí s počtem obětí. Všechna neštěstí se stala po uložení vzkazu do časové schránky... John jede pro Caleba do školy, ale uvízne v zácpě. Na navigaci uvidí souřadnice, které se shodují s číslem, jež je uvedeno za datem a počtem obětí. Johnovi dojde, že je na místě, kde má dojít k dalšímu neštěstí; podle Lucindy tu má zemřít 81 lidí. John vystoupí z vozu a hned nato kousek od něj havaruje letadlo. John už má jistotu, co která čísla znamenají, a snaží se vyhledat Lucindinu rodinu. Johnovi se podaří najít její dceru Dianu, která má již také dceru Abby. John Dianu osloví, a když se zeptá na Lucindu, na její proroctví a řekne, že má druhý den dojít k dalšímu neštěstí, Diana uteče... Diana se vrátí poté, co k prorokovanému neštěstí skutečně dojde. Vysvětlí pak Johnovi, že poslední datum na vzkazu má být datum její smrti. John s Dianou zjistí, že katastrofa se má týkat všech lidí a jedná se o velký žár. Rozhodnou se odjet do hlubokých jeskyní, ale John chce zjistit souřadnice poslední katastrofy: ze dveří, které Lucinda tenkrát poškrábala, sundává lak. John však netuší, že Abby i Caleb stejně jako Lucinda slyší šeptající hlasy, které jim říkají, co se stane... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 542)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Konečně katastrofický film, který končí přesně tak, jak by měl - totální likvidací.:-)) Kombinace sci-fi a Bible funguje skvěle, mínusem jsou jen zbytečně počítačové efekty. P.S.: Menší inspirace závěrem by třeba takovému Emmerichovi vůbec neuškodila.;-) EE ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Tento film sa dá brat z dvoch hľadísk. To prvé je, že ide o ďalší film Alexa Proyasa, ktorý nám čo to predviedol už filmom The Crow, Dark City či naposledy I, Robot. To druhé hľadisko je v obsadení, konkrétne v hlavnej mužskej roly. Nicolas Cage potrebuje dobrý film ako soľ a podobne ladené vety sa vyskytujú asi v každej recenzii jeho nového filmu. Dovolím si povedať, že deň D pre Cagea prišiel a konečne sa dočkal slušného filmu, ktorý tak potreboval. Naposledy to bol Lord of War a to sme v roku 2005, odvtedy ubehli už 4 roky a pekných pár filmov, ktoré neboli zlé, ale ani dobré... ba dokonca niektoré neboli zle, ale boli ešte horšie. Po padajúcom WTC, hroznom hororovom remaku(The Wicker Man), podpriemernom sci-fi(Next), dobrodružnom pokračovaní, ktoré išlo na istotu(National Treasure: The Book of Secrets) či b-éčkovej komixovej adaptácií(Ghost Rider) prišiel Knowing. Cage je známi tým, že čo mu kto ponúkne on prikývne a aj preto hrá v každej p... v každej somarine. Ale teraz k samotnému filmu. Knowing je až do poslednej chvíle tajný a nebudete vedieť o čom film maozaj je a čo na nás rejžo vyvalí. Nebudem spoilerovat, ale popri poslednej scéne alá The Fountain môžeme vidieť vizuálne lahodné scény rôznych katastrof. Scéna s lietadlom či vízia konca sveta je ozaj očiam lahodiaca. Samotný záver filmu síce trochu škrípe, ale ako skrátenie času pri čakaní na deštrukčné orgie 2012 úplne ideálne. 80% ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Ach jo, proč zase čumím na takovou zbytečnost. Klasický hollywoodský instruktážní film pro rodinnou výchovu, opět tytéž motivy cudné rodinné lásky a nevinných obětí, jen s navýšením kalibru, aby to vůbec ještě zabíralo. Nic proti jakémukoli motivu, ale když z filmu od prvních minut a po celou dobu cítíte především to, že je zbožím uspokojujícím poptávku, tak ten "divácký zážitek" prostě není úplně ideální. Záhada sice vypadala zajímavě, ale tak zbytečně, všechno v logice céčkových hororů, takže hrát tam kdokoli jiný než sympaťák Cage, dávno bych to vypnul. No ale konec byl hezký a přiznám se, že pro mne překvapivý, takže mě to přece jen zaujalo. Takže ty dvě hvězdičky dám. A ačkoli si nepotrpím na "efekty", tak ta ezechielská létací koule se mi fakt líbila. Závěrečná scéna ovšem jako z publikace Svědků Jehovových, jen s tím rozdílem, že ty děti ve filmu měly aspoň vkusný oděv. Takže poselství? Všechno špatně, druhý pokus? Proč ne. Poněkud nechápu podráždění dvou mých oblíbených komentátorů (Radek99, Marigold) z "křesťanskosti", resp. "biblickosti" rozuzlení. Jednak na mne to působilo spíš naopak jako nějaká dänikenovština: film "vysvětluje" Ezechielovo vidění jako zvláštní ufounskou loď. Nebo to přece jen byli poslové Hospodina zástupů na věky budiž požehnán? Proč ne. V tom filmu je odpověď otevřená. A to se mi líbí. Mně spíš vadil nepochopitelně neefektivní způsob komunikace, jakým ufoni (andělé) hodlali zachránit budoucnost lidstva. Klidně uvěřím tomu, že někdo zná budoucnost, ale že bude na kýženém spasení padesát let pracovat tak dementním způsobem, to opravdu ne. Proč v Holywoodu nedávají pár tisícovek někomu, kdo bude schopen ty zápletky upravit alespoň do elementárně uvěřitelné logiky jednání postav? Obzvláště, jde-li o zástupce vyšší inteligence. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý sci-fi thriller. Nicolas Cage hrál opravdu dobře. Hudba od Marca Beltrami dokonalá, akčních scén tu moc není, spíše scéna pádu letadla a nehoda v metru. Tyto scény byly dokonale natočené. Krom toho jde spíš o zajímavý příběh, který nenudí. Konec naprosto úžasný. Škoda, že film nebyl dražší a velkolepější. Přesto zajímavá podívaná o konci světa. Začátek mohl být trošku svižnější, ale nevadí. Hodnotím na 84% = **** ()

k212 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobré v záplavě destrukčně-fatalistických spektáklů o zániku lidských červíků, no a taky napínavé, okamžiky až velice. Byť je závěr převídatelný a očekávaný, stejně bych si pro příště odpustila posledních naučných, optimistických a již tradičně křesťanských, 7 minut. 60% + dalších 5% za Nicolase, jenž mě příjemně oslovil svým výkonem, po dlouhé době, a taky za Proyase, jenž se pozdržel zbytečných vizuálních exhibicí. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jestli tomu dobře rozumím, tak takhle si tvůrci v čele s vizionářem Alexem Proyasem představují konec světa? Slunce se přehřeje a přijde apokalypsa a bum a chudák divák se nestačí divit, co si na nás zase ti tvůrci nachystali a co se nám to snaží namluvit? Věčná škoda, že svůj úmysl nedotáhli do kýženého a dobrého konce, protože mohl vzniknout film, který tu už dlouho nebyl, ale nestalo se. Především je na vině scénář, kterému schází životnost. A i když je režisér Proyas originální tvůrce nezřídka se stává, že si s filmem neví rady a těžkopádnost se projevuje především v jeho typických vyprávěcích postupech zřídka prokládanými, přesněji řečeno dvěma solidními scénami katastrof, kterých klidně mohlo být víc, protože film ztrácí v dialozích svou sílu a divák se začíná vrtět nudou. Proyas lépe zvládá vizuální stránku, než tempo vyprávění, které je zoufale pomalé. Překvapivým tahounem se tak chtě nechtě stává přijatelně hrající Nicolas Cage, který už potřeboval pořádnou roli jako sůl, který se statečně pere s přihlouplým scénářem, jež mu předepisuje, že když už hraje geniálního učitele astrofyziky, tak taky musí na všechno přijít a tak samozřejmě divák není ušetřen scénou ve které v desítkách zašifrovaných číslic odhalí co znamenají a že jsou to známé světové katastrofy, to už ví každý trumbera, a aby to nebylo málo o kus dál úplně trapně přijde na to, že zbytek čísel, které ještě neodhalil, jsou vlastně polohy, kde k těm katastrofám dojde. To už se nedalo a vzbudilo to u mě huronský smích, ale i tak má to nejlepší po herecké stránce dávno za sebou. V ubíjejícím tempu se střídají dobré momenty s těmi špatnými a to až do samotného konce, který film výrazně zachranuje, ale i tak jsem čekal víc a tohle nemělo daleko do béčkového blábolu. ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Překvapení roku, totálně bez očekávání, naprosto smeten. Hovořit o tomhle filmu jako o "malém" je strašně sporné. Vše podstatné tu již bylo řečeno - já jen přidávám, že mi ten konec vůbec nevadil a vidět takový film v modrých číslech je hřích. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Proč jsou to dva filmy dohromady? Jedno je výtečné mystery, které se najednou změní ve stupidní katastrofický film s velkohubě biblickým podtextem. Bylo to napínavé, místy jsem se i bála a pak jsem s otevřenými ústy koukala, jak moc se dá zmršit výborný film. Valná většina filmu je skvělá, konec je žalostný. 4/5 by si zasloužily 5 hvězd, od Johnova pohledu z okna MITu na slunce se jedná o neúprosný odpad, který je i vizuálně na velmi slabé úrovni. Zvolila jsem chybné pořadí zhlédnutí snímků. Jinak bych záhy zjistila, že se jedná o sprostou vykrádačku Proroctví z temnot. Za to musí jít hodnocení ještě níž. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Nemá smysl si nic namlouvat - bavil jsem se fantasticky. Zejména tou znepokojivou a často až hororovou atmosférou, kterou zde Proyas precizně vybudoval. Báječná mysteriózní zápletka mě chytla de facto ihned a tak jsem se nemohl dočkat, co se bude dít dál. A to mi kupodivu vydrželo až do samotného konce (na němž mi vadí jen ta doslovná optimistická kýčovitá tečka - bez ní by to bylo o dost naléhavější). Proyasovi se navíc podařila věc takřka nemožná - donutit Cage k (na jeho poměry) umírněnému hereckému výkonu (ale stejně mám už dlouho pocit, že onen současný - slušně řečeno bizarní - Cage je někdo úplně jiný než ten, kterého jsem si velmi oblíbil v druhé polovině 90. let díky filmům jako je SKÁLA, TVÁŘÍ V TVÁŘ aj.) 80 % ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Zajímavý mysteriózní sci-fi thriller docela slušně zrežírovaný s atmosférou, která mě donutila film upřeně sledovat a nedovolila mi abych se nudil. Nicolas Cage mi tu ani moc nevadil ale scénář je kámen úrazu, jak to už u podobných snímků bývá. Tolik náhod bliká do očí jako majáky. Například pozor spoiler Cage ještě nestačil vyluštit číslo, pamatuje si ho, a zrovna je na dálnici (místo napsané čísly na papíře), kde se stane letadlová nehoda. Podobných náhod je tu samozřejmě víc ale nechci tu zbytečně spoilerovat. Dále co mi vadilo, tak až moc doslovný konec. To si scénáristi mohli odpustit. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní horor, který se přes záhadná čísla a šutry nakonec dobere k určitému cíli, který dává smysl. Nicméně je to další film, který se mi svou podstatou vůbec nelíbí. Pod sci-fi si představuju něco technicky vyspělého a ne fiktivní vizi s uměle natahovaným koncem. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Alex Proyas je skvělý režisér, který umí pracovat s atmosférou jako málokdo, o tom žádná. I jeho nejnovější film Knowing má velmi hutnou atmosféru, jeho vizuál je precizní a některé gradující scény jsou bezmála strhující. Dokonce i ten Nicolas Cage tu po dlouhé době hraje více než dobře (ale už prosím žádné narážky na jeho účes, už to je více trapné než vtipné). Potud tedy bez výhrad. Jediný a bohužel velmi zásadní problém vidím ve scénáři, jehož žánrová neukotvenost mi vůbec nevadí, jde o to, že se v něm vyskytuje hodně klišovitých momentů, přičemž některé z nich mohly na diváka fungovat snad jen před takovými dvaceti lety a dialogy postav jsou někdy až k uzoufání špatné. Rodinná linie je zde naprosto nefunkční a pouze zpomaluje děj. Toliko diskutované finální rozuzlení mnoha lidem nemusí sednout, záleží na míře jejich tolerantnosti, mně osobně ale potěšilo, neboť se jedná o něco, co se paradoxně oproti předešlému vývoji moc nevidí. Proyas opět nezklamal a Cage mile překvapil, zato scénáristé svou práci v některých částech trestuhodně odflákli, což si takto atraktivní námět rozhodně nezasloužil. 65% UPDATE: vzhledem k tomu, kam se za poslední roky propadl hollywoodský mainstream, musím Knowing zpětně docenit...je to poctivá žánrovka, kde atrakce slouží ději....zvyšuju na 4* ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Ups... Prvotní nápad se možná zdá zajímavý, ale už od desáté minuty je zběhlejšímu divákovi jasné, že film jede podle zaběhnutých šablon a klišátek. Máme tu nedávno ovdovdělého otce, který hledá cestu ke svému synovi. Máme tu děti, které slyší podivné hlasy. Potencionální novou lásku v podobě sympatické maminky. Kamarádského kolegu, který nevěří, že časová kapsle obsahovala děsivé proroctví. Že ono proroctví předpovídá i nějakou obrovskou katastrofu, které bude muset Cage zacbránit, vám taky dojde dřív než postavám. I tak by Proyas Proroctví dokopal ke třem hvězdám, kdyby nebylo toho hloupoučkého konce, který by byl in naposledy tak v sedmdesátých letech. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Proroctvo je jednoznačne najslabší Proyasov film. Z tých slávnych. Ponúka niečo medzi čistým mainstreamom a komornou drámou, o ktorej nesmiete dopredu nič vedieť, inak môžete byť sklamaní. V súčasnosti obľúbený apokalyptický podžáner uchopil Proyas vcelku filozoficky, rieši otázky náboženstva a náhody. Nakoľko je to dôveryhodné, je veľmi subjektívne hodnotiť. Vyústenie je fajn, ale vzhľad "tých odinakiaľ" je príliš tuctový a úplný záver si Proyas mohol odpustiť. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Veď ja som sa pri tomto filme bála viac ako pri niektorých hororoch.... ako film nič moc ale predsalen mal dáke to kúzlo, ktoré ma v ňom oslovilo, tak dávam také lepšie 3*. Ktovie, možno to bolo kvôli tým čudesným postavám, kvôli ktorým som si robila protistrašidlové opatrenia.... No ja viem som strašný posera... ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy se mi nestalo, že bych se po skončení nějakýho filmu takhle třás. Přesně tak, jsem v totálnim šoku. Ten začátek, to postupný budování atmosféry, strachu a beznaděje. Ten konec, ten závěr! Ty efekty, ti druzí, prostě úplně všechno mě v tomhle filmu totálně vodrovnalo (ikdyž třeba ti druzí vypadali občas dost směšně, to ale nevadí). Nicolas Cage je sice taky někdy k smíchu, ale je vidět velká snaha o dobrej výkon a to se cení, rozhodně bych ho nezavrhoval. Tehle film mi splnil veškerý sny, který jsem si v katastrofickym filmu vždycky přál. První film tohohle druhu, (spoiler) kterej neskončí happyendem. Jsem v šoku z tohohle díla a dávám pět! Dodatek: A co, že se v tom občas objeví nějaký to klišé, pokud je film perfektně provedenej tak to vůbec nevadí. Tohle je ten případ. Nechápu, proč většina komentujících naráží na konec. Vy už fakt nevíte na co si stěžovat. Když něco skončí happyendem tak jste nasraný, když něco skončí (spoiler) badendem tak jste taky nasraný. Co byste pořád chtěli? Omlouvam se za vulgární výrazy, ale bylo to nutný. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Nicolas Cage to opět nezachránil. Nebylo to úplně špatné. Nápad byl dobrý. Ale bylo to trochu zmatené a nemuseli tam tahat ty mimozemšťany... ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Tenhle žánr přesně miluju. Apokalyptický nádech, záhady a mysteria, nečekané události. Určitě vynikají. Lepší než 2012. Film je ze začátku pomalý, ale pak nasadí takové tempo, že člověk nestačí valit oči. Efektivně bych řekl, že je tak akorát. Nebylo nic přeplácané a ani laciné. Hudba, co doprovázela některé části filmu byla neuvěřitelně hororová a mrazivá. Byl jsem doslova zažraný. Přímo jsem se potil. Konec je skutečně dost brutální, až teda na ty bytosti, které celý film doprovázeli ty tajnosti. Mám pro to dvě vysvětlení. Buď to byli mimozemšťané a nebo božské bytosti. Každopádně to je pro mě mínus. Moc mi tam neseděli. Protože jsem spíše spoléhal na skutečný osudový konec. Zase krásu tomu filmu a toho tajemna moc neubralo. Dlouho jsem snil o neuvěřitelně apokalyptickém filmu. Tento snímek mé přání splnil. A s určitostí musím uznat, že tak nějak jsem si to i představoval. Nicolas Cage mi opět dalším kouskem udělal radost. Milovníkům katastrofických filmů doporučuji. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

U mňa priemerná myšlienka (stará známa) v luxusnom obale... vizuálne funguje všetko ako má, samozrejme na pár slabších miest, kde silná chviľa strieda tu slabšiu. Osobne mi vadila panická "hruška", tu zrušil nakoniec aj sám Proyas - dobrá voľba... Knowing ako apokalyptické prevedenie trochu inak (nevďačné téma:)... daná symbolika "ehm" 6/10 ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Hm. Hodnocení v tuto chvíli (69%) celkem odpovídá. Po snesitelném úvodu a skvělých dvou katastrofách (ledadlo i metro byly super) už to tak dobré není a celý biblický zájem už je opravdu směšný (jak poznamenala moje sestra - pro normální lidi je to katastrofický film a pro cynické komedie), líbily se mi ale ty medůzovité "artefakty," abych zas tak moc nespoiloval. ()

Související novinky

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Vlad Worthington?

Vlad Worthington?

27.01.2010

O projektu Dracula: Year Zero jsme poprvé psali snad před dvěma roky. Vypadalo to, že mezitím skončil někde v škarpě u cesty, ale studio Universal jej oprášilo a chce film natočit tak rychle, aby… (více)

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

31.08.2008

...aneb „Novinková smršť 2“. Tak co tady dnes pro vás máme? Brett Ratner je momentálně spojován s adaptací počítačové hry God of War, ale kromě této starořecké mytologické řežby pošilhává i po… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama