Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Než se stal Drákulou, byl Vladem III., vládcem malé zemičky jménem Transylvánie, která se krčila ve stínu mocné osmanské říše. Dobře věděl, že jakýkoli odpor proti silnému sousedovi by znamenal jeho konec. Když ho však sultán „požádá", aby mu poslal tisíc chlapců včetně jeho vlastního syna coby čerstvé rekruty do armády, rozhodne se neuposlechnout. Aby porazil zlo a odvrátil nevyhnutelné, spojí se se zlem mnohem větším. Stane se Drákulou. Nezničitelným démonem, který je schopný porážet obrovská vojska, ale který zároveň ztrácí ty, jež svým zoufalým aktem zachránil. Své nejbližší. (CinemArt)

(více)

Recenze (754)

POMO 

všechny recenze uživatele

Zábavná bejkovina, ktorú drží nad vodou dobre obsadený i hrajúci, charizmatický Luke Evans. Béčkový scenár s jednoduchými motiváciami postáv a hláškami na hranici únosnosti. Ale odsýpa to, je to hravé, emócie fungujú a digitálne spracovanie je dostačujúce. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Tento Drakula ze mě, mimo nekřesťanských sto padesáti peněz za lupen, vysál akorát tak poslední zbytky naděje na to, že zpoza oceánu konečně přijde něco, co není primárně určeno pro náctileté debily. A tak i potenciálně velmi nadějný příběh o brutálním cigánském turkobijci dorazil v podobě ubohého šestákového cajdáku, narvaného škaredým digitálním bordelem. Transylvánský Vlado aka Doktorovo varle, který je v análech vykreslován jako brutální tyran a nemilosrdný vrah, je zde stylizován do podoby fešáckého Lukáše Ívnse, citlivého a něžného patriota, kůl dedyho a sveřepého ochránce vdov a sirotků, který tureckou invazní armádu s rozkokošným vrčením umlátí netopýrem. Nepochybuji, že se nejedna otylá hospodyňka při pohledu na něj nechá po návratu ze Sinestáru zasněně narazit na kůl, byť pevně zavře oči a použije to tlusté, upocené a chlupaté hovado, s nímž sdílí domácnost, pročež to tady nadšeně opětkuje. Ale ten heterosexuál a historický hnědopich ve mně si po zhlédnutí takového vytvajlajtěného svinstva prostě musí klást otázku, jak ten ňuňu kníže, neustále obklopený vyvoněnými Turky a naondulovanými, dokonale vycíděnými vojvody s podmalovanýma očima, k té přezdívce „napichovač“ vlastně doopravdy přišel. Podle těch pár skrovných záběrů (Aby se nám dvanáctiletí smradi náhodou nebudili hrůzou!!) totiž na kůly nabodával asi jako neohrabaná jeptiška v německém amatérském pornu. A tak jediným světle temným okamžikem celé telenovely zůstává naprosto famózní kreace Karla Tance v roli dědy Nosferatu. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Evans je tam dobrý, toho zabijaka (pred i po premene) som mu celkom veril. Aj námet je sľubný... ale teraz by som to chcel vidieť s vyladeným scenárom, v Proyasovej réžii a s trojnásobným rozpočtom, aby to nemalo výpravu a triky televízneho seriálu. Bod za finálny súboj v daždi strieborniakov. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Drákulu jsem se poměrně těšil. Hlavně jsem se těšil na další film, kde se objeví Luke Evans. Člověk, kterému patří cokoliv, co se odehrává ve Středověku. Prostě, jako kdyby do toho období zapadl a už nedokázal vyklouznout, nebo ani nechtěl, protože pokaždé, když ho v něčem takovém vidím, je mi jasné, že je to JEHO role. Stejně tak je na tom i Vlad Narážeč, kterého si Bram Stoker použil pro příběh Drákuly. Tenhle je ale úplně jiný, než by člověka napadlo. Vypráví totiž příběh o tom, jak se z Vlada stal upír a musím říct, že v rámci fantasy předvádí naprosto ultimátní výkon. Překvapuje mě ale, že tenhle úkon dali debutantovi Gary Shoreovi, ale na druhou stranu musím říct, že pár zajímavých záběrů tam měl. Třeba takový první boj Vlada, to byla vyslovená digitální chuťovka. Horší už ale byli některé scény, u kterých jsem kroutil ruce v pěst. Třeba takovej závěr, kterej byl snad jako kdyby si ho někdo vycucal s tím, že to prostě musí skončit takhle a je mi vlastně úplně jedno, jak k tomu ten příběh dojde. Třeba klidně i kdyby to bylo tou nejdebilnější cestou...a taky že jo. A takových momentů tam bylo víc a přesně tyhle momenty celý ten fantasy svět dost shazovali. I přesto ale hodnotím vyšší známkou, protože mám takové filmy moc rád a klidně se na ně s radostí podívám znovu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $70miliónovTržby USA $56,280,355Tržby Celosvetovo $216,100,000Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ nič prevratné sa nekoná ale našťastie je to v medziach znesiteľnosti, režisérsky rutina ktorá nedáva nič na vrch /55%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„DŘÍVE TA NESTVŮRA BÝVALA ČLOVĚKEM, KTERÝ PŘIVOLAL DÉMONA Z HLOUBI PEKLA, ABY S NÍM SMĚNIL JEHO MOC. DÉMON SPLNIL MUŽI PŘÁNÍ, ALE ZÁROVEŇ JEJ OBELSTIL…" /// Přímočarý, možná trochu naivní vyprávění o tom, jak se Bohu zželelo hraběte Drakuly a upíra z něj udělal. Studio Univerzal by prej taky rádo svoji superhrdinskou sérku. A jelikož u nich bydlej jen samý příšery… Vzkřísit frajerského hraběte, kterej vyměnil nabodávání hlav na kůly za hubu vod krve, není vůbec špatnej nápad. Navíc dát tý starý profláklý historce novou podobu… No jo. Jenže místo zkušenýho mazáka se režie chopil cucák, kterej měl sice vizi, ale ty války nevyhrávaj. Scénář je jednoduchej, povídání přímočarý a ozdobou starostlivej taťka Luke Ewans, kterýmu tuhle prďáckou roli přeju. Nakonec vznikla pohádková, nenáročná fantasy, která víc než na zábavu myslí na dramatičnost, což se asi moc nebude líbit mladšímu publiku, kterýmu je díky přístupnosti PG – 13 určena. Hoďka a půl mi utekla jako voda, Šejkspíra jsem nečekal… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) V okolí mi říkaj Napichovač. A manželce piju krev. 2.) Přemejšlím, jak zničit Islámskej stát. (neblbni, počkej… to byl žert… nestří…) 3.) Thx za titule ,,.Bac.“ a ,,Clear“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ ne ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Universal // Počet premietajúcich kín v USA: 2,885 // Otvárací Víkend v USA: $23,514,615 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Velmi sympatický popcorn flick. Luke Evans si krade celý film pro sebe a fandil jsem mu. Efekty i akce prvotřídní ( zamrzí pouze absence krve), ale přesto má čím zaujmout, dokonce mne zamrzelo, že film nemá o dalších 20 minut navíc. Scény z jeskyně navodí krásnou temnou až hororovou atmosféru, při které jsem se jako hororový fanoušek rozplýval nadšením. Za mě tedy spokojenost, bavil jsem se tak moc, že nad logickými chybami ani nebyl čas uvažovat. Krásný úvod nového Universa. 80% ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Napočítala jsem tři momenty (jazyk, pád, obětování), které byly, jak to říct, hodně komické, ale jinak mě tohle podání Drákuly bavilo :) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

V tureckých intrikách sice klopýtá, ale čím víc se blíží k finiši, tím zarputileji princi temnot v jeho boji proti všem musím fandit. Luke Evans totiž může jen vycenit špičáky a díky jeho charizmatu v kombinaci s výtečnou (byť jakkoli střídmě servírovanou) akcí dokáže Neznámá legenda působit o několik tříd velkolepěji, než by rozumný rozpočet nebo minimální stopáž naznačovaly. Ambice Universalu budovat propojený vesmír byly od začátku trochu naivní, ale vždycky budu vědět, kdo by si ho býval kradl pro sebe. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Niekedy svet nepotrebuje hrdinu, ale monštrum.“ V mnohom je to super. Krásna výprava, hrady, rieky, tajuplné lesy, hlboké jaskyne, povery, mýty, legendy. Transylvánia je tu predaná fakt temne (čo je pocta... asi). Luke Evans je ako divoký Vlad Narážač kvalitný. Možno by som si namiesto neho vedel lepšie predstaviť iných hercov, ale inak určite ide o dobrý kastingový ťah, mohlo to dopadnúť oveľa horšie. Tým by sme však postupne končili, čo sa týka kvalitných hercov; všetci ostatní hrajú príšerne predvídateľné postavy, alebo sú nejakým iným spôsobom nezaujímaví. Azda s čestnou výnimkou dôchodcu Charlesa Dancea, ktorý ako beta-vampír mohol byť smiešny, ale nakoniec je prekvapivo mrazivý. Mnohé zábery sú pôsobivé, či už Vladovo šplhanie do jaskyne alebo vydesený pohľad na vojakov narazených na koloch. Story je každopádne hrozne riedka a Vladova rodina (hoci chápem, že ho vďaka nej tvorcovia chceli ukázať ako tragickú postavu, ktorá sa stala netvorom z dobrých úmyslov) ma skôr otravovala, než bavila. Akčné scény sú otázne, aj dobré, aj čudné a blbé. V jednej chvíli Vlad zlikviduje tisícovú armádu (myslím, že to tu ešte nebolo) a inokedy sú jeho sily neporovnateľne slabšie. Chaos vytvára i strih robiaci niektoré scény nezrozumiteľnými (počas pokusu o Vladovo upálenie je ostré slnko, ale zvyšok scény je zostrihaný značne kurióznym spôsobom, kedy akoby sa zotmelo behom sekundy). Poriadok v schopnostiach hlavnej postavy zjavne nemal ani samotný režisér, takže Vlad sa v jednej chvíli komicky bojí pásika svetla a inokedy mu relatívne nerobí problém stonásobne väčšie svetlo. Rovnako tak nechápem, že keď gigantická finálna armáda k nim pochodovala niekoľko dní a nocí, prečo si Vlad k nej postupne v priebehu nocí neodlietaval, zakaždým nezlikvidoval aspoň 3000 vojakov, ráno sa nevrátil do bezpečia a v noci nepokračoval. Prečo čakal do poslednej chvíle? To bolo potom jasné, že to muselo dopadnúť tak, ako to dopadlo. Podobných kiksov je film plný (ak by medzi vami a obrovskou nepriateľskou armádou stál jediný človek, skutočne by prvé, čo by vám napadlo s ním urobiť, bolo zbaviť sa ho a potom si počkať na armádu a nechať sa ňou zabiť?) a to ho veľmi oslabuje (ako netopiere zabíjali nepriateľských vojakov? Umlátili ich krídelkami? A čo malo znamenať pochodovanie so ZAVIAZANÝMI OČAMI???). Ale veľmi sa mi páčil finálny dodatok. Škoda, že Universal sa rozhodol tento film do budovaného monster univerza nezaradiť a teda celý záver pôsobí s odstupom rokov absurdne. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Režijní debut Garyho Shorea se nese v béčkovém, přesto vcelku zábavném hávu. Nejde ani tak o velkolepé bitvy, souboje, choreografii (v podstatě jsou všechny tři zmíněné atributy žalostné), ale o symboly života, oběť, ochranu a ... Luka Evanse... jo, o toho jde hlavně, protože to je základní stavební kámen celého snímku. Kámen jedním slovem charismatický. Věřím mu roli otce, který promlouvá ke svému synovi, i roli "Batmana", vojevůdce, který mocnou silou vede své "dětičky" proti hordě nepřátel (vskutku impozantní scéna). Finální souboj nudně kráčí vyšlapanou klišovitou cestičkou, samotný závěr pak úsměvně otevírá dveře pro pokračování, které pravděpodobně přijde vzhledem k tomu, že film vložených 70 miliónů dolarů přetavil ve slušných 190 miliónů dolarů celosvětově. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Zápory: Herci ze hry o prsten Nibelungů hrají pravé Rumuny. Masového vraha s bestiálním šklebem, otce upírů, syna draka a upíra samotného hraje zde sympatický muž vhodný spíše do rolí mušketýra nebo nějakého fantasy bohatýra, co já vím... Drákula je zde jakýsi první Batman. Celé je to, ač to má zobrazovat dávné hrůzy divné doby, příliš uhlazené, načančané, zkrátka líbivě neškodné, pro mladého diváka... Klady: Fungující příběh, solidní akce, slušná výprava, parádní triky, atmosféra ujde, luxusní praupír, ctění původní legendy, napětí, emoce, pompézní scény. Verdikt: Film o zle a temnotě, ale i o naději, určený především mladšímu divákovi, pro romantickou povahu filmu i stylizaci (a volbu) herců, potěší nejedno dámské očko, přesto neurazí, nenudí a přinejmenším natěší na pokračování. Na pokračování, ke kterému ovšem budete mít pravděpodobně větší skepsi, než k tomuto dílu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Turci táhnou k Vladovi a všude vůně kávy, on se blažkou napojí, sultán si chystá máry… Mýdlová opera z Transylvánie, jejíž emoce působí uměleji než vířící netopýři. Charisma dvojky táta roku Evans, krvesaj tisíciletí Dance sice leccos zachraňuje, ale debutant Shore byl přinucen ukousnout si až příliš velké sousto. Upírské legendě položil na krk česnekový věnec upocených rodinných vazeb, před čelem diváků podržel kříž PG ratingu a vše pocákal svěcenou vodou digitálního bordelu. Pro milovníky filmů o vampirismu je to od Universalu dřevěný kolík přímo do hercny, nicméně chápu, že se chystá půda pro monsters crossovery s co nejširším záběrem publika (čti majitelů hotovosti). Já však s tímto druhem hlíny v rakvi spinkat nebudu.. ()

Dellamorte

všechny recenze uživatele

Nemyslím, že toto si "Drákula" zaslúžil.TV a vlastne aj kino formátovania už bolo tak akurátne a už nie je čo riešiť, Všetko už bolo vypovedané,no Gary nemal ten pocit a preto nás všetkých potešil ďalším prídavkom. .Žiadna energia, nápad, inakvosť, vlastne nič. Je zrejmé, prečo sa tomuto Znycker vyhol. Jasná správa - Shitta mutha digi fucka. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Místy jsem si vzpomněl na Fakjů, pane učiteli. Předpokládám, že Shore a oba scenáristé šli do Universalu montovat žárovky, ale pak se shodou náhod dostali až k lidem, kteří měli zrovna na stole plány na Universal Monsters Cinematic Universe. A chopili se šance. Úplně blbě. Že to bude kretenismus nejhlubšího zrna, to bylo jasné z trailerů. Shore ale nedává vůbec nic a za 70 míčů kouzlí nevýpravnou rádoby fantasy, v níž je děje asi jako mýdla za bezďákovým nehtem a která nemít Evanse, spadne do ranku srágor á la Hněv Titánů. Celé je to úděsně nasnímané, scenáristicky generické a tím pádem i únavné a v té neomalenosti směrem k vykrádání obdobných příběhů z jiných médií (Castlevania hadr) nevýslovně otravné. Let the games begin? To už jsem šel do kolen. Hlavně proto, že kravaťákům evidentně před premiérou nedošlo, že na podobně povrchní hovadině zkrátka nelze stavět fungují multifilmovou sérii. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Okay, takže za prvý není okay, když hrabata v Rumunsku 15. století v dialogu kvitují pomocí slova okay a za druhý není vůbec okay, že se tahle zoufalost drží v červených číslech. Za mě jeden z nejhorších filmů roku, kde nefunguje fakt vůbec nic a upířina, která krade se superhrdinských originů klidně i za denního světla. Poprvý jsem spal v IMAXU. 20% ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Gratulujem k premrhaniu 70 mega USD na ďalšiu metrosexuálnu teen chobotinu a teším sa na pokračovanie, v ktorom Draculu - Luka Evansa konečne dohoní Van Helsing - Justin Bieber. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Matt Sazama, Burk Sharpless | Hudba: Ramin Djawadi | Distribúcia: Universal | Štúdio: Legendary Pictures, Michael De Luca Productions | Rozpočet: 70 miliónov $ | Tržby: 216,1 milióna $ | Ocenenia: Spolu - 5 nominácií || Veľmi podarene vystavené fantasy, ktoré aspoň náznakmi dbá na historické súvislosti, pilne rieši psychiku postáv, a dáva námetu reálnejší rozmer i napriek veľkému množstvu nadľuďských prvkov. Luke je ako Dracula úplne skvelý, jeho herectvo dodáva Vladovi hmatateľnú citlivosť a motiváciu. Naviac ani efekty nie sú tak zlé, i keď je pravda, že by vyšší rozpočet prospel. Skvelá jednorázová fantasy jazda, podobne, ako tohtoročný Seventh Son. 78% | FullHD, THX, EN DTS | ()

Související novinky

Luc Besson chystá vlastního Draculu

Luc Besson chystá vlastního Draculu

18.02.2024

Je tomu už pár měsíců, co do našich kin dorazil zatím poslední snímek režiséra Luca Bessona (Leon, Pátý element) pod názvem DogMan, v němž si hlavní roli zahrál americký herec Caleb Landry Jones.… (více)

Nový Drákula od režisérky Ničitelky

Nový Drákula od režisérky Ničitelky

12.03.2020

Studia Blumhouse a Universal chystají nového Drákulu. Po nedávné minisérii od Netflixu a BBC a snímku Drákula: Neznámá legenda nebo dřívějších známých adaptacích se tak jedná již o několikáté… (více)

Tvůrci Sherlocka chystají nového Drákulu

Tvůrci Sherlocka chystají nového Drákulu

18.10.2018

Steven Moffat a Mark Gatiss (Sherlock, Doctor Who) se plánují znovu spojit pro novou seriálovou adaptaci Drákuly na BBC One a Netflixu. Bude se jednat o třídílnou minisérii, kterou producentské duo… (více)

Hororová monstra nebudou děsit

Hororová monstra nebudou děsit

16.11.2014

Šéfka studia Universal Donna Langley ví, jak vydělat peníze. Nejprve jsme se od ní dozvěděli, že nás čeká minimálně deset dílů Rychle a zběsile. A hned záhy dala na vědomí, že filmy z budovaného… (více)

Reklama

Reklama