Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Než se stal Drákulou, byl Vladem III., vládcem malé zemičky jménem Transylvánie, která se krčila ve stínu mocné osmanské říše. Dobře věděl, že jakýkoli odpor proti silnému sousedovi by znamenal jeho konec. Když ho však sultán „požádá", aby mu poslal tisíc chlapců včetně jeho vlastního syna coby čerstvé rekruty do armády, rozhodne se neuposlechnout. Aby porazil zlo a odvrátil nevyhnutelné, spojí se se zlem mnohem větším. Stane se Drákulou. Nezničitelným démonem, který je schopný porážet obrovská vojska, ale který zároveň ztrácí ty, jež svým zoufalým aktem zachránil. Své nejbližší. (CinemArt)

(více)

Videa (21)

Trailer 1

Recenze (755)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

To se zase jednou vysokorozpočtový Hollywood vyznamenal, když dal látku, která nejde pokazit, naprostému začátečníkovi, takže se dostavil hodně rozpačitý výsledek. Luke Ewans představuje snad jedinou silnější stránku v tomto krajně nesmyslném příběhu, který hlavně s blížícím se koncem předvádí jeden kolaps za druhým. Závěrečná scéna, kdy Charles Dance prohlásí že Let's the games begins snad ani nemůže být myšlena vážně. Přestože je příběh hodně béčkový, minimálně zpočátku si mou pozornost určitě zasloužil. Škoda že studio nedohlédlo na to, aby vznikl ambicióznější projekt. 50% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Multigeneračně vlhkotvorný Drákula sice totálně kašle na nějaké vykreslování se s atmosférou své doby, a tak tu máme romantický středověk čisťounký jako povlečení v kamenické nemocnici a panovníka, který obětuje svou korunu a národ za život svého syna. Ale to byl samosebou jen povzdech, na věrnou historicitu si dosud nevyprávěný příběh Napichovačův opravdu nehraje. Máme tu jen velmi korektní fantasy poudačku o nesmrtelném monstru s nesmrtelným srdcem, ale funguje to docela slušně, akce je dostatek, triky jsou fajn a patosu je tak akorát. Navíc pokračování s výraznější účastí prvotního upíra v podání Charlese Dance slibuje zajímavou zápletku, nechám se překvapit. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Niekedy svet nepotrebuje hrdinu, ale monštrum.“ V mnohom je to super. Krásna výprava, hrady, rieky, tajuplné lesy, hlboké jaskyne, povery, mýty, legendy. Transylvánia je tu predaná fakt temne (čo je pocta... asi). Luke Evans je ako divoký Vlad Narážač kvalitný. Možno by som si namiesto neho vedel lepšie predstaviť iných hercov, ale inak určite ide o dobrý kastingový ťah, mohlo to dopadnúť oveľa horšie. Tým by sme však postupne končili, čo sa týka kvalitných hercov; všetci ostatní hrajú príšerne predvídateľné postavy, alebo sú nejakým iným spôsobom nezaujímaví. Azda s čestnou výnimkou dôchodcu Charlesa Dancea, ktorý ako beta-vampír mohol byť smiešny, ale nakoniec je prekvapivo mrazivý. Mnohé zábery sú pôsobivé, či už Vladovo šplhanie do jaskyne alebo vydesený pohľad na vojakov narazených na koloch. Story je každopádne hrozne riedka a Vladova rodina (hoci chápem, že ho vďaka nej tvorcovia chceli ukázať ako tragickú postavu, ktorá sa stala netvorom z dobrých úmyslov) ma skôr otravovala, než bavila. Akčné scény sú otázne, aj dobré, aj čudné a blbé. V jednej chvíli Vlad zlikviduje tisícovú armádu (myslím, že to tu ešte nebolo) a inokedy sú jeho sily neporovnateľne slabšie. Chaos vytvára i strih robiaci niektoré scény nezrozumiteľnými (počas pokusu o Vladovo upálenie je ostré slnko, ale zvyšok scény je zostrihaný značne kurióznym spôsobom, kedy akoby sa zotmelo behom sekundy). Poriadok v schopnostiach hlavnej postavy zjavne nemal ani samotný režisér, takže Vlad sa v jednej chvíli komicky bojí pásika svetla a inokedy mu relatívne nerobí problém stonásobne väčšie svetlo. Rovnako tak nechápem, že keď gigantická finálna armáda k nim pochodovala niekoľko dní a nocí, prečo si Vlad k nej postupne v priebehu nocí neodlietaval, zakaždým nezlikvidoval aspoň 3000 vojakov, ráno sa nevrátil do bezpečia a v noci nepokračoval. Prečo čakal do poslednej chvíle? To bolo potom jasné, že to muselo dopadnúť tak, ako to dopadlo. Podobných kiksov je film plný (ak by medzi vami a obrovskou nepriateľskou armádou stál jediný človek, skutočne by prvé, čo by vám napadlo s ním urobiť, bolo zbaviť sa ho a potom si počkať na armádu a nechať sa ňou zabiť?) a to ho veľmi oslabuje (ako netopiere zabíjali nepriateľských vojakov? Umlátili ich krídelkami? A čo malo znamenať pochodovanie so ZAVIAZANÝMI OČAMI???). Ale veľmi sa mi páčil finálny dodatok. Škoda, že Universal sa rozhodol tento film do budovaného monster univerza nezaradiť a teda celý záver pôsobí s odstupom rokov absurdne. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Neznámá legenda, co jest poplatňoučká současným antimuslimským náladám...jakoby z Rumunska někdy přišlo něco dobrýho. Ale ne, uplná mizérie to není, Luke Evans, jak ho nemám rád, hraje dobře, ale znovu bych ten film už nepustil. A přitom jsem se v první půli bavil i slušně....zapomnění hodná nicka. 49% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tyhle fantasy ptákoviny se mi málokdy trefí do noty. Rozpolceného romantického rozervance nečekejte, tohle je milující otec a manžel, který vládne malé zemi, kterou hájí před armádou Turků. Doufal jsem v zábavné béčko, ve kterém nebude nouze o krvavé scény a obnažená poprsí, jenže rating znovu zvítězil, takže můžeme spíš kritizovat. Cokoliv originálního chybí, příběh je prostinký, motivace postav jsou otravné. Akce není úplně zlá, ale leckdy musíme přetrpět souboje plné tmy a zmateného střihu. A za to se body dávají sakra těžko. Slabé tři hvězdy!! ()

Galerie (51)

Zajímavosti (32)

  • Když na De Lucově stole "přistál" scénář týmu Matta Sazama a Burka Sharplesse, podnítilo to jeho představivost. Později v rozhovoru řekl: "Pomyslel jsem si, že je to geniální," oceňuje, "nevyřčený původní příběh a neznámá kapitola archetypálního charakteru, který všichni známe." (Zdroj: CinemArt.cz) (Geriel)
  • Producent Michael De Luca se ke snímku vyjádřil slovy: "Jako dítě jsem vždycky chtěl vědět, kdo proměnil Drákulu v upíra. Přemýšlel jsem: 'Byl první? Byly tam i další?' Bylo skvělé, hledat odpověď na otázky, které nebyly zmíněny ani v románu Brama Stokera."   (Geriel)

Související novinky

Luc Besson chystá vlastního Draculu

Luc Besson chystá vlastního Draculu

18.02.2024

Je tomu už pár měsíců, co do našich kin dorazil zatím poslední snímek režiséra Luca Bessona (Leon, Pátý element) pod názvem DogMan, v němž si hlavní roli zahrál americký herec Caleb Landry Jones.… (více)

Nový Drákula od režisérky Ničitelky

Nový Drákula od režisérky Ničitelky

12.03.2020

Studia Blumhouse a Universal chystají nového Drákulu. Po nedávné minisérii od Netflixu a BBC a snímku Drákula: Neznámá legenda nebo dřívějších známých adaptacích se tak jedná již o několikáté… (více)

Tvůrci Sherlocka chystají nového Drákulu

Tvůrci Sherlocka chystají nového Drákulu

18.10.2018

Steven Moffat a Mark Gatiss (Sherlock, Doctor Who) se plánují znovu spojit pro novou seriálovou adaptaci Drákuly na BBC One a Netflixu. Bude se jednat o třídílnou minisérii, kterou producentské duo… (více)

Hororová monstra nebudou děsit

Hororová monstra nebudou děsit

16.11.2014

Šéfka studia Universal Donna Langley ví, jak vydělat peníze. Nejprve jsme se od ní dozvěděli, že nás čeká minimálně deset dílů Rychle a zběsile. A hned záhy dala na vědomí, že filmy z budovaného… (více)

Reklama

Reklama