Reklama

Reklama

VOD (1)

Mistr v jiu-jitsu Mike Terry (Chiwetel Ejiofor) vyučuje bojová umění, ale sám nehodlá zápasit kvůli penězům. Přesto se kvůli záchraně své školy ocitne ve světě promotérů, a protože musí splatit dluhy a získat zpět svou čest, poprvé v životě vstoupí do ringu.
Učitel bojového umění Mike Terry (Chiwetel Ejiofor), který s manželkou Sondrou (Alice Braga) provozuje vlastní školu jiu-jitsu, učí své žáky základům boje, jemuž věnoval celý život. Škola však nevydělává a další ránu mu zasadí nervózní právnička, která v afektu vystřelí z pistole jednoho ze studentů. Mike je posléze nucen požádat o půjčku, aby školu udržel, ale zaplete se v baru do rvačky mezi filmovou hvězdou Chetem Frankem (Tim Allen) a několika místními. Vděčný herec ho pak pozve domů na večeři, nabídne Mikeovi práci na filmu a také Sondra se domluví s Chetovou manželkou na spolupráci v módní firmě. Mike však netuší, že toto setkání ho přiměje změnit pohled na svět, v němž žije, a že nahlédne do světa, jehož součástí nechtěl nikdy být. Jeho ideály o bojovém umění a učení však musejí jít částečně stranou, aby zachránil, co mu zůstalo. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (205)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Film s tématikou bojového umění, jehož hlavní pilíř spočívá někde úplně jinde, než by divák odhadl. Jde totiž o mix čistoty, ctnosti, poctivosti, respektu, disciplíny a také naivity hlavního představitele jménem Mike Terry, kterého ztvárnil britský herec Chiwetel Ejiofor, mezi diváky známý především díky snímku Love Actually. Hlavní zápletka je celkem prostá, mistr jiu-jitsu Mike vede školu akademie, ve které trénuje své ovečky a jeho žena Sondra je ve své podstatě amatérská módní návrhářka šijící šaty. Jejich finanční situace není zrovna růžová, a když se náhodou na místě ocitne rozrušená advokátka Laura, která nedopatřením prostřelí výlohu z ležící zbraně policejního důstojníka a Mikeova svěřence, mají o další výdaje postaráno. Policista Joe, jenž je zároveň žhavým adeptem na černý pás však tento incident nahlásit nechce a Lauru tím tak ochrání před žalobou a hrozícím vězením, neboť by soud mohl tuto událost charakterizovat i jako pokus o zabití veřejného činitele. Shodou okolností se pak Mike připlete do barové rvačky, kde potká známého herce Cheta (Tim Allen), který mu za jeho záchranu pošle štědrý dar v podobě drahocenných hodinek a pozve jej k sobě domů. Vše ale není tak prosté, jak se zdá a Mike se na každém kroku setkává se společností hamižných žraloků lačnících jen po zelených bankovkách. Podvod, využití člověka pro svůj prospěch jsou na denním pořádku, přesto se Mike na vyřešení své situace snaží různými způsoby sehnat peníze. Opakovaně však naráží na tvrdou bariéru zkaženého komerčního světa a dostává tvrdé rány pod pás. Ejiofor je ve své roli mistra jiu-jitsu velmi přesvědčivý a vyzařuje z něj čirá dávka lidskosti a čisté duše. Mamet vzal ohrané téma bojového umění a stvořil z něj svěží a netradiční snímek. Redbelt se tak stal inteligentním, rušným a poutavým dramatem, navíc s pěkně vygradovaným závěrem. Ve filmu se mi líbila hláška: "The best weapon in the world is a flashlight. Tell him why. So you can look deep into the other guy's eyes." a po jeho zhlédnutí pravděpodobně už nikdy nezapomenete na větné spojení: "There's always a way out. You just have to find it." (7/10) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Člověk může být dobrák od kosti, ale musí znát své meze. Problém je, že když už ty meze přežene, tak to většinou s prominutím vodsere. To je případ neskutečně fajnového hlavního hrdiny tohoto filmu, kolem kterého se problémy točí jeden přes druhý a on pochopí, že život není tak hezký a dobrý, jak by si sám představoval. Já, řekl bych, s jeho názory dosti souhlasím. Hlavně tu jde o to, že umět bojové umění už není taková pocta jako tomu bylo dříve. Každý za tím vidí akorát vidinu peněz, velkých peněz a tak se to snaží chápat, ale jsou tu výjimky, a o tom právě tento příběh je. Jenže dobří lidé dostají od života největší ránu a podobně to bude i zde. Redbelt je, ale alespoň, malá pocta právě bojovému umění, když to nedokáže nikdo jiný, tak alespoň tak. Možná je to dost dobře nejlepší film o bojovém umění vůbec, protože v sobě skrývá neskutečnou pravdu, kterou si není schopný přiznat v dnešní době takřka nikdo. Bylo hezké tento film vidět, stejně tak jako žít s tím, co cítí hlavní hrdina Chiwetel Ejiofor, který svojí roli bojovníka zvládnul dokonale. Ani bojová stránka filmu nebyla špatná. Celé to do sebe zapadlo opravdu suprově. Chvílemi jsem přemýšlel, zdali tomuto filmu vrazit pětihvězdičkovou dardu, ale nakonec jsem usměrnil na hodně solidní čtyři a musím říct, že tak hluboký film jsem opravdu dlouho neviděl. Nemá na krku diváka jen pobavit, ale taky mu dokázat něco, co si nebyl schopný přiznat i ten největší bojovník, sám Mistr bojových umění. --- Ten, kdo pochopí podmínky boje najde rovnováhu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $7miliónovTržby USA $2,345,941Tržby Celosvetovo $2,674,090 ║ Herec Chiwetel Ejiofor je hlavná vec, ktorá drží film nad vodou, ináč je to miestami dosť rozpačito podané. /55%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Mamet silný v rozehrávce i tahu na bránu, ale ten gól tam ne a ne padnout. Redbelt sype z rukávu kvalitní herecké výkony a ještě stihne ukazovat prstem na korupci, která bují všude kolem a dává hrdinovi zabrat víc než partička opilých ninjů v setmělém průchodu. Boj s účetnictvím, důvěrou v sebe sama a ostatní, tu nahrazuje kočkování v ringu, které jste možná předem čekali. V závěru však štěstí definitivně nahradí pěsti a Mamet vystřihne ukázkovou minelu. Těch pět křečovitých minut, ve kterých jde k pánu nejen kompletní zápletka (dvě věty do ní udělají víc děr než najdete v cedníku po babičce), ale i Mametova ostražitost. Vyvrcholení filmu a jeho "useknutí" je tvrdou lekcí. Hrdina ztrácí pásek a padají mu kalhoty. Velikánská škoda. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nečekat nic a dostat velmi mnoho. Tak bych shrnul své dojmy z filmu, o kterém jsem nevěděl nic kromě jmen několika herců, a dokázal mě jednoduše a velmi rychle uchvátit. Bojové prostředí je odjakživa velmi zajímavým místem pro film, avšak v provedením, v kterém ho ukazuje David Mamet jsem ho nikdy neviděl. Naivní a slušný učitel ve škole Ju Jitsu nemá peníze na rozdávání, přesto se snaží udržet fungující školu svého milovaného bojového umění. Jednoho dne se připlete do rvačky filmové hvězdy s několika dalšími muži a nahlédne do světa, který by raději nikdy neviděl. Sonda do vesmíru, kde vládnou peníze, jakékoliv ctnosti se prodávají za pár dolarů a kdejaký boháč může koupit celý váš život. Tento film působí jako probuzení ze sna, který byl životem do reality, kterou člověk vidět nechce. Rozjezd je jemný a po chvíli vám dojde jak je důležitý. Během celého filmu se tempo stupňuje přesně podle divákova divákova úžasu, který mu film přináší. Chiwetel Ejiofor odvádí fantastický výkon, který mě v závěru, také díky velmi příjemné režii a skvělé atmosféře dotvářené jemnou hudbou, dokonale pohladil po duši. Vedle něj září i další známí herci, ale on je prostě jedinečný a jeho talent se prokazuje v každém jeho snímku. Konečně už by z něj měla být hvězda, kterou v mých očích je. Nejzajímavější film o bojových sportech, v kterém nikdo neumře a vy si po něm ještě řeknete, že třeba stále existují lidé, pro které nejsou peníze první a poslední věcí na tomto světě... PS: možná si tento snímek 5* nezaslouží, ale moje pocity po jeho dokoukání se nedají srovnat s mnoha filmy, kterým jsem dal 4*... ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Necakajte ziadne ocenenia. Necakajte fanfary. Cakajte akurat dobry pocit po dopozerani tohto filmiku...Malo to atmosferu, smrnc, charizmatickych hercov...A ta hudba! O ano, presne podla mojho gusta. Chiwetel Ejiofor sa stava pomaly ale isto mojim oblubenym hercom. Ten jeho klud a vyrovnanost...Tato rola mu sadla ako prdelka na serblik...Velmi pekny filmovy zazitok. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tak takovýhle film o bojových uměních tu ještě nebyl. Špína a intriky v zákulisí jsou tu vylíčeny velmi střízlivým pohledem a do toho všeho Chiwetel Ejiofor pro nějž čest a učení bojovníka nejsou jen prázdná slova a nejde mu jen o peníze. Nádhera. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Nejlepší zbraní je baterka. Aby bylo soupeři vidět do očí. A pásek je jen symbol. Jen aby nepadaly kalhoty…. Film plný zásad Jiu-Jitsu. Zásad, které se proplétají s normálním životem. Obyčejní lidé to nevědí, těm druhým to mění život. Nechci spojlerovat, proto jen napíši, že jsem se celkem v pohodě vyrovnal s tím, že jde o ,,jemné umění“ a taktéž s tím, že nejde ani tak o to jej předvádět. Takže by to měl táhnout příběh. Jenže na konci jen čumím, a ptám se PROČ? PROČ se tak stalo? PROČ dostala jeho žena špatný telefonní číslo? KAM zmizel T.Allen? Prostě to skončí a já nevím nic!! Takže jestli se chcete dozvědět něco o tomto bojovém umění a nebude vás trápit zápletka ,,všichni mi lhali, ale neřeknu vám proč“ – ring volný! PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ *** Co uvidíme (možná) příště? To je jedno! Já doufám, že mi někdo z vás napíše odpovědi na mé otázky. Nechci umřít úplně blbej! ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Skutečně nádherný bojový film, kde nejde vůbec o souboje. Je to film o životě, přístupu k němu, o lidech, o manipulaci, podvodech, moci peněz a jednom člověku, který chtěl zůstat čistý v tomto z*******m světě za každých okolností ... Neuvěřitelně morální film. Netušil jsem vůbec jak může skončit a dopadnout, aby hlavní hrdina zůstal čistý vůči všem sviňárnám tohoto světa a přitom nepadl na kolena v prachu ponížení. Závěr byl naprosto excelentní. Předáví rudého pásu od "Profesora", ve skutečnosti jednoho z nejlepších bojovníků této planety již od počátku 70. let, učitele, a ve své době také velkého přítele Bruce Leeho - Dana Inosanta, mi vehnalo slzy do očí ... Úžasný film ... ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Věřím, že v kůži Mikea v závěrečných deseti vteřinách filmu by chtěl být každý sportovec, který trénuje opravdovým srdcem a mozkem, a ne srdcem zvýhodněným dopinkem a mozkem zalitým vidinou peněz. Jenomže to se dnes nenosí. Kdo dnes dělá sport pro radost, dobré pocity a z lásky k němu, nemá šanci být na světové špici. Tak trochu mi Mike Terry připomněl mě samotného v šestnácti, sedmnácti letech, kdy jsem ještě naivně věřil, že všichni bodybuildeři v časopisech mají své svaly od poctivého tréninku, neříznutého chemickými laboratořemi. Kdepak, prachy svět ovládly. Jsem rád, že vznikl film, který se touto problematikou zabývá, a i když není v každém momentě zcela přesvědčivý, určitě stojí jej shlédnout a pozastavit se nad ním. Chiwetel Ejiofor moc dobře. Vůbec mi nevadilo, že ačkoliv se snímek točí kolem brazilského jiu-jitsu, nenabídl příliš mnoho soubojů, potažmo různých technik. O to tady však vůbec nešlo. 90% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Daleko víc drama než akční snímek, ale tady, ač je film o mistru Jiu-jitsu, to neni rozhodně na škodu, jelikož Chiwetel Ejiofor moc bojových schopností nepobral a celkově souboje v tomhle filmu jsou možná realističtější, ale za to velice málo efektní a nudný a tak nezbývá než se zaměřit hlavně na tu příběhovou část, která je ale velmi dobrá, propracovaná, zajímavá a v některých momentech docela silná, nicméně konec, v podstatě vrchol filmu, se povedl tak z poloviny. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Příjemně melancholické drama o filozofické a duchovní stránce bojových sportů (a o jejich dnešní komerční podobě) a o posledním "čistém" v neúprosně materiálním světě. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Akčnému filmu vie dať šiesty zmysel len veľmi málo režisérov a týmto počinom sa Mamet medzi nich zaradil. Prakticky celú úvodnú hodinu sa v tomto príbehu nezrodí žiadna poriadna zápletka, ktorá by naznačovala jeho smerovanie. A tak necháva diváka napäto čakať čo bude nasledovať. V tejto čakárni je divák obklopený skvelými hereckými výkonmi, senzitívnou atmosférou boja dobro vs. zlo, a triezvou, uvážlivou réžiou. Spočiatku som sa bál otrepaného príbehu bojových filmov na štýl 'No Retreat, No Surrender', neskôr ma film začal svojim ničnerobením trošku nudiť, ale potom som si uvedomil, že všetko malo svoj účel. Záverečná polhodinka je vrcholom akčnej tragédie a navyše fyzická zdatnosť Chiwetela Ejiofora bola pre mňa veľkým prekvapením. 80%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Pilířem vyprávění tu není bojové umění ani onen zmanipulovaný turnaj. Děj se trefuje do současné společnosti, která stojí na základech plných podvodníků a mafiánů. Co ale Mamet rozehraje, prostě nedotáhne. Nepotřebuju prošlapané cestičky, ale jeho svět je prostě až zbytečně neproniknutelný a nepřístupný. Rozehrávka prostě skončí někde na půlicí čáře a k útoku se tahle skvadra vlastně ani nedostane. Což je přinejmenším škoda s ohledem na velmi slušné herce v čele se soustředěným Chiwetelem Ejioforem. I když musím ještě připomenout, že jsem se těšil na Tima Allena, ale jeho angažování je krokem vedle – nepřesvědčivá, mizerně napsaná i zahraná postava. Vše se řeší penězi (možný SPOILER: manželka podlehne a zradí, kamarád si raději prostřelí hlavu), hlavní hrdina vydrží, ale otázkou zůstává, zda to divákovi stačí!! ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý film o bojových sportech, který je hlavně o postavách a děním v zákulisí a ne o tom, kdo koho kam praští. Vystavěný je to dobře, ale mě to prostě nějak nesebralo. Postav tam bylo až moc a kromě té hlavní vás ale pořádně žádná nezaujme, protože nemáte moc šanci si k ni "přičichnout". Atmosféra tam byla a příběh ke konci velmi příjemně nabírá na obrátkách, ale ten začátek byl pomalejší a mně moc nesednul, i když vlastně chápu, proč ho tam dali. Chiwetel Ejiofor je ale vynikající a táhne ten film od začátku do konce, který se mi velice líbil. A ostatní herci taky nejsou k zahození a i když takovej Tim Allen tam zrovna moc není, tak je příjemné ho vidět, jinde než v komediích. Vcelku se jedná o zajímavě pojatý film, chyby tam ovšem jsou a působí to možná až trochu nedotaženě. Ale Ejiofor každopádně rullez! ()

petero 

všechny recenze uživatele

David Mamet ma svojím SPARTANom prekvapil tak, že ani neviem prečo som mu dal vtedy za 4, ale teraz viem presne prečo mu dávam za 5. Že nám REDBELT neponúkne ani jeden zápas z ringu nevadí, pretože to dôležité sa odohráva mimo neho. Je to vôbec možné v dnešnej skazenej dobe držať sa svojich zásad a bojovať za ne? :,-) ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Velmi dlouho mi trvalo než si mě film dokázal získat, ale postupem času ve mě začínalo převládat krásné uspokojení. Film je opravdu netradičně zpracován, což rozhodně oceňuji. Přecejen lidi co se zajímají o Jiu-Jitsu musí mít jiné hodnoty než celá naše společnost, a tak je to v pořádku. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zcela neakční drama o bojovém umění si určitě zaslouží pozornost všech, kteří jsou přesvědčeni, že filmy o bojovém umění musí být primitivní. ()

Reklama

Reklama