Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cass (Casanova) Brown (Gary Cooper) má před svatbou. Již druhou. Krátce před nácvikem obřadu opouští město, ale slibuje, že se včas vrátí na svatbu. Tajemný dopis z porodnice ho přivádí do Chicaga. Jeho první manželka Isabel (Teresa Wright) porodila jeho dítě a chce ho dát k adopci. Cass nesouhlasí a dítě unáší. Jenže, jak se postarat o novorozence, když to nevíte a za zády máte pronásledující rodiče bývalé manželky, budoucí manželky a všehoschopnou policii. (ilclassico)

(více)

Recenze (5)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nesmělý, bojácný učitel angličtiny Casanova Brown (Gary Cooper) se krátce před svatbou s Madge Ferris (Anita Louise) dozví, že je otcem. Jeho exmanželka Isabel Drury (Teresa Wright) ještě před rozvodem stačila otěhotnět. Své dítě by ráda přenechala k adopci, avšak Casanova se do své nádherné dcerušky rázem zamiluje a odnese ji z nemocnice... Scénář podle hry"The Little Accident" Floyda Della a Thomase Mitchella. Legenda Gary Cooper opět dokazuje, že zvláště ve svých komediálních rolích byl zkrátka neodolatelný. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Spletitý partnerský príbeh nesmelého muža, ktorý (ne)funguje medzi dvomi ženami ponúka zopár milých komických situácií, ktorým dominuje netradične v komediálnej úlohe Gary Cooper. Tento herec presviedča, že ani komická parketa mu nie je cudzia. Tretí komentár. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom Gary Cooper riesi to, ze sa stal otcom. Potom je tu unos, prenasledujucich rodicov ..... sympaticky film, kde opat prevladaju naprosto obycajne dialogy, kulisy su na 40. roky vyborne, tempom namakane - nemohol som sa od filmu tak lahko odtrhnut. Teresa Wrightova bola perfektna . 85 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Casanova Brown je romantickou ztřeštěností. Předlohou je román "Nesezdaný otec" amerického spisovatele a dramatika Floyda Della, sám autor ji pak roku 1928 s pomocí Thomase Mitchella uvedl na divadelní prkna pod názvem Malá nehoda. Film Sama Wooda je již čtvrtou filmovou adaptací Delleho předlohy. Casanova Brown je poháněn vnitřní energií, je stále připravený ke slovním soubojům, vysmívá se, vyhrožuje a nepatrné drobnosti nabývají pozoruhodným souběhem událostí katastrofické rozměry a zkázonosné následky. Uvolněně hašteřivý nadhled zdobí uhrančivé charisma Garyho Coopera a feministická nezbednost, která ve formě maskulinismu usiluje o vysvobození mužů ze zažitých rolí při odpírání otcovství. Nakonec je vše jen neškodným škádlením k vyvolávání bláznivých situací a romantického naplnění. Obětí ironie osudu je Casanova Brown, zvaný Cass (velmi příjemný Gary Cooper), skromný profesor literatury a začínající spisovatel. Potřeba niterného naplnění se pod vlivem nešťastné zkušenosti stává formou útěku před traumatizujícími následky. Ale do toho se probouzí neznámé pocity a vzývá se právo otcovské. Hlavní ženskou postavou je Isabel Drury (zajímavá Teresa Wright), mladá univerzitní studentka velmi dobrých poměrů, příliš ohleduplná k matčině astrologické věrouce. Láska se nevzdává a nechtěně způsobuje nedorozumění. Výraznou postavou je JJ Ferris (příjemný Frank Morgan), vznětlivý mužík a energický Cassův budoucí tchán. Osobní a dosud nepřekonaná zášť z finanční závislosti na manželce neváhá pomáhat při útěku z té uzavírající manželské pasti. Důležitou postavou je Monica Case (příjemná Mary Treen), ochotná pokojská chicagského hotelu a Cassova poslední záchrana jeho zmatenějšího běhu za otcovská práva a naplnění. Výraznější postavou je matka Isabely (zajímavá Patricia Collinge), ctihodná dáma, vládne domu Druryů nekompromisní vírou v astrologii. A víra je navíc podpořena i destruktivní okolností prvého uvítání zetě. Výraznější postavou je také pan Drury (příjemný Edmund Breon), laskavější Isabelin rodič, na nějž učinil Cass nezapomenutelný dojem a už nikdy se v jeho přítomnosti nebude dále cítit v bezpečí. Z dalších rolí: dobromyslný a prostoduchý hotelový zaměstnanec Frank (Emory Parnell), JJova dcerka, chystaná ke svatbě s Cassem, Madge Ferris (Anita Louise), vstřícná gynekoložka a zástupkyně adopčního spolku Dr. Zernerke (Jill Esmond), matka Madge a vládnoucí JJova choť (Isobel Elsom), spolehlivě decentní komorník u Druryů Charles (Halliwell Hobbes), či čerstvě narozená Cassova dcerka (Billy Chapin). Casanova Brown je nevázaně uvolněnou ztřeštěností, která je založena na vitalitě, charismatu a nezvyklosti, přesahující obvyklé meze destrukce i sounáležitosti. Příjemně osvěžující filmové odreagování. ()

Reklama

Reklama