Reklama

Reklama

Madeleine de Beaupré se vydává za manželku psychiatra, ve skutečnosti se ale živí krádežemi šperků. Její kořistí se stane drahocenný perlový náhrdelník ze zlatnictví Aristida Duvalla. Se svým úlovkem prchá nejdříve do Paříže a potom dál na jih, až ke španělským hranicím. Cestou se seznámí s americkým automobilovým inženýrem Tomem Bradleym, který míří do Španělska na dovolenou. Na hranicích se chce Madeleine vyhnout celní kontrole, a tak náhrdelník nenápadně strčí Bradleymu do kapsy. Veškerá její snaha získat šperk nazpět, je marná. Nakonec ukradne inženýrův vůz a s ním i všechny jeho věci. Bradley se i přesto dostane do San Sebastianu, kde se Madeleine ukrývá se svým komplicem Carlosem Margolim. Tom uvěří jejich báchorce o šlechtickém původu i projevené lítosti nad krádeží auta. Navíc se bezhlavě zamiluje do Madeleine, která s ním má flirtovat do té doby, než se Carlos zmocní náhrdelníku. Jenže flirt postupně přechází v lásku, pro kterou Madeleine opouští svého dřívějšího druha. Výčitky svědomí ji doženou k tomu, že Tomovi řekne pravdu. Společně Carlosovi seberou perly a když je následně vrátí pařížskému klenotníkovi, vydají se dobrovolně do rukou spravedlnosti. Madeleine vyvázne jen s podmínkou, a tak nic nebrání šťastnému konci. (Magic Box)

(více)

Recenze (26)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nedávno se do mých ručiček dostal nějaký materiál o Marlene Dietrich ve kterým Marlene prohlásila o filmu Pokušení toto "Je to jediný film, za který se nemusím stydět." Člověk je pak na takový film zvědavej dvojnásobně. Musím před Marlene uznale snudat kalhoty, protože je to skutečně mimořádně povedená uvolňovačka ze který sněžila pohoda po celou dobu. Krásně a velmi vtipně napsané dialogy za ta léta ani trošku nezestárly a jsem si jist že na těch samých místech co jsem se hihňal já, se hihňávaly i naše babičky a prababičky. Marlene je krásná a roztomilá současně, to co ta holčina tady předvádi s očima, kterej chlap by jí odolal ?? Gary Cooper jedostatečně charismatickej a chlapáckej aby si pro změnu ošéfoval ženskou část publika a jejich společný scény musej zafungovat na každýho, perfektně jim to mezi sebou funguje. Za tuhel porci zábavy, romantiky a pohody jsem v pokušení dát pět hvězd. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších filmů třicátých let. Marlene Dietrich zahajuje svoji "poststernbergovskou" éru a daří se jí náramně. Zdatně jí sekunduje i milý Gary Cooper. Snímek povedeně osciluje na hranici čisté komedie (scéná s dvojí falešnou manželkou) a komedie romantické (Garyho řidičské intermezzo). ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý skoroklenot. Okouzlující Marlene Dietrich v roli zlodějky šperků. Je zde neobyčejně krásná a víc než kde jinde připomíná svým zjevem Adinu Mandlovou. Gary Cooper je vedle ní jak kus hnědýho uhlí vedle vybroušenýho diamantu. Nicméně jako romance velmi dobré s prvky komedie, přestože se příliš nezasmějete. Závěrečný obrat není příliš vysvětlen a nemá oporu v ději, ale i tak velmi příjemné překvapení. Zajímavosti: Některé scény režíroval Ernst Lubitsch. *** Do role Carlose Margoliho byl původně obsazen John Gilbert. Než se začalo natáčet postihl ho infarkt a byl ihned nahrazen Johnem Hallidayem. Několik dní na to zemřel Gilbert na selhání srdce způsobené neúměrným pitím alkoholu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Romantických komedií o tom, kterak se dva tak dlouho nesnášejí až se nakonec vezmou, existuje celá hromada. Jenže na málo z nich se tak příjemně nostalgicky kouká a proto přejme chmatácké hraběnce de Beaupre a americkému šikulovi Bradleymu, aby se z nich po týdnu stráveném ve Španělsku stalo zamilovaně tokající duo Madeleine a Tom. Vždyť dvojsmysly se v tomto snímku užívají opravdu zdařile, šlechtické chování zlodějů je naprosto okouzlující a naštvaný Bradley pomstychtivě zasekávající klakson na Madeleině autě zkrátka nemá chybu. Určitě by se do snímku dalo vtěsnat ještě víc humoru, ale o tom pravděpodobně autor nebyl informován, tak mu to nemějme za zlé. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Klukovsky šarmantní Gary Cooper se k Marlene opravdu skvěle hodí a hodně příjemně jsem se více než hodinu bavil (i když mohlo to být celé taky lubitschovsky svižnější), ale co ten konec? Proměna lehce rozpustilé romantické komedie v seriozní melodrama o napravené zlodějce? Bebáček promine, ale ani kdyby si Marlene při líbání vaz zlomila a oči jí při tom nezaměnitelně hrály, tak to na pátou hvězdu nevytáhne. :o) 70% ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Zcela souhlasím s Pohrobkem - Marlene září, její okouzlující hra očí je nezaměnitelná a naprosto jedinečná. S Gary Cooperem tvoří dokonalý pár (jejich druhá spolupráce - poprvé se potkali ve Sternbergově Maroku) - chemie mezi nimi jako vystřižená z noiru, navíc okořeněná úžasnou roztomilostí - viz balkónová scéna, kde je poprvé explicitně vidět výškový rozdíl mezi milenci a kde Marlene tak božsky zaklání hlavu... či ranní probouzení a dětinské zahrabávání se pod peřinu a mrčení.... nádhera! Celých 90 minut jsem se přiblble usmívala a prožívala slastnou rozkoš z dívání se :-) Borzageho komedie je plná svěžího humoru (svěžejšího než žvýkačky Winterfresh :-)), který ani po sedmdesáti letech nemusí používat krém proti vráskám. - "Víte, stačilo by Vás zarámovat a byla byste mistrovské dílo." ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Stejně, jako jsou odlišné Awake in a Dream a What I Am Bid For My Apple - rozkošný šlágr a poživačný hit, tak nesrovnatelné jsou i filmy Pokušení a Maroko s hlavní dvojicí Marleny a Garyho. A přesto není divu, že oba pomohly Marlene překlenou vždy jedno z důležitých období její americké kariéry. Sama si pochvalovala oba filmy a já s ní nemohu než souhlasit :) Po zapomnění v poušti vždy volím projížďku v dlouhém autě, které se Marlene naučila řídit za hodinu. Jen někdy lituji, že John Gilbert natáčení už nestihl. Kolaborace Dietrich-Garbo by měla další alibi. A samozřejmě, že uctívám produkci Arnošta Lubiče, Hollaendrovu hudbu a kostýmy božského Travise Bantona. Nebylo jinak možné, než aby se napříště andělským režisérem stal právě Lubič za opětovného přispění božského Marlenina kolektivu. "I am driving Bronson 8." ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Zábavné, svižné a príjemne romantické s dokonalou ústrednou dvojicou. Škoda , že to v druhej polovici začne trochu pokrivkávať. 8/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Na to, že má snímek jen 89 minut, mi přišel značně zdlouhavý. Příběh mne příliš nezaujal, Marlene Dietrich mě nějak neoslovila a jediná radost tak zůstala z charismatického Gary Coopera. Pokušení bylo bohužel zklamáním a nemohu hodnotit lépe. ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro filmové zloděje, kteří místo zbraně používají svůj šarm a vtipné nápady - viz podvodníci: "Nebuď vulgární." "Omlouvám se. Hodně se stýkám s právníky, asi jsem zhrubl." a tady se jich dočkámě hned několikrát. Vůbec celý film je jedna kouzelná dobrodružná komedie s příjemným romantickým nádechem a hemží se vtipnými narážkymi a skrytými dvojsmysly: "Američané by se neměli míchat do evropských zaležitostí." ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Zezačátku nenuceně vtipná krimi-komedie (kradení mám ve filmu prostě rád, navíc s zábavným nádechem) se postupně mění v romanci, až vážnější drama. Dějově je to ale velmi prosté. Opravdu jsem si užíval dobrou zábavu z první poloviny, zbytek byl koukatelný, nevíc se v celém filmu najde několik opravdu skvělých hlášek. # příběh 6 | hudba 5 | humor 4 | akce 1 | napětí 2 | putil bych si znovu 6 ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

"Když jsem četla scénář Pokušení Ernsta Lubitsche, zděsila jsem se: film začínal velkým záběrem mých nohou. Moje nohy, pořád moje nohy! Pro mě však měly jen jednu užitkovou vlastnost: umožňují mi chodit. Nepřála jsem si, aby se dělalo tolik povyku kvůli mým nohám. Ale Mae Westová mi radila, abych se na to nedívala tak černě a ponechala producentům volnou ruku. Měli vždycky tisíc důvodů na podporu svého stanoviska a já ji poslechla. A tak film Pokušení začíná velkým záběrem mých nohou. Je to výborný film, který se bez takové předehry mohl docela dobře obejít", vzpomínala později Marlene Dietrich. Co by na to asi řekli ty tisíce diváků po celém světě, stejně jako Gary Cooper beznadějně zamilovaní do okouzlující lupičky světového formátu. Mimo jiné film celkem výrazně naznačuje možnosti Dietrichové ve snímcích podobné žánrové produkce, tedy nikoli jen jako ceněné dramatické umělkyně, ale také jako zvláštní typ komediální herečky. ( -Ponrepo 20/1/13- ) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Príjemné, veselé, romantické. Sympatické ikony filmového plátna mali dostatok vtipných dialógov aj priestoru, aby dokázali pobaviť divákov. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla nádherná romatika...... Hans Székely a Robert A. Stemmle (podle divadelní hry "Die Schönen Tage von Aranjuez" ) - Edwin Justus Mayer, Waldemar Young, Samuel Hoffenstein, Vincent Lawrence a Benn W. Levy. Francie - USA a Španělsko, to vše v jednom. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Sexy Cooper, sexy Dietrich a síla jejich vzájemné chemie a šarmu je pro obě pohlaví skutečně neodolatelná, protože je navíc zvýrazněna patřičným nasnímáním. Pak už je příběh jen druhotná záležitost a i ten nechutně slušňácký konec je stravitelný. ()

faana21 

všechny recenze uživatele

Tolik sytě růžový konec, až se černobílý materiál zbarvil do... růžova. Krom této colorizované kaňky se jedná o 100% film. Paní Marlene je femme fatale totale. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Vrchol krásy Marlene, tady je absolutně božská. Gary taky skvělý. Skvělý snímek mých dvou oblíbenců. 100% ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Byl jsem asi nachystanej na trochu víc, bylo to dobrý, hodně dobrý, jen takovej ten šmrnc, co má Lubitsch, to přece jen nemělo. Hawksovu bláznivost a drzost taky ne. Což je ovšem logický, protože to točil Borzage. Takže konkrétně, scény z Paříže z loupeže šperků jsou skvělý a přejezd do Španěl taky. Ve Španělsku už to nemá takovej náboj, chemie mezi všemi herci nebublá na 100 %. Neni to případ Marlene a Garyho, ale ti ostatní nejsou takový formáty. To byl tedy muj pocit, ale prosím vás, je to fakt pořád dobrý. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

YET I COULDN'T LIVE WITHOUT IT. I LOVE IT AND I HATE IT! Celkem fajnová podívaná s hvězdnou mrchou Marlene a kovbojem Garym. Gary hrával tyhle role prosťáčka a tady při své jízdě v Bronsonu 8 si při tom prozpěvuje tak, že víc prosťáčkovější to ani být nemůže. Ale je to romantika ze třicátejch a tak je to fajn. ()

Reklama

Reklama