Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružné romantické drama natočené podle jednoho z nejslavnějších románů Ernesta Hemingwaye. Odehrává se v bouřlivé době občanské války ve Španělsku a jeho hlavní postavou je idealistický Američan Robert Jordan, který bojuje v řadách španělských partyzánů. Právě on dostane za úkol vyhodit do vzduchu strategicky významný most, jehož zničení by mělo zastavit postup nepřítele. Současně s přípravami nebezpečné akce se rozvíjí také jeho milostný vztah se španělskou dívkou Marií, která se přidala k partyzánům poté, co se stala obětí krutého mučení nepřátelskými vojáky. Jejich náhodné setkání v partyzánské jednotce přerostlo v hluboký cit, což ovšem s nelibostí sleduje věčně opilý velitel oddílu Pablo. Přestože kromě toho odmítá Jordanovi pomoci s jeho nebezpečným úkolem, podaří se s pomocí Pablovy ženy Pilar akci připravit. Její zdárný průběh však zhatí smrt muže, který se měl postarat o "zpáteční cestu". Jordan se rozhodne úkol dokončit, přestože nemá šanci uniknout, a za cenu vlastního života most zničí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (31)

liquido26 

všechny recenze uživatele

3,5 Viděl jsem verzi, co měla 150 minut. I tak by trochu neuškodilo zkrácení některých scén, hlavně těch romantických. Místy to prostě bylo trochu nudnější a postrádalo to šťávu. Gary Cooper je vždycky ultimátní sympaťák a na tu roli se skvěle hodil. Ingrid Bergman už mi tolik nesedla. Možná to byl ten hrozný sestřih nebo některé pitomé dialogy, ale jeji postava mi nebyla moc sympatická. Jinak se ale na film moc hezky koukalo, exteriéry super, barevná kamera taky, akční scény se moc povedly a závěr je skvělý stejně jako v knize. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zlatý vek Hollywoodu, sa v tej dobe dostal do svojho posledného kola a tento snímok bol jedným z TÝCH epických blockbasterov tej doby. Vizuálna smršť, vynikajúce herecké výkony, ale zase nie každý epic movie má tie správne proporcie pre nadmernú metráž. Viem, že predloha je 500 stránkový román, ale nie vždy sa podarí ,,to všetko,, previesť na plátno bez určitých umeleckých zbytočností. Hovorí sa tomu dramatizácia. Kým ODVIATE VETROM je snímok, ktorý svoje papierové stránky uvádzal v tom najlepšom a možno tá takmer štvorhodinová dĺžka je aj málo, KOMU ZVONIA DO HROBU by mal ubrať. Samozrejme záleží od situácie... ()

Reklama

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Film se dosti věrně drží románové předlohy, což mu jen prospívá. Ústřední dvojice podává sympatický výkon. Ostatní jsou tak trochu podle očekávání ve stínu Coopera a Bergmanové. Vyjímku tvoří výborný Akim Tamiroff - role Pabla mu je šitá přímo na míru. Celkově z toho mám dobrý pocit. Na svoji dobu určitě v mnohém převratné dílko, dnes malinko ztrácí na atraktivitě. Za ten závěr ale 4 hvězdičky dát musím. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že španělská občanská válka nebyla bojem za demokracii, nýbrž zápasem dvou zrůdných ideologií-vojensko fašistické podporované Německem a bolševické podpírané sovětským Ruskem a zblblými západními levicovými intelektuály, nejsou podstatné výtky, že film se zabývá spíše westernově pojatou romancí než politikou-naopak to vidím jako přednost. A pokud je pravda, že tvůrci díky včasnému ostříhání Ingrid Bergmanové nevědomky zabránili přetočení jejích scén v Casablance, protože producenti chtěli nahradit ústřední song (As Time Goes By) jinou písní, pak uvažuju i o páté hvězdičce. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Nebyť tej romantickej línie, mohlo to byť zaujímavejšie a minimálne o 30-45 minút kratšie, ale takéto zásahy do diela majstra by si asi nikto nedovolil. Aj napriek tomu zaujme neokúkaná téma vojny v Španielsku, výborné herecké výkony (hlavne vo vedľajších úlohách, Gary s Ingrid sú takí tradiční) a záverečných akčných 15 minút. 70% ()

Galerie (64)

Zajímavosti (11)

  • Ernest Hemingway si při psaní stejnojmenného románu představoval do postavy Marie právě Ingrid Bergman. (Agatha)
  • Ingrid Bergman, která ztvárnila roli Marie, měla ve filmu krátký sestřih plný kudrlinek, který se stal v amerických salonech krásy tím nejžádanějším účesem tehdejší doby. Bohužel byl velice náročný na údržbu a Bergman neměla mezi záběry jedinou klidnou chvilku, jelikož za ní pořád někdo chodil s hřebenem a upravoval vlasy. (Zdroj: Kniha Charlotte Chandler: Ingrid - biografie Ingrid Bergman). (Pavlínka9)

Související novinky

DiCapriovi zvonia do hrobu

DiCapriovi zvonia do hrobu

28.05.2005

David Benioff, scenárista Tróje, momentálne pracuje na adaptácií románu legendárneho Ernesta Hemingwaya FOR WHOM THE BELL TOLLS (alebo "Komu zvonia do hrobu"). Hlavnú rolu Roberta Jordana, mladého… (více)

Reklama

Reklama