Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružné romantické drama natočené podle jednoho z nejslavnějších románů Ernesta Hemingwaye. Odehrává se v bouřlivé době občanské války ve Španělsku a jeho hlavní postavou je idealistický Američan Robert Jordan, který bojuje v řadách španělských partyzánů. Právě on dostane za úkol vyhodit do vzduchu strategicky významný most, jehož zničení by mělo zastavit postup nepřítele. Současně s přípravami nebezpečné akce se rozvíjí také jeho milostný vztah se španělskou dívkou Marií, která se přidala k partyzánům poté, co se stala obětí krutého mučení nepřátelskými vojáky. Jejich náhodné setkání v partyzánské jednotce přerostlo v hluboký cit, což ovšem s nelibostí sleduje věčně opilý velitel oddílu Pablo. Přestože kromě toho odmítá Jordanovi pomoci s jeho nebezpečným úkolem, podaří se s pomocí Pablovy ženy Pilar akci připravit. Její zdárný průběh však zhatí smrt muže, který se měl postarat o "zpáteční cestu". Jordan se rozhodne úkol dokončit, přestože nemá šanci uniknout, a za cenu vlastního života most zničí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

liquido26 

všechny recenze uživatele

3,5 Viděl jsem verzi, co měla 150 minut. I tak by trochu neuškodilo zkrácení některých scén, hlavně těch romantických. Místy to prostě bylo trochu nudnější a postrádalo to šťávu. Gary Cooper je vždycky ultimátní sympaťák a na tu roli se skvěle hodil. Ingrid Bergman už mi tolik nesedla. Možná to byl ten hrozný sestřih nebo některé pitomé dialogy, ale jeji postava mi nebyla moc sympatická. Jinak se ale na film moc hezky koukalo, exteriéry super, barevná kamera taky, akční scény se moc povedly a závěr je skvělý stejně jako v knize. ()

Houdini

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Herečka VR - Katina Paxinou + 8 nominací: Nejlepší film, Herec HR - Gary Cooper, Herec VR - Akim Tamiroff, Herečka HR - Ingrid Bergman, Kamera, Výprava, Střih, Hudba ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Když čtu knihu, je to jako bych sama prožila příběh. Když vidím film natočený podle knihy, kterou jsem četla, je to jako by mi někdo převyprávěl příběh, který jsem sama prožila. Komu zvoní hrana je pro mě osudovou knihou, kterou jsem hodně dlouho vstřebávala. Filmová zkratka v kulisách se zadní projekcí není úplně to pravé ořechové, i když jde o dobře natočený film se skvělými herci. Paradoxně se z toho stává především jakési staré fotoalbum s fotkami oblíbených hervců, když byli ještě mladí. Zub času si vybral svou daň. Ve své době právem oceňovaný kousek, dnešní filmová řeč je jiná, diváci jsou jiní, jen málokdo ocení filmovou archiválii. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Film, který kdysi asi něco znamenal, ale dnes je to prostě pryč a zejména co do formy vyčpělé. Kniha je přitom nadčasová, o což víc je člověku líto, jak film zestaral. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno je chyba vo mne, keďže som nečítal román a nepoznal ani zhruba jeho dej. Komu zvonia do hrobu však svojou stavbou a predovšetkým atmosférou, nehovoriac o Garym Cooperovi, pripomína viac klasický western ako vojnový film. Ale to by ani nemusel byť problém, ak by Sam Wood dokázal po celý čas udržať moju pozornosť. Film sa akoby pred záverečným aktom nedokázal vôbec rozbehnúť, napríklad keď už do aj tak statického deja vtesná štvrťhodinové romantické intermezzo pred záverečnou akciou. Táto adaptácia bohužiaľ zostarla omnoho rýchlejšie, ako napríklad staršie a geniálne Na západnej fronte kľud Lewisa Milestonea. Ten vlastne nezostarol vôbec. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Podle mě hrozně nudný a nezáživný film. Stejně jako jeho předloha. Vše se odehraje v posledních pár minutách, které jsou srovnatelně "zajímavé" jako poslední kapitola. Až příliš dlouhé a vůbec ne dobrodružné. Jediné co pobaví jsou dialogy a herci. Podle mě celkem ztracené dvě a půl hodiny. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Snad si jednou na stará kolena přečtu i tohohle Hemingwaye, Farewell to Arms je úžasný román. Nicméně filmové zpracování Ernestova příběhu ze španělské občanské války mě příliš nezaujalo. Nemám rád komolení angličtiny, to už rovnou mohli mluvit španělsky a bylo by to snad lepší. Ingrid to mnohem víc sluší s dlouhými vlasy, ale objektivně vzato i tento koncentrákový sestřih u ní znamená šmrnc. Za 170 minut by se ale dalo očekávat víc akce, konec je (byť zřejmě podle románu) hodně pitomě hysterický. Oficiální text distributora rovná se jeden velký spoiler.. Tentokrát v kontextu doby podprůměr. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vo svojej dobe jeden z top filmov, ktorý posolstvom má čo povedať i dnes. Hemingway svoju ľudskosť a myšlienku slobody pretavil do diela, ktoré sa podarilo natočiť veľmi dobrým spôsobom. Nie každého musí vojnový motív niekde v Španielsku, navyše keď je podporený tak výraznou stopážou spôsobenou nespočetnými dialógmi. Tie však dej celkom posúvajú, hoci celý príbeh sa odohráva len počas troch dní. Výborné hudobné pozadie zdobia skvelými hereckými výkonmi naozaj všetci, od Garyho Coopera a Ingrid Bergman až po posledného cigána, ktorých sa tu objaví dostatočne. Hlavne chémia medzi dvomi hlavnými protagonistami fungovala presvedčivo a nefalšovane. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Nebyť tej romantickej línie, mohlo to byť zaujímavejšie a minimálne o 30-45 minút kratšie, ale takéto zásahy do diela majstra by si asi nikto nedovolil. Aj napriek tomu zaujme neokúkaná téma vojny v Španielsku, výborné herecké výkony (hlavne vo vedľajších úlohách, Gary s Ingrid sú takí tradiční) a záverečných akčných 15 minút. 70% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zlatý vek Hollywoodu, sa v tej dobe dostal do svojho posledného kola a tento snímok bol jedným z TÝCH epických blockbasterov tej doby. Vizuálna smršť, vynikajúce herecké výkony, ale zase nie každý epic movie má tie správne proporcie pre nadmernú metráž. Viem, že predloha je 500 stránkový román, ale nie vždy sa podarí ,,to všetko,, previesť na plátno bez určitých umeleckých zbytočností. Hovorí sa tomu dramatizácia. Kým ODVIATE VETROM je snímok, ktorý svoje papierové stránky uvádzal v tom najlepšom a možno tá takmer štvorhodinová dĺžka je aj málo, KOMU ZVONIA DO HROBU by mal ubrať. Samozrejme záleží od situácie... ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Vojnové príbehy mám rád, ale tento klasický kúsok svetovej literatúry ma nezaujal - nechcem povedať, že je to zle nakrútené, ale už predloha na mňa nezapôsobila (aj keď som literárny barbar) a ani Ingrid Bergman ako Španielku nemôžem vydýchať. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Řekl jsem si, že by bylo docela fajn vidět tuhle především literární klasiku zfilmovanou. To se mi nakonec povedlo a já musím říct, že tenhle film táhne nikoli jeho předloha a příběh, který je prezentován, ale jsou to herci, kteří tomu dali duši. Gary Cooper a Ingrid Bergman si velmi dobře sedli. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že španělská občanská válka nebyla bojem za demokracii, nýbrž zápasem dvou zrůdných ideologií-vojensko fašistické podporované Německem a bolševické podpírané sovětským Ruskem a zblblými západními levicovými intelektuály, nejsou podstatné výtky, že film se zabývá spíše westernově pojatou romancí než politikou-naopak to vidím jako přednost. A pokud je pravda, že tvůrci díky včasnému ostříhání Ingrid Bergmanové nevědomky zabránili přetočení jejích scén v Casablance, protože producenti chtěli nahradit ústřední song (As Time Goes By) jinou písní, pak uvažuju i o páté hvězdičce. ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Film se dosti věrně drží románové předlohy, což mu jen prospívá. Ústřední dvojice podává sympatický výkon. Ostatní jsou tak trochu podle očekávání ve stínu Coopera a Bergmanové. Vyjímku tvoří výborný Akim Tamiroff - role Pabla mu je šitá přímo na míru. Celkově z toho mám dobrý pocit. Na svoji dobu určitě v mnohém převratné dílko, dnes malinko ztrácí na atraktivitě. Za ten závěr ale 4 hvězdičky dát musím. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Sam Wood /Her Gilded cage 1922, Kralovna kelly 1929/ natocil sympaticky, velmi dobry film, ktory je dejovo zasadeny do cias spanielskej obcianskej vojny v 30. rokoch minukleho storocia. Pribeh je tuna nielen mylostny medzi nim a nou /sak laska a sex musi byt len hetero, mimoheteracke sexy treba strielat/, ale aj treba tuna vyhodit isty most do vzduchu. A na tomto sa moze rozbehnut velmi dobry film. Pre niekoho moze byt problem, v tom, ze prvu hodinu sa dohromady nic nedeje, no ale ja som od prirodzenia tolerantny, a tak som si uzival dialogy medzi vybornym Gary Cooperom /High Noon, Mr. Deeds goes to town/ a skvelou Ingrid Bergman /Casablanca, Plynove lampy/. Potom ale v druhej polke sa film konecne rozbehne, zacnu sa prestrelky a dojde aj na samotny vybuch. Sam Wood na reziserskej stolicke odviedol bravurnu pracu, filmovy diviak chtivy hereckych vykonov si tiez pride na svoje. Jo a viem aj o tom, ze to je sfilmovane dielo od spisovatela menom Ernest Hemingway. 85 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Komu zvoní hrana je akutním zdůrazněním odhodlaného boje demokracie proti fašismu a nacismu. Sam Wood zadaptoval slavnou literární předlohu Ernesta Hemingwaye z roku 1940 přesvědčivě, do popředí položil prapor romantické barvy s hvězdným hereckým obsazením. Romantické vzplanutí jako vysvobození z vnitřního napětí, závažných osobních zkušeností a tíže každodenních okolností partyzánského boje za své přesvědčení a hodnoty. Zvěrstva krutosti nejsou záležitostí pouze jedné válečné strany, jsou následkem pomstychtivosti, záště, nabytím moci násilným převzetím územních pozic a povzbuzením momentální stádní převahy. Hlavním posláním filmu je odvaha k čelení útoku na demokratické principy nacisticko-fašistickou vlnou zuřivosti. Hrdinou příběhu je Robert Jordan (Gary Cooper), americký dobrovolník španělské republikánské obrany před nacionalistickým pučem s přesvědčením a poslušností vojenskému velení, třebaže účelům ne zcela dobře sloužícímu. Hlavní ženskou postavou je María (Ingrid Bergman), mladá partyzánka s otřesným zážitkem a probuzenou a povzbuzenou touhou po opojení lásky. Z dalších rolí: zbabělejší vůdce partyzánů s určitými sklony k zákeřnosti Pablo (Akim Tamiroff), Pablova silná a razná žena Pilar (Katina Paxinou), spolehlivý starý horský průvodce Anselmo (Vladimir Sokoloff), těžkým životním situacím nepodléhající cikán Rafael (Mikhail Rasumny), nebojácný vůdce další partyzánské skupiny El Sordo (Joseph Calleia), nebo ten zadavatel úkolu a republikánský generál Golz (Leo Bulgakov). Komu zvoní hrana: všudypřítomnost válečné zběsilosti dostává z lidí to nejhorší i to nejlepší, víra v demokratické hodnoty je základem k odhodlanému boji za "pravdu", láska je jediným ostrůvkem svobody. Klasicky vyprávěná adaptace se silnými myšlenkami. ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

1. Zlatý Glóbus za rok 1943 - cena (2) - *Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Katina Paxinou, *Nejlepší herec ve vedlejší roli - Akim Tamiroff ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Nemohu sice posoudit, nakolik se to přesně drží knižní předlohy (podle obecných znalostí ale celkem dostatečně), ovšem film jako takový se mi líbil a patří rozhodně k nadprůměru americké produkce. Ani mi zde nevadila romantická část příběhu nebo bezmála tříhodinová stopáž, ovšem herecké výkony mi nepřišly výraznějšího rázu (ne, že by byly vyloženě nesympatické, ale v spoustě soudobých filmů byly lepší), a to i díky přítomnosti Ingrid Bergman (tímto filmem jsem si připomněl jedno smutné výročí), která sice je jako obvykle standartně profesionální, ale tento výkon bych při vší úctě řadil do druhé poloviny žebříčku (celkem 13 filmů), už třeba proto, že se její hrdinka vzpírala jedné z myšlenek opusu (krom militarastického podtextu se mi zdálo, že dílo vyzdvihuje i rovnoprávnnost či osvobození se, právě druhé jmenované nebylo Marii zrovna při chuti). Ale aspoň tak mají šanci vyniknout i jiní, i třeba po zásluze oceněná představitelka Pilar. Lepší čtyři hvězdy, a to i proto, že si myslím, že i tvrdošíjní zastánci knih by film mohli ocenit. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Musim priznat, ze uvodni 2/3 filmu me moc nebavily. Velkou merou se o to urcite postaral i cesky dabing. Zaver filmu je vsak vyborny a vyplati se na nej pockat. Vice nez solidni herecke obsazeni. ()

Související novinky

DiCapriovi zvonia do hrobu

DiCapriovi zvonia do hrobu

28.05.2005

David Benioff, scenárista Tróje, momentálne pracuje na adaptácií románu legendárneho Ernesta Hemingwaya FOR WHOM THE BELL TOLLS (alebo "Komu zvonia do hrobu"). Hlavnú rolu Roberta Jordana, mladého… (více)

Reklama

Reklama