Reklama

Reklama

To vánoční šturmování aneb Pokoj lidem dobré vůle

(TV film)

Obsahy(1)

Kolem hamru Josky Popelky zuří bitva mezi Proťáckou a Protiproťáckou armádou. Protože je právě Štědrý den, dohodnou se nepřátelští jenerálové na příměří, až do zítřejšího rána. Právě v tomto čase se odehrává tato vánoční pohádka. Vystupuje v ní řada rázovitých postaviček: samorostlý hamerník Joska (M. Havelka), jeho žena Mančí (G. Ježková), která touží po děťátku, záletná vdova Vojtěška Ptáčková (Z. Slavíková), dva nepřátelští vojáci Damián (J. Apolenář) a Vendelín (J. Kolařík) – oba zapálení muzikanti, zbědovaný, zimomřivý a vyhladovělý čert Kokrment (E. Pardus), starostlivý anděl strážný Serafín (M. Bumbálek) a komické figurky dvou nepřátelských jenerálů. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Už název je dlouhý a pohádka tak užvaněná, že stěží upoutala mou pozornost. Užil jsem si kreslené intermezzo, v němž se mi aktéři líbili víc než herci. Příběh umělý stejně jako kulisy, v nichž se všechny ty figurky pohybovaly podle scénáře Zdeňka Kozáka bez ladu a skladu. Hvězdička za poslední větu, kterou říká muzikant Damián před pěním závěrečné koledy. Vyčítá všechny, kterým je píseň určena, a do kamery "zdraví" diváky: "A taky pro ně, když to s náma vydrželi do konce..." ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vypadalo to jako studiová (především ty kulisy) pohádka z 80 let, ale zdání bohužel klame, jen se začalo mluvit, s brzky příchozím faktem že některé herce jsem vůbec neznal, hned jsem věděl kde jsme:-) 1* za některé Vánoční písně...Viděno zcela náhodně dnes 27.12.09. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Jedna z lepších českých pohádek, která má dobrou ideu, navazující v podstatě na tradici barokní a klasickou.. Líbilo se mi, že se tu mluvilo o štědrovečerním postu nebo že např. čerta, byť "vymydleného" a polidštěného, jako kmotra pro novorozeně nevzali (to u Troškových a jiných postmoderních pohádek se svět dobra a zla míchá v duchu relativismu). Zde navíc vtipné dialogy s krásnou archaickou češtinou a pěkné výtvarné kulisy. Velmi silné čytři hvězdičky. Byl jsem příjemně překvapen, už jsem myslel, že Češi nejsou schopni něco, co má pevné body, vyprodukovat. ()

AGAMENON odpad!

všechny recenze uživatele

Za tohle by se mělo střílet, otřesná záležitost a proč brňáci nemluví hantecem, místo toho podivného nářečí? ()

lekr odpad!

všechny recenze uživatele

Odporně amatérský počin. Jenom Česká Televize je expert na takovéhle sračky. Neuvěřitelně pitomí herci, přímo kreténský scénář a příšerné televizní kulisy. Takovýhle kretenismus se jen tak nevidí!! ()

otík 

všechny recenze uživatele

Taková řekněme ... rozporuplná pohádka. Dětem se určitě bude líbit anděl, čert, vánoční písničky i sněhuláci, dospělý si ale na téhle vánoční báchorce kromě pár podařených hlášek nemá co vzít. Příběh je děravý jak řešeto, ba spíše žádný, herecké výkony zbytečné komentování, kulisy kulisové jak to nejvíc šlo. Peca v roli jednoho generála jen řve, druhý generál je tu jen do party, Pardusův čert má málo prostoru, anděl je nevýrazný, ostatní postavy spíše pro zmatení malých dětí. Přesto v určitých okamžicích to má své kouzlo. Tohle se musí vidět a pak posoudit. Za mě lehký podprůměr, dětem se to ale líbilo. Hudba: Karel Cón ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Mí oblíbení uživatelé se diametrálně rozcházejí v hodnocení tohoto pohádkového počinu. Chápu obě strany, ale i přes dílčí dobré nápady a motivy a solidní herecké výkony méně známých (brněnských) herců nemohu za sebe dát více než dvě hvězdičky. Nějak mi to připadá celé překombinované, počínaje názvem, přes jména postav, překombinovaný děj. Potěšily vánoční písně, ale ani těch jsme si příliš neužili, ti dva vojáčci se pořád nemohli odhodlat, aby nám píseň zahráli :-) ()

naxicka odpad!

všechny recenze uživatele

Myslela jsem, že už nic horšího, nebo alespoň stejně "kvalitního", jako "Čerte, drž se svého kopyta" neuvidim, ale to jsem ještě neznala tuto "televizní báchorku" z brněnské produkce...Opravdu celé to sledovat bylo pro mě utrpením, nicméně jsem jako správný flagelant a masochista vydržela, abych mohla objektivně hodnotit. Můžu vám tedy poctivě říct, že se mi TOTO vepsalo černým písmem mezi nejhorší filmové počiny vůbec a ani snad největšímu nepříteli bych to nepřála...Celou dobu jsem si říkala, jestli něco může klesnout ještě níž...Myslím, že po dnešku už nemůže...:-) ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Mě to přišlo, že se dívám na vánoční besídku a ne na televizní pohádku. Podle mě by to i ty děcka ze základky zahráli líp, protože za tohle by se styděli i herci ochotnického divadla. A možná by si ty děcka obstaraly i lepší kulisy, protože tyhle jsou katastrofální. Vrcholem této hrůzy je absence sněhu na Štědrý den ve vánoční pohádce. A pak zničehonic nic je sněhu jak v Krkonoších. [122. hodnocení, 14. komentář, 35%] ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Studiová pohádka, natočená mezi papundeklovými kulisami. Celé to vyznívá jako divadelní hra a toto vypadá jako její záznam. Děti to však asi nijak moc neupoutá. Těžko říci jak v divadle, kde by museli sedět na sedačce, ale doma u televize přeci jen mohou odbíhat a jelikož tu jsou velmi dlouhé a dětem nic neříkající dialogy, jejich pozornost moc dlouho nevydrží. Tato televizní pohádka je pro ně velmi náročná a krkolomná. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

V první řadě je třeba říct, že pokud je to skutečně myšleno jako pohádka pro děti, tak to tvůrci trochu přeťápli. Báchorka rozhodně není a neměla by být určená dětem, spíše dospělým. Dalším problémem jsou studia. Studiové projekty - až na výjimky, mě nikdy nebavily. Dílko se navíc chvíli opírá o animace, ty nejsou až tak špatné. Problémem je spíše dramaturgie. Je to pohádka o jedné nevěře, která skončila šťastně a milence, která si našla chlapa? Nebo o vojně? O čertovi? O anděli? Je to mišmaš všeho. Ale rozhodně ne humoru, toho tedy pomálu, i když se říká, že dobrého pomálu, toho bych zrovna uvítal více. A závěrečné titulky se všemi, kteří se na výsledném produktu podíleli, je počin sice originální, nicméně dost bizarní, zvláště, když jsou v andělských kostýmech. Chuť jsem tak měl jen při pohledu na tu jitrničku, po shlédnutí mě přešla na reprízu. ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

přesně,jak říká Mariin...nekoukejte na to jako dospělí,zkuste se na to dívat dětskejma vočima, alespoň o Vánocích .... ale bohužel ne očima současných dětí.... ()

partyzanka 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádková jednohubka se mi moc líbila. Je milá, laskavá a hezky navodí vánoční atmosféru. Erik Pardus je roztomilý. ()

sibal 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla opravdu pí.... hloupost. Příběh je-není spíše pro dospělé, herci méně i více přehrávají a my se nudíme.... hvězda za představení štábu na konci a jedna za "10 štanprdlí nevadí, hlavně že jsi byl celý den v hospodě!" ()

Reklama

Reklama