Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní inscenace na motivy povídky Vlastimila Třešňáka Minimax. Tragikomický příběh z období normalizace, v němž se na jednom místě střetává rebelující mladík a pomalu rezignující starý židovský šámes, kteří, poté co k sobě naleznou tlačeni režimem cestu, vyhlásí svou malou válku panujícímu komunistickému diktátu - válku o umístění minimaxu...

VLASTIMIL BRODSKÝ byl za svůj herecký výkon v této televizní inscenaci oceněn prémií Českého literárního fondu v rámci udílení cen TRILOBIT za rok 1992. (Radek99)

(více)

Recenze (5)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Výborná záležitost, možná nejlepší, jakou kdy Dušan Klein natočil! Samozřejmě hlavně díky skvělé předloze a výbornému hereckému obsazení. 85% ()

starydivak 

všechny recenze uživatele

Fakt je to skoro třicet let, co jsem to jedinkrát viděl. Tehdy mě to jako "mladého" kluka uchvátilo. Dokonce jsem si proto přečetl i několik knížek od Vlasty Třešňáka; které byly mimochodem skvělé. Nyní jsem se na tohle skromné dílko znovu podíval dnešníma starýma očima a musím říct, že tahle TV inscenace má stále své kouzlo. Excelujícímu V. Brodskému zdatně sekunduje rozervaný O. Vetchý. Kdo pamatuje marasmus osmdesátek, toho si tohle krátké dílko určitě získá. Stejně jako Dáma ví, kdy přijít jeden z nejlepších TV počinů včera zesnulého Dušana Kleina,. Klobouky dolů. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Líbí, viděno po letech v roce 2020...Třešnák je slušný herec mohl klidně hrát sám sebe :-) Hudba:Korman & Korman (s kterou hraje i Třešnák) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Televizní adaptace zásadní povídky Vlasty Třešňáka Minimax - jedna ze stěžejních reflexí vnitřního uzrávání tak zásadního životního rozhodnutí, jako je opuštění domova, tedy emigrace (a Třešňákova obecně patří k nejsilnějším)... Dušan Klein obsadil do autobiografické postavy alternativně smýšlejícího a žijícího mladíka Ondřeje Vetchého a jeho hereckým protihráčem se stal Vlastimil Brodský coby starý židovský šámes, jehož režim nutí pracovat v obchodě s koberci, který mu před tím ukradl a zestátnil... Ústřední dějová zápletka se točí okolo snahy jakéhosi odboru umístit do nově konstituovaného státního skladu koberců hasící přístroj - minimax, a to tak nešetrně, že má být fixován právě v místě ,,aron hakodeš", kde se ukládá tóra.. Vypukne malá soukromá válka s úřady a státní mocí... ,,Co by na to asi řekl ,,rabín Naftalín"?" ()

rivah 

všechny recenze uživatele

To, co možná vyznělo v próze, není ve filmové podobě tak docela přesvědčivé či pravděpodobné (např. hebrejská modlitba českého mladíka na konci). Brodský tu byl ovšem skvělý a vytáhl film o stupeň výše..(max.70%) ()

Zajímavosti (4)

  • Jazyková bariéra utvořila mezi Vlastou (Třešňák) a studentkou (Křížová) půvabnou hříčku s fatálními následky. Zatímco on ji zve na prohlídku Prahy a chce ji ukázat Hladovou zeď a pomáhá si slovem „múr“, tedy„ zeď“, tak ona slyší francouzské „l'amour“, tedy „láska“. (sator)
  • Hudbu složilo cikánské hudební těleso Korman & Kormanl, se kterou hraje i autor předlohy Vlasta Třešňák. (sator)

Reklama

Reklama