Reklama

Reklama

Ostřílený bývalý šerif Hooker (G. Cooper) je jedním z několika dobrodruhů, kteří v honbě za bohatstvím vypluli hledat zlato do Mexika. Kvůli poruše lodi, ale museli zakotvit v mexické zapadlé vísce Puerto Miguel, která rozhodně nevypadá, že by nabízela jakoukoliv cestku k vysněnému bohatství. V místní hospodě ale po chvíli k Hookerovi, a ještě ke gamblerovi Fiskovi (R. Widmark) a námezdném lovci Lukeovi (C. Mitchell), přichází Leah Fullerová (S. Haywardová), která mužům nabízí odměnu, když zachrání jejího muže ze zavaleného zlatého dolu. Problém je v tom, že důl stojí na posvátné půdě Apačů a nikdo z místních se tam neodváží. Hooker s Fiskem, Lukem, a ještě Mexičanem Vicentem (V. M. Mendoza), se i přesto vydávají na záchranou výpravu, na níž vedle neustálých hrozeb ze strany indiánů budou muset čelit i problémům uvnitř vlastních řad, neboť touha po osobním prospěchu bývá silnější než šlechetné úmysly… (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Standardní kvalita Hathawayových westernů, opět mimořádně vizuálně působivé záběry krajiny a postav. Nicméně jde spíše o konverzační příběh, dobrodružný spád ukáže film asi až v 70. minutě! Ovšem ty scenérie stezky nad okrajem propasti a pronásledování Indiány jsou vynikající (možná se něčím inspiroval J. Lee Thompson v Mackennově zlatě). Bohužel jako celek, opět jen asi na 3,5 hvězdičky. Ale je to jako vždy kvalitní, ušlechtilý americký western jednoho z mistrů žánru. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

S utrpením jsem se dodíval do konce a to jen kvůli skvělé kameře a mému oblíbenému Garymu Cooperovi. Jinak neskutečně utahané. Gary dělal co mohl, ale s průměrným scénářem, kde nemáte co hrát, nic nenaděláte. Divím se, že to Gary vzal. Jaký rozdíl s o rok starším westernem - který se stal kultovním - V pravé poledne. za který Gary Cooper obdržel svého druhého Oscara. ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

8/10 Hlavni dejova linka je sice dementni a opravdu neuveritelna, ale zbytek propriet - akce, charaktery, hlasky to naprosto vynahrazuje. Cooper v klasicke pozitivni roli Brouka Pytlika s koltem. Neoblibenec Wildmark jako ukecany "falesny" hrac, ktery je ve vysledku snad jeste cestnejsi nez Cooper. Baba, ktera to cele zpusobi je sice mozna zrzka, ale sexepilu ma asi jako stara manzelka Toma Cruise = tedy opravdu malo, ale aspon se snazi twrde zapadnout do party. Ti severoamericti indiani v Mexiku me vzdycky nejak zvednou ze sedla ;[[ ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Komorní drama, byť námět slibuje rodokapsovou podívanou. Co jiného si představit. Ne, vše probíhá v klidu a děj se až neuvěřitelně táhne. Konflikt s indiány nastane až docela na konci snímku, který je na 50. léta vcelku přijatelný. Tento western je spíše pro náročné diváky. Ti, co vyhledávají dobrodružství, budou jistojistě zklamáni. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Český názov je trochu zavádzajúci, originálny je (pre western) úplne mimo. Cesta tam a zase späť. Presne o tom je táto dobrodružná jazda. Scenáristi rezignovali na tvorbu príbehu, napriek tomu sú postavy zaujímavé a dobre zahrané. Až som bol prekvapený, že ma sledovanie putovania rôznorodej skupiny stále baví. Snaha o netradičné charaktery je fajn, ale stále ide len o obyčajné dobrodružstvo... ()

Galerie (53)

Zajímavosti (1)

  • Muži apačských národů byli tradičně dlouhovlasí. V tomto filmu apačští indiáni mají severovýchodní účes Mohawk. (Marek06)

Reklama

Reklama