Reklama

Reklama

Ostřílený bývalý šerif Hooker (G. Cooper) je jedním z několika dobrodruhů, kteří v honbě za bohatstvím vypluli hledat zlato do Mexika. Kvůli poruše lodi, ale museli zakotvit v mexické zapadlé vísce Puerto Miguel, která rozhodně nevypadá, že by nabízela jakoukoliv cestku k vysněnému bohatství. V místní hospodě ale po chvíli k Hookerovi, a ještě ke gamblerovi Fiskovi (R. Widmark) a námezdném lovci Lukeovi (C. Mitchell), přichází Leah Fullerová (S. Haywardová), která mužům nabízí odměnu, když zachrání jejího muže ze zavaleného zlatého dolu. Problém je v tom, že důl stojí na posvátné půdě Apačů a nikdo z místních se tam neodváží. Hooker s Fiskem, Lukem, a ještě Mexičanem Vicentem (V. M. Mendoza), se i přesto vydávají na záchranou výpravu, na níž vedle neustálých hrozeb ze strany indiánů budou muset čelit i problémům uvnitř vlastních řad, neboť touha po osobním prospěchu bývá silnější než šlechetné úmysly… (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Standardní kvalita Hathawayových westernů, opět mimořádně vizuálně působivé záběry krajiny a postav. Nicméně jde spíše o konverzační příběh, dobrodružný spád ukáže film asi až v 70. minutě! Ovšem ty scenérie stezky nad okrajem propasti a pronásledování Indiány jsou vynikající (možná se něčím inspiroval J. Lee Thompson v Mackennově zlatě). Bohužel jako celek, opět jen asi na 3,5 hvězdičky. Ale je to jako vždy kvalitní, ušlechtilý americký western jednoho z mistrů žánru. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Rok 1954 je sakra znát. Má to takovej ten klasickej úvod a závěr, který vídáte, když si pustíte nějaký ten klasicky oceňovaný hollywoodský film, třeba od Tarantina, kde hlavní hvězdy na podobné filmy koukají (a celé to odkazuje na starý Hollywood) a pak Vás odstřelí záběr, který se zaměří zrovna na závěrečné titulky s logem Cinemascope. Takové hodně jednoduché, ale s nádhernými exteriéry. Také musím říct, že to měli krásně nakolorované. Příběhově je to ale docela těžká zívačka, herecky taky slabota. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Jediné co bych možná filmu vytknul, že opravdová smršť přichází až nakonec. Ale i přesto má tato westernovka co nabídnout. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke stáří snímků to není špatné, avšak tempo vyprávění je značně pomalé, což bohužel čas od času skýtá prostor pro nudu. Duo Cooper - Widmark ovšem funguje na jedničku a dokáže pobavit svými často vtipnými či trefnými hláškami. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Na své stáří stále nadprůměrný western se dvěma oporami: Gary Cooperem a Richardem Widmarkem. Příjemný a zajímavý je zejména hlubší ponor do psychologie, než bývá u tohoto žánru zvykem, navíc všechno povyšují dobře napsané, chytré a často vtipné dialogy. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Originálny názov je určite výstižnejší a objavuje sa dokonca aj v českom dabingu, takže je otázne, prečo došlo k zmene titulu. Apači sa objavia až v závere, čo vám ale dôjde už po pár minútach, kedy zistíte, že do údolia vedie dlhá cesta. Postupom času začne každý každého podrážať, dialógy sú značne cynické a je doslova "zhodená" aj samotná zápletka vyslobodenia manžela v momente, keď sa pár po čase stretáva. Ústredné herecké trio si to užíva, dá sa však predpokladať, ako to celé skončí, respektíve kto prežije a kto sa do koho zaľúbi. Že sú Apači iba anonymné zlo snímané z diaľky patrilo k dobe, i keď už aj v tomto období to začalo pomaly pôsobiť ako "stará westernová škola". ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Český názov je trochu zavádzajúci, originálny je (pre western) úplne mimo. Cesta tam a zase späť. Presne o tom je táto dobrodružná jazda. Scenáristi rezignovali na tvorbu príbehu, napriek tomu sú postavy zaujímavé a dobre zahrané. Až som bol prekvapený, že ma sledovanie putovania rôznorodej skupiny stále baví. Snaha o netradičné charaktery je fajn, ale stále ide len o obyčajné dobrodružstvo... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý príbeh ponorený do krásnych exteriérov, výbornej hudby, zručnej réžie a skvelých hercov. Akcie je dostatok a príde aj na vtipné dialógy. Málo známy, ale kvalitný western. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

8/10 Hlavni dejova linka je sice dementni a opravdu neuveritelna, ale zbytek propriet - akce, charaktery, hlasky to naprosto vynahrazuje. Cooper v klasicke pozitivni roli Brouka Pytlika s koltem. Neoblibenec Wildmark jako ukecany "falesny" hrac, ktery je ve vysledku snad jeste cestnejsi nez Cooper. Baba, ktera to cele zpusobi je sice mozna zrzka, ale sexepilu ma asi jako stara manzelka Toma Cruise = tedy opravdu malo, ale aspon se snazi twrde zapadnout do party. Ti severoamericti indiani v Mexiku me vzdycky nejak zvednou ze sedla ;[[ ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Zahradu Zla zas ktorysi "genialny mozog" prelozil ako Zlato Apacu. No Akoze ..... LOL. Kvalitny western z 50. rokov zo s Gary Cooperom. Kvalitna westernova jazda, reziser Hathaway sa proste vyznal do remesla. 76 % ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Krajina je teda v tomhle filmu něco. Skvěle vybrané exteriéry i herci. Duo Cooper a Widmark k sobě pasují a hudba mi chvílemi připadala jako z filmu Predátor. Skvěle byly také zvládnuty efekty, kdy horská soutěska byla z části nafilmovaná a z části namalovaná. Vypadalo to velice hezky. Jasné pozitivum toho filmu je ovšem scéna, kdy Cooper praští tu debilku Haywardovou pěstí do xichtu a věta "we can fish in a mornings , get drunk in the afternoons and you and I play cards at the night." ()

shantim 

všechny recenze uživatele

Až na slabou hlavní zápletku filmu, kterou je záchrana muže zasypaného v zlatém dole a který je po vysvobození, cestou domů, zabit indiány, jde o slušnou podívanou. 75% hvězdiček ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Zoufalá žena si najme čtveřici lidí, co se víceméně neznají a střetnou v jedné hospodě, aby ji pomohli zachránit manžela, uvízlého ve zlatém dole. A tak putují a putují a poté zase putují a putují zpět, s bandou Apačů za zády. Každý je trošku jiný - zbabělý hejsek, karbaník, mlčenlivý hrdina, manžel co pochopil že je nemilován a žena, která motá chlapům hlavy ani neví jak. Je psychologická hra a poměrně nudná, ale zato s krásnými přírodními scenériemi a když už dojde na boj s Apači, připomíná to survival horory - Apači jsou dlouho neviděným zlem, které nespatřeno udeří a zmizí. Zkrátka nebylo to zlé, jen docela nudné. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Scénář - tedy jeho základ - příběh vůbec nedrží pohromadě. Žena jede tři dny do vesnice, aby tam našla pár chlapů, co vysvobodí jejího muže ze závalu v dole. Po šesti dnech tedy přijedou a kupodivu muž žije, ačkoliv by byl mrtvý žízní. Potom mají najednou chatu k dispozici. Někde berou jídlo a dělají podivné věci. Samotný konec už je podle hollywoodských schémat. ()

reich 

všechny recenze uživatele

Předně český název je naprosto mimo, stupidní a snad vůbec pro mě nejvíce iritující. Zlato Apačů? Ani omylem, originální název Garden of Evil (Zahrada zla) je mnohem vystihující. Spoiler: Celá zápletka filmu je o tom, že parta dobrodruhů se vydává na výpravu pomoci muži, který byl zavalen v dole na indiánském území Apačů. Celé partě vévodí bývalý šerif Hooker v podání famózního Garyho Coopera, dále mu zde sekunduje Richard Widmark jako gambler Fisk nebo Cameron Mitchell a Susan Haywardová. Film má slušnou dějovou zápletku, napětí houstne, když mužům postupně dochází, že indiáni jsou jim čím dál více na blízku. Slušný western 75% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Komorní drama, byť námět slibuje rodokapsovou podívanou. Co jiného si představit. Ne, vše probíhá v klidu a děj se až neuvěřitelně táhne. Konflikt s indiány nastane až docela na konci snímku, který je na 50. léta vcelku přijatelný. Tento western je spíše pro náročné diváky. Ti, co vyhledávají dobrodružství, budou jistojistě zklamáni. ()

Reklama

Reklama