Reklama

Reklama

Srbský film o mladom nadanom matematikovi Novicovi, ktorý navštevuje vysokú školu v Belehrade a snaží sa prekonať svoje postavanie medzi študentami v škole. Neskôr sa začne stýkať so šéfom hooliganského gangu Reljom a ten ho zatiahne do nebezpečného prostredia rasizmu hooliganov a skinheads. (God Thor)

Recenze (57)

verbal 

všechny recenze uživatele

Když vidíte, jak skupinka vymaštěných hololebkounů umravňuje cikánskou mafii, co řeže nepřizpůsobivým čutálistům končetiny, je docela obtížné, udržet ruku od holícího strojku. Navíc pokud spolužáku Landovi zmáknete sem tam nějakou tu písemku, náramně si vás oblíbí, seznámí vás s kamarády a jejich "ideály" a začne z vás formovat srbského Hitlera. Nezaujatý, středo pravicový divák pak musí řešit dilema, má li začít chodit na solárko nebo si pořídit elektrikářské tetování, aby se měl s kým ztotožnit. Je smutné vidět, že na čerta platí pouze ďábel a mlčící, připosraná většina se asi nikdy nebude schopna sjednotit a deratizovat to svinstvo v celém spektru. A proč taky! Můžeme přece v pohodlí svých maloměstských obýváků buď hřímat nad tím hnusným rasizmem, zkurvenými skinheady, co neznají meze a pohoršovat se nad fritováním Natálek nebo se vztekat nad tím, že nás Natálčin tatínek zbavil přes noc přebytečných barevných kovů např. zahradního nábytku, plynových trubek a přívodních kabelů pod napětím, jako bonus nám sežral psa a trochu nás ojel nožem, protože jsme se bránili neadekvátním výrazivem. Pohoda! Ještěže alespoň můžeme sem tam na fotbal a dát si tam pořádně do držky!! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Můj ty smutko, když je někdo úchyl tak ok, ale když to cpe veřejnosti, tak by měl za trest žrát týden jen znojemský kyselý okurky, aby poznal jak jsem se při jeho filmu cítil. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Srbští ,,Hranaři" z prostředí fotbalových hooligans/skinheads. Tak jako v případě Hranařů dosti ožehavé a naléhavé téma zpracované velmi tendenčním způsobem. Nevím, proč si tvůrci myslí, že použití nesmyslně roztřesené a rozostřené kamery, zběsilé zoomování a šílené švenky, kvazimoderní ruchy jsou nositeli kvality a udělají dobrý film, ve výsledku všechny tyhle špatně okopírované výrazové prostředky z trendy amerických krimi seriálů působí hodně rušivě. V případě Hranařů i Šišanje je opravdu škoda takhle promrhaných šancí, obě témata, totiž korupce i pravicového extremismu, je nanejvýše potřebné otevírat a nějak je, a to nejen umělecky, reflektovat. A i když mám z filmu nanejvýše rozporuplný pocit, vágní autentičnost i přemíra klišé z filmu doslova trčí, Stevan Filipovic naštěstí není až takový filmový amatér (a nebojme se napsat diletant) jako náš Tomáš Magnusek, takže se z jeho filmu nevyloupli Bastardi, i když by se to mohlo skrze tématickou spřízněnost zprvu zdát. Na druhou stranu, k zahraničním etalonům a legendám žánru (Kult hákového kříže, Romper Stomper, Svatý boj...) se levně filmoví skinheads po srbsku nepřibližují ani zdaleka... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,POKUD BYCH MOHL VRÁTIT ČAS... UDĚLAL BYCH VŠECHNO ÚPLNĚ STEJNĚ“....... /// Bomber, holou hlavu...... začíná to jako vždycky: chytrej kluk a skinheadská parta. Vyholení pozéři, pro který hraní Warcraftu, balení holek nebo hulení trávy není ta pravá image. Jenomže, co když někomu přestane bejt čmárání transparentů málo? Co když dospěje k názoru, že NACIONALISMUS ho zachrání? A ON zachrání SRBSKO!? ,,Je třeba dělat skutečný věci!“ SRBSKO SRBŮM! Svět globálního otroctví měnící národy na nemyslící stáda? Kdeže, jen NÁRODNÍ SRDCE (nevědomě či vědomě) ve službě politiky. .... Film, kterej si nehraje na historky o těžkým dětství, chudobě, nepochopení... TO POLITIKA dělá z dětí NÁRODNÍ SOCIALISTY, kvůli dodržení ekologicky čistý (lidský) rovnováhy! Netřeba se znepokojovat, TOHLE JE SRBSKO! Myšlenka vítězí nad předvedenou formou, je to znepokojivé, pro znalce uvěřitelné..... a vy ekologičtí aktivisti moc nejásejte.... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Kámoš mi dal něco ke čtení. ,,Mein Kampf“. Na obálce je divnej chlápek. 2.) Vždycky jsem si přál píchat pod ,,hákrklajzem“. 3.) Fandím v kotli CZ Bělehrad! 4.) Thx za titule ,,xpavel“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Situace mezi srbskými hooligans je asi hodně vyhrocená, ale co na tom - tenhle film prostě není dobrej! Všechny postavy jsou neuvěřitelné, přerod hlavního protagonisty od nadaného studenta po největšího vůdce bělehradských nácků je leda tak k smíchu a jeho motivace není nijak důkladně vysvětlena, stane se to jen proto, že to tak scenárista potřeboval. Ale věrohodně to vysvětlit nedokáže. Všechno je to hrozně klišovitý a předvídatelný. Jediný, co se na tomhle filmu relativně povedlo, je vylíčení zkorumpovanosti policie a napojení na politiku - veškerý hooligans jsou vlastně jen pěšáci ve hře, které sami nerozumí. Zajímavá myšlenka a docela dobře nastíněná. Jinak ale film za moc nestojí. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Jsou určité hranice a pro jejich překročení není žádná omluva.K těm hranicím dojde neštastné a nepochopené dítě,ale jen zlý člověk je překročí.. Vemte nějakého slabocha bez názoru,touhou někam patřit, strčte mu knížku Mein Kempf a zbytek se už udělá sám.. Pointa tam sice nějaká je, ale viděla jsem celkem dost filmů na podobné téma a tenhle byl zkrátka nejslabší. Vývoj hlavní postavy byl takový nijaký, z tichého "matematického génia" se stal doslova vymaštěný debil a to zničehonic. Příběh mě moc nevtáhnul, zdaleka to nemá takovou sílu a hloubku jako třeba American History X, emoce byly úplně na bodu mrazu a já se jen celou dobu modlila, ať ty pitomce někdo majzne něčím po hlavě a je konec. O nějaké výrazné postavě se nedá mluvit, všichni byli naprosto nezajímaví. Ale snaha něco důležitého sdělit se cení... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Vieš ako štartuje cigánske auto?...Cíígi, cíígy, cigy, Rom,rom-rom, rom...Film sa drží aj témy futbalových chuligánov, ale je skôr filmom o skinheadoch. Daniel Landa by mal pred pár rokmi z filmu určite radosť, dnes už používa zmierlivejší tón. Kde sú tie časy "Dokolečka dokola, pudou všichni dohola"...Hlavný hrdina zahral svoj part skvele, problém je, že režisér nedal veľa priestoru jeho premene, preto sme svedkami až príliš rychlého a nie veľmi dôveryhodného prerodu slušného a vzdelaného chlapca na drsného skinheada, ktorý chce vyčistiť "Serbiju" Všetko ostatné už je podané vierohodnejšie a v tej súvislosti si len málokto nespomenie na Romper Stomper alebo Kult hákového kríža. "Neustupujeme, ideme do nich! Za Serbiju!" ..."Jebem ti Serbiju"...Táto hláška a policajné prekvapko v závere ma dostali do záchvatu smiechu. 80%. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Je to někde mezi typicky předrsnělým srbským filmem pro západní publikum a oprávněnou společenskou kritikou, která si na rozdíl od jiných takových snímků všímá zcela konkrétních a aktuálních problémů. Vzhledem k tomu, že scénář stojí na poměrně vratkém klišé a hraje tam čím dál tím usedlejší Nikola a hollywoodská star Bojana, není to zas tak autentické, jak by mohlo. Násilí je ale natočeno docela slušně a je tu řada "vtípků", které podle mě docela dobře vystihují mentalitu srbských nacionalistických výrostků ("piši ćirilicom, dizelaši pišu latinicom"). Digitální kamera tomu moc nepřidává, ale nevadila mi (až na ty zoomy). ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

No jo, debil tady, debil tam, všude kam se podívám! Myslím, že to mohl být jeden z dalších filmů o problematické mládeži, která se holt musí sdružit do nějakých skupin. V tomto případě by bylo zajímavé hlavně prostředí. Nevím, ale pro poválečnou generaci tohle musí být hodně nepříjemné, doma slyší o hrdém Srbsku, v západní filmové tvorbě jsou však hned po Arabech nejhoršími zločinci. Slyší o potřebě míru a pomoci EU, ale seberou jim historické území státu. A teď se v tom vyznejte! Když pak konečně najdou řešení, zjistí, že jsou jen tím nejspodnějším patrem pyramidy. A proto není Šišanje je jedním z těch mnoha filmů - zavede nás alespoň o pár pater výš. No, cestu až nahoru nečekejte, ale aspoň se dostanete k větrací šachtě. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Fotbal, rvačky a hlavně další snímek o nacistech, který má hlavu a patu. Tady je vidět, jak jediný člověk, který má pevnou vůli a chce něco dokázat, ovládne a zmanipuluje celý dav. Mladý student matematiky se dostane do party nacistů a hooligans. Stane se z něho největší zastánce pravice a začne prosazovat své nápady a plány. Skinning je zajímavý Srbsky film s dobrým příběhem... 7/10 = 75% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Z tohto všetkého čo sa akiste deje, je človeku smutno a na vracanie. A teraz k filmu. Hlavný hrdina podľa mňa výborne vybratý. V očiach mal aj nevinnosť, ale aj to všetko zlo. Na začiatku samotársky génius, na konci figúrka v rukách druhých. Ostrihá sa, oblečie do tmavého, obuje kanady a hneď dokáže každého zmlátiť do krvi ... takže dajte si pozor, aký zvolíte strih u kaderníka. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Viděno během Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. Film číslo 2 - Srbsko. Uvědomil jsem si, až v průběhu sledování Šišanje, že volba mých dvou filmů v rámci Tour může působit téměř politicky. USA a Srbsko, to by měla následovat Bosna, Izrael a Palestina. Ale volbu jsem učinil nevědomky. Srbské filmy jsou drsné, syrové, o to více autentičtější. Žádný jiný evropský stát asi nebyl v devadesátých letech více poznamenaný mezinárodní politikou, válečným konfliktem a bombardováním, z něhož se dodnes nevzpamatoval. Nic jiného než drsnost a syrovost asi nelze ani očekávat. Šišanje jsou slabší scénáristicky, kdyby zapracoval nějaký zkušený dramaturg, příběh by měl silnější efekt na diváka. Herecké výkony, kamera a třih solidní, celkově je to na tři a půl hvězdičky, jsem mírně rozpolcený, ale zvedám směrem nahoru. Pokud budu na vážkách u Chorvatska, tak zvednu taky, abych se nedopustil balkánské nekorektnosti. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Šílené co víc dodat? Ze slušného kluka se rázem stane vůdce který nezná meze. ( Akce - Zahraniční Výzva Srbsko ) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

"Nož, lžica, Srebrenica!" Svým způsobem je to nazi-skinheadská klasika. Uťáplej kluk se nadchne pro siláckou skin kulturu a postupně v ní nachází své místo, aby byl nakonec papežtější než sám papež. Tuhle šablonu známe především z amerických filmů podobného ražení. Jenže ten Balkán je jinej a kdo měl někdy možnost setkat se s fanoušky CZ Bělehrad nebo i záhřebského Dinama, dá mi za pravdu. Jsou nacionalističtější, brutálnější a bez zábran. A to se nakonec ukazuje i tady. Film je navíc ještě vyšperkován kriminální zápletkou a politickým rozměrem, přičemž ani jeden z aspektů rozhodně nepůsobí rušivě. Další hodnotný zářez na pažbu hooligans filmů. 80% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Pokud bych mohl vrátit čas........................udělal bych vše úplně stejně!!!....................... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Som skalný fanúšik Slovana Bratislava a fandím aj iným klubom zo slovanských krajín ako napríklad Crvenej Zvezde Belehrad. Jedna z mojich najosobnejších tém ako dlhoročného fanúšika, čo všeličo zažil a v mnohých veciach dospel. Som veľmi sklamaný z nevyužitého potenciálu, ktorý tento film mal. Prišiel mi ako vyrobený z podpory a prostriedkov EÚ. To, že mafia a šéfovia klubov spolu so stávkovými kanceláriami a stávkovými mafiami ovplyvňujú šport vieme, ale existujú aj takí, čo to myslia dobre, aj keď ich nemusí byť veľa a svoje kluby zveľaďujú a robia len dobre. To, že v polícii je špina tiež vieme, korupcia tiež. To, že v spoločnosti je veľa homosexuálov, niekedy radikálnych, čo dokážu meniť na morálne zlo spoločnosť vieme. To, že politici neriešia niektoré otázky, lebo im vyhovujú tiež vieme, ako napríklad, že isté mafiánske skupiny ich podporujú, rôzni extrémni chlapíci za nich robia špinavú prácu, že cigáňov využívajú pri voľbách a iných odpútavacích manévroch tiež. To, že Srbsko si chcú podmaniť isté svetové organizácie tiež. Snažia sa ho rozbiť a podmaniť. Srbi si museli prežiť hrôzami. Po oboch svetových vojnách sa ich obete počítali v miliónoch. Po nedávnej Juhoslovanskej v desaťtisícoch. Rozpadla sa im krajina, ďalej im ukradli Kosovo. NATO im "humanitárne" zbombardovalo krajinu. Ďalšie a ďalšie obete. Veľká kriminalita, nezamestnanosť a korupcia a boj mafie nasledovali automaticky. Bežní ľudia to ťažko znášali, mnohí neuniesli. Niektorí sa v zlosti uchýlili k rôznym skupinám z nenávisti, frustrácie a keď chceli aspoň trocha spoločnosť zmeniť. Ďalej obrovský cigánsky problém, ktorí ti tvoju pomocnú podanú ruku často skôr odtrhnú. Krajina sa im rozpadá, naviac vieme, ako je to zo slovanskými ženami a pôrodnosťou. Mnohí nevidia iné ako radikálne riešenia. Ale nie sú takí všetci. Niektorí veria, že to ide zmeniť aj dobre, kresťansky. To, že niektorí fanúšikovia sú extrémisti vieme, ale nie sú takí všetci skalní fanúšikovia. Milujem Srbsko, milujem Srbov! Zaslúžia si podporu, zaslúžia si nádej, treba ho nechať si ísť vlastnou cestou a presvedčiť tých, ktorí nevidia inú ako radikálnu cestu, že to ide zmeniť aj po dobrom. Treba byť iniciatívny a inovatívny. Cigánska otázka sa dá zmeniť presídľovaním a tvrdými zákonmi. Postaviť im mesto a dať oblasti, kde si budú všetko spravovať sami napríklad. Či tvrdými postihmi za akékoľvek prehrešky, či nebáť sa ich zatvárať za rasizmus voči bielym. Nedávať vysoké dávky, nech nerodia deti pre peniaze. Všetko ide po dobrom, treba to ukázať aj extrémistom. Ja nie som extrémista, mám rád choreá, dobrú atmosféru na štadióne, podporu domácich futbalistov pred zahraničnými. Nechodím sa biť, neútočím na iné minority, tie musíme vyriešiť celospoločensky. Policajti by sa nemali báť nás pred nimi chrániť. Toto bol film, ktorý bol prestrelený, nie všetci fanúšikovia sú nacisti, milovať svoj národ, svoj klub, svoju partiu neznamená byť extrémista. Treba sa na to pozrieť z vrchu z politiky, to mi tam chýba troška, aj keď načrtnuté to tam bolo. Aj napríklad CZ Belehrad, má skvelých futbalistov, pre mňa sú tam najlepší a najvernejší fanúšikovia na svete, robia najkrajšie choreá a na štadióne sú ako jeden, držia spolu, nepoddávajú sa a bojujú. Nerobte z nich chuligánov, mimochodom ten profesor z ktorého urobili zlého, hovoril veľa pravdy o "západe". Keď sa Srbi búria aj násilnými protestmi neznamená to hneď, že to, čo chcú je niečo pomýlené, zlé, naopak oni sa môžu búriť proti zlu. Možno vám to, čo píšem príde dlhé a od veci k filmu, no keby ste vedeli jeho pravú podstatu, tak viete, že to je k veci, že film je prestrelený, nepopísali pravé dôvody, aj keď je väčšinou podľa skutočných udalostí. Ako film z hľadiska odbornosti, podľa ktorého by sme sa mali na túto tému pozrieť odborne, by som to vôbec nevychvaľoval. Vráťte Srbom, čo im patrí a neberte im slobodu. () (méně) (více)

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Neskutečnej filmek! Stačí jedna věc, jedna událost a život se může obrátit vzhůru nohama a směřoval uplně jiným směrem. Já jsem naprosto nadšenej. Jak z linie "vývoj Novicy" tak z linie "propojení hooligans s vládou a policií". Proto si dovolím za sebe přidat ještě jednu hvězdu. ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Obdivovatelé Swastiky zase mastí zaměstnance Úřadu práce? Film nemohl přijít z lepšího místa (jedině možná jako "rekonstrukce bitvy ve Vítkově") a přináší zase o kousek lepší pohled do jádra téhle věci. Opravdu pestrá podívaná od začátku až do závěrečná dedikace. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sympaticky srbsky film na temu skinheads, neonacizmus a veruza aj trochu toho srbskeho rasizmu tu najdeme. Stevan Filipovic odviedol dobru pracu za kamerou. 60 % ()

Reklama

Reklama