Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Western Strom na věšení (1959) vznikl podle stejnojmenné novely Dorothy M. Johnsonové, americké autorky, která se ve své tvorbě věnovala téměř výhradně příběhům z Divokého západu; mj. poskytla námět k westernům Muž, který zastřelil Libertyho Valance a Muž zvaný Kůň. Hrdinou Stromu na věšení je samotářský lékař, který si v malé zlatokopecké osadě otevře praxi. Zachrání před lynčem mladého zlodějíčka, jenž mu začne pomáhat, a stará se o mladou přistěhovalkyni Elizabeth, která dočasně oslepla při přepadení dostavníku. A právě doktorův vztah k mladé ženě popudí některé prospektory proti němu… Hlavní roli ztělesnil Gary Cooper, populární hollywoodská hvězda, o níž John Barrymore prohlásil: „Ten chlap je největší herec na světě. Bez námahy dokáže to, co se my ostatní snažíme léta naučit: být dokonale přirozeným.“ Zajímaví jsou představitelé dalších rolí. Postavu Elizabeth Mahlerové ztělesnila čerstvá hollywoodská akvizice, německá herečka Maria Schellová (sestra Maximiliana Schella), v roli chlípného prospektora Frenchyho se představil významný charakterní herec Karl Malden a v úloze dalšího zlatokopa, fanatického Grubba, debutoval pozdější představitel generála Pattona George C. Scott. Režisér Delmer Daves na sklonku natáčení onemocněl, takže za něho musel anonymně zaskočit právě Karl Malden. Snímek se odehrává v Montaně, ale natáčel se v horské krajině poblíž města Yakima ve státě Washington. Titulní písnička byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Famózne rozporuplný Gary Cooper, neodolateľná Maria Schell a presvedčivo zákerný Karl Malden v špičkovom príbehu, ktorý je skôr dráma z obdobia zlatej horúčky než klasická kovbojka, ale to mu neuberá na pôsobivosti, práve naopak. Je radosť, keď žánrový fanúšik, ktorý už musí kutať v hlušine, ešte občas objaví takýto klenot. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,35milióna║ Ďalší skôr taký neštandardný western. Vypätá dráma o zlatokopoch a neúprosnom doktorovi ostrom ako britva, ktorý si nič nenechá a ide si stále po svojom. Čaká nás neotrlý záver, ktorý sa skoro riadne zvrhne do spalujúcej vybičovanej drámy. /70%/ ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Více melodrama než western, což samo o sobě není na škodu, ale skutečně zajímavý je tu jen konec, aneb co dokáže dav zblblý chlastem a zlatem. Postava Gary Coopera je zajímavá, ale nedá se nic dělat, on sám už byl ve skoro šedesáti prostě do téhle role starý. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Je to ostuda, ale můj první film s Garym Cooperem. Jeho doktor Bolí to si své penzum cizince s tajemnou minulostí odvede, ale tyhle technicolorové příběhy z Klidného západu, kdy se celou dobu spíše hledá strom na věšení prádla, nikdy nebudou mým šálkem whiskey. No nic, aspoň že tam nehrál šáteček John Wayne.. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Veľmi vydarená psychologická dráma odohrávajúca sa vo westernových kulisách. Prvému žánru to dodáva na vizuálnej atraktivite a druhému na zaujímavosti. V žiadnom z nich to nie je špička, ale vidieť sa oplatí. Už len kvôli tomu, že Gary Cooper a Karl Malden sú super. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělý vyzrálý příběh se zkušenými herci z jednoho zapadlého horského městečka plného zlatokopů, tvrdého nekompromisního doktora a téměř oslepnuté dámy ze Švýcar.. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Gary Cooper byl vynikající herec a už jen díky němu stojí tento western za vidění. Tento žánr mi sedí, viděl jsem již celou dlouhou řadu zástupců tohoto typu filmů a vždy, když se mi zdá, že již je rezervoár takřka vyčerpán (případně nejdou některé snímky sehnat), objeví se nějaký drobný a polozapomenutý klenot. Strom na věšení má dobře vystavěný příběh, téměř tajuplnou ústřední postavu, skvělé prostředí a k tomu všemu i napětí, které je ke konci patřičně vystupňované. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Lehce netradiční western s hlavním hrdinou lékařem, ovšem střílejícím jako pistolník. Výtečný Gary Cooper. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Gary Cooper je jeden z těch legendárních herců, kteří vás budou bavit prostě jen tím, že ve filmu jsou, mají charisma a roli vždy utáhnou. Tenhle western je lehce zdlouhavý a jeho nejlepší pasáž přichází se samotným koncem, tam je dobrý a silný, mohl by být ještě o něco ostřejší, ale i tak je dobrý. ()

Rabina 

všechny recenze uživatele

Žánrový valoun zlata, který je více dramatem, než westernem. Dobře napsané postavy, a to včetně těch vedlejších viz. G. C. Scott, plus charisma G. Coopera, přebíjejí mírně ukvapený konec. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Netypicky western, kde nejde o stada dobytka, prepad vlku, farmy .. ne, ne. Tiez sa priklanam k nazoru, ze je to zlatokopecky film nez klasicka kovbojka. Zaver je vsak naprosto vyborny, kulisy, a dialogy bolo nieco nadherne : 85 % ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Pověste ho vejš, ať se houpá ... aneb něco málo o lidské povaze - v tom dobrém i v tom horším slova smyslu. Zatrpklý, životem notně poučený doktor ... nezkušený, majetku zcela prostý zelenáč ... prý krásná, leč dosti nepěkně poraněná cizinka ... pár problematických, potencionálně nebezpečných týpků ... a pochopitelně i malebná zlatokopecká osada, jejíž bohabojné osazenstvo se dá lehce strhnout k páchání dobra i zla, aniž by jakkoli zapochybovalo o správnosti svého konání. Výsledkem je poměrně originální western, jehož prioritou nejsou kolty zavěšené proklatě nízko - třebaže i ony se dostanou v pravou chvíli ke slovu. Slabší 4* ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Jeden z posledných filmov Gary Coopera, v ktorom podal skvelý herecký výkon, príbeh o životom skúšaného samotárovi . zatrpknutom lekárovi, žijúcom v zlakotopecklej osade plnej všakovakých lumpov, ktorý zachránil chlapca pred lynčovaním následne vyliečil mladú cudzinku ... a svojim odmeraným prístupom nebol príliš obľúbenýmedzi osadníkmi, čo sa mu skoro na konci neoplatilo. A ako to dopadlo ? Ak ste zvedaví, kuknite si to. :) ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Gary Cooper na sklonku svého života ve své životní roli. Je zde opravdu vynikající a každá scéna s ním je vrcholem filmu. Tak ultimátní doktor není ani doktor House a kdokoliv mu zavítá byť jen na dvorek, tak je vykázán revolverem nebo jeho silným charismatem. Asi nejlepší postava jakou jsem v podání Garyho viděl. Malden tu hraje zápornou postavu a ačkoliv ho nijak zvláště nemusím, tak mu nemohu upřít jeho herecké kvality ve všech jeho filmových rolích. Podle mě to byl jeden z nejlepších herců kinematografie. Dále tu máme postavu doktorova pomocníka Runa. Sice vypadá jako někdo z Backstreet boys a teče mu ještě 'mlíko po bradě', ale nijak mi tím nevadil. Mno a nakonec je tu swiss girl a ta se mi zdála perfektní, takže jsem si tento počin naprosto užil. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Méně známý dramatický western s netradiční zápletkou, který si nezapomenutelný Gary Cooper v roli svérázného doktora poznameného životem "krade" pro sebe. Jeden polepšený "zelenáč, zajímavá cizinka i spousta problematických týpků nejnebezpečnějších v davu, občas i ty nízkozavěšené kolty a ten "strom na věšení" má ve scénáři také místo. Příjemné překvapení pro diváka, i když s přítomností Gary Coopera to až takové překvapení ani být nemůže. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Western málokedy vybočí zo šablóny prestreliek dvoch alebo viacerých ostrých chlapov, ale tu sa to podarilo a tým ma film zaujal. Hlavný súboj neprebieha s revolvermi, ale bojuje sa s chorobami, predsudkami, minulosťou a vlastnou zatrpknutosťou. Dobré obsadenie, kamera aj réžia, tamer nie je čo vytknúť. –––– Doktore, jestli nejste ďábel vy, pak sedí na vašem rameni. ()

Reklama

Reklama