Reklama

Reklama

Carl Fredricksen je bývalý prodavač pouťových balónků, který je nucen se vystěhovat z domu, který společně se svou zesnulou manželkou Ellie postavili. Místo odchodu do domova důchodců se ale odhodlá k činu. Ke střeše svého domu přiváže tisíce balónků, vystoupá s domem k nebi a vydá se do Jižní Ameriky, jak to kdysi dávno slíbil své ženě. Na cestu se s ním ale vydává ještě jeden nechtěný cestovatel, o jehož přítomnosti Carl nemá ani tušení. Je to osmiletý chlapec Russell, který se ocitl na jeho zápraží právě v okamžiku, kdy se dům vznesl k nebi. Starého muže a malého chlapce na společné cestě do Jižní Ameriky čekají úžasná dobrodružství, na která nikdy nezapomenou. (TV Nova)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 407)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Útěk, vlastně spíš balonkový úlet do divočiny- tentokrát opravdový, který ukazuje, jak propastný zeje rozdíl mezi pixarovským snílkovstvím té armády animátorů a pennovskou zaslepenou naivitou. Proaktivní senior, teoreticky aktivní skautík a mluvící pes reprezentují různé druhy osamění, ale coby metafora odcizující se civilizace, rozpadu komunity a rodiny je tento uzavřený mikrosvět překvapivě funkční, vesele rozmarný a emočně působivý. Dokonce i notoricky roztomilá fauna je tentokrát vykreslena v neobvyklém modu. Velký náboj do světa dobrodružství ale dodala starosvětská muzika, díky které se navzdory pokrokům ve vědě ukotvil film do doby bezvěké. Pro duševně dospělé jsou tato oblaka příliš vysoko, ale pokud trpíte Peter Pan komplexem a přesvědčením, že omnia vincit amor, pak směle- nowhere but Up. A vezměte s sebou Ellie- než bude pozdě. 85 plus ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Především si PIXAR zasluhuje obrovskou poschvalu za unikátní kraťasy před premiérami svých filmů v kinech, ve kterých dokáže v pěti minutách pokaždé předvést svůj plný potenciál. Tyto krátké filmy mne pokaždé potěší a naladí na tu správnou melancholickou vlnu, než se představí hlavní hvězda večera. Tou byl minulý víkend příběh roztomilého staříka s otravným klučinou (v mém případě to opravdu není naopak), kteří před sebou měli nelehký úkol - doslova. Jakkoli může vypadat hlavní příběh filmu vtipně až trapně, už při první scéně s odhalenými balónky jsem dědovi držel všechny čtyři palce. Nápaditému studiu, krmící nás každý rok bezchybným animákem jsem to prostě zase zbaštil i s navijákem. Pak to již byla až na slabší konec, od kterého jsem čekal trochu více, klasická pixarovka fungující na bázi: dojemný začátek - seznámení s problémem - dobrodružství + vtip (60 minut!) - vyhrocený konec - The End. 80% ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Problém spočíva v tom, že - na pár úžasne chytrých, vyzretých a emocionálnych segmentov - úvodné zhrnutie života hlavnej postavy je v rámci žánru vskutku znamenité - ide len o ďalšiu z rady animákov s priblblými vedľajšími ,,vtákoidnými a psoidnými" postavami, a to najmä v strede, čo poteší skutočne len tých najmenších. Chvíľami tvorcovia natáčali animák pre dospelých, pretože psychologické prežívanie hlavnej postavy je v niektorých pasážach perfektne vystihnuté, chvíľami som umierala od nudy. Je to pekné, ale na jedno pozretie rozhodne stačí. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Gran Torino meets Indyho eskapády dle Pixaru. Jednotlivé části sice skvělé, ale dohromady mnohdy působí natolik nekonzistentně až to spíše ruší. Carl je ovšem sympaťák par excellence a jeho jedinou vadou na kráse je, že ho nemluví Clint. Právě hlavní "geroj" a psisko to tahají seč jim jejich CGI síly stačí. A že museli hodně zabejčit, protože k ostudnému (v rámci Pixaru samozřejmě) průměru bylo tentokrát až nebezpečně blízko. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Nejdřív bych chtěl upozornit, že na tento animák můžete jít klidně ve 2D verzi s titulky. Zaprvé tam není nic světoborného z techniky animace a za druhé, vyhnete se malým dětem, které každých deset minut bulí a doslova řvou při každé emotivní scéně. A že jich tam je nespočet. Opravdu dojemný film o tom, že nikdy není pozdě si splnit sen. Nebo spíš slib. Pixar opět zvádl na jedničku charaktery postav a napsaný scénář, při kterém se nikdy nenudíte. Především díky bizardností, na které je film postaven. Ale je fakt, že kdyby psi nemluvili, tak ten film bude o ničem. Občas si říkám, že scénáristi musí studovat i psychologii. Jak jinak by dokázali vytvořit tak skvelé charaktery, ve kterých uvidíme i část svého já nebo svých známých a proto se u toho bavíte. Už teď s nedočkavostí čekám na další pixarovský snímek. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (54)

  • Psi-piloti používají pro identifikaci stejný kód jako piloti X-Wingů v sérii Star Wars. Pouze se změnilo Red Squadron (Červená letka) na Grey Squadron (Šedá letka), jelikož psi jsou barvoslepí. (HellFire)
  • Film sa čiastočne inšpiroval príbehom pani Edith Macefield, ktorá odmietala predať svoj dom veľkej developerskej firme. Ponúkali jej zaňho milión amerických dolárov. Firma nakoniec musela dom obstavať. Ani po jej smrti však dom nebol zbúraný, stal sa symbolom odporu. Nachádza sa na predmestí Seattlu vo štvrti Ballard. Edith v tomto domčeku žila až do svojej smrti - dožila sa 86 rokov. (Ghostix)
  • Existuje teorie podle níž v noci před svým odletem Carl (Ed Asner) vlastně zemřel. Celé jeho dobrodružství by se tak odehrávalo jen v jeho posledním snu. To by vysvětlovalo řadu nelogických věcí, které se dějí ve zbytku filmu. Například příliš rychlý spád děje, seniora podávajícího fyzický výkon neodpovídající jeho věku, nebo věk Charlese Muntze (Christopher Plummer), který by v době setkání s Carlem pravděpodobně měl už být po smrti. (Chariot)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Pixar si se ženami nerozumí

Pixar si se ženami nerozumí

20.10.2010

Brenda Chapman (foto), která debutovala Princem Egyptským, měla být první režisérskou pracující pod značkou Pixar. Nakonec k tomu nedojde a produkce studia zůstává „pánskou jízdou“ (nebo spíš… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama