Reklama

Reklama

Carl Fredricksen je bývalý prodavač pouťových balónků, který je nucen se vystěhovat z domu, který společně se svou zesnulou manželkou Ellie postavili. Místo odchodu do domova důchodců se ale odhodlá k činu. Ke střeše svého domu přiváže tisíce balónků, vystoupá s domem k nebi a vydá se do Jižní Ameriky, jak to kdysi dávno slíbil své ženě. Na cestu se s ním ale vydává ještě jeden nechtěný cestovatel, o jehož přítomnosti Carl nemá ani tušení. Je to osmiletý chlapec Russell, který se ocitl na jeho zápraží právě v okamžiku, kdy se dům vznesl k nebi. Starého muže a malého chlapce na společné cestě do Jižní Ameriky čekají úžasná dobrodružství, na která nikdy nezapomenou. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 407)

POMO 

všechny recenze uživatele

madagaskarské (alebo ľadovodobé) dobrodružstvá, a sú juhoamerické dobrodružstvá. Tie prvé stoja na výstupoch desiatok srandovných postavičiek, zlepených štíhlou linkou o rodinných hodnotách. V tomto juhoamerickom dobrodružstve je iba jedna srandovná postavička a film stojí na témach premárnených životných možností a plnenia si detských snov (ktoré môže skrývať aj temné stránky - chytro zobrazený rozdiel medzi vnímaním sveta detskými a dospelými očami). UP je animák, ktorý v plnej miere docenia iba dospelí diváci (decká sa určite viacej pobavia pri madagaskaroch). Vrcholom filmu je stručné úvodné zhrnutie života hlavnej postavy od detstva po starobu. Nádhera. Keby sa snímka vykašľala na decká (čo nemohla) a pokračovala by v takto nastavenom štýle rozprávania, mohla sa stať mojím najobľúbenejším animákom. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Up je poměrně těžko zařaditelný film. To, že animáky Pixaru vždy dokázaly pobavit jak děti tak dospělé, je všeobecně známo. Up je ale tentokrát mnohem více určeno dospělému divákovi, který už v životě něco zažil. Ano, děti se budou bavit u scének s mluvícími psy a dalších humorných okamžiků, Up je ale spíše hořkou komedií, která v sobě skrývá mnoho životních pravd. Blíže než k pixarovským celovečerákům má k jejich kraťasům, zejména Geriho hra se vyloženě nabízí. Up rozhodně není polopatický, ba naopak a moc si nedovedu představit, jak tenhle film stráví děti, které prostě nemohou většinu scén pochopit. Film mě smetl už na samém začátku, dokázal mě několikrát rozplakat a i přes zvláštní mix mnoha žánrů nadchnout. Je to asi nejpodivnější pixarovský animák, ale tenhle posun k hloubavějšímu příběhu se mi rozhodně líbí. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Úvodní sekvence o životním příběhu jednoho obyčejného páru by stačila na dokonalý krátkometrážní animák, zbytek už bohužel tak nadupaný není, i když je to ve 3D a perfektně animované. Zbytek filmu je "jen" dost nadprůměrný akční rodinný film o touze plnit si dávné sny... ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Příliš málo herních figurek a příliš malé a málo definované herní pole. Pixaři poprvé nevytvořili soběstačný svět. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

"Blbé veverky!" Velké dobrodružství, v němž se trochu ztrácejí malé, ale důležité emoce. Nejsilnější část, příběh jednoho života, film otevírá, a úplný závěr je oproti ní poněkud mdlý. Rozmlsán prudce vzestupnou kvalitou předchozích pixarovek (Auta, Ratatouille, Vall-I), musím tentokrát se smutkem v prstech napsat, že Vzhůru do oblak je jenom vysoce nadprůměrnou akční komedií o životě, dětech a rodičích (jenom nevím, jestli divačky akceptují mateřskou rovinu vyprávění, přítomnou díky samici smyšleného ptáka). 85% Apendix: Vyplatí se vidět ve 3D. Zajímavé komentáře: POMO, Cervenak, ifa ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl u animáku brečet, jsem všema deseti pro tenhle. Čestný skautský. Manželství jako kniha dobrodružství? Ty vole. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Animák, který divákovy emoce ždíme se stejnou lehkostí, jako ta nejlepší hraná dramata. V momentech, kdy se tak děje, zvlášť zamrzí ta občasná příběhová jednoduchost, přímočarost, neoriginalita, která tomuto hořko-vtipnému skvostu propichuje balónky a táhne jej dolů. Ne nějak drasticky, ale dost na to, aby přišel o jednu hvězdičku... Jinak souhlasím s tím, že prvních 10 minut je asi to nejlepší, co jsem v animovaných filmech viděl. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Animáky nejsou filmová odrůda, kterou bych dvakrát vyhledával a po tom, co jsem se málem zeblil ze Shrekových vánoc jsem před nima definitivně zamknul dveře na dvacet západů a vyhodil klíč. Jenže když pak sleduju to nadšení z nich z řad zdejších fajnových uživatelů, začínal jsem si říkat jestli se s přístupem k animáčům nechovám tak trošku jako pipina, která se urazila, že místo hodinek z vodotryskem dostala pouze hodinky s vodopádem. Takže stačilo pár komentářů zdejších uživatelských sympatáků a začal jsem na HBO netrplivě vyhlížet přílet animáče. Až jednoho březnovýho víkendu na televizní ranway konečně přistál animáč, Vzhůru do oblak. Vlětel jsem do něj plnou parou a nestačil jsem se divit. Nejen, že se jednalo o krásný a originální příběh, ale ještě v něm bylo spoustu luxusních anivychytávek. Zábavné dobroduržství pro prcky i přerostlíky, co maj dětskou duši plnou krásných snů. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Síce nie dospelejšie, ale určite originálnejšie ako pixarovky od Brada Birda. Vlastne to má toľko odvahy experimentovať, že výsledok je… bizarný. Pritom zdanlivo je všetko tak, ako zvyčajne: Chvíľu som bol dojatý (geniálny úvodný súhrn Carlovho života, vďaka ktorému potom emócie fungujú celý film), chvíľu napätý (patrične veľkolepá záverečná akčná scéna) a miestami som sa hlasno smial (dôchodcovský súboj meč vs. barla). Nuž a boli aj chvíľky, keď film išiel totálne mimo mňa (infantilné úkroky vkusu najmladších divákov). Ale toto všetko je bežné aj u iných animákov od Pixaru. Pri Up som však celý čas zároveň aj krútil hlavou a pýtal sa, ako je vôbec možné, že niekto mal odvahu natočiť čosi tak silne sa vymykajúce mainstreamovému prúdu. Animovaný film, ktorého hrdinami sú dvaja dedkovia posadnutí snami z mladosti, jeden otravný šikmooký skautík, čudesný juhoamerický pštros a svorka psov, ktorým špeciálne obojky menia myšlienky na ľudské hlasy? A Venezuela? A dom na balónikoch, ktorý hlavná postava neustále syzifovsky vláči za sebou na povraze? WTF? Samozrejme, pozitívne WTF. Mám iba jednu zásadnejšiu výhradu – kvôli snahe o celkovú kompaktnosť má film rozumnú poldruhahodinovú minutáž, čo je v tomto prípade škoda, pretože epickejší rozmer by mu pristal omnoho viac než citeľne dlhším Autám a Úžasným. V každom prípade ma to vybombardovalo omnoho viac než Koralína. Aj tá je totiž oproti Up… obyčajná. A – je to náhoda, že už druhé tornádo pozitívnych recenzií sa tento rok strhlo kvôli filmu o malom Aziatovi, ktorý vlezie na verandu ošomranému penzistovi? ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Vládci (3D) loutek dokazují, proč slaví takové úspěchy napříč věkem svých diváků. Poprvé však mám pocit, že jedou až na příliš velkou jistotu. Bez ochoty riskovat, či se jakkoliv odklonit od oblíbeného trendu. Životní pravdy hladí, přílišný mentorský tón prudí. Nenudil jsem se, spíš jsem si to neužil a to je horší. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Na úvod malý kvíz: Vzhůru do oblak je dobrodružství: a) dojemné, b) roztomilé, c) veselé, d) všechno dohromady. Kdo tipnul d), má bod. ;-) Každopádně je to velmi příjemný film a i když je určen více dospělým, na své si přijdou i dětičci. :-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi celou dobu, co jsem na tenhle animák koukal, že tohle prostě pro dětičky v žádným případě není. Hudba je nádherná, jenže hrozně smutná a ten příběh ze začátku také neoplývá optimizmem...spíš se to všecko s prominutím sere a ukazuje to zkráceně život, takový jaký prostě je, a ty děti to nebudou schopný pobrat. Příjde mi to hodně zvláštní, že Pixar zkouší na děti zapůsobit v tomhle směru. I když v průběhu to dokazuje, že dětičky mají cílený trh pro Pixarovce, stejnak se toho dojmu zbavit nemůžu. Uvrhne ho na mě totiž hnedka při první scéně, kde jsem snad i vypustil pár slz, protože spojení s hudbou tu bylo dost na psychiku a já měl dojem, že takhle zle mi bylo naposled u závěrečné scény Gladiátora..no fakt...až tak mě to vzalo. Přitom je Vzhůru do oblak hezký filmík, i animace je hezká. Přesto je to hodně zvláštní animák, který mě dokázal dost položit na kolena, ne koncem, ale už začátkem a ta hudba zde je jako seslání z nebes...nádherná, příjemná, smutná a osudová. Taková, jaká se vkládá do těch nejnáročnějších životních dramat. Ale jenom ze začátku, pak už je to prostě a jenom pohádka a musím říct, že krásná. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $175miliónovTržby USA $293,004,164Tržby Celosvetovo $731,338,164Tržby za predaj Blu-ray v USA $83,370,383 //počet predaných kusov 2,501,044Tržby za predaj DVD v USA $229,969,645 //počet predaných kusov 10,423,270║ V 3D to musí byť ohromný zážitok ale aj tak videl som to na plátne kina a bol som nadmieru spokojný. Tvorcovia od Pixaru opäť prekvapujú a ponúkajú nevšedný zážitok v podobe dobrodružného filmu z nádychom drámy, kde si môže prísť každý na svoje. V prvom rade až zarážajú aký veľký citový náboj dokážu do rozprávky dať, myslím že emocialnejšia zálažitosť v podobe počítačom animovanej rozprávky tu ešte nebola(naposledy ma takto silno zasiahol len animovaný film od Brada Birda Železný Obor). Samotný dej je tak originálny že od samotnej podstaty si sledujúci musí na to dejové prevedenie zvykať, napríklad absolútne šokujú zo štipkou brutality v podobe zranení niektorých postáv(pracovník na stavbe, vták Kevin) v tom že po nejakom tom nešťastnom tržnom zranení príde aj na krv, áno z rany im tečie krv, čo pokiaľ si dobre pamätám som v rozprávke ešte nezažil a preto to môže pre viacerých ako aj pre mňa vyznieť v menší šok. A už ako je zvykom Slovenský dabing je opäť špičkový, takže je to opäť zážitok a radosť sledovať aj v tomto ohľade. /videl v kine: 95%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nemá cenu to okecávat: velké životní pravdy tu znovu nenajdete v jiné než velmi polopatické podobě, ale o to u Pixarů nejde. Tohle studio každým filmem zraje a oslňuje malé výpravnou akcí a velké schopností přivádět na plátno nestárnoucí dětské sny. Příběh Carla a jeho podivné družiny místy uchvátí emocemi (hlavně úvodní retrospektiva je božská) a místy pobaví první signální (pro někoho asi až příliš infantilně, ale budiž). Nelze popřít, že se opět jedná o kompilaci několika kraťasů, jejichž úroveň není zrovna stabilní, ale celkový dojem směřuje jednoznačně vzhůru do oblak. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pixar a jejich sázky na jistotu. Lidský a poučný příběh, v podstatě dokonalá animace, roztomilé postavy, trocha pro malé, trocha pro velké děti a na závěr správná délka, aby to každému vyhovovalo. Na první pohled není Up ničím jiným, ale na druhý, jsou tu ukázky geniálního mistrovství Pixaru, překračující prostředí animáků. Nejde nezmínit "celý život jednoho páru" beze slov. Tohle je podle mě nejbrilantnějších cca 5 minut v historii animovaných filmů. Bez jediného slova je v po sobě jdoucích scénách řečeno vše, bez jediné chyby. Kdyby to takhle skončilo, dal bych 5* a šel si zabrečet. Neskončilo a tak jsem dostal "příležitost" okusit i jiného nápady. Bohužel jeden zásadní mi nesedl a to mluvící psy, bez urážky, ale tahle snaha zalíbit se malým dětem mi tam opravdu překážela a přišla nesmyslná. Krom toho poutavý "retro" styl (milovníci třeba Sky Captaina vědí, co myslím) se mi hrozně líbil a kdyby nebylo závěrečného (asi půl hodiny předem jasného) prozření hlavní postavy a pointa samotného příběhu, byl bych ještě spokojenější. Proto zůstává Up za branami nejvyššího hodnocení, přestože jde o univerzální film pro kohokoliv. S trochou humoru, kyselé reality lidského života, ale i barvičkami, zvířátky a klasickými klišé. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Gran Torino meets Indyho eskapády dle Pixaru. Jednotlivé části sice skvělé, ale dohromady mnohdy působí natolik nekonzistentně až to spíše ruší. Carl je ovšem sympaťák par excellence a jeho jedinou vadou na kráse je, že ho nemluví Clint. Právě hlavní "geroj" a psisko to tahají seč jim jejich CGI síly stačí. A že museli hodně zabejčit, protože k ostudnému (v rámci Pixaru samozřejmě) průměru bylo tentokrát až nebezpečně blízko. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Opět poctivý, perfektně natočený doják. Hrozně se mi líbilo začáteční rychlé projetí harmonického manželství. A nejlepší postava je jednoznačně ten malej skautík. ()

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Pixar si se ženami nerozumí

Pixar si se ženami nerozumí

20.10.2010

Brenda Chapman (foto), která debutovala Princem Egyptským, měla být první režisérskou pracující pod značkou Pixar. Nakonec k tomu nedojde a produkce studia zůstává „pánskou jízdou“ (nebo spíš… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama