Reklama

Reklama

Nagai sanpo

Trailer

Obsahy(1)

Bývalý ředitel střední školy Yasuda Matsutaro svým autoritářským chováním dohnal svou ženu k alkoholismu, na jehož následky po čase zemřela - právě to byla poslední kapka pro jeho dceru, která mu matčinu smrt i jeho chování nedokázala odpustit a zcela se od něj odvrátila. Osamělý ředitel se poté ze svého domova odstěhuje do jiného města. A tam potkává svou sousedku, pětiletou dívenku Sachi. Tu její matka nesnáší, protože jí klade za vinu rozvod s manželem. Dítě je zanedbané a svou rodinou stejně opuštěné jako ředitel. Ten se s týranou holčičkou postupně sblíží a slíbí jí, že společně najdou místo, kde je obloha modrá, mraky nadýchané jako cukrová vata a kolem krouží bílý pták. A společně se vydají na cestu, na které jim chvíli bude dělat společnost i jeden záhadný mladík. (Sykon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Sykon 

všechny recenze uživatele

Se žánrem "slice of life", kam bych tento snímek osobně zařadil, je to u mě těžké - ne vždy mám totiž tu trpělivost přizpůsobit se volnějšímu tempu vyprávění (u japonských filmů obzvlášť) a také je tu otázka celkového pojetí - minimum flashbacků, nic moc vysvětlování a dost často ne úplně uzavřené konce. Ano, vím, jsem zkažen americkým filmem, ale snažím se s tím něco dělat :) Nicméně tentokrát jsem překonal všechna žánrová specifika tohoto filmu a byl jsem za to odměněn drsně hřejivým snímkem, jedním z toho druhu, který ukazuje, že cesta je občas důležitější než cíl. Jenže sentiment stranou, občas mi tam trocha toho vysvětlení přece jen chyběla, obzvlášť co se linky s Shota Matsudou týče. A podobný problém mám i s úplným koncem - netvrdím, že vyžaduji hollywoodský happy end, ale oběma hrdinům jsem fandil na víc, než čeho jim bylo dáno. Takže trochu vachrlaté 4*. ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : Montréal World Film Festival 2006 - 1. cena Gran Prix des Amériques (spolu s filmom "O Maior Amor do Mundo"), Cena FIPRESCI, Cena ekumenickej poroty ()

Reklama

Reklama

Reklama