Reklama

Reklama

Buffalo Soldiers: Odvaha a přátelství

  • Česko Zázrak ve Svaté Anně (více)
Trailer 3
USA / Itálie, 2008, 160 min

Režie:

Spike Lee

Předloha:

James McBride (kniha)

Hrají:

Derek Luke, Michael Ealy, Laz Alonso, Omar Benson Miller, Pierfrancesco Favino, Valentina Cervi, Matteo Sciabordi, D.B. Sweeney, John Turturro (více)
(další profese)

VOD (1)

Režisér Spike Lee (nar. 1957) patří k nejvýznamnějším současným černošským tvůrcům a v roce 2008 adaptoval pro film válečný román Jamese McBridea Zázrak v Santa Anně (2002), v němž autor líčí osudy několika příslušníků 92. pěší divize, složené z barevných vojáků (historicky přezdívaných Buffalo Soldiers), při kampani v italském Toskánsku. Čtyři z nich, seržanti Stamps (Derek Luke) a Cummings (Michael Ealy), desátník Negron (Laz Alonso) a prostoduchý vojín Train (Omar Benson Miller), uvíznou v malé vesničce za nepřátelskými liniemi. Tady se dostávají do místních partyzánských sporů, snaží se odrazit útočící Němce a vrátit se zpátky ke svým. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (109)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $45miliónovTržby USA $7,919,117Tržby Celosvetovo $9,323,833Tržby za predaj DVD v USA $10,051,514 //počet predaných kusov 579,967║ miestami strašne laxne podané, stráca to potom na akomkoľvek výpovednom význame a na hodnote /40%/ ()

Endyis 

všechny recenze uživatele

Velice netradiční válečný film a to je pro mě zásadní kritérium válečnzých filmů. Standartních válečných je celá řada a ač se to nezdá, jsou kolikrát daleko více na uzdě objektivity (časté vykreslování např. amerických vojáků coby příkladných rychlých šípu, zatím co něměčtí jsou vražídící bratrstvo kočičí pracky). Nic není černobílé a toto dokazuje i tento film, který je možná malinko více černý, ovšem vymyšlená dějová linka, sympatická režie, atmosféra a hudba, absence nudných momentů. Nu co chcete víc !!! 90% ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Mohla z toho být neskutečná pecka, takto to je pouze film, který nedostál svého potenciálu. Spike Lee to má v ruce a dokázal nám to již ve Spojenci, ale Buffalo Soldiers v některých aspektech opravdu nedosahuje takových kvalit jako předem zmiňovaný snímek. Začátek je skvělý, mě coby diváka zaujal a sám jsem si říkal, proč jen hlavní hrdina toho člověka zastřelil. A pak přichází docela dost velký zádrhel. Po výborném začátku totiž přichází na scénu prostředek, který by si ode mě vysloužil tak dvě hvězdičky. Dialogy v některých místech docela nic neříkající, akce ne a ne přijít, i když to je válečný snímek, a herci takoví, jak bych to jen řekl, jaloví. Alespoň to vynahradila perfektní závěrečná půlhodinka s neskutečně dobře zvládnutou přestřelkou, která film vynesla z šedivého průměru. Kdyby se celý film nesl v takovém duchu, tak bych si opravdu nestěžoval. Ještě bych zmínil jednu věc, která mě trochu přiváděla do rozpaků, a to jsou postupné změny žánru. Nejdříve mi to přišlo jako slušné drama, pak se dostavila na scénu komediální složka, který byla ukončena krvavou akcí a pořádnými válečnými scénami. Měli se rozhodnout, co vlastně chtějí za žánr. Opravdu poslední věcí je délka filmu. Pár desítek minut bych vyhodil a podle mě by se toho tolik nestalo. Dost nevyvážený film, kde je ale přece jen v celkovém součtu těch lepších momentů více. Za mě dávám 65 % ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Dialog mezi detektivem Riccim a novinářem Timem Boylem není nějak moc zajímavý nebo zvláštní, je spíše obyčejný, ale to co při rozhovoru dělá kamera je perfektní. Úplně se mi zatočila hlava. Psychologie jako druh války dokáže velké divy z naším myšlením a kdo odolá teplému lidskému slovu je ztracen. Zvlášť když mluví nepřítel, který ví jak jste na tom špatně. A tak Buffalo Soldiers rota Fox a rota Georgia pomalu odolávájí stresu, únavě i hladu. Nejdřív mi ve filmu vadila hudba, ale postupem času jsem si uvědomil jak krutě vybarvuje obsah filmu. Je to krutý a smutný snímek o rotě černochů, kteří v Itálii bojují proti Německému vojsku. Škoda, že byl do češtiny přeložen jen Anglický jazyk ostatní rozhovory jako italština nebo Němčina jsou pouze s titulky. Proč není přeloženo všechno ? ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Spike Lee filmy točí tak trošičku pro svoje. Stejně tak to musí být vidět i v tomto filmu, který určitě není špatný, ale na to jakou má délku bych od něj čekal krapet víc akce. Když už natočit válečný film, tak ho natočit tak, že v něm budou scény, na které nezapomenu, které mě rozpláčou nebo k smrti vyděsí. Když to ve filmu chybí, tak se nedá mluvit o válečném filmu. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (7)

  • Do jedné z rolí se počítalo také s Naomi Campbell. Natáčení se ale nezůčastnila z důvodu účasti na dalších projektech. (oje)
  • Natáčelo se v italském Toskánsku a také v Římě. Dále se natáčelo v americkém New Yorku. (Terva)

Související novinky

Spike Lee chce pracovat s kladivem

Spike Lee chce pracovat s kladivem

08.07.2011

Remake korejského kultu Oldboy patří v žebříčku nejzbytečnějších hollywoodských projektů na medailové pozice. Bylo tomu tak už v době, kdy měl hlavní roli v režii Justina Lina hrát Nicolas Cage.… (více)

Spike Lee si nedá říct

Spike Lee si nedá říct

05.02.2009

...a navzdory velmi vlažným reakcím diváků i kritiků na svůj epos Miracle at St. Anna plánuje další film z období 2. světové války. Předlohou pro něj bude faktografická knížka dopisovatele New York… (více)

Netradiční cestování v čase

Netradiční cestování v čase

21.06.2008

Sci-fi jsme tento týden rozhodně neopomíjeli, ale když padnou jména James Mangold a Spike Lee, je jasné, že dnes se na žánr podíváme trochu jinak. Mangold byl naposled spojován s adaptací… (více)

Reklama

Reklama