Reklama

Reklama

Buffalo Soldiers: Odvaha a přátelství

  • Česko Zázrak ve Svaté Anně (více)
Trailer 2
USA / Itálie, 2008, 160 min

Režie:

Spike Lee

Předloha:

James McBride (kniha)

Hrají:

Derek Luke, Michael Ealy, Laz Alonso, Omar Benson Miller, Pierfrancesco Favino, Valentina Cervi, Matteo Sciabordi, D.B. Sweeney, John Turturro (více)
(další profese)

VOD (1)

Režisér Spike Lee (nar. 1957) patří k nejvýznamnějším současným černošským tvůrcům a v roce 2008 adaptoval pro film válečný román Jamese McBridea Zázrak v Santa Anně (2002), v němž autor líčí osudy několika příslušníků 92. pěší divize, složené z barevných vojáků (historicky přezdívaných Buffalo Soldiers), při kampani v italském Toskánsku. Čtyři z nich, seržanti Stamps (Derek Luke) a Cummings (Michael Ealy), desátník Negron (Laz Alonso) a prostoduchý vojín Train (Omar Benson Miller), uvíznou v malé vesničce za nepřátelskými liniemi. Tady se dostávají do místních partyzánských sporů, snaží se odrazit útočící Němce a vrátit se zpátky ke svým. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (109)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Je to již pěkná řádka let, co jsem viděl Johna Wayna hrát a i když je zde jen v TV, nostalgie vzala za své a při pohlednu na stopáž tohoto "zázraku" jsem zavzpomínal na The Longest Day, který se mi tu válí v originálním znění již více jak 20 let na VHSce. Stejně jako já se vrátil do minulosti, i hlavní hrdina si po úvodní části ze současnosti, odehrávající se na poště (zdravím Barta), začne vybavovat své vzpomínky z doby války. Děj se přenese do minulosti, přesněji do období WWII roku 1944 a nechá nás sledovat příběh čtyř čokolád. Rovnou bych řekl, že film to není vůbec zlý a čekal jsem katastrofu. Rozhodně není tak špatný, jak hlásá bídné hodnocení na IMDB, ale na pochybnou objektivitu tamních výsledků jsme zvyklí již nějakou dobu. Proč se tedy nejedná o další válečný trhák? Odpovědí je více. Hlavní příčinou je příliš rozvleklý a nevyvážený děj, samozřejmě nemusí jít o 2h dlouhou bitevní vřavu, ale kvalitních válečných scén je tu bohužel minimum. Snímek se dále zabývá až příliš mnoho času postraními charaktery, čímž jen nafukuje pomyslný balón více, než je potřeba ke zdárnému letu. Ve filmu uvidíme v podstatě jen 3 výraznější momenty - počáteční překročení řeky, jatka před kostelem a závěr samotný, což je na tak rozsáhlé dílo skutečně málo. Spike Lee se zkrátka snažil udělat až příliš mnoho, tentokrát to ale nevyšlo tak, jak bych si představoval a otřepaná fráze "Méně znamená více." je v tomto případě na místě. (6/10) ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Spike Lee v bitevním poli? Myslím, že i kdyby odcestoval na druhý konec vesmíru, stále by se věnoval svým oblíbeným tématům, které umí zasadit do jakéhokoliv prostředí. Ve válečném dramatu o tom, že zázraky se občas dějí, opět nahlíží na rasismus i hříchy minulosti, které se umí ozvat i po desítkách let. Není to sice taková hra s divákem jako třebas Spojenec, na druhou stranu ta přímočarost bude mnohým po chuti více. Zvláště, pokud dovedete docenit sympatické postavy a náhody na úrovni zázraků (což soudě podle brekotu na IMDb asi ne). Ale i kdyby to ne, pasáž se zmrzlinou či kostel ve Sv. Anně jsou emocionálními peckami, které nabízí málokterý film. Škoda, že stejnou razanci nemá i ten katarzní závěr, který jsem prostě tušil od půlky. Jinak moc gut. 4 a ½. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Spike Lee filmy točí tak trošičku pro svoje. Stejně tak to musí být vidět i v tomto filmu, který určitě není špatný, ale na to jakou má délku bych od něj čekal krapet víc akce. Když už natočit válečný film, tak ho natočit tak, že v něm budou scény, na které nezapomenu, které mě rozpláčou nebo k smrti vyděsí. Když to ve filmu chybí, tak se nedá mluvit o válečném filmu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $45miliónovTržby USA $7,919,117Tržby Celosvetovo $9,323,833Tržby za predaj DVD v USA $10,051,514 //počet predaných kusov 579,967║ miestami strašne laxne podané, stráca to potom na akomkoľvek výpovednom význame a na hodnote /40%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: James McBride .. Čekal jsem o něco akčnější, drsnější a kritičtější válečný film, kterému sice nechybí zajímavý námět, ale část, kdy je skupina černých vojáků v Italské vesnici je neúměrně dlouhá - resp. neposkytuje tolik štiplavého materiálů, jak bych od Leeho čekal. Na svaté zázraky nadále nevěřím :-)) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Stamps Aubrey. Cummings Bishop. Train Samuel. A Hector. ..… Na začátku je vražda. Proč zastřelil muže 3 měsíce před penzí? Vše pochopíte. Ale až na konci. Režisér Spike Lee nám totiž chce ukázat, že vojáci z ,,barevné“ divize nebyli jen experimentem první dámy E.Rooseveltové. A svým bojovým úsilím ve válce ,,bílých“ dokázali, že TOHLE JE TAKY JEJICH ZEMĚ! Já viděl víc než jen válečný film. Drama o černých vojácích, kteří se zapletli do partyzánský hry s vyřizováním účtů je sice dlouhej, ale nenásilně poskládanej příběh, ke kterýmu se určitě (a rád) vrátím. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ *** Víte že? Americká armáda byla během druhé světové války rasově rozdělená? ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na valecnej film podle Leeho jsem byl docela zvedavej. Moc jsem tomu neveril, ale proste jsem se docela tesil. A vysledek je takovej rozporuplnej. Ono totiz neni moc jasny, co to chce vlastne tocit. Po hodne slusnym uvodu se dej presune do druhy svetovy a vydrzi tam pres dve hodiny. Coz je mimochodem prvni vytka, na 150 minutovou stopaz to je proste prilis rozvlacny. No co se tyce ty valecny casti, ta ma hned nekolik problemu. Jsou tu vicemene jen tri zapamatovani hodny sekvence, vsechny neprekvapive bojovy, ktery jsou natoceny realisticky, syrove a zkratka dobre. Bohuzel vetsinu mezi tim vyplnuje jen takova vata, kde se Spike soustredi hlavne na jednotlivy postavy. S tim je ale druhej problem, postav tu je zbytecne moc, vetsina z nich neni pro dej vubec dulezita a i ty hlavni hrdinove jsou jen takova nezajimava, nijak zvlast sympaticka sebranka. Coz vzhledem k faktu, ze dobrou pulku filmu vysedavaj v italsky vesnici by mohlo celej film naprosto zazdit. Nicmene prekvapive se tak nestalo. Ackoliv se vetsinu casu nic nedeje, k zaveru uz nektery sceny lehce postradaj logiku, zadnej zazrak u sv. Anny se nekona a celou dobu jsem musel premejslet nad tim, jaktoze tezkou hlavu ze sochy s sebou furt nekdo taha, jak kdyby to byl jen mic, tak i pres tohle vsechno to dokaze bejt po celou delku zajimavy a nemuzu rict, ze bych se zacal nekdy nejak vyraznejs nudit. Podruhy bych na to uz asi nekouk, kdyz se nad tim clovek zamysli, tak film nema v podstate co nabidnou, slabej pribeh, nezajimavy postavy a chudej vizual, nicmene po tomhle jednom skouknuti ty 4* dat musim. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Spike Lee vkročil do dosud neprobádaných vod. Příběh o skupině černošských vojáků za druhé světové válce je v rámci válečného filmu něčím ojedinělým. Na přístupu k válce jako takové se však mnohé nemění. Spike Lee je opět aktivisticky angažovaný, za což má u mě nejeden bod, ale kritiku soustředí pouze na rasové otázky, které se nevyhnuly ani spojeneckým silám. Stejně jako další zástupy za ním přistupuje k tématu s pietou a nostalgií po pravém přátelství. Takovéto chlapáctví je jakousi esencí tohoto žánru a i kdyby se Lee třeba na hlavu stavěl, tak z vyjetých kolejí se dostat nedokázal. O poznání hůř dopadl akčních pasážích, které jsou zmatené a v některých okamžicích až příliš nevěrohodné. A tak je film nejsilnější zejména v komorních scénách, což je na válečný film poněkud zvláštní. Ale i přesto v rámci žánru nabízí takový Tobruk zajímavější pohled na válku, než zkušený matador Spike Lee. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to poněkud nekonzistentní. Lee se sice vyhýbá zbytečnému patosu a slzopudnosti, ale s tím mizí i pár emocí. Samotný příběh je jaksi zmatený a nevěděl jsem, čemu mám přesně věnovat pozornost. Jinak ale dobrý film, to rozhodně ano. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Miracles are the only sure thing in the life. Spike Lee a světová válka, nečekaně odzbrojující! Režisér dokonale skloubil dohromady válečný film s thrillerem, opravdu dojemným příběhem a naprosto nečekanou pointou, jenž staví tento snímek vysoko nad svůj žánr. A jako třešničku na dortu byl prvním tvůrcem který ukázal, že chrabří američtí vojáci nebyli pouze bílé barvy. Podobných filmů by se mělo točit víc! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Aj keď dvd obal ponúka mylnú informáciu o dĺžke filmu /94 minút namiesto 160/, zbehol celkom svižne. Spike Lee zvolil dobré tempo rozprávania i zaujímavý príbeh, ktorému chýba pár detailov k dokonalosti, ale je to podstatne lepší film ako som očakával. Škoda, že film neobsahuje scénu , kde by sa ukázalo ako presne prišiel vojak ku kamennej hlave, s ktorou sa vláči takmer celý film. Je to síce povedané, ale mal som pocit, že to by chcelo ukázať. Úvod a záver sú skvelé, horšie je na tom prostredná časť filmu, ktorá trochu stratilo tempo, ale pri takej stopáži to nepovažujem až za taký prešľap. Vyzdvihol by som hlavne záverečnú polhodinu a krvavé prestrelky v úzkych uličkách Talianskeho mestečka, ale zamrazí aj pri drsnej scéne popravy dedinčanov guľometom. Buffallo soldiers funguje nielen ako vojnový film, ale aj ako dráma o priateľstve a zrade, čo mu dáva širší rozmer. 80%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Keby sa všetko vydarilo tak ako malo, mohol to by celkom výnimočný film. I keď vo filme nieje žiadny známy herec, výkony hercov neboli vôbec zlé. To čo film kazilo predovšetkým, bolo to, že sa neodohrával len počas vojny, ale aj po nejakých 40.rokoch. Inak čo sa prostredia týka, tak tesné, klaustrofobické ulice Talianska boli príjemnou zmenou na bojovom poli, oproti okukaným vojnovým prostrediam mnohých ostatných vojenských filmov. Ako už v každom filme z vojny, aj tu samozrejme postavy umierajú a i keď si človek žiadnu postavu nedokáže veľmi obľúbiť, tak nieje vylúčené, že s blížiacim sa koncom sa objaví na vašej tvári nejaká tá slza. Nejedná sa o najlepší vojnový snímok, ale kvôli jeho odlišnosti od ostatných by ste ho nemali vynechať. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zajimavý snímek balancující na žánrové hranici thrilleru a válečného snímku. Děj se odehrává v současnosti, ale retrospektivně zabíhá do podzimu roku 1944 a operace spojenců v Itálii. Snímek je o černošké jednotce Buffalo a podobně jako Letci z Tuskegee ukazuje přežívající rasismus v USA a i v armádě. Zápletka s provázáním současnosti a minulosti je velmi zajímavá a nápaditá. I mně prostředek filmu ( čekání malé jednotky ve vesničce) mírně nudil. Závěr filmu ale znovu zcela strhl moji pozornost. Mám ale jednu výtku k tvůrcům filmu: Sdkfz Hanomag a M3A Halftrack opravdu nevypadají stejně, tak už ty americké polopásové transportéry projednou přestaňte stříkat na šedivo a nemalujte na ně bílé kříže.... Je to jak pěst na oko. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Spike Lee rozhodně věděl co dělá, ale asi vůbec netušil jak to dělá. Prvních 70 minut mi to přišlo jak podivně natočená komedie odehrávajícíse ve válce a ještě k tomu bez vtipu. Pak se ale rozpoutalo peklo a krev začala cákat do všech stran, ale samozřejmě i zde je jedna obří chyba a sice ta, že film postrádá jakýkoli emoce, všichni umíraj hroznou smrtí, ale nic to ve vás nezanechá - A čím to je? Je to tím, že celej film je doprovázenej otřesnou hudbou, která se tam ani trochu nehodí, má špatnou melodii a hrajou tam nějaký trumpety, což je tak někam do dramatu, komedie, dost možná romance, ale NÉ pro válečnej Velkofilm! Zkrátka to ve vás nevzbudí nic, co by vyvolalo slzy v očích. Jinak film disponuje skvělou kamerou a u většiny herců i slušně odvedeným výkonem. Nebýt hudby tak je to pět. 3 ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Dlhé a v celku nudné story... Zázrak u sv. Anny sa nekoná. Mňa osobne táto "dávka" historickej udalosti, rasizmu, fašizmu, vtipu(snaha) aaa... mohol by som pokračovať do nekonečna, pretože ani Spike Lee asi nevie čo chcel vyjadriť... nezaujala. S poľutovaním musím oznamiť... priemer 5/10 ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Film měl rozhodně větší potenciál než jsem mohl vidět. Celý snímek mi přišel zatraceně nudný a zbytečně zdlouhavý. A čekal jsem rozhodně více akce a napětí. Obrovské zklamání a 72% je ještě hodně dobré hodnocení. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Kultovní Spike Lee, nepatří zrovna mezi režiséry, které bych obdivoval ale už jsem viděl pár jeho filmů a třeba "25. hodinu" považuju za vynikající film. Spojení jeho jména s žánrem válečného filmu, mi však moc nesedělo a nakonec mi bohužel nesedl i tento zbytečně utahaný, nevýrazný a rasismem přetékající film, který se snaží zaujmout ale tak trochu nevím koho. Možná, že v Americe si získá uznání u obdivovatelů Leeho tvorby nebo ho možná budou opěvovat jen černoši, protože se zaměřuje hlavně na ně ale pro tuzemského diváka se jedná o těžce stravitelný nebo možná jen zbytečný film, který sice 2. sv. válku ukáže z jiného úhlu ale bohužel pro mě hodně zbytečného úhlu a vůbec by mi nevadilo, kdybych film nikdy neviděl. ()

mat.ilda odpad!

všechny recenze uživatele

Kuuurva, negře, to byl ale zatraceně dlouhej film! A to jsem ho viděla jen půlku.... Takhle jsem se nenudila od Kuvajtu napadení - nepřehledné, ukecané nic a jediným zázrakem je tady těch ovčích 69%. ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

nejsem rasista to ne ale když černošský režisér natočí film o černošské jednotce a ze všech bílej udělá potencionální svině tak mě to trochu štve jinak černochy mám rádé to é nže ne jako malý jsem chtěl být černoch protože jim všechno sluší... no ale zpět k filmu filmařina odvedena dobře ale na můj vkus poněkud dlouhe a člověk si musí po konci přetočit na začátek aby mu vlastně došlo koho to v první minutě zastřelil... jo a je to spoiler tak to nečtěte:) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem nekritickou oslavu černošského hrdinství v II.SV a také kritický pohled na bílé vedení americké armády a obojího se mi, do určité míry, dostalo. Černošská jednotka je vinou bílého zbabělého důstojníka postřílena a zbydou jen čtyři vojáci, kteří se dostanou na území ovládané nacisty. Cestou zachrání malého chlapce a dorazí do italské vesnice. A pak se to zaseklo - čas, který ti čtyři vojáci strávili ve vesnici byl víceméně nudný, neúměrně dlouhý (to především) a nastavovaný rozhovory typu "Jak Bůh může dopustit, aby umíralo tolik lidí." nebo neurvalými, neustále se opakujícími, návrhy jednoho z vojáků místní dívce. Ke konci to zase nabralo trošku spádu a na úplném závěru tu byla opět snaha vyvolat slzy, ale na mě to nějak nefungovalo. A taky jsem vůbec nepochopil Leguizamovu postavu - nevím jestli existuje nějáká režisérská verze, kde by byla vykreslena, ale takhle tam byl jen proto, aby vyhodil noviny z okna. Zajímavá tak byla akorát retra do minulosti a přiznám se, že při jedné scéně mi nebylo dobře po těle. Stejně jako byl průměrný film, tak byly i průměrné výkony herců a tak jediný, kdo mě zaujal, byla krásná Valentina Cervi. I díky přetažené stopáži dívám jen 50% ()

Související novinky

Spike Lee chce pracovat s kladivem

Spike Lee chce pracovat s kladivem

08.07.2011

Remake korejského kultu Oldboy patří v žebříčku nejzbytečnějších hollywoodských projektů na medailové pozice. Bylo tomu tak už v době, kdy měl hlavní roli v režii Justina Lina hrát Nicolas Cage.… (více)

Spike Lee si nedá říct

Spike Lee si nedá říct

05.02.2009

...a navzdory velmi vlažným reakcím diváků i kritiků na svůj epos Miracle at St. Anna plánuje další film z období 2. světové války. Předlohou pro něj bude faktografická knížka dopisovatele New York… (více)

Netradiční cestování v čase

Netradiční cestování v čase

21.06.2008

Sci-fi jsme tento týden rozhodně neopomíjeli, ale když padnou jména James Mangold a Spike Lee, je jasné, že dnes se na žánr podíváme trochu jinak. Mangold byl naposled spojován s adaptací… (více)

Reklama

Reklama