Reklama

Reklama

Buffalo Soldiers: Odvaha a přátelství

  • Česko Zázrak ve Svaté Anně (více)
Trailer 3
USA / Itálie, 2008, 160 min

Režie:

Spike Lee

Předloha:

James McBride (kniha)

Hrají:

Derek Luke, Michael Ealy, Laz Alonso, Omar Benson Miller, Pierfrancesco Favino, Valentina Cervi, Matteo Sciabordi, D.B. Sweeney, John Turturro (více)
(další profese)

VOD (1)

Režisér Spike Lee (nar. 1957) patří k nejvýznamnějším současným černošským tvůrcům a v roce 2008 adaptoval pro film válečný román Jamese McBridea Zázrak v Santa Anně (2002), v němž autor líčí osudy několika příslušníků 92. pěší divize, složené z barevných vojáků (historicky přezdívaných Buffalo Soldiers), při kampani v italském Toskánsku. Čtyři z nich, seržanti Stamps (Derek Luke) a Cummings (Michael Ealy), desátník Negron (Laz Alonso) a prostoduchý vojín Train (Omar Benson Miller), uvíznou v malé vesničce za nepřátelskými liniemi. Tady se dostávají do místních partyzánských sporů, snaží se odrazit útočící Němce a vrátit se zpátky ke svým. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (109)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Spike Lee filmy točí tak trošičku pro svoje. Stejně tak to musí být vidět i v tomto filmu, který určitě není špatný, ale na to jakou má délku bych od něj čekal krapet víc akce. Když už natočit válečný film, tak ho natočit tak, že v něm budou scény, na které nezapomenu, které mě rozpláčou nebo k smrti vyděsí. Když to ve filmu chybí, tak se nedá mluvit o válečném filmu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Kultovní Spike Lee, nepatří zrovna mezi režiséry, které bych obdivoval ale už jsem viděl pár jeho filmů a třeba "25. hodinu" považuju za vynikající film. Spojení jeho jména s žánrem válečného filmu, mi však moc nesedělo a nakonec mi bohužel nesedl i tento zbytečně utahaný, nevýrazný a rasismem přetékající film, který se snaží zaujmout ale tak trochu nevím koho. Možná, že v Americe si získá uznání u obdivovatelů Leeho tvorby nebo ho možná budou opěvovat jen černoši, protože se zaměřuje hlavně na ně ale pro tuzemského diváka se jedná o těžce stravitelný nebo možná jen zbytečný film, který sice 2. sv. válku ukáže z jiného úhlu ale bohužel pro mě hodně zbytečného úhlu a vůbec by mi nevadilo, kdybych film nikdy neviděl. ()

Reklama

Endyis 

všechny recenze uživatele

Velice netradiční válečný film a to je pro mě zásadní kritérium válečnzých filmů. Standartních válečných je celá řada a ač se to nezdá, jsou kolikrát daleko více na uzdě objektivity (časté vykreslování např. amerických vojáků coby příkladných rychlých šípu, zatím co něměčtí jsou vražídící bratrstvo kočičí pracky). Nic není černobílé a toto dokazuje i tento film, který je možná malinko více černý, ovšem vymyšlená dějová linka, sympatická režie, atmosféra a hudba, absence nudných momentů. Nu co chcete víc !!! 90% ()

yeniczek 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mi zůstane dlouho a dlouho v hlavě.. Nejedná se o klasický válečný film (díky bohu) a to, co nám Lee předkládá, je tak krutý pohled na věc, že konec je úplným vysvobozením.. Škoda trochu přepálené stopáže, kdy se režisér snažil zachytit do hloubky až moc postav, ale ve výsledku nemůžu dát méně. 8/10 Výtečný kus poctivé filmařiny, ale asi se na to v blízké době opravdu znovu nepodívám.... ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Čtveřice černošských vojáků napospas nepříteli v podobě německých vojáků, ale i zrádců. Uprostřed válečného běsnění jsou odkázáni pouze na sebe a svého nejbližšího (přítele nebo Boha). Já opravdu nevím, co si o tomto velmi podivném válečném "dramatu" mám myslet. Akční scény jsou opravdu strohé a zjednodušené tím, že v jednotce mají tři ze čtyř vojáků samopal Thompson. A v závěrečném náporu němců jen a jen kosí v úzkých uličkách. To je ale asi jediné pozitivum, jinak se skoro nic neděje. Příběh je zajímavý, místama i velmi slušný, ale po většinou vaří jen z vykreslování všech zůčastněných postav. A tak se stává, že prostě někdo mluví a ani se neví, o čem pořádně. Je to opravdu přestřelení vedle, tento snímek. Válečný snímek, který vybočuje pouze tím, že se v něm poprvé a pořádně objevují černošští vojáci. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (7)

  • Původně byl do snímku obsazen Wesley Snipes. Natáčení ale musel opustit kvůli problémům spojeným s daňovým únikem. (oje)
  • Do jedné z rolí se počítalo také s Naomi Campbell. Natáčení se ale nezůčastnila z důvodu účasti na dalších projektech. (oje)

Související novinky

Spike Lee chce pracovat s kladivem

Spike Lee chce pracovat s kladivem

08.07.2011

Remake korejského kultu Oldboy patří v žebříčku nejzbytečnějších hollywoodských projektů na medailové pozice. Bylo tomu tak už v době, kdy měl hlavní roli v režii Justina Lina hrát Nicolas Cage.… (více)

Spike Lee si nedá říct

Spike Lee si nedá říct

05.02.2009

...a navzdory velmi vlažným reakcím diváků i kritiků na svůj epos Miracle at St. Anna plánuje další film z období 2. světové války. Předlohou pro něj bude faktografická knížka dopisovatele New York… (více)

Netradiční cestování v čase

Netradiční cestování v čase

21.06.2008

Sci-fi jsme tento týden rozhodně neopomíjeli, ale když padnou jména James Mangold a Spike Lee, je jasné, že dnes se na žánr podíváme trochu jinak. Mangold byl naposled spojován s adaptací… (více)

Reklama

Reklama