Reklama

Reklama

Buffalo Soldiers: Odvaha a přátelství

  • Česko Zázrak ve Svaté Anně (více)
Trailer 2
USA / Itálie, 2008, 160 min

Režie:

Spike Lee

Předloha:

James McBride (kniha)

Hrají:

Derek Luke, Michael Ealy, Laz Alonso, Omar Benson Miller, Pierfrancesco Favino, Valentina Cervi, Matteo Sciabordi, D.B. Sweeney, John Turturro (více)
(další profese)

VOD (1)

Režisér Spike Lee (nar. 1957) patří k nejvýznamnějším současným černošským tvůrcům a v roce 2008 adaptoval pro film válečný román Jamese McBridea Zázrak v Santa Anně (2002), v němž autor líčí osudy několika příslušníků 92. pěší divize, složené z barevných vojáků (historicky přezdívaných Buffalo Soldiers), při kampani v italském Toskánsku. Čtyři z nich, seržanti Stamps (Derek Luke) a Cummings (Michael Ealy), desátník Negron (Laz Alonso) a prostoduchý vojín Train (Omar Benson Miller), uvíznou v malé vesničce za nepřátelskými liniemi. Tady se dostávají do místních partyzánských sporů, snaží se odrazit útočící Němce a vrátit se zpátky ke svým. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (109)

Sonnik 

všechny recenze uživatele

World War II has its heroes and its miracles. Strašně moc jsem na tohle těšil. Jak trailer tak samotný úvod slibuje výbornou věc. Čekal jsem něco trošku jiného ale zklamaný nijak moc nejsem. Hlavně nečekejte válečný film plný bitev, o to tu nejde Spike chtěl natočit mnohovrstevný opus jenomže všechny ty fragmenty mu nějak nefungujou. "Rasistická" americká armáda, křesťanství, nacisti i ony zázraky. Spike hlavně konstatuje a nekritizuje (i nacistický velitel má rád básničky). Škoda, že se víc nevěnoval dvěma nejzajímavějším postavám, a to malému Angelovi a pratyzánovi Peppimu. Tohle a trochu víc akce a byl by plný počet. "I know who the sleeping man is" ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

nejsem rasista to ne ale když černošský režisér natočí film o černošské jednotce a ze všech bílej udělá potencionální svině tak mě to trochu štve jinak černochy mám rádé to é nže ne jako malý jsem chtěl být černoch protože jim všechno sluší... no ale zpět k filmu filmařina odvedena dobře ale na můj vkus poněkud dlouhe a člověk si musí po konci přetočit na začátek aby mu vlastně došlo koho to v první minutě zastřelil... jo a je to spoiler tak to nečtěte:) ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Stamps Aubrey. Cummings Bishop. Train Samuel. A Hector. ..… Na začátku je vražda. Proč zastřelil muže 3 měsíce před penzí? Vše pochopíte. Ale až na konci. Režisér Spike Lee nám totiž chce ukázat, že vojáci z ,,barevné“ divize nebyli jen experimentem první dámy E.Rooseveltové. A svým bojovým úsilím ve válce ,,bílých“ dokázali, že TOHLE JE TAKY JEJICH ZEMĚ! Já viděl víc než jen válečný film. Drama o černých vojácích, kteří se zapletli do partyzánský hry s vyřizováním účtů je sice dlouhej, ale nenásilně poskládanej příběh, ke kterýmu se určitě (a rád) vrátím. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ *** Víte že? Americká armáda byla během druhé světové války rasově rozdělená? ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Spike Lee v bitevním poli? Myslím, že i kdyby odcestoval na druhý konec vesmíru, stále by se věnoval svým oblíbeným tématům, které umí zasadit do jakéhokoliv prostředí. Ve válečném dramatu o tom, že zázraky se občas dějí, opět nahlíží na rasismus i hříchy minulosti, které se umí ozvat i po desítkách let. Není to sice taková hra s divákem jako třebas Spojenec, na druhou stranu ta přímočarost bude mnohým po chuti více. Zvláště, pokud dovedete docenit sympatické postavy a náhody na úrovni zázraků (což soudě podle brekotu na IMDb asi ne). Ale i kdyby to ne, pasáž se zmrzlinou či kostel ve Sv. Anně jsou emocionálními peckami, které nabízí málokterý film. Škoda, že stejnou razanci nemá i ten katarzní závěr, který jsem prostě tušil od půlky. Jinak moc gut. 4 a ½. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Spike Lee se pustil do válečného žánru a musím říci, že díky traileru jsem se celkem i těšil na to, jakým způsobem se toho zhostí. Trošku mi dělalo starost, aby nebyla válka potlačená na úkor náboženské otázky. A moje obavy se bohužel naplnily. Velkolepé válečné scény tu téměř chybí, jen začátek a pak poslední půlhodinka by se dala hodnotit jako válečný film. Spíše je to zde zaostřeno na vojáky tmavé pleti, kteří to v těchto letech opravdu neměli jednoduché, ale na dvou a půl hodinový film to opravdu nestačí. Radši mám akci jemně protkanou velmi emociálně laděnými scénami a zde jsou jenom ty scény a bohužel ty emoce jsem v nich moc nenašel. Na Spika Leeho rozhodně průměr. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (7)

  • Do jedné z rolí se počítalo také s Naomi Campbell. Natáčení se ale nezůčastnila z důvodu účasti na dalších projektech. (oje)
  • Původně byl do snímku obsazen Wesley Snipes. Natáčení ale musel opustit kvůli problémům spojeným s daňovým únikem. (oje)

Související novinky

Spike Lee chce pracovat s kladivem

Spike Lee chce pracovat s kladivem

08.07.2011

Remake korejského kultu Oldboy patří v žebříčku nejzbytečnějších hollywoodských projektů na medailové pozice. Bylo tomu tak už v době, kdy měl hlavní roli v režii Justina Lina hrát Nicolas Cage.… (více)

Spike Lee si nedá říct

Spike Lee si nedá říct

05.02.2009

...a navzdory velmi vlažným reakcím diváků i kritiků na svůj epos Miracle at St. Anna plánuje další film z období 2. světové války. Předlohou pro něj bude faktografická knížka dopisovatele New York… (více)

Netradiční cestování v čase

Netradiční cestování v čase

21.06.2008

Sci-fi jsme tento týden rozhodně neopomíjeli, ale když padnou jména James Mangold a Spike Lee, je jasné, že dnes se na žánr podíváme trochu jinak. Mangold byl naposled spojován s adaptací… (více)

Reklama

Reklama