Reklama

Reklama

Večerní slunce

Trailer

Bývalý farmár Abner jedného dňa tajne opustí domov pre seniorov, ktorého obyvatelia podľa neho len čakajú na smrť a rozhodne sa vrátiť na svoju farmu. Nevie, že jeho syn, úspešný právnik, medzitým celú usadlosť prenajal rodine opilca, ktorý má s Abnerom nevyrovnané účty z minulosti. Starý muž sa tak musí rozhodnúť, či sa vzdá bez boja, alebo bude čeliť krutej nespravodlivosti a bojovať ďalej... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem za poslední dobu zaregistroval, že letité herecké legendy Hollywoodu si na sklonku své kariéry vystřihnou takovou, dejme tomu, osudovou roli spjatou s tím svým stářím. Smířlivou, tvrdou a nesmlouvavou roli ošlehanou životem, na kterou daný herec celý život snad i čeká. Hal Holbrook si přesně tuhle roli vystřihl v tomhle filmu. Přirozeně obyčejný, ale velice silný lidský příběh. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Večerní slunce je emocemi nabitý film o osamělosti ve stáří, o vzpomínkách, které se nejenže nevrátí, ale nelze je ani žádným způsobem změnit. Jak zoufalá situace může vyplynout z neporozumění, ale hlavně je tenhle příběh o síle ducha. Hal Holbrook ať řekl cokoli, věřila jsem mu. Kdybych rozdávala Oskary, on by ho určitě za tuhle roli dostal. Škoda, že je tenhle snímek téměř neznámý, určitě by zasloužil větší pozornost. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Ten umanutej dědek mě bavil. Stáří patří k životu a každý má rozhodně právo vybrat si, jak ho chce strávit. Starobinec určitě není nejveselejší místo, kde prožít poslední dny svého života. Logicky se vrací tam, kde prožil většinu svého života a má to tam rád. Syn se zachoval sobeckyl, chtěl mít snadný život a nemmyslel na to, jak se cítí táta. Lonzo Choat nebyl zrovna milý týpek, těžko říct, jestli by skutečně usadil, začal pracovat a byl slušný ke své rodině. Žádný velký přerod se nekonal, spíš jen odkrývání starých jizev, což dávalo pochopit chování ostatních. Vztah se starcem a dcerou vypadal zajímavě, skoro to vypadalo, že by mohlo dojít ke sblížení. Závěr nebyl příliš optimistický, ale spíš odpovídá reálnému životu. . . . . . . . . . . Hollis: Anthony Reynolds, šerif Roller: Bruce McKinnon, scénář: Scott Teems, kamera: Rodney Taylor . . . . . . . . . . . . . . . Zajímavý komentář: MA.KI ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Samotár a vdovec Abner sa v domove dôchodcov cíti ešte osamelejší ako na svojej farme. Po úteku sa vracia späť na farmu, ale v jeho dome sa usadil miestny povaľač a ožran. Konflikty a hádky na seba nenechajú dlho čakať...Celému filmu herecky dominuje H. Holbrook, z ktorého tváre a vrások môžte čítať životné skúsenosti. Väčšinou je kľudný, iba sem tam mihne okom ako chameleón, napriek tomu je to jeho film. Dosť neznámy, ale skvelý film, ktorý si vystačí s malým množstvom postáv a jednou farmou. Videné na stv s dabingom. 80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film o radostech, ale zejména strastech podzimu života. O úctě, resp. neúctě ke stáří, o touze dožít svůj život dle vlastních představ a nikoli představ mladší generace. O neústupnosti a odvaze čelit mládí. O celoživotních zkušenostech, moudrosti stáří a hledání společné řeči s okolním světem, v němž zdánlivě není pro seniory místo. Řada okamžiků je v tomto filmu dosti silných a já zvažoval i plný počet hvězdiček. Mít snímek lepší a působivější pointu, hodnotil bych nejvýš. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Parádní kousek s komorním obsazením, kde si filmaři vystačili s 5 herci. A skvělými herci! Navíc v jedinečných kulisách Tenneesee za parného léta, kdy cikády nezavřou krovky ani za horkých nocí. Dvacet mil od nejbližšího zapadákova stojí stará farma Abnera Meechama. Farma tam stojí už od nepaměti což potvrzuje i nedaleký dům, kde dříve přespávali otroci... Abner zde strávil celý život. Farmařil, zažíval chvíle radosti i strasti, když byla neúroda. Dřel se aby syn mohl na studia práv. Nyní, když jako osmdesátník přestal zvládat život tak daleko od lidí a možné pomoci, kdyby něco - je synem odvezen do domova důchodců. Tam je o něj královsky postaráno. Lékařská péče, jídlo, ošetřovatelky a společenství lidí, pro něž je toto poslední stanice. Sem tam ráno zjistí, že postel, kde ještě včera večer usínal jeden z obyvatelů je ráno prázdná. A jak tak kouká po všech těch ostatních, kterak jen sedí a dívají se, případně skládají jednu z mnoha krabic puzzle, pochopí, že on takhle skončit ještě nechce. Źe těch pár let co ještě má, by si měl užít a že by je chtěl prožít doma. Na své farmě. A tak se jednoho dne sbalí a odejde domů. Syn však neobydlený dům se vším vybavením i stroji pronajal nové rodině a její hlavou není nikdo jiný než místní nemakačenko Lonzo. Ačkoliv Lonzo i s rodinou mají na pronájem platnou smlouvu, Abner její platnost zpochybní a nastěhuje se do domku pro otroky se slibem, že Lonza i s rodinou z farmy dostane stůj co stůj.... A tak se nám krásně rozvíjí příběh o vzájemné nevraživosti a boji dvou mužů, z nichže jeden chce umřít doma a druhý dostat svojí poslední šanci. Večerní slunce je film o stáří, je to takové americké Babí léto. Jsem si jist, že nejeden z nás co jsme dnes na vrcholu sil, budeme také jednou přemýšlet jako Abner, protože buď ja buď kořeny jsou kořeny a nelze jen tak někoho přesadit na nové místo na sklonku jeho života. Na místo, kde se o vás dobře postarají, ale ke kterému nemáte žádnou citovou vazbu a kam velmi často chodí ta s kosou, což připomíná vlastní konec o to intenzivněji.... Film doprovází i výborná hudba a skvělý country soundtrack a mně nezbývá, než jej doporučit k vidění! Dávám za 4 náboje do revolveru. * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Docela působivá varianta na téma stárnutí, samoty a nepochopení (nebo neochota k pochopení) situace přestárlých rodičů svými dětmi. Emoce umocňuje příjemný civilní herecký projev Hal Halbrooka, který většinu filmu táhne téměř sám. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Krásny smutno-nostalgický snímok, pričom pomalšie tempo niektoré aspekty drámy ešte zvýraznilo. Jediné čo je možno trocha na škodu je slabšie vykreslený vzťah medzi otcom a synom, tu si to žiadalo trocha viac informácií, prípadne flashbackov do minulosti. Posilnila by sa tak dramatická stránka. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Dojemný film o stáří a vztazích k lidem. Scott Teems si s tímto tématem poradil na výbornou a prostředí amerického jihu zafungovalo opět přímo kouzelně. Hal Holbrook byl jako zlomený starý muž vynikající. Jeden z těch malých velkých filmů, které dokáží svým osobním přístupem opravdu chytit za srdce. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Také ozajstné a krásne - ako keď človek iba zostarne a nie sa zlomí. Možno je to prírodou, možno dušou, ale je to silnejšie ako odovzdanosť. Núka nám to možnosť bojovať o svoj život a nie sa iba odovzdať prúdu. A v tej chvíli keď sa rozhodneme, vôbec nezáleží na tom, koľko nám ostáva. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dobrý příklad toho, že když film nepostrádá silný a zajímavý motiv, ani delší stopáž bez větších událostí neškodí. Lyricko-dramatický pohled do života muže, jenž neměl na výběr. Jasně oskarovka pro Holbrooka. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Překvapivě slušné drama o důchodci, který uprchne z domova důchodců aby se vrátil na svou farmu, na které se však zabydlela rodinka s poněkud cholerickým otcem. Film slušně běží dopředu a Hal Holbrook mě zaujal jako nikdy předtím. I když je pravda, že sem si v roli více představoval Clinta Eastwooda. Ničím překvapivý, dost předvídatelný, ale přesto podařený snímek. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dráma, ktorá zaujme, nevlečie sa, hoci téma starého ufrfľanca nemusí lákať. Mimochodom tu je herecký výkon Hala Holbrooka naozaj extrémne dobrý, možno aj úprimný. Film vysvetľuje z témy nepochopenia starších ľudí tými mladými a o generačných rozdieloch. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Krásný název sliboval zážitek a hned zpočátku bylo jasné, že se schyluje buď k tragédii nebo k velkým gestům, chvíle, kdy se Nigel změnil v exponát, směřovala k druhé možnosti, přesto mě dění nedokázalo uchvátit, moje účast by se dala přirovnat k pozorování dvou vlastních sousedů, bez hlubší zainteresovanosti, a obávám se, že na vině je právě obsazení - nějak jsem nedokázala věřit, že starý Meecham měl někdy jinou tvář, než tu zahořklou a nerudnou, úsměvy ke své ženě ve vzpomínkových sekvencích působily násilně a neupřímně (jako kdyby se na vás chtěl hřejivě usmát třeba Hitler) a vztahy se synem můj dojem jen potvrzovaly. Ne právě lichotivé zobrazení stáří, které bývá smutnou záležitostí, a tak není divu, že se v něm vyskytuje stejný vzdor jako u malých dětí, který žádá pochopení a toleranci, v tomto případě mně však palce silou držení nezbělely, je mi líto... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama, které poněkud doplácí na to, že je natočeno podle povídky, což je na filmu znát, a že pan režisér poněkud přepálil zdlouhavými záběry stopáž. Přitom samotný námět, příběh, herecké výkony, kamera (i když ta občas sklouzne ke kýčovitému záběru nebo zabere, co nemá, případně něco zabere naprosto v podivném úhlu), vše je na velmi solidní úrovni. Skrývané tajemství poodhalí důvody chování starce, a dokonce ani ten opilec nakonec ukáže i nějaké pozitivní vlastnosti. V tom je síla příběhu - postavy jsou životné, mají nějaké své charaktery, minulost, chápeme jejich motivace, jednání, nic není nahodilé. a přesně jako v životě, nikdo není ani rovnou kladný, ani záporný. Dobré je, že režisér netlačí na dojemnou strunu, i když by mohl, nedojí slzy, ale přece jen občas trošičku někde přitlačí. Celkový dojem z filmu je však spíše depresivní, poněkud chybí nějaká udička naděje (že dcera odjede, to je takové nejasné). Jistě, stáří a nutnost vyrovnat se se svou minulostí, to není moc veselé téma, ale přece jen si myslím, že v životě se dějí sem tam i nějaké pozitivní věci. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Nemohla bys mluvit trochu slušně ??" - "Ujelo mi to.. Vám to taky občas ujede, ne ??" - "Mně je vosumdesát, já už si můžu říkat, co chci !!" ;) ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Intimní indie film od amerického režisérského debutanta Scotta Teemse, v němž je maximálně využito potenciálu každé postavy. ~ Starý farmář Abner (Hal Holbrook) uteče z domova důchodců (odmítá život jen tak dožít a pasivně čekat na smrt), aby se vrátil na farmu, kde žil a obdělával půdu celý svůj život. Jeho příběh (=děj) bychom mohli krásně rozdělit na klasických pět částí výstavby dramatu (ona stěžejní kolize či konflikt zde spočívá ve zjištění, že Abnerova farma je již pronajata novým nájemníkům). V tuto chvíli se začínají naplno projevovat jeho typické vlastnosti (zarputilost, tvrdohlavost, zásadovost, nekompromisnost, pracovitost,…). ~ Velmi chytrý scénář umožňuje rozvinutí otázek, jako jsou mj. nepochopení otec – syn, osobní volby a chyby v minulosti, (zbytečné) mezilidské konflikty (! překvapivá situace v závěru), různé sociální statuty (viz Abnerova syna – právníka vs. otce rodiny žijícího v domě), člověka na prahu smrti... Kvalitní počin. ()

Reklama

Reklama