Reklama

Reklama

Duna

  • USA Dune: Part One (více)
Trailer 3

Kultovní sci-fi dílo vypráví o mocenských bojích uvnitř galaktického Impéria, v nichž jde o ovládnutí planety Arrakis: zdroje vzácného koření - melanže, jež poskytuje zvláštní psychické schopnosti, které umožňují cestování vesmírem. Padišáh imperátor svěří správu nad Arrakisem a s ní i komplikovanou těžbu neobyčejné látky vévodovi rodu Atreidů. Celá anabáze je ale součástí spiknutí, z něhož se podaří vyváznout jen vévodovu synovi Paulovi a jeho matce, kteří uprchnou do pouště. Jejich jedinou nadějí jsou nedůvěřiví domorodí obyvatelé fremeni, schopní trvale přežít ve vyprahlé pustině. Mohl by Paul Atreides být spasitelem, na kterého tak dlouho čekají? (Vertical Entertainment)

(více)

Diskuze

JUWA

JUWA (hodnocení, recenze)

mm13

Keď nerozumieš , tak na mňa  ani nereaguj. Nestojím o diskusiu s takými ako si ty. Dúfam, že rozumieš. 

na příspěvěk reagoval mm13

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

JUWA

Ty už konečne priznaj, že si 80% oboch častí prespal... a zmĺkni. Veď to je absurdné, čo predvádzaš!

na příspěvěk reagoval JUWA

JUWA

JUWA (hodnocení, recenze)

Prečo vôbec Paul vidí budúcnosť ? Lebo je Kwisatz Haderach ? 

na příspěvěk reagoval mm13

eLeR

eLeR (hodnocení, recenze)

Dacsus

je fakt super, že si celý tento tvoj traktát umiestnil do diskusie k prvej časti, aspoň spoiler si mohol napísať .. ale v niečom pravdu máš, uznávam

dr.horrible

dr.horrible (hodnocení, recenze)

Dacsus

tá prvá veta bola asi prvý raz za celú tvoju internetovú existenciu, keď si napísal niečo zmysluplné, nazi.

máš pravdu, tie postavy nemajú charaktery. preto v jednotke ani dvojke nefungujú emócie. čo bol paul za týpka? nevieme, neukázali nám. prečo paul miluje chani? asi že bola prvá po ruke. 

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

Chýbajú nuansy a komplexnosť. Postavy sú plochými, vyumelkovanými verziami knižných predlôh.

 

Chani sa zmenou na generickú rebelku stáva menej, nie viac. Jej knižná verzia sa zamiluje, potom stratí dieťa, potom musí súťažiť v palácových intrigách s Irulan. To je pre moderné publikum neprijateľné. Jej dialógy sú tiež veľmi chudobné. 'Chceš ovládať ľudí, povedz im, že príde mesiáš' to znelo tak banálne, až to bolelo.

 

Stilgarova premena na fanatika nebola náhla a jeho knižný náprotivok sa s touto zmenou ťažko vyrovnával.

 

Space gilda, ktorá vo filme úplne chýba, je najmocnejšou frakciou v tomto vesmíre. Zdržujú sa prevzatia formálnej moci kvôli nebezpečenstvám, pred ktorými ich varovalo ich predvídanie. Zohrávajú kľúčovú úlohu pri upevňovaní nového Atreidovho imperiálneho režimu a boli nápomocní pri podkopávaní Harkonnenovej vlády. Fremeni ich podplatili, aby držali satelity ďaleko od ich hlavných centier na juhu, čím pripravili Harkonnenov a Corrino o dôležité spravodajské informácie, čo Atreidom umožnilo vybudovať domácu mocenskú základňu. 

 

Gróf Fenrig ako neúspešný Kwisatz Haderach a potenciálny vrah Paula je obrovskou absenciou. Jeho zrada celoživotného priateľa v sympatiách k cudzincovi, ku ktorému cítil príbuzenský vzťah, je veľmi dobre napísaná vedľajšia zápletka.

na příspěvěk reagoval dr.horrible, eLeR, meti

Bestfan112

Bestfan112 (hodnocení, recenze)

Nic ve zlým, ale já na tady ty filmy typu Duna nemusím, teď jsem se asi popáté podíval na kus filmu, ale podle mě je to docela o ničem, na „ Na Arrakisu hledají kořeny” a to zajímá koho? Možná vám, ale mě ten film fakt nebavil. A je mi to docela líto, že mně ten film nebaví a že u toho nevydržím. Klidně mi vynadejte za to že tenhle film nemusím. Omlouvám se a vím že každý má svůj názor.

na příspěvěk reagoval Darth_AK, MegSimpson

Merengues9

Merengues9 (hodnocení, recenze)

Brutopyr

Já na Duně byl 2x v kině a taky mě to místy nudilo, nicméně teď jsem si to pustil doma a bavilo mě to i když je fakt, že za to může především audiovizuální stránka. Film který je pro mě na pomezí 3-4*. 

buliban

buliban (hodnocení, recenze)

Brutopyr

já jsem předlohu četl a nudil jsem se u toho stejně jako u filmu. prostě mě to neoslovilo. Ale se Sicariem se nedohodneme, ten mě bavil velmi. 👍

Brutopyr

Brutopyr (hodnocení, recenze)

buliban

Mě se do teď líbily všechny Villnevovy filmy(Požáry masakr!!!), ale Duna fakt nuda. Na úžasnej vizuál půjdu do přírody, v kině k tomu potřebuju i děj. Pokud možno děj, kterej nejde lehce odhadnout. Knížku jsem nečet. Jo a vlastně Siccario mě taky nudil. Strašně.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig, buliban

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

buliban

Kéž by bylo tady na diskuzích více lidí jako jsi ty.

Nemusí se líbit všechno stejně každému, ale když se mi líbí film, který ostatním ne nebo naopak nelíbí film, který ostatním ano, nezačnu si o sobě něco namýšlet a útočit na vkus druhých atd. Až příliš často tady vidím ten nešvar. :)

na příspěvěk reagoval buliban

buliban

buliban (hodnocení, recenze)

Brutopyr

to je přesně můj pohled, který jsem neuměl pojmenovat. Vidím to stejně. Ale asi to bude super film, když celosvětově má kolem 80%. Akorát nic pro mě 

na příspěvěk reagoval TheDarKnig, Brutopyr

Feidias

Feidias (hodnocení, recenze)

meti

hmm, tím absolutním řežimem jsi myslel absolutismus, nebo prostě diktaturu? Možná je lepší vyjadřovat se běžnými slovy:).

meti

meti (hodnocení, recenze)

Film nevysvětlil vůbec nic, jen se na něj hezky dívá a má skvělé vybrané herce. 

Universum je sice císařství, ale vladne mu tržní hospodářství, respektive symbiosa vesm. guildy (přeprava) a Landsraad (poptávka a nabídka).

Saudokauri jsou velkým tajemstvím. Všichni v císařství odvádí zločince na trestaneckou planetu, která je ve skutečnosti mega kasárna, odkud se jen ti co přežijí mohou stát Saudokaury.

 

Zase a opět, Herbert jen pracuje s analogii historie a Saudokauri jsou respektive Janicari z Albánie. 

 

Paulovo šílenství tkví v tom, že vidí do budoucnosti a ať už učiní jakákoliv rozhodnutí, všechna povedou k Džihádu. Jeho syn se pak nebude té variantě bránit, naopak, protože z absolutního režimu může vzkvest hnutí odporu, které vybuduje ještě pokrokovejsi říši, než je císařství.... 

na příspěvěk reagoval Feidias

stitch123

stitch123 (hodnocení, recenze)

Kincl

Nejmocnější jak se to vezme. Technicky je na nejvyšším postu známýho vesmíru, ale ani on si nemůže dělat úplně co chce musí brát v potaz třeba Landsraad, což je takovej svaz velkých i menších rodů. Kdyby se Landsraad spojil proti němu, tak má možnost ho odstřihnout od moci. Ostatně Imperátorova paranoia, že se přesně tohle stane, je jeden z hlavních motivů, proč nepřímo vede útok proti Atreidům, kteří v Landsraadu mají čím dál vyšší a váženější postavení.

na příspěvěk reagoval Kaufman

Kincl

Kincl (hodnocení, recenze)

Tak za mě dobré 4 hvězdy. Jen otázka ti Sardaukar vojáci co slouží Imperátorovi, tak ten je nejmocnější v tom Světě Duny? 

Jinak jsem v celém scifi filmu neviděl snad ani jednu hlášku nebo nějakou trapnou chvilku, za mě je to jen dobře :)

na příspěvěk reagoval stitch123

Feidias

Feidias (hodnocení, recenze)

CreepyJoe

O popularitu asi skutečně nešlo, spíše o úspěch. Pokud měl početnou a loajální armádu, pak se stal skutečně hrozbou. Sonické zbraně mohly sehrát svojí roli, ale nemyslím si, že to byl hlavní důvod.

CreepyJoe

CreepyJoe (hodnocení, recenze)

A sonické zbraně můžeš používat do aleluja proti čemukoliv, takže čiste teoreticky meele combat by se stal v tomto světě minulostí, když každého jde rozjebat sonickou zbraní.

CreepyJoe

CreepyJoe (hodnocení, recenze)

higuain

Kdybych to rozvedl trochu dál, dáválo by to Atreidům totální vojenskou nadvládu, protože paprskomety nelze použít proti štítům(dojde k destruktivní explozi v první knize tak odpálí po napadení tuším nějakou část základny, že napálí paprskomety do štítů a dojde k explozi o síle atomovky popisuje to tam ten přeživší generál se kterým se pak Paul setká).

CreepyJoe

CreepyJoe (hodnocení, recenze)

higuain

Neřekl bych, protože jestli mi někdo chce tvrdit, že Léto měl umřít jen proto, že byl moc populární....k smíchu...Léto chcípnul kvůli svému vojensko-technologickému zbrojnímu programu a kvůli jeho technologické novince sonických zbraní, byl reálnou hrozbou. Těžko bys ukecal, že vyrábíš sonické technologie za účelem mírového využití "sonických elektráren" :D Prostě typickej Irán dneska, kterej by díky atomovkám mohl hrát nejvyšší ligu.

na příspěvěk reagoval Feidias

CreepyJoe

CreepyJoe (hodnocení, recenze)

tomalakis

Přesně tak :D Dokonce všechny videa na youtube se striktně vyhýbají o tom, že Baron Harkonnen je sadistický teplouš libující s mlaďoučkých chlapcích, který většinou pak končí mrtví po jeho radovánkách :D

Uživatel tomalakis smazal svůj příspěvek.

tomalakis

tomalakis (hodnocení, recenze)

Na co tu ten hubeňour Baron vůbec potřebuje antigravitační podržšpeky? Lidi s touhle figurou vídám denně chodit po ulicích... 

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

Feidias

Ano, ale ten projekt už je někde jinde. Myslím ale, že jsem někde četl nebo viděl info o tom, že má něco v plánu v mezidobí, jen už si nepamatuju co.

Feidias

Feidias (hodnocení, recenze)

higuain

on chtěl taky natáčet tu Kleopatru myslím ne? Kéž by točil jen sci-fi:). Je to asi nejlepší sci-fi rejža současnosti.

na příspěvěk reagoval higuain

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

Feidias

Zaručena není, ale po tom, co jednička měla v globálu pozitivní přijetí, nominace na oscary (byť to už pro mě není moc měřítko) a už tak slušný tržby (na tehdejší poměry, kdy se po covidu do kina ještě pořád moc nechodilo), mi přijde, že na tu dvojku se vytvořil docela slušnej hype a potenciál na komerční úspěch to má, ale těžko hádat, přece jen to není úplně typický blockbuster a taky těžko říct, co bude pro Warnery v tomto případě komerční úspěch. Každopádně i pokud se bude Villeneuve držet plánu, tak na trojku si potom nějakou dobu počkáme.

na příspěvěk reagoval Feidias

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

mm13

Jasný, já si tohle zjišťoval taky relativně nedávno, právě po dočtení Dune: Messiah, kdy jsem si říkal, zřejmě podobně jako Villeneuve, že jako filmová trilogie / adaptace obou knih by to dávalo větší smysl než to utnout druhým filmem / koncem první knihy.

na příspěvěk reagoval Feidias

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

higuain

Fajn, dík. Nesledujem to zvlášť detailne a nestretol som sa s týmto jeho vyjadrením. Potreboval som sa uistiť... :)

na příspěvěk reagoval higuain

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

mm13

Ano, zaznělo to přímo od Villeneuva v rozhovoru pro EW myslím. Tady link, ale lze ty citace od něj najít i jinde, není to novinka.

na příspěvěk reagoval mm13

Související novinky

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

17.03.2024

Epickému science fiction v režii Denise Villeneuvea se po osmnácti dnech v kinech velmi slušně daří. V neděli 17. března dosáhl snímek Duna: Část druhá celosvětových tržeb téměř 495 milionů dolarů (z… (více)

Duna 2 zdvojnásobuje víkendové tržby jedničky

Duna 2 zdvojnásobuje víkendové tržby jedničky

04.03.2024

První Duna při svém nástupu do kin měla poměrně náročnou pozici. Jednalo se sice o očekávaný blockbuster s nabušenou hereckou sestavou a režijním matadorem za kamerou, do široké distribuce však… (více)

Druhá Duna dorazí o něco dřív

Druhá Duna dorazí o něco dřív

18.11.2023

Premiéra napjatě očekávaného pokračování úspěšné sci-fi Duna z roku 2021 se opět posouvá. Fanoušci se ovšem v tomto případě nemusí vůbec chytat za hlavu, tenhle přesun je pro ně dobrou zprávou.… (více)

Dočkáme se třetí Duny?

Dočkáme se třetí Duny?

29.08.2023

Jedna by byla málo, dvě jsou fajn, ale co takhle tři? Ačkoliv vizionářský režisér Denis Villeneuve (Sicario, Blade Runner 2049) původně zamýšlel zadaptovat velkolepou sci-fi Duna spisovatele Franka… (více)

Reklama

Reklama