Reklama

Reklama

Duna

  • USA Dune: Part One (více)
Trailer 5

Kultovní sci-fi dílo vypráví o mocenských bojích uvnitř galaktického Impéria, v nichž jde o ovládnutí planety Arrakis: zdroje vzácného koření - melanže, jež poskytuje zvláštní psychické schopnosti, které umožňují cestování vesmírem. Padišáh imperátor svěří správu nad Arrakisem a s ní i komplikovanou těžbu neobyčejné látky vévodovi rodu Atreidů. Celá anabáze je ale součástí spiknutí, z něhož se podaří vyváznout jen vévodovu synovi Paulovi a jeho matce, kteří uprchnou do pouště. Jejich jedinou nadějí jsou nedůvěřiví domorodí obyvatelé fremeni, schopní trvale přežít ve vyprahlé pustině. Mohl by Paul Atreides být spasitelem, na kterého tak dlouho čekají? (Vertical Entertainment)

(více)

Zajímavosti (97)

  • Hlava býka ukládaná do přepravní bedny má konce rohů černé. Nejedná se o špínu, ale o zaschlou krev otce Leta Atreida (Oscar Isaac), který byl usmrcen při býčích zápasech. Rohy pak byly přetřeny fixačním lakem. (Charpy)
  • Rod Atreidů si jako své hlavní město na planetě Arrakis zvolil Arrakén. Rod Harkonnenů naopak využíval po dobu své působnosti město Kartágo. (Charpy)
  • Rozpočet filmu byl 165 milionů amerických dolarů – studio Legendary Pictures zafinacovalo zhruba 80 % těchto výrobních nákladů, zbytek uhradil Warner Bros, který se postaral o distribuci. (fiLLthe3DD)
  • V této adaptaci byly pozměněny některé pojmy, které jsou v původním románu inspirovány Středním východem a Islámem, především bylo odstraněno slovo „džihád“, které nahradil pojem „svatá válka“ (jak v originálním, tak českém znění), pravděpodobně aby se tvůrci vyhnuli obvinění z islámofobie, byť je v Duně na džihád nahlíženo spíše pozitivně, jako na oprávněný vzdor vůči utlačovatelům, vzhledem k tomu, že lidé se při Služebnickém džihádu osvobodili z područí inteligentních robotů. (vojtaruzek)
  • Film měl oficiální světovou premiéru na filmovém festivalu v Benátkách, kde sklidil ohromující sedmiminutový potlesk vestoje. (Čiban)
  • Kulisy filmu byly postaveny ve studiu Origo u Budapešti. Byly tak velké, že se Rebecca Ferguson neustále ztrácela. (Čiban)
  • Scénograf filmu Patrice Vermette použil Google Earth k výběru míst pro natáčení scén na pouštní planetě Arrakis. Do užšího výběru se dostaly pouště v Íránu, Čadu, Mauritánii a Libyi. Nakonec se rozhodli pro slavné údolí Wadi Rum v Jordánsku (kde se natáčel také film Lawrence z Arábie – 1962 a Marťan – 2015). (Čiban)
  • Josh Brolin, který s Villeneuvem spolupracoval na filmu Sicario (2015), se k filmu přihlásil, aniž by četl scénář. „Myslím, že jsem předstíral, že jsem ho četl,“ vzpomíná Brolin. (Čiban)
  • Natočení filmu Duna bylo Villeneuvovým dlouholetým snem. Ve skutečnosti chtěl tento film natočit už od doby, kdy ve čtrnácti letech poprvé četl knihu. (Čiban)
  • Název pochází z písečných dun na pláži nedaleko Florence v Oregonu. Frank Herbert se kolem dun potuloval kvůli reportáži o plánu amerického ministerstva zemědělství „stabilizovat pohyblivé písky vysazením evropské plážové trávy“. Tehdy ho napadlo vytvořit příběh, v němž by důležitou roli hrála i ekologie. (Čiban)
  • Gigantické pouštní červy vytvářel režisér Denis Villeneuve s animátory pro účely natáčení filmu celý rok a v jednom rozhovoru přiznal, že na ně myslel v podstatě po celý svůj dospělý život. (raininface)
  • Helmy bojovníků rodu Harkonnenů byly inspirovány hlavami různého hmyzu. (NiWi)
  • Zpěvák Sting, který hrál v Duně z roku 1984 od Davida Lynche postavu Feyd-Rauthy, byl zvažovaný pro cameo i v této nové adaptaci. Nakonec však byla jeho postava vynechána. (NiWi)
  • Bojový styl rodu Atreidů založil kaskadér Roger Yuan na filipínských bojových uměních. V případě Harkonnenů se zase inspiroval starodávnými mongolskými styly, jelikož chtěl, aby jejich technika vypadala co možná nejvíce barbarsky. Sardukaři pak používají podobný styl boje jako severští berserkerové nebo japonští samurajové. (fiLLthe3DD)
  • Design kostýmů byl inspirován oblečením, které se objevilo v první filmové Duně (1984). (fiLLthe3DD)
  • Režisér Denis Villeneuve si barona Vladimíra Harkonnena představoval jako „nosorožce v lidském těle“. Proměnit herce Stellana Skarsgårda do podoby barona pak maskérům pokaždé trvalo přes sedm hodin. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

17.03.2024

Epickému science fiction v režii Denise Villeneuvea se po osmnácti dnech v kinech velmi slušně daří. V neděli 17. března dosáhl snímek Duna: Část druhá celosvětových tržeb téměř 495 milionů dolarů (z… (více)

Duna 2 zdvojnásobuje víkendové tržby jedničky

Duna 2 zdvojnásobuje víkendové tržby jedničky

04.03.2024

První Duna při svém nástupu do kin měla poměrně náročnou pozici. Jednalo se sice o očekávaný blockbuster s nabušenou hereckou sestavou a režijním matadorem za kamerou, do široké distribuce však… (více)

Druhá Duna dorazí o něco dřív

Druhá Duna dorazí o něco dřív

18.11.2023

Premiéra napjatě očekávaného pokračování úspěšné sci-fi Duna z roku 2021 se opět posouvá. Fanoušci se ovšem v tomto případě nemusí vůbec chytat za hlavu, tenhle přesun je pro ně dobrou zprávou.… (více)

Dočkáme se třetí Duny?

Dočkáme se třetí Duny?

29.08.2023

Jedna by byla málo, dvě jsou fajn, ale co takhle tři? Ačkoliv vizionářský režisér Denis Villeneuve (Sicario, Blade Runner 2049) původně zamýšlel zadaptovat velkolepou sci-fi Duna spisovatele Franka… (více)

Reklama

Reklama