Reklama

Reklama

Stone of Destiny

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Mladý škótsky študent práv Ian Hamilton (Charlie Cox) sníva o slobode Škótska. Po neúspešnej petícií sa rozhodne, že bolo dosť rečí a treba konať. Jeho plánom je ukradnúť symbol škótskej národnosti "Stone of Destiny". S pomocou ďalších troch rovnako zapálených komplicov sa vydávajú do Londýna, kde kameň leží pod korunovačným kreslom anglických kráľov.

Film STONE OF DESTINY založený na skutočných udaľostiach popisuje príbeh štvorice škótskych vlastencov, ktorým sa v roku 1950 skutočne podarilo kameň ukradnúť. (Dallas)

(více)

Recenze (28)

KarelR 

všechny recenze uživatele

Spíš televizní film, ale když se k němu dostanete netušíc, o čem vlastně je, vyfasujete napínavou, romanticko-dobrodružnou pecku, jakých není nikdy dost. Proto nečtěte synopsi a vzhůru na Youtube! :) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jako většině zdejších je Skotsko blízké mému srdci a tak už jen při prvních úžasných záběrech na krajinu, se mně podlomila kolena nad tou nádherou:-) Moc ráda bych si popovídala s Ianem o tom jak to tenkrát opravdu bylo, protože těch variant s navrácením kamene osudu je trochu víc. Ale to jsem nakonec hodila za hlavu a bavila jsem se moc příjemným, úsměvným příběhem, kde jsem té partě záviděla ten jejich zápal a nezlomnost ducha, kterou bych potřebovala já při žehlení hory prádla, mnohdy zvící velkosti hory Mont Everest. Ale asi bych k té hoře musela mít takový vztah jako oni k legendárnímu kameni osudu. Všichni herci byli vybráni velmi dobře pro své role a tvořilii moc sympatickou čtyřku nebo pětku, když přihodím rektora university, kterého si tady střihnul Robert Carlyle a mám ho už nedmyslitelně spojeného s whisky Johnnie Walker. Místy trochu fraška, ale jinak jeden z těch "snad" skutečných příběhů, který je kumšt zpracovat tak, aby byl i zábavný. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemná záležitosť. Nádherná škótska príroda, ktorá obaľuje celkom zaujímavý príbeh o tom, že keď človek chce, tak nič nie je nemožné. Aj keď na druhú stranu pochybujem, že by už dnes bolo niečo také možné. Čo je škoda. Bude tak menej hrdinských príbehov o slobode. Hudba tiež nebola zlá, dokázala navodiť príjemnú atmosférou, čo bolo zárukou pohodlného pozerania. Nadpriemer. 75/100 ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Je po 2. sv. válce a ve Skotsku se začíná hovořit nahlas o osamostatnění. Když je však zamítnuta petice za odtržení Skotska od Britského království, rozhodne se parta čtyř studentů probudit povědomí Skotů a ukrást symbol jejich národní hrdosti z Westminsterského opatství v Londýně - Kámen osudu. Film, založen na skutečných událostech je víc než příjemným překvapením. Dobrodružná mise a téměř klukovské nadšení všech protagonistů nejednoho diváka přivede zpět do studentských let. Nádherné přírodní scenérie doplňují společně s tématickou hudbou vcelku zajímavý a místy velmi vtipný děj. Věčná škoda, že je z toho cítit až příliš amatérizmus, který je typický spíše pro televizní filmy a kanadskou produkci. Pár známých herců alespoň malinko vylepší celkový dojem. Nicméně tento počin určitě za zhlédnutí stojí. 70% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Vynikající výprava, avšak scénář je příliš jednoduchý, postavy prvoplánové, a vůbec to celé trochu připomíná spíš nějaké rodinné filmy o víle Zuběnce, kde dobro zvítězilo nad zlem a Peter Pan nad Hákem. V tom je celá slabina filmu - celé Skotsko jásá je představeno na asi pěti lidech, vše je jasně dané, nalajnované, a jako příběh je to zkrátka černobílá a agitkózní nuda. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Velmi sympatický film s lehce nostalgickým nádechem, kde si mě Skotové získali originálním, vtipným a přitom velmi dojemným národnostním bojem. Když to srovnám s Iry a jejich příšerným krveprolitím trvajícím desetiletí, tak Skotové mají mé hluboké uznání. /20. 7. 16./ ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Nic objevného, navíc když na úplném začátku zněli The Real McKenzies, obával jsem se, že film bude asi tak skotský, jako je tahle kapela. Naštěstí má film tu pravou britskou atmosféru, zde navíc odlehčenou, s lehkým úsměvem po třetím panáku té pravé skotské whisky, rozumíme si, aye? :-) Plusem pak jako vždy charismatický Robert Carlyle, osobním plusem pak pocit, že před Westminster Abbey jsem stál a Stone of Destiny (společně se skotskými korunovačními klenoty) na hradě v Edinburghu osobně obdivoval. A i když člověk dopředu ví, jak celá tahle eskapáda dopadne, má to i tu správnou dávku napětí. Na horké nedělní odpoledne film jako stvořený (a nic na tom nemění ani to, že hlavního skotského rebela tu hraje Angličan, ani legrační snaha Američanky Kate Mara o skotský přízvuk). ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Kámen osudu - kus skály, na které odpočíval biblický Jákob, když sledoval anděly stoupající do nebe. Když si prapředek první skotské panovnické rodiny bral za ženu faraonovu dceru Scotu (odtud Skotsko), tak mu přinesla věnem i tento kámen, který pak putoval nejdříve do Irska a následně spolu s Fergusem Moir mac Eircem na území dnešního Skotska, kde bylo založeno království Dalriady. Po jakéms takéms zformování Skotska byl Kámen umístěn v opatství Scone a díky jeho původu na něm byli korunováni všichni skotští králové. Na konci 13.století si Skotové pozvali anglického krále Eduarda I., aby rozhodl spor o následnictví mezi rody Bruce a Baliol. To se ukázalo jako osudová chyba, protože Eduard se prohlásil za krále sám, Kámen jim šlohnul a odvezl do Londýna, kde ho nechal vsadit do svého trůnu. Kámen osudu znamená pro Skoty do jisté míry to samé, jako pro nás korunovační klenoty či lebka sv. Václava a tudíž jsem byl docela zvědav, jak se s tím skotští filmaři poperou a musím říct, že mě se to docela líbilo. Mělo to vtip, určitou dávku dobrodružství, rozumnou dávku vlasteneckého patosu, záběry na skotskou vysočinu a konečně slušné herecké obsazení s Carlylem, Billy Boydem a Kate Marou v čele. Slušně zahrál i Charlie Cox v roli Iana Hamiltona. Jasně, že to mohlo být lepší, dynamičtější, může vadit spíše televizní háv a já nevim co všechno, ale já mam pro Skotsko a všechno skotské obrovskou slabost, takže mě ty nedostatky tolik nebily do očí. 80% P.S. Říká se, že čtyři měsíce, po kterých byl kámen znovu objeven a vrácen do Westministeru, stačily skotským řemeslníkům na to, aby vyrobili jeho kopii a pravý kámen schovali. Čert ví, jestli je to pravda, ale ve Skotsku tomu věří spousta lidí. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Filmy o Skotech já můžu a Stone of Destiny je esencí toho, co mám na této zemi tak rád. Krásná krajina, sympatické svérázné postavičky a líbivá folková hudba. Příběhově je to velmi jednoduchá komedie, která ale vystihuje skotského ducha. Není to nic, z čeho bych se za břicho popadal, je to spíše televizně působící film, ale je to maximálně pohodové a trochu i sentimentální. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Já měla pro Skotsko a Skoty odjakživa velkou slabost, takže jsem si tento vtipný snímek se sympatickými mladými herci a navrch s charismatickým Robertem Carlylem rozhodně nemohla nechat ujít. Když jsem si přečetla, že je to všechno natočeno podle skutečných událostí, tak jsem se nejdříve trochu zarazila, protože jsem si v duchu představila, že by se takto někdo vloupával třeba u nás do chrámu svatého Víta, zvlášť pro balvan, co vážil tak tunu. Ale když jsem pak viděla, že si do toho Westminsterského opatství ta skupinka vlasteneckých studentů každou chvilku lítá zadníma dveřma pomalu jak někam do krámu, tak bylo jasné, že tam v té době to zabezpečení nebylo zase nic moc extra. Nicméně, já se bavila výborně a nehledě na to, že je tu tato komedie v modrých barvách, rozhodně doporučuji. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Skotský nacionalismus aneb oživená národní symbolika z pohledu nadšených mladých vlastenců, jejichž ideály ještě nebyly úplně rozdrceny na prach. Poetický příběh o síle myšlenky, z níž nakonec vzejde jeden zločin civilního ražení, jenž má dodat trochu té národní hrdosti všem Skotům v područi Britské koruny. Televizní háv není na škodu, neboť samotný příběh o"skotské loupeži století" není žádným opulentním questem, nýbrž naopak prostou a zábavnou rozprávkou (based on true story) o nesourodé partě odvážlivců, které spojuje zápal pro "dobrou" věc. Určitě příjemná záležitost, v níž navíc opětovně září jako sluníčko moje oblíbená Kate Mara. Pro čtenáře profesora Miroslava Hrocha (nebo posluchače jeho přednášek o nacionalismech všeho druhu) rozhodně povinnost ;-) 7/10! ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak. Skotsko je moje srdcová záležitost a obsazení taky (Billy Boyd, Charlie Cox i Robert Carlyle). Přehlížím tedy fakt, že i při krátké stopáži má film místy až příliš pomalé tempo, a raději ocením nádhernou přírodu, libozvučný akcent a tu nejryzejší ukázku skotského patriotismu, který vás na rozdíl od toho amerického neubije přehnaným patosem. (A pokud jde o otázku skotského nacionalismu, dovolím si odkázat sem http://www.strike-it-down.cz/2013/11/o-skotskem-nacionalismu.html) ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Milý film, který příliš nezabředá do politických detailů. Jeho atmosféra by se dala srovnat s lupičskými filmy ze šedesátých a sedmdesátých let ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

aha celkom milý filmček .. juj tu cestu autom po vysočine v takom krásnom studenom zelenom vlhku kurnik to by som si chcel skúsit .... vraj podľa skutocnej udalosti natočene .. som rád ze reziser aj herci zvládli bez nejakeho historickeho patosu a viac s humorom ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Eduard I. sebral Skotům jejich "Žiži" neboli intronizační stolec a vsadil ho do své anglické židličky. Tím učinil Skotsko nedílnou součástí koruny. To ne každému "severnímu Britovi" vyhovuje. Někteří z nich tvrdí, že kámen patří Skotům a tak si ho mladí větroplaši odnesou zpátky domů. Čin sice banální, ale velkého politického významu. Oko nezůstane suché. Co na to Skoti? Nevím, ale určitě tomu fandí. Jestli se jim ale líbil i tento film fakt netuším. Mně tak na 70% ()

Pump 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že by mne tento film tolik zaujal, ale spolu s odvíjejícím se příběhem a odhalováním historických skutečností, získával snímek na síle. Nakonec mi ta parta přirostla k srdci a jejich odvaha mi vřela v mysli jako vichřice. Nádherný příběh o odhodlání bojovat za svou zem a přesvědčení. ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Skotsko mam hrozně rád. Ať už jejich akcent, jejich hudbu, jejich zem, jejich historii a nebo filmy. Ten film je podle skutečný události a našinec by si řek, že jde jenom o blbej šutr. Ale ten šutr je pro Skoty něco mimořádnýho. Maj za sebou staletí nesvobody, ani dneska to tam neni žádná sláva, když se to tak veme. Svoboda je pro člověka to nejcennější na světě. A když jí nemá, chce s tim něco udělat. i kdyby měl obětovat život. Nebejt tam pár divnejch věcí, jako třeba zmizení nočního hlídače, odnesení toho těžkýho šutru jednim člověkem a podobně, uvažoval bych i o plnym počtu hodnocení. Taky je škoda, že Kate je Američanka a Charlie z Londýna. Tim pádem tu skotštnu museli hrát. Já si prostě libuju v málo známejch filmech, kór když jsou z Ostrovů. Tímto děkuju kámošovi Mortymu (tady je známej jako Morholt), že mě na tenhle kousek upozornil. Užil jsem si 90 minut a zase se něco přiučil o národnim cítění. Scotland forever! ()

Philoun1 

všechny recenze uživatele

Lehce vtipný a velmi dojemný příběh o tom, že ani po několika stoletích anglické nadvlády se skoti nevzdávají své myšlenky na svobodu a své hrdosti na to kým jsou a to já obdivuju. ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Parádní komedie i dobrodružný film. Tentokrát nemám co dodat, prostě příjemná podívaná až do posledních minut. ()

Reklama

Reklama