Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Major Lex Kearny (Gary Cooper) se snaží zjistit, kdo je zodpovědný za krádeže jezdeckých koní Unie v Coloradu během občanské války. Jen pět lidí ví o této akci. Nechá se vyloučit z armády Unie a přidává se k farmáři McCoolovi, který prodává Unii koně, ale zároveň je vůdcem bandy, která koně krade a prodává je Konfederaci. Kearny nemůže nic říct ani své ženě a synovi, kteří se za něj stydí. Nakonec z řad armády Unie odhalí zrádce, svého bývalého velícího důstojníka Hudsona. Při akci také vyzkouší nové pušky, vyrobené ve Springfieldu, kterými bude vojsko Unie později vyzbrojeno. Je přijat zpět do armády a v hodnosti generála je převelen do Washingtonu jako velitel zpravodajského oddělení. (vlasta123)

(více)

Recenze (18)

D.Sleeper 

všechny recenze uživatele

Springfied Rifle, další western s Gary Cooperem. Další příklad, jak má vypadat dobrý western... Mimo jiné dobrý návod, jak se krotí nepřítel, známý i neznámý. Nebo jak se krotí koně, zejména ti výkonní. Jak jistě všichni víme, našel se později jeden inovativní výrobce automobilu, který Garyho metodu - jak krotit koně - převedl do automobilové praxe. Co dodat, úspěch značky, vzdávající svým názvem hold Garyho metodě, hovoří sám za sebe. No a "springfieldka", ta od těch dob vlastně také není jako puška tak úplně neznámá... ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Skôr špionážny thriller ako western, dokonca sú tam nejaké (vzhľadom na dobu a žáner) solídne prekvapivé zvraty, ale zvyčajne meravý Gary Cooper to kazí. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Chaotická nuda, kdy Cooper zakládá vojenskou kontrašpionáž a svoji ženu, která za ním nepřetržitě přijíždí, neustále zase posílá domů dostavníkem. Ještě další zmatky způsobilo, že v partě zlodějů koní byli jak vojáci v šedých kabátech, tak modrokabátníci a ještě i chlapi v civilu – tak pro koho ty koně tedy kradli, pro Unii, Konfederaci nebo jen pro sebe? Nová puška ze snadným nabíjením, podle které se film jmenuje, měla jen podřadnou roli, tady šlo hlavně o krádeže koní. /7. 7. 15./ ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Akční western z kavaleristického prostředí je obohacen o kontrašpionážní motiv. Poté co je Lex Kearny (G.Cooper) zbaven pro zbabělost hodnosti majora, infiltruje bandu zlodějů koní, která pravidelně okrádá armádu Severu a čile obchoduje s Jižany. Kearny riskuje život i stabilitu své rodiny, aby odhalil, kdo zločincům dodává informace. Spousta dějových zvratů, jistá režie, třeskutá hudba M.Steinera a tradičně dobrý představitel hlavní role činí z toho dílka nadprůměrnou podívanou. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Andre De Toth /Pitfall 1948, Last of the Comanches, Jeden den muze mimo zakon/ natocil tmto snad svoj najlepsi film. De Totha si pamatam hlavne ako rezisera, ktory mimoriadne casto spolupracoval s Randolfom Scottom, tuna Scotta niet, a to je dobre. Gary Cooper /Gangsterská nevesta, High Noon/ ma v tomot owesterne hlavnu rolu, okrem Coopera vsak vymnikli aj dalsi herci, konkretne David Brian /jak byl dobyt Zapad, Flamingo Road/, a netreba zabudat na Lon Chaney Jr /Vlkdlak 1941, High Noon/. Tempo je namakane, dialogy perfektne nechybaju zasnezene hory, spusta dejovych zvratov - veru, najlepsie westerny sa tocili v 40. a 50. rokoch, tu je jeden z nich . 89 % ()

pabab 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu sa dajú vytknúť len pästné súboje a úsmev syna hlavného hrdinu. Skvelý western,výborný scenár, skvelá réžia, moderná špionážna zápletka. Doporučujem nielen priaznivcom klasického westernu. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Zdařilý špionážní western alá skrytá identita z dob občanské války. Velmi akční, s dobře natočenými scénami. Patřičně dramatický a napinavý. Charismatický Cooper, sám postupně rozkrývající početnou skupinu zlodějů, a odhalující tak zrádce ve slastních řadách. ()

indiano 

všechny recenze uživatele

Film mal mať skôr názov Stratená česť, ktorú naoko stratil Gery. Springfieldka prišla na scénu až na samý záver filmu, ale to neuberá na kvalite celého filmu.. skvelá ukážka žánru 50 tych rokov... ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Více než slušný western se skvělým Cooperem, s netradičně se odehrávající zápletkou na úrovni kontrarozvědky, zrad a špionáže. To vše je zasazeno do neskutečně krásné krajiny a orámováno velkou finální přestřelkou. ()

reich 

všechny recenze uživatele

Méně známý film Garyho Copera a o to více zde divák objeví spojení westernu se špionážními motivy. Určitě to není válečný film, nicméně zápletka příběhu je slušně zamotaná a překvapí. Gary Cooper hraje opět excelentně, jemu vlastně ty role šerifů, pistolníků nebo kapitánů prostě sednou na míru. Co mě zklamalo, že film by si zasloužil na takovou zápletku více času a prostoru, protože konec je dost uspěchaný. Devadesát minut je málo, minimálně na dvě hodiny a celý film by vyzněl o dost lépe. Každopádně slušných 70% ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Špionážní žánr pokročil natolik, že dnes nemá "Springfieldská puška" čím překvapit, ale je to solidně zpracovaný western a Cooper rozhodně patřil k těm nejvýraznějším hrdinům. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

I ve westernovém žánru se občas objevil nějaký ten příběh o tajných agentech, který by se námětově těm dnešním ze současnosti mohl s přehledem rovnat. Gary Cooper v hlavní roli důstojníka Unie v době občanské války, který je na oko souzen ze zrady, aby se bez problému mohl infiltrovat mezi zloděje koní, kteří je po odcizení následně armádě prodávali. Děj má patřičné zvraty, takže v rámci dramatizace, i když přece jen spíše konverzační, nevyznívá nejhůř. Atmosféricky to má spíše televizní ráz, což je až škoda, neboť na správný western, ať je o čemkoliv, jsou očekávány rvačky, přestřelky, nebo alespoň souboje, ale bohužel se v tomto případě lze dočkat pouze nějaké té rvačky. Tady snímek rozhodně nadechne. Nadchnou však herecké výkony, takže v tomto směru nic proti ničemu. Ale do celkového dojmu je to skutečně poněkud málo. Každý divák si musí najít svou cestičku k řádnému uchopení, aby se mohl uspokojit pouze se zajímavým příběhem, u kterého je čas od času nutné i zapřemýšlet. Jako o solidním westernu se svým způsobem uvažovat dá, avšak přece jen s patřičným odstupem. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkný tradiční western v čele s Gary Cooperem. Občas příjemná akce, zajímavý špionážní příběh a pěkná příroda. ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Bože, to byla slátanina. Prkenný Gary Cooper má opět za manželku springfieldskou paničku a syna jak reklamu na zubní pastu. Jen ti koně si zaslouží hvězdičku. ()

Cascabel 

všechny recenze uživatele

Překombinované a naivní jako italský western. Zachraňuje to Gary Cooper a zajímavá kamera. Paradoxní je užití  motivu jižanské písně Bonnie Blue Flag i ve scéně, ve které vítězí seveřané. ()

kotrlak 

všechny recenze uživatele

Je to zhruba na úrovni vinetoua, ale dobře se na to kouká. Když člověk leží po vopici na hadru a hlava je líná, tak je to příjemnej film. ()

Reklama

Reklama