Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se konec 19. století a v New Orleans vyrůstá kluk jménem Jeff Lambert. Jeho otec si potrpí na vážnou hudbu a nechává synovi platit lekce klarinetu, Jeffa to ale od klasiky táhne spíš k černošské Basin Street, kde se po večerech hraje jazz. O několik let později je z Jeffa už dospělý muž, láska k "pokleslé hudbě", jak je tento žánr americkou smetánkou nazýván, ho ale neopustila. Dává dohromady první jazzovou skupinu tvořenou výhradně bělochy a je odhodlán udělat téměř cokoliv, aby Amerika začala tento původně černošský styl respektovat. (StarsFan)

(více)

Recenze (6)

Flego 

všechny recenze uživatele

Hudobná komédia o zrode hudobného žánru medzi belochmi, tak obľúbeného medzi černošským obyvateĺstvom. Reč je o blues a tvorcovia zvolili ten najatraktívnejší sposob prezentácie. Spojili hudbu s vtipom a vzniklo úžasné, svieže dielko. Tretí komentár. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Wait till the sun shines Nellie ♫ Film, o kterém by se dalo napsat mnohem více znaků, než dovoluje komentář na ČSFD. Jeden z těch důvodů, proč miluju černobílé filmy a Binga Crosbyho. A také jeden z důvodů, proč stále více propadám dixielandu, na jehož počest s největší pravděpodobností celé Birth of Blues vzniklo. Dokonalá přehlídka chytlavé hudby v příběhu, který balancuje na hraně snad všech žánrů, jaké se jen do snímku o jazzové skupině dají narvat. Romantika, drama, komedie, muzikál, sem tam vykoukne i něco z gangsterky a filmu noir. Úspěch střídá prohru, rozpory rozbíjí přátelství. Scéna na střeše je nazapomenutelná. Ne snad, že by byla zahraná nějak úžasně nebo že by se v ní nacházelo nějaké důležité poselství. Dokonce ani není vymakaná po stránce režisérské. Ale ta pohoda, kdy celá skupina sedí kolem gramofonu a mezi komíny se dohaduje, čí hudební nástroj na desce vyzněl nejlíp, je nesmírně nakažlivá. Takhle se má dělat hudba. Na skupinu, která by píseň "Wait Till The Sun Shines Nellie" podala podobně jako ve filmu Bing s Mary, bych se klidně jela podívat na druhý konec republiky. Birth of the Blues je ta nejlepší pocta jazzu, jakou si umím představit. Pocta Bennymu Goodmanovi, Louisi Armstrongovi, Paulu Whitemanovi a všem těm dalším, jejichž portréty se před závěrečnými titulky objevily. A svým způsobem i Bingu Crosbymu, jehož jméno sice padlo "až" během titulků, ale bez jehož přičinění by se jazz nestal tak rozšířenou záležitostí, aby mu podlehli další (včetně Franka Sinatry). ()

classic 

všechny recenze uživatele

Zápletka filmu je naozaj primitívna, že by sa na ňu ani škôlkar nenechal nachytať, ale čert to vem, dá sa, pekne to odsýpa, že sa ani nenazdáte, a už sa blíži : THE END, a vy si pozriete, ako sa černošský BLUES predieral Amerikou na začiatku 20. storočia z pohľadu belošskej hudobnej skupiny - Original Dixieland Jass Band v New Orleans. Prikmotrí sa k nim aj speváčka Betty Lou Cobb, ale ešte stále nemajú vyhraté, aj keď sú na vzostupe, totiž majú nad sebou mafiánskeho podnikateľa Blackieho, ktorý ich nechce pustiť spod svojich pazúrov, pričom po ignorovaní jeho požiadaviek príde spolu s kumpánmi, a bitka uzrie svetlo sveta. K takej aj dôjde, že i obľúbený Louey dostane fľašou po hlave, alebo ostatní si odnesú pár monoklov pod očami. / PRIEZVISKO : CROSBY. Sidney je kanadským hokejistom. Bing bol extrémne populárnym spevákom z viac ako stoviek a stoviek miliónov predaných nahrávok sa radí do prvej štvorky zoznamu najpredávanejších hudobných umelcov na svete !!! A ako herec obstál ? Má k dispozícii pár filmových skvostov, definitívne : GOING MY WAY, tu sa zapísal zlatými písmenami do análov kinematografie, ale mám ten dojem, akoby bol v tieni Freda a Genea ? ! “A Mary Martin ? Si veľmi, ale veľmi slabučká, nehnevaj sa na mňa, a prepáč za tykanie...” ()

Makky 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu som sa dostal asi ako Somálec k iPhoneu a práve vďaka tomu som bol prekvapený ešte viac. Z tohto snímku srší skvelá energia, za čo pochopiteľne vďačíme výborným hercom. Do popisu by sa možno zišlo pridať žáner "komédia", pretože vtipných momentov je tu neskutočné množstvo. Veľmi som si tento príbeh o zrode blues medzi bielymi užil. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Krásný muzikál, u kterého jsem se bavila od začátku do konce. Co je na celém snímku nejlepší je rozhodně ta hudba a zpěv představitelů hlavních rolí. Hudba je rytmická, veselá a příběh krásně utíká. ()

Reklama

Reklama