Reklama

Reklama

Chronopolis

(festivalový název)
  • Francie Chronopolis (více)
všechny plakáty
Sci-Fi / Animovaný / Fantasy / Experimentální
Francie / Polsko, 1983, 52 min

Obsahy(1)

Původem polskému režisérovi Piotru Kamlerovi trvalo skoro pět let, než ve Francii dokončil svůj sci-fi snímek, v němž originálně kombinuje několik animátorských technik. Film beze slov se odehrává ve futuristickém velkoměstě, obývaném mocnými nesmrtelníky. Myšlenka věčnosti je už nudí, a proto si začnou pohrávat s časem. (Festival nad řekou)

(více)

Recenze (12)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zajímavé scifi načichlé artem s příběhem, který není vůbec těžké uchopit, byť je beze slov a spoléhá jen na lehce abstraktní obrazy bez dialogů, jenom je prostě potřeba se soustředit a vnímat (i když ano kdyby to mělo o deset minut méně rozhodně bych se nezlobil). Bylo by jednoduché šoupnout Chronopolis někam do sfér hovadin s tím že jsou tu scény vypadající například takhle: "několik smilnících stolních lampiček přestane smilnit ve chvíli, když začnou rozebírat monolit z Vesmírné odysey" a mnohé jiné ještě větší bizarnosti. A vlastně by to byla pravda jenže to jako celek prostě působí výborně, i díky skvěle skloubenému výtvarnému řešení a ambivalentní hudbě. Fjör, boltar, uggi. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

intenzivní, koncentrovaná nepříjemnost... spolu s disharmonickou hudbou jde o hodinovou audiovizuální masturbaci s jakýmsi pseudoposelstvím a údajnou sofistikovaně originální animací. asi jsem byl málo zkouřenej... nikdy bych nevěřil, že něco takového dokoukám až do konce. zvědavost byla ale silnější než já... bohužel. 40%. [Festival nad řekou, 2010] ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Ani mě to neoslovilo, natož aby pobavilo. Možná kdybych měl zmatek v duši...? Z filmů tohoto rázu doporučuju Divokou planetu, za tu dám ruku do Slunce. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tohle mě žel moc nechytlo. Nějací mimouši, co vypadají jako egyptští bohové, si hrají na dr. Frankensteina, ale když se k nim omylem dostane horolezec, který sem náhodou spadne a zaletí, skamarádí se s jejich kuličkou, kterou furt hladí nebo s ní tancuje, až se bohové časem rozpadnou... Nevím, kde a jak tam má hrát Michael Lonsdale, není tam totiž ani vypravěč. Animaci za sebe moc neocením, tolik jí neholduju. Hudba a neustálá repetitivnost scén mi lezly na nervy. A samotný vizuál města šlo myslím pojmout daleko propracovaněji. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné a dechberoucí. Každá kapka potu těch údajných pěti let se vyplatila a vznikl tak těžkotonážní Art pro pokročilé, který zdaleka není doslovný a odvážně počítá s divákem jako jedinečnou bytostí, která si tenhle božský konstrukt musí vyložit po svém. Z toho automaticky vyplývá, že jde o dílo pro dost okrajové divácké spektrum, protože tohle rozhodně nevydrží a nedocení každý.... Jinak, pro žrouty-hlavně animovaného-artu je to povinnost! ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Abstraktní film s konkrétní hudbou:) Ne, tady končí veškerá sranda, protože tohle je dokonalost, která mě naprosto uchvátila (ovšem je potřeba mít správnou náladu). Od počátku je jen na vás, abyste se s viděným popasovali po svém, Kamler i obyvatelé Chronopolis mlčí...ale na jejich slova dojde. Nebešťané jsou za prvé vševědoucí a za druhé nesmrtelní, ovšem díky tomu zároveň apatičtí (čímž divákovi - nevědoucímu smrtelníkovi - můžou občas lézt pěkně na nervy); tráví čas čekáním na něco výjimečného, co je vytrhne z letargie...Pokud jde o mě, na procházku do Chronopolis se budu pravidelně vracet, ale obávám se, že zasloužené pozornosti se tenhle skvost už nedočká (do nedávna byl vydán jen na VHS, které navíc nebylo k sehnání). Ráda bych viděla i delší verzi, ale Kamler ji prý zakázal, takže se nejspíš nezadaří. Poznámka na okraj: v roce 1982 vyhrál cenu za nejlepší dětský film, což mi přijde přinejmenším kuriózní. Hudba: Luc Ferrari ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* tento středometrážní animák je rozhodně zajímavý svou novátorskou abstraktní animací, a to nejen ve své době. Jen to artové pojetí bylo na mě poněkud nezáživné a utahané. Tak je to film asi pro ujetější cinefily než já ;-) Proto budu se svým hodnoceným střídmý a budu si zatím raděj vybírat filmy s jasnějším příběhem a poselstvím. Našel jsem si to tady a titulky asi víc neobjasní než zdejší obsah. [ PŘÍBĚH: X /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 3 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Když to budu hodnotit jako experiment, tak to na ty 4* je. Původně jsem se obával, že půjde jen o experimentování s animací po dobu skoro hodiny, ale ono to ve skutečnosti má jakýsi děj. Celkem jednoduchý, avšak divný. Čím ale Chronopolis vyniká nejvíc je tajemná a místy až nepříjemá atmosféra, díky které ten film zvláštním způsobem funguje, byť má mnoho zbytečně natahovaných scén. Celkem mi připomněla německý animovaný kraťas Quest a asi by se k němu dala nejlíp přirovnat. Líbila se mi i animace, ale tu bych za přednost tolik nepovažoval. Nějaké poselství či hlubší myšlenka v tom podle mě není, je to hlavně experiment, jenže ty já rád a o to víc mám rád ty, které mě nějak dokáží upoutat a zaujmout. Což se Chronopolisu povedlo poměrně dobře. Nutno ale dodat, že to není pro každého. 4* ()

Reklama

Reklama