Reklama

Reklama

Pan Nikdo

  • Kanada Mr. Nobody (více)
Trailer

V roce 2092 je Mars prázdninovým rezortem a Nemo Nobody 117letý muž, který je posledním smrtelníkem v době, kdy díky vědeckým poznatkům už nikdo neumírá. Na smrtelné posteli Nemo vzpomíná na své tři životy, které možná prožil se třemi různými ženami. (oficiální text distributora)

Recenze (1 293)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Atmosféra vo filme Mr. Nobody je prazvláštna. Príbeh Nema Nobodyho sa premieta v rôznych a pritom súbežných časových pásmach v duchu myšlienky „máš právo voľby, pokiaľ sa nerozhodneš, všetko je možné“. Myšlienkové gro sa deje roku 2092, keď je Nemovi 118 a žije na Marse ako posledný človek, ktorý umrie prirodzenou smrťou, zvyšok populácie má zabezpečenú nesmrteľnosť. To znie v celku dobre, ale inak je to strašná somarina. Celý film sa pomaly vlečie, človek len čaká na veľké finále kedy posledný človek konečne umrie a aj to ho sklame. Ak má mat divák pocit, že si pozrie nejaký ten artový film a bude mat radosť, že mu porozumel a naplnil ho, tak smelo do toho. žiaľ bude oklamaný aj keď o tom nebude vedieť. ()

burina 

všechny recenze uživatele

Ach jaj, ďalšie audiovizuálne krásne NIČ. A toľko slomotions nenájdete ani u Garth Marenghiho. Čo ma ale zaujalo bol soundtrack a Rhys Ifans vo veľmi netradičnej vážnej roli. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Film se od samého začátku tváří tak umělecky a superchytře, že si v průběhu sám podráží nohy a ve snaze uchvátit diváka na několika frontách najednou sám sobě prostě nestačí. Nemohu samozřejmě popřít, že je to krásně a originálně natočeno, že Jared Leto je jednoduše fenomenální herec a že všechny ty úžasné záběry mají v celkovém kontextu něco do sebe, ale kromě toho, že mi film svou složitou kompozicí a neustálým prolínáním několika příběhových linií dokonale zamotal hlavu a chrlil jeden otazník za druhým, nedokázal ve mně probudit už žádné jiné pocity a svou precizní vykalkulovaností mi nedovolil prožít příběh hlavních postav nějak hlouběji, což bylo v tomto případě asi nutností. Možná že síla snímku by na mě více dolehla až s druhým shlédnutím, k tomu ale popravdě asi jen těžko seberu odvahu. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Slepenec podobný Donnie Darkovi, Butterfly Effectu, Věčnému svitu apod., aneb téma alternativní časové linie, posunu v čase a lásky, která to vše překlenuje. Natočené to je pěkně, (na evropské poměry) velký rozpočet je znát. Ale ve své délce (festivalová verze - přes 150 min) je až zbytečně složitý a překombinovaný a emocionální dopad se tím snižuje. ()

KlárkaS 

všechny recenze uživatele

Ne, nemám co vytknout. Už od první scény jsem byla v Dormaelově světě a všechno tam bylo perfektní: hudba, kamera, obsazení... A některé scény ve mě nechaly i něco víc (teď jsem je chtěla vyjmenovat, ale bylo by to nespravidelivé, protože ten film je geniální jako celek, i když některé scény by přesto mohly fungovat samy o sobě-nenarozené děti a andělé...). Skoro mě až děsí ta pointa a síla, jakou to na mě zapůsobilo. Nothing is real, everything is possible. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Pomatený stařec vypráví na stará kolena příběh svého života, protkaný zážitky, o kterých jen snil, až ho to dovede do fáze, kdy sám nerozezná rozdíl mezi snem a skutečností. Věčný svit neposkvrněné mysli s malou porcí Velké ryby. Stařec, jsoucí zcela při smyslech, vypráví příběhy svého života, které se skutečně staly. Jen je mimoděk stačil prožít v alternativních vesmírech. Osudový dotek. Malý chlapec má před sebou těžké rozhodnutí a snaží se vypomoci si představou událostí budoucích, díky čemuž tvoří svá alter-ega, která už se samostaně rozhodovat nemohou. Jsou přeci jen neexistující představou. Horší to už nebude. Ať už uchopíte film za jakoukoli z těchto možných point, které jsem si při sledování vytvořila, nebo si vytvoříte verzi svou, vlastní, nedá se pochybovat o tom, že je Pan Nikdo převelice hravý film, ani ne tak nutící, jako spíše vyzývající k přemýšlení, který mě mimořádně bavil v detailech, ale už mě bohužel stejnou měrou nebavil v podobě celku. Mr. Nobody u mě nedosahuje takové síly, jako ostatní v komentu zmíněné snímky, k tomu, aby bavil i v případech nastálé nudy, však dopomáhá skvěle zvolené obsazení (extra body za Sarah Polley, Juno Temple, a Diane Kruger, všechny navýsost okouzlující) a perfektní skoro neustále znějící soundtrack, který si hned musím opatřit, jelikož obsahuje všechny ty skvělé písničky, které mi při každém zaslechnutí už celé roky zvedají náladu, ačkoli dodnes nevím ani to, jak se jmenují. Tak co, už jste viděli Mistra Nobodyho? Že neviděli? A chystáte se? Nebo ho chcete vidět znovu?... Promyslete si to, ještě to zvažte a rozhodněte se. Protože je to váš život. A jediné, do čeho vaše rozhodnutí nemohou nikterak zasáhnout, je přirozená smrt stářím. Ikdyž... ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Vizuálně občas zajímavý, dobře vybraný soundtrack, ale jinak úplně prázdný film, který má hromadu WTF scén. Láska je tam maximálně idealizovaná (takovýto, že jako děcko najdete pravou lásku svýho života a pak na ni čekáte klidně 30 let), což v jiných filmech může být snesitelný, jenže tady se to na vás valí v pseudosci-fi příběhu plným životních mouder. Zde má Pan Nikdo hned několik lásek, protože se tu tříští realita, což zní zajímavě, jenže ony jsou všechny ty jeho holky naprosto nezajímavý. Jedna je pěkná brunetka, jedna asiatka a jedna je blonďatý cvok s těžkými depresemi. Stejně tak charakter samotného Pana Nikdo je opravdu "nijaký" - občas je upravený, občas s dlouhými vlasy, ale jinak je to jenom vykulený citlivka, co buď nic neříká nebo pindá různý hlášky chytřejších lidí, případně ty ultraromantické věci, kterým by uvěřila snad jen holka na základní škole. A aby toho nebylo málo, tak klasická tragédie je tu maximálně vynucená a umělá - na každém rohu je nějaká autonehoda či jiná hloupá nehoda, ve které někdo zemře, abyste si mohli poplakat. Na závěr jedna WTF věc - dětští a dospělí představitelé pana Nikdo a jeho dívek si nejsou téměř vůbec podobní, a tak působí zatraceně divně, když se vždy skrz nějakou šílenou náhodu po desítkách letech potkají a hned se na sebe romanticky vrhnou. Hrůza. (3/10) ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Mr. Nobody při srovnání s podobným druhem filmu à la Donnie Darko či Butterfly Effect sice značně zaostává, ale i tak jde o dílo, za které se není rozhodně třeba stydět a jeho sledování se dá i vychutnat. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Huh. To byla originální scifirána. Úplně mě to nedostalo, každopádně to mělo něco do sebe. Chvilkama jsem lapal po dechu. ()

Je.n.n.y 

všechny recenze uživatele

"We cannot go back, that´s why it´s hard to choose. You have to make the right choice. As long as you don´t choose, everything remains possible." ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Kdo jinému jámu kopá, po mnoha dnech se s ním shledáš, byť bohatý lepší je blízký soused než vzdálený bratr.... Takhle nějak to asi tak bylo. ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Dormael je neupřímný režisér. V Toto hrdina už ukázal, že rád manipuluje s diváky a nespolehlivý vypravěč je jeho hlavní pomůckou. Zde ve více než dvou hodinách "objevuje" teorie a zákonitosti, které vzdělanější člověk zná, přesto je jeho film pouze povrchní, mnohdy hloupý, prázdný a při zúčtování o ničem nevypovídající. Obavy se naplnily, Dormaela řadím k Aronofskému, který si svou Fontánou, ač také s navýsost zajímavým tématem, vykopal hrob. Komplexní filmy točí jen Richard Kelly. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Pan Nikdo mě vlastně už od začátku strašně sral. Kdyby byl Dormael debutant, asi bych se snažil přehlížet to, jak je film strašně neoriginální a nepůvodní - vlastně jen neustále asociuje kupu jiných filmů, jejichž kvalit však povrchním převzetím jejich postupů nedosahuje... ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Někdo si ze mě udělal dobrý den. Tohle že má být ten originální Mr. Nobody? Vždyť většinu jsem viděl už předtím. Od Forresta Gumpa přes Šestý smysl, Osudový dotek, Fontánu po Benjamina Buttona. A navíc to vůbec nedávalo smysl. Jen hudba a soundtrack je výborný. Zklamání na celé čáře. ()

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Jako celek to zase tak moc dobře nedrží, detailnější analýzou by se zřejmě jen odhalilo, jak nesmyslně jsou jednotlivé kousky poslepované. Navíc - závěrečné rozuzlení je skutečně chabé. Na druhou stranu má Pan Nikdo spoustu nápadů (některé jako z naprosto jiného světa - a filmu), je plný optimismu a bez přehnané nostalgie či patosu. Trochu prostříhat a dát tomu trochu soudržnější rámec a neměla bych námitky. Takhle je to "jen" fajn. A taky je otázka, zda to opravdu soudržné a logické být mělo. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Len výnimočne narazím na ten môj pravý, krásne chutný šálok kávy. Mr. Nobody sa do tejto osobitej kategórie ako jeden z mála zaradil. Máte radi ťažko pochopiteľné filmy, ktoré sa vám vryjú do srdca a vyjdu z neho až po dlhom, veľmi dlhom čase (ak vôbec vyjdu)? Dámy a páni, ste na správnom mieste! Na rovinu, dalo by sa Dormaelovi vôbec niečo vyčítať? Možno malé drobnosti, ale práve ony na celkový zážitok nemajú absolútne žiadny vplyv a tým pádom by bola strata času akúkoľvek z nich čo len náznakom rozoberať. Zas a znova exceloval vždy pohotový Jared Leto a jeho filmový otec Rhys Ifans (nezamenitelný, feťácky "look"). Herecky prekvapila pre mňa dodnes neznáma, Juno Temple, ktorej čaro ani spomínať nemusím, však? Výborne zvolené skladby, hodiace sa do väčšiny situácií, dodávajú emóciám nový rozmer. Pri vlakovej scéne ma dokonca dohnali až k slzám. V neposlednom rade treba pochváliť kameru a strih, dve záverečné čerešničky na torte. Čas je na ľudské chápanie príliš zložitý. Nesnažte sa ho pochopiť, jednoducho je aký je (relatívny bude to správne slovo). Pretože cestu, ktorú si každý z nás zvolí, môže ovplyvniť navonok nepodstatne vyzerajúca drobnosť a paleta možností býva v konečnom dôsledku bezhraničná."If you don't choose, everything remains possible.". Umelecko-filozofický zážitok. 10.06.2010 - Mr. Nobody sa zaradil do CSFD top 200 (Odmyslite si prehnanú snahu o navodenie intelektuálneho zážitku a zbytočne komplikovaného deja, ktorý sa na komplikovaný len hrá. Odmyslite si, že mladé dievčatá majú Leta vo veľkej obľube. Nekritizujte toľko a jednoducho sa pozerajte - a bavte.) __ Po druhom zhliadnutí sa počiatočné opojenie akosi vytratilo. Nižšie ako o jednu hviezdičku už však nejdem! ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Vyvoněná, banální slátanina. Takhle tedy opravdu NE. Při přeskoku z druhé reality do třetí se mi vybavilo cimrmanovské: "Tak takové to tedy BYLO..." Tady vlastně BUDE a někdy i JE. Járád Léto je sice mazlík, ale otřískaného cestovatele po alternativních vesmírech mu uvěří asi jen fanynky jeho emobandy 30 Seconds to Mars. To, že film začíná na Marsu, je doufám jenom shoda náhod. ()

ninon 

všechny recenze uživatele

Hmm, hmm... to měla být óda na dějiny kinematografie nebo? Jak minuty filmu přibývaly, tak už mě věru bavilo jen nacházení dalších citovaných filmů (Harold a Maude, Sunset Blvd..,True, Requiem za sen, krátké filmy Sam Taylor-Wood, Benjamin Button, Otevři oči). Jinak přebarevný to mišmaš o všem a zároveň o ničem. Přišlo mi to tak, že vize byla veliká, režiséra pohltila a přerostla a když už tomu dál tolik úsilí a času ze života, tak už je to třeba nějak doplácat dohromady. Ve velkém stylu, aby to zakrylo trhliny, plus pár výpůjček z jiných filmů. (Mirka Spáčilová to nazývá artovým filmem, u kterého diváku nemá vadit, že se ztrácí v ději). Dodatek: A možná to byl od Dormaela velmi chytrý tah, recyklovat nápad ze svého vlastního filmu a tím ho postavit na stejnou úroveň použitým citacím z filmů dějin kinematografie nebo jen oblíbeným filmů režisérovým. Sám se tak nenápadně ocitnout na vyšší příčce. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Silný vývar zaujímavých myšlienok a veľa podnetov na premýšľanie. Takéto filmy mám veľmi rád. Páčil sa mi aj rozprávačský štýl, ktorým bol príbeh predostretý divákovi ako i herecké výkony spolu s muzikou. Vďaka tomu získal snímok akúsi zvláštnu, osobitú atmosféru, ktorá ešte viac podnecovala moju fantáziu. Čo sa týka nosnej kostry príbehu, je pravda, že som tu niečo nepobral, prípadne mi tu pár vecí nezapadlo do mojej predstavy, ale celkovo som spokojný, až nadmieru povedal by som. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Reklama

Reklama