Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Muzikál natočený podle předlohy Marka Twaina vypráví příběh Američana Hanka Martina (Bing Crosby), který se po ráně do hlavy přemístí do Anglie šestého století. Vynalézavý muž se rychle přizpůsobí novému životu a svými znalostmi aplikované fyziky je na dvoře krále Artuše považován za kouzelníka. Ani to ho ale nemůže ochránit před Sirem Lancelotem, když se zamiluje do jeho snoubenky Alisande. (StarsFan)

(více)

Recenze (5)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nejstarší film o cestování časoprostorem, jaký jsem dosud viděl. Bing Crosby k transportu ani nepotřebuje žádný složitý stroj. Prostě se rozjede koňmo do lesů, udeří se do hlavy a takto praštěný se ocitá v Anglii 6. století. :) Než řeknete Camelot, je zajat coby zlobr a uvržen do žaláře krále Artuše. Obligátně se zamiluje do princezny, dá k dobru pár zapařených cajdáků, aplikovanou znalostí fyziky udělá z panovníkova protěžovaného divotvůrce Merlina pako a chrabrému siru Lancelotovi v nevyhnutelném souboji ukáže, zač je toho excalibur. Na srovnání s Monty Pythonovým Svatým Grálem nebo francouzskými Návštěvníky jsem během filmu ani nepomyslel. Tato milá pohádka podle vícekrát zfilmovaného dílka Marka Twainea má kupodivu blíž k českým komediím na historické téma, jako je Císařův pekař nebo Dívka v modrém. Jen ty písničky – u Binga tak nějak povinné – mi tady připadaly navíc. Film má jednu pěknou hudební scénu, kde Crosby pomocí trubače sestaví jazzovou kapelu, ale unylé duety s princeznou bych oželel. 80% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně jeden z nejstarších dochovaných filmových příběhů o cestování časem, konkrétně do doby krále Artuše. Když jsem uvažovala, co k filmu napsat, napadlo mě jen, že tentokrát povahu filmu skutečně výborně vystihl Oskar, byť jsem si původně nemyslela, že s ním budu úplně souhlasit. Chápejte, já mám Binga ráda a jeho hlas považuju za jeden z těch nejúžasnějších, jaké jsem kdy slyšela, na druhou stranu už mi duety s každou ženou, do které se kdy ve filmu zamiluje, začínají lézt na nervy. Asi i proto, že tím skladatelé automaticky musí pro film složit nějakou pomalou romantickou píseň; a krom několika výjimek (většinou od Irvinga Berlina) jsem Binga takhle neslyšela nikdy zpívat nic, co by bylo skutečně zapamatovatelné. Naproti tomu si takového "Busy Doing Nothing" nesmírně cením, tu píseň si ráda poslechnu i bez obrazu a je hezké, když se vám začne vše spojovat a vidíte, kvůli čemu kdysi dávno vznikla. A ještě jednu věc - z těch, které Oskar nezmínil - bych pochválila, totiž úžasnou angličtinu. Tohle je přesně jeden z těch filmů, které prostě musíte vidět v originále, protože i samotný jazyk - pokud jste četli v originálu Shakespeara, tak všechny ty thee, thy a thou budete znát - je kouzelný a sám o sobě nabízí řadu míst k zasmání, zvláště, když se Bing snaží přizpůsobit a zapadnout mezi ostatní. "If there were aught I could say, aught I could do to save thee... " "Well, ain't there aught?" "Naught." ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Poopravil bych trochu obsah kolegyně StarsFan - Bing/Hank Martin vlastně ani nemá moc znalostí aplikované fyziky, jenom má prostě u sebe zvětšovací sklo a sirky. A protože je to pohádka, tak sluníčko pálí jak ďas, zatmění probíhá jako na potvoru zrovna dneska a trvá sotva pár vteřin, a tak jediné, co bych panu režisérovi vytknul, protože písničky mi seděly a Binga jsem měl možnost vidět ve filmu potřetí (a poprvé takhle v hlavní roli), poprvé zpívajícího (a výborně), jsou ti psi úplně na konci na hradě, kteří zle vrčí a štěkají, ale přitom vrtí přátelsky ocasy. Tohle by bývalo chtělo přetočit. StarsFan má pravdu i nemá, shakespearovská angličtina má něco do sebe, ale zato je jí hodně špatně rozumět... ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Nápaditý, vtipný snímek který překvapivě je i celkem inteligentní, sem tam. Dobrý nápad převedený na filmové plátno se sympatickým všeumělem Bingem Crosbym, krásnými kostýmy, obvyklou dávkou romantiky, několika pěknými písněmi a příjemnou atmosférou podobající se skutečnému 6.století, to je pak několik předností tohoto filmu. 75%. ()

Reklama

Reklama