Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve filmové adaptaci slavné hry Clifforda Odetse spojily síly tři hvězdy na samém vrcholu svých kariér: Bing Crosby (Bílé vánoce) jako Frank Elgin, opilecká muzikálová ex-hvězda, stíhaná pocity viny, která se zoufale pokouší o comeback, William Holden (Sunset Boulevard) v roli hvězdného broadwayského režiséra Bernieho Dodda, hledajícího pro své nové představení hvězdu, která má "jméno" a Grace Kelly (Okno do dvora) jako Country Girl, Frankova utrápená manželka, unavená manželovou slabostí a ostražitá vůči Doddovým pohnutkám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

Houdini

všechny recenze uživatele

Oscar 2 : Herečka HR - Grace Kelly, Scénář + 5 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Bing Crosby, Kamera ČB, Výprava ČB . . . . . . . Zlatá Palma - výběr ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Skvostné drama z divadelního zákulisí s překvapivě "ošklivou" (a výbornou!) Grace Kelly a fantasticky přesvědčivým Bingem Crosbym v roli jejího na alkoholu závislého manžela. Divadelnost textu se sice nezapře, ale v nejmenším mi to nevadilo. Opravdu silný příběh se naštěstí neuchyluje k jednoduchým řešením á la Hollywood. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Když vám schází slova, která by dokázala vyjádřit, co jste právě viděli, je to znamení, že se jednalo o něco mimořádného. Nechci tu psát žádné fráze o "starých dobrých časech" a "staré škole", ale tohle je přesně ten film, kde nic nedokáže lépe vystihnout, co teď cítím. Proč sakra neznám film natočený v posledních pěti letech, který by ve mně zanechal stejný pocit jako toto půl-století-staré dílo? Nevím. Když jsem ale s Bingem za posledního půl roku shlédla asi 25 filmů, myslela jsem, že už mám vývoj jeho postav prokouknutý. Nejdříve osamělost, pak zpěv a nakonec získání ženy svého srdce. Country Girl může mít podobnou stavbu, ale sakra! Vždyť Bing i zpívá tak, že ho v té roli nepoznávám! Žádný romantický nádech, vtipkování, tanec, vypravěčský talent; jen chlap na dně, který se vším snaží nějak prokousat. Barová píseň byla jedna z nejlepších, které jsem od něj ve filmu kdy slyšela, ne kvůli vybranému kousku nebo pojetí, ale prostě jen kvůli tomu dokonalému hereckému podání a způsobu, jakým zapadla do děje, aniž by na sebe poutala pozornost (nic proti Irvingu Berlinovi a jeho skladbám). V Country Girl na sebe nic nepoutá pozornost více než by se slušelo. Grace Kelly je příjemně obyčejná a usedlá, William Holden je i přes svou nálepku slavného režiséra vlastně docela normální chlap, který se chce jen vyvarovat problémů. Ale právě v té běžnosti, logickém nezvratovém vývoji a koloběhu příčin a důsledků, ze kterého nelze utéct, tkví síla tohoto filmu. Jednoho z nejlepších filmů Binga Crosbyho. A jednoho z nejlepších dramat všech dob. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Děvče z venkova je esencí Hollywoodu 50. let, téma je ještě klasické (bývalá pěvecká hvězda má poslední šanci v divadelní muzikálu, ale vyrovnává se závislostí na alkoholu), herectví už nové (afektovanější, naturalističtější, agresivnější), zobrazení manželství je někde na půl cesty (několikrát se mění úhel pohledu). No a Grace za to dostala Oscara. Přesto jsem si mnohem víc užila Binga Crosbyho, skutečnou předválečnou hvězdu, která okouzlovala celé generace už od počátku zvukového filmu. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Country Girl je stále neobjeveným filmovým pokladem! Ona Grace Kelly měla v roce 1954 úspěšnej rok a Oscar za tři výborné filmy (Vražda na objednávku, Country Girl a Okno do dvora) je naprosto zasloužený. __ Výborné drama z prken, které znamenají svět. William Holden je jeden z nejprirozenějších herců, které jsem měl možnost poznat, takže co role, to klenot! __ Film má sám o sobe obrovské charizma. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně povedené drama, ke kterému po filmařské stránce od námětu až po statisty nelze nic dodat, zejména ne vytknout. Problém druhotného alkoholismu, kterému člověk propadá, protože si jím omlouvá neschonost unést odpovědnost, je podán dokonale věrohodně - protože pravdivě. Zajímavé je sledovat i zákulisí amerického divadla, v němž platí "divná logika", podle níž jestli na nás lidé nepřijdou, znamená to, že nemáme právo hrát divadlo, a nikoliv, že máme právo na dotace. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Zaslúžený Oscar pre Grace Kelly. Zaujímavá rola a vynikajúci herecký výkon. Dokonalé finále: morálne víťazstvo a vernosť manželovi. To sa v súčasnosti v Hollywoode (a nielen tam), žiaľ, už nenosí... ()

pm 

všechny recenze uživatele

Bing Crosby jako herec a zpěvák na plátně funguje stoprocentně, to ano, ale od chvíle, kdy jsem před lety četla jeho životopis, lidsky k němu cítím čirý odpor. Občas, když tedy přemýšlím nad tím, které filmy Billa Holdena nejhůř vstřebávám, napadá mne jediný titul. Nejsou to ty hloupé, které natočit vůbec nemusel, nejsou to ty, ve kterých umírá, ale "Venkovské děvče", v němž žena jeho života odchází za Bingem Crosbym...a já vím, že je to tak, jak to má být. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Nejsilnějšími zbraněmi tohoto filmu jsou bezesporu scénář a trio vynikajících herců. I přes nemalý počet nezáživných pasáží se však jedná o velmi zdařilý snímek, který je pro mě přínosem. Nedovedu vysvětlit proč, ale pro mě má Country Girl po projekci zvláštní hodnotu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Keď si divadelný režisér presadí, že hlavnú úlohu v jeho kuse odohraje opilecký herec, nemohol tušiť, čo všetko odkryje spoznanie Franka a jeho manželky. Ani ja som netušil, že podobný snímok existuje a som tomu rád, že som ho objavil. Skvelo napísaná dráma s fantastickými hereckými výkonmi Grace Kelly, Williama Holdena a v neposlednom rade Binga Cosbyho, je sondou do manželského vzťahu, ale nejedná sa len o alkoholické výlevy manžela, či traumu zo straty dieťaťa, to by bolo jednoduché, ide predovšetkým o stratu sebavedomia v živote, stratu viery v samého seba a skrývanie sa za lži a polopravdy. Vrelo odporúčam. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Můj první film s Bingem Crosbym a hned naprostý šok. Podle jeho jména jsem čekala příjemnou vyprávěnku, podle názvu snímku zase, že se to bude odehrávat někde na venkově uprostřed zlatavých rodných lánů (nepřečetla jsem si obsah, no) a místo toho takováhle pecka na solar plexus. Tak předně hlavní trojka hraje jako by na tom závisel jejich život. I ten vzhledově fotrovitý Crosby se umí z minuty na minutu měnit v sebejistého suveréna, aby se vzápětí hroutil pod tíhou odpovědnosti a pak úplně zlomil, když zaslechl v rádiu píseň připomínající mu dávnou tragédii – tahle scéna byla mimořádná, Crosby si nepomáhá slovy a dokonce ani gesty, je to jen proměna jeho obličeje, zoufalost v očích, malinko pokleslé koutky a máme tu muže před pádem do psychických běsů. Ledová Kelly si tady může oči vyplakat a nepřestane udivovat, jak se její povaha pro diváka mění, podle toho, jak se dozvídá další střípky z jejího života. Holden, který zprvu vsadil na špatného koně a uvěřil sebestředným bludům nanicovatého zbabělce, pomalinku odlupuje svoji krustu chlapáka, který všechno zvládne a všemu rozumí. ____ Příběh je jednoduchý, ale zahraný a napsaný zcela výjimečně. Surové, věrně prokreslené, psychologické drama bez slibné naděje na útěchu. /7. 7. 15./ ()

TheRoller 

všechny recenze uživatele

"It's a pity that Leonardo da Vinci never had a wife to guide him, he might have really gotten somewhere." Tak som si doplnil velkú trojku Grace Kelly roku 1954, jej nalepšieho filmového roku, ktorý jej priniesol (práve za The Countrey Girl) aj zaslúženého Oscara. Na moje príjemné prekvapenie sa zúšasnil aj môj najobľúbenejší herec William Holden, čo mi doteraz nejako unikalo. Film fičal na zaujímavej téme, v zaujímavom prostredí a so zaujímavými hercami. Grace prekrásna, aj ked sa (márne) snaží byt nepríťažlivá. Herecky skvostná a Oscara si zaslúžila, nielen za tento film, tak, ako málokto. O Bingovi Crosbym zatiaľ veľa neviem, stretnúť sa s jeho tvorbou som ešte nemal tú česť, ale naša premiéra celkom vyšla - hral dobre, spieval úžasne. Čo sa týka Williama Holdena, nikdy ma nikto nepresvedčí, že jeho herecké kvality sa nerovnajú dokonalosti. Tak presný herecký výkon v každom filme, no ja len zakaždým zíram. Film ako taký, aj keď je v podstate bezchybný, s čarom "stariny", ma akosi nechytil v takej miere, v akej by som čakal. Ide o moment, ktorý sa z času na čas vyskytne asi u každého - každá zložka, od námetu, cez réžiu, perfektný scenár a bezchybné obsadenie je jednoducho bez výhrad, ale ako celok to nezaberá tak, ako by ste si predstavovali. Napriek tomu ide o film, u ktorého cítim, že si zaslúži minimálne druhú šancu a ja mu ju už len kvôli duu Grace & William bez váhania dám. Ich dialóg by som vedel sledovať hodiny a ich tri väčšie spoločné výstupy sú nezabudnuteľné a už keď nič iné (pritom toho iného je dosť), toto je dostatočný dôvod na opätovné zhliadnutie. Záver veľmi zaujímavý, vernosť sa v modernom Hollywoode veľmi nenosí, je priam až lúzerská a ja som rád, že stále mám(e) možnosť sledovať kúzelné filmy tohto typu z čias, nielen filmu, pre mňa najkrajších. Aj keď mi Williama bolo tak ľúto!! Ale tak to chodí a jeho jedinečná schopnosť, ktorú nemá takmer žiaden iný herec - hrať a presne všetko zdeliť bez slov, len výrazom - nám to dokonale ukázala a on to prijal. Neviem, či by som takú ženu nechal takto odísť. :) Zaujímavé. Zatím 85%. Najlepší moment: Posledný dialóg Georgie (Grace) a Bernieho (William). ()

mikulem 

všechny recenze uživatele

Stává se už pravidlem, že mě nejvíce zasáhnou filmy, jejichž věhlas neprávem stojí ve stínu jiných, všeobecně adorovaných filmů určité éry. Takže ani SUNSET BLVD, ani ALL ABOUT EVE, ale právě COUNTRY GIRL je pro mě vrcholným existenciálním filmem o lidech před a za oponou. Především díky hereckým výkonům jedno z vrcholných děl 50. let. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Výborné malé drama z divadelního prostředí. Máme tu tři lidi - režiséra, který si do nové hry prosadí opileckého herce a jeho manželku. V centru je pochopitelně Bing Crosby, který hraje trochu sám sebe, zestárlého, zahořklého muže, který utíká k alkoholu a vše svádí na tragické úmrtí svého syna před lety. William Holden je trošku v pozadí ale i jeho postava režiséra, který je rozhodnut postavit bývalou hvězdu na nohy je skvělá. Překvapivě si ale film krade pro sebe Grace Kelly. Ta byla nepochybně krásná herečka, ale tady hraje unavenou, stárnoucí ženu, která působí jako semetrika postrkující svého muže sem a tam a snažící se aby byl na ni závislý. A ono je to všechno trošku jinak... v okamžiku kdy v působivé scéně ukazuje čím si musela projít mě nezbylo než smeknout klobouk a uznat, že Oscar byl zasloužený. Trošku na sílu je finální milostný trojúhelník, ale jinak moc dobrý film. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Velmi silný film z dob, kdy základem každého dobrého filmu byly výtečné charaktery, jejich skvělé obsazení, neméně dobré herecké výkony, k tomu výborné dialogy a mistrovská dramatizace. Tohle všechno splňuje Country girl vrchovatě. Nebylo třeba žádných efektů, překvapivých zvratů a různých hrátek s kamerou apod. Po volnějším rozjezdu a po úvodním poznávání postav na mě udeřil jeden dialog za druhým a já jen napjatě sledoval, jak se to celé vyvine. Jde o drsné drama, kdy se hlavní hrdina snaží vyrovnat s tragickou životní ztrátou a moc se mu to nedaří. Neustálé obelhávání všech a především sebe samotného je vyčerpávající a vede neodvratně k dalším konfliktům. Ke konfliktům v práci a kariéře a také ke konfliktu se svoji ženou. Na to, jak to vše dopadne, se určitě mrkněte, film mohu jen doporučit. K doporučení přidám čtyři hvězdy: jednu pro režiséra a scénáristu v jedné osobě Georga Seatona a další tři pro tři hlavní představitele: Binga Crosbyho, Grace Kellyovou a Williama Holdena. ()

Reklama

Reklama