Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Farář u svatého Dominika je laskavý a originální film, který získal sedm Oscarů včetně ocenění Nejlepšího herec (Bing Crosby), Nejlepší film a Nejlepší režie. Přidělení mladého kněze O'Malleyho (Crosby) na zastaralou farnost při kostele Svatého Dominika působí už od začátku problémy. Starý nerudný kněz Fizgibbon (Barry Fitzgerald) má o O'Malleym i jeho ideálech velmi nízké mínění. Ti dva se na ničem neshodnou. O'Malleyho nové metody ale osloví i nejdivočejší mladíky z okolí. Obyvatelé čtvrti si vezmou poslání kostela k srdci a jejich komunita se začne stmelovat. Farář u svatého Dominika je film plný krásné hudby od klasické "Ave Maria," v podání hvězdy Metropolitní opery Risë Stevense, přes bezstarostnou "Three Blind Mice" až po Oscarem oceněnou "Swinging on a Star." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Velmi milý film, optimistický, povznášející. Oslavuje to, co je v člověku dobré. Některé pasáže, jako např. když starý pan farář mluví s mladým nástupcem o své matce, jsou opravdu hluboké a krásné. Celkově vůbec za povšimnutí stojí, jak moc se za těch 60 let změnila úroveň chování a vyjadřování lidí. A hlavně, jak se posunuly, či spíše zhroutily - tehdy ještě nedotknutelné- hodnoty. ()

Houdini

všechny recenze uživatele

NFR 2004, Oscar 7 : Nejlepší film, Režie, Herec HR - Bing Crosby, Herec VR - Barry Fitzgerald, Píseň - "Swinging on a Star", Scénář, Námět + 3 nominace: Herec HR - Barry Fitzgerald, Kamera ČB, Střih ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmových výkonů tohoto populárního herce a ještě k tomu daleko úspěšnějšího hudebního interpreta. Jeho White Christmas byli nezapomenutelné, a dodnes to je šlágr jak poleno. Farář Chuck O´Malley kterého hraje Bing je ve skutečnosti už čtyřicetiletý chlapík. Zde na mě působil téměř jako jinoch. Jeho postava katolického kněze je velice nekonvenční. Jeho vyrovnaná a nekomplikovaná povaha mu pomůže vyřešit značné sociální problémy. Hraje například se svými mladými ,,ovečkami" fotbal a zapojí je tak do církevní obce. Jeho pěvecké kreace a taneční schopnosti mu nakonec napomohou postavit jeho kýžený a znovu vyhořelý boží svatostánek. Ve filmu rovněž zaznělo několik tehdejších už opravdu šlágru. Viz. třeba "Ave Maria", či "Swinging on a Star" Tenkrát to musel být jednoznačně hit mezi americkými muzikál,, dnes už to beru tak troch s rezervou. Na pět nebo na čtyři hvězdičky to podle mě nedosahuje, ale tři si tento film zaslouží určitě. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Nepředstavitelně krásný film. Asi začínám být sentimentální, ale u Going My Way si dokážu představit typické tradiční americké Vánoce. Češi si potrpí na pohádky s princeznami a čarodejnicemi, Američani mají laskavého kněze, který putuje od farnosti k farnosti, aby dal věci do pořádku. Bingova role je podobně jako celý film nepopsatelná; řeknete, že je kněz, a lidé si představí usedlého staršího pána. Řeknete, že si neznáte milejšího a ochotnějšího člověka, a lidé si představí naivního muže odpoutaného od reality. Řeknete, že ve volném čase hraje golf a tenis, a lidé si představí nějakou bláznivou komedii 21. století. Přitom nic není vzdálenějšího realitě. Kněz Chuck O'Malley - kandidující právě na pozici jedné z mých nejoblíbenějších filmových postav - je příjemný, nadaný chlap s organizačními schopnostmi a touhou konat dobro, odměnu za svůj úspěch ale přenechává ostatním a ve snaze nezahambit jiné svými dovednostmi stojí věčně ve stínu. Ve volném čase se baví jako všichni ostatní, má řadu přátel a byť s mírně pohnutou morálkou společnosti ne vždy souhlasí, snaží se lidem nekázat a nemluvit do života, spíše jim jen nenápadnými poznámkami naznačit, co je správné. Jeho čestnost a uhlazenost mísená s mládím (čtyřicátník Crosby tu vypadá tak o deset let mladší) je zvláštně podmanivá, až mi svým osudem částečně připomíná jednoho kněze, který mě poprvé jakožto ateistu dostal na mši do kostela a se kterým jsem zjistila, že i pro nevěřícího může být krátká pomoc na faře zajímavá. Jak napsal MichalHajd v diskusi, každý, kdo uvidí tento film, se rázem v duši stane jako by lepším. Možná jen na okamžik, možná nadlouho, nedokážu posoudit. Sama jsem jeho hřejivou sílou teď tak omámena, že ani nevím, co napsat. Tak to nebudu prodlužovat a jednoduše napíšu, že se jedná o vynikající film s krásnou ústřední postavou Binga Crosbyho a že všech 7 Oscarů (nejlepší film, režie, scénář, námět, herec hlavní role, herec vedlejší role, píseň) je zde více než zasloužených. A pokud budu mít i za dva měsíce z tohoto filmu stejný pocit jako dnes večer, asi lehce pozměním top 10 svých nejoblíbenějších filmů. ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Příjemný film s hromadou zpěvu. Plyne pomalu a jakoby se ani neposouvá... Z křesťanského hlediska ale nenese téměř nic. Takže jako film - ano! Jako křesťanský film - ne. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Príjemná záležitosť sa v druhej polovici vďaka scenáristickým vrtochom a konečnej šialenej minutáži stáva nudnou. Je to veľká škoda, lebo zábavná dvojica farárov si zaslúžila prepracovanejší scenár. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

K této vlídné moderní hagiografii si poznamenávám jen případné vyznání Maurice Maeterlincka: "Mám rád faráře. Jsou to zpravidla velmi dobří lidé; ti nejlepší, kteří nám zbývají. Představují jiný svět. Řeklo by se, že obývají méně těžkou a méně chimérickou planetu, než je naše. Mnohdy jsou to světci a my se toho ani dost málo nenadějeme, neboť poznáváme světce, tak jako poznáváme přítele, až když je mrtev. I ti, kteří nejsou svatí, jsou obdivuhodní. Ejhle nejšťastnější z lidí. Rádi bychom se jich zeptali na jejich tajemství; ale to, jakmile je řeknou, vyprchá. Domýšlíme se, že mají nějaké jiné, o němž hovoří jen mezi sebou; avšak žádný z nich ho nevyzradil. Musí býti tak posvátné jako tajemství vyznání. Jsou svědomitými a neúnavnými herci namáhavé férie. Jsou jako ovce a mnohdy jehňátka ve smečce vlků. Kdby všichni zmizeli, byla by naše města zrovna tak, jako lesy bez ptactva. Skoro všichni jsou dnes tak chudí jako ti jejich chudí, avšak jakoby si toho nevšímali. Zázrak je v tom, že v svých téměř prázdných kostelích nepozbývají odvahy, mluví na poušti, jako kdyby se obraceli k davům a žehnají nepřítomným, jako kdyby se kolem nich tísnili." Muzikál jako liturgie. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Příjemnej a pohodovej film se skvělým Bingem Crosbym. Osobně si ale myslím, že mohl být trochu kratší a mohlo tam být míň písniček. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zdĺhavosť, kŕčovitosť a nuda. Snáď len záverečné minúty na chvíľu pohladia dušu. A to som od oscarového hitu naozaj nečakal. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Going my way je z rodu takových těch optimistických, nekomplikovaných komedií, u kterých se nebudete asi popadat smíchy za břicho, ale zato vás u nich zahřeje u srdíčka. Hudební čísla ( těch je tu celkem dost ) sice působí zastaralým dojmem, ale na druhou stranu je tu řada zábavných situací, které bez problémů udrží vaši pozornost až do konce, který je náležitě dojemný. Myslím, že nejlépe se tento film hodí na dobu vánoc, kdy je člověk v nejlepším rozpoložení právě pro tyto pohádkové příběhy. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Táto dráma by fungovala v inej konštelácii. Byť dojatý z horiaceho kostola konzervatívneho farára mi nepríde stotožnenia hodné. Tu by sa musela melodramatická rovina postaviť iným smerom, lebo predispozície na to rozhodne má. Keby ide o inšiu tému, boli by to silné štyri. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Považoval jsem Binga Crosbyho za muzikanta, který fušoval i do herectví, protože měl parádní hlas. Ale snímek "Farář u svatého Dominika" ukazuje, jak moc byl dobrým hercem a jakékoli uznání si za tento film zaslouží, protože předvedl skutečně jedinečný, civilní výkon, kdy mi z něj, ale i z celého příběhu spadla brada. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Film tak čistý s tak jasným poselstvím že nelze nepodlehnout. První půlka je ještě i ohromná zábava. Tady slova nestačí, to se musí vidět. 95%. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Tento film definitívne prelomil predsudky amerických protestantov voči katolíkom, ktorých dovtedy považovali za "málo amerických" a skostnatelých. Farár O Malley, stvárnený vtedajším idolom Bingom Crosbym, nastolil nový archetip katolíckeho kňaza. Mladého, pekného štramáka, empatického voči svojim ovečkám. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Bing Crosby a Barry Fitzgerald se mi docela líbili, ale jinak jsem rád, že se filmy takového typu už moc nenatáčejí. Tedy filmy, které jsou zaměřeny jen na pobavení, rozptýlení, ale především na to, "aby nenudily", což je pořád největší starostí většiny recenzentů na csfd. ()

Diamant 

všechny recenze uživatele

Umelecko-duchovný skvost. Film získal (zaslúžene) 7 Oscarov, vrátane: Najlepší herec, Najlepší film a Najlepšia réžia! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nadherny film o tom, ako si dva cernoprdelniky /cernoprdelniky su tiez ludia/ spociatku nesadli, no vsetko  sa napokon na dobre obratilo : 95 % ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Příběh jako takový vůbec nebyl špatný, kdyby ovšem nějakých čtyřicet minut nezapláclo vyřvávání s klavírem, bez klavíru, o samotě, nebo ve sboru. V tu chvíli se mi panenky začaly stáčet dovnitř hlavy a hladina nudy se samozřejmě zvyšovala drastickým tempem. Škoda. 50% ()

Reklama

Reklama