Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama, které v americko-britské koprodukci natočil režisér John Daly, se odehrává v okupovaném Maďarsku roku 1944. Hans a Ingrid Vassmanovi jsou dokonalý árijský pár. Mladí manželé, kteří právě čekají první dítě, pracují u Krauzenbergových v jejich nádherném domě na venkově. Hitlerovo „konečné řešení“ židovské otázky nabízí bohatým židovským rodinám možnost emigrovat a vyhnout se koncentračnímu táboru a jisté smrti - výměnou za veškerý majetek. Krauzenbergovi jsou židé a navíc opravdu hodně bohatí a v zoufalé snaze zachránit holý život uzavřou dohodu se samotným Himmlerem, který k nim má přijet na večeři, aby odjezd ze země proběhl hladce. Jenže nikdo netuší, že Vassmanovi jsou ve skutečnosti také Židé a navíc pracují v místním odboji. Utečou kvůli nenarozenému dítěti se svými zaměstnavateli do Palestiny, nebo se pokusí sprovodit ze světa nejďábelštějšího masového vraha v moderních dějinách? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Svým vyzněním spíše ,,televizní" film o holocaustu, který ovšem nenaplňuje vysoká očekávání vážící se k závažnému námětu a vše chvályhodné pohřbí svým (k charakteru filmu se zcela nehodícím) happyendem. Ten zjevný rozpor - skutečně silný námět x průměrné ,,televizní" zpracování posunuje snímek do kategorie konverzačních dramat a bohužel (zvláště ke konci filmu) se pohříchu už jen plácá suchá a prázdná sláma. Navíc povinný happyend zvýraznil linii klišé jak z červené knihovny. Podobné filmy: Pianista, Schindlerův seznam, Poslední vlak, Všichni moji blízcí, Musíme si pomáhat ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Ač nejsem zastánce válečných filmů, ze zvědavosti jsem na ten film kouknul. Musím říci, že se mi film líbil natolik, že ke konci jsem byl dojat k slzám. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Jsem unešen! Takové emoce ve mne filmy příliš často nevyvolávají a nestalo se mnohokrát, že bych film prožíval tolik, jako právě tento. Árijský pár, to je příběh, u kterého mi mnohdy ztuhl úsměv, u kterého mi občas proběhlo mražení v zádech, u kterého jsem často ani nedutal a jen s napětím sledoval, jak se bude příběh dále vyvíjet a co se bude dít. Ten nátlak, ten útok na psychiku, to prostě bylo něco zvláštního. A dost tomu pomáhaly i napínavé scény, kdy například mají manželé Krauzenbergovi podepsat smlouvy, ve kterých darují svůj majetek nacistickému Německo. Při této scéně se příliš nemluvilo, ale o to více byla tísnivá. A takových scén tam bylo více. Ale ve zkratce tento film pojednává o tom, že židovští manželé Krauzenbergovi darují svůj majetek nacistům a oni za to je ani nikoho z jejich rodiny nepošlou do plynové komory, ale umožní jim emigrovat do Švýcarska a odtud do Palestiny. Ale nikdo netuší, že jejich dva zaměstanci, mladý pár, který se vydává za árijce, jsou ve skutečnosti Židé, a že tomuto páru půjde po odjezdu Krauzenbergových o život. Povede se jim utéci, nebo je nacisté zabijí? Opravdu napínavý příběh, který má vše, co požaduji od kvalitního filmu. Je zde napětí, atmosféra, velice silný příběh, emoce, film vůbec nenudí a naopak uteče velmi rychle, že mi bylo po skončení líto, že už je konec. A samozřejmě zde nechybějí ani vynikající herecké výkony všech zúčastněných herců. Prostě tenhle malý milý film je sice možná nenápadný, ale je to opravdu do slova a do písmene bomba! A musím se přiznat, že na konci jsem se rozbrečel a slzy nešly zastavit. Prostě jsem brečel a brečel, slzy tekly a já brečel dál a dál. Na rovinu musím říci, že tak intenzivně, jako na konci tohoto filmu, jsem opravdu u žádného jiného filmu nebrečel. Jistě, sem tam u nějakého filmu jsem si už trošku pobrečel, ale v takovéhle míře se mi to stalo poprvé. Těžko říci, čím to bylo, asi tím, že najednou ta tísnivá atmosféra filmu pominula a napětí se změnilo v optimismus. Prostě jsem brečel tak, jako dosud nikdy u žádného filmu. Ten pláč bych přirovnal k mému pláči na dědově pohřbu. A jestliže ve mne dokáže nějaký film vyvolat takové emoce, tak je jasné, že nemohu hodnotit jinak. Takže se není o čem bavit, je to za pět hvězdiček. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Landau v hlavnej roli vyzerá ako náš nebohý Jozef Kroner. Himmler je tu upravený dosť nedôveryhodne. Príbeh je fikciou, ktorá sa nikdy nemohla stať. Pochybujem, že by druhý muž tretej ríše vyjednával s nejakými Židmi, tam sa to konfiškovalo jedna radosť bez problémov. Debata pri večeri takisto nepravdepodobná a tento človek by si nenechal páčiť reči, ktoré tam viedla stará Židovka. So skutočnosťou to nemá nič spoločné, je to len vymyslený príbeh na pozadí historických udalostí. Vyzdvihol by som ale hudbu, ktorá tu vyčnieva nad samotným filmom. ()

Květula 

všechny recenze uživatele

Co napsat k takovému filmu? Díváte se, po zádech vám běhá mráz, hrdlo se vám svírá úzkostí a nejraději byste na celý svět křičeli: "PROČ?!" V mysli se vám střídá záplava naděje s šílenou beznadějí a pak film skončí a vy nevíte, který z těch pocitů převládl a napadá vás, jestli vůbec ještě může existovat dobro, když se lidé mohli dopustit něčeho tak odporného. I za 1000 let se budou lidé dívat zpátky a pokládat si ty samé otázky. Ale ani za 1000 let na ně nebudou znát odpověď. Nejvýstižnějším komentářem jsou slova Rachel: "Nezapomeneme. Nikdy." ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Filmů s podobným tématem není nikdy dost, měly by zůstat v naší paměti. Udílím pět bodů. Nakonec zpracování je velmi zdařilé, vyšší hodnocení si zaslouží. I když s některými faktickými skutečnosti by se dalo polemizovat. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Emočně mě to nezasáhlo tolik, jak jsem čekal, ale pořád ještě je to hodně drsný, zajímavý a samozřejmě neznámý příběh z II. světové války, u kterého moc nechápu ta modrá čísla. Nenápadný film, který ale zanechá silný dojem. 90% ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Příběh vážící se k plánu, v rámci kterého si bohatí židé vykupovali své životy značným majetkem, je svým zpracováním spíš průměrným thrillerem, svým morálním vyzněním je to ale neodpustitelná hanba. Samotý fakt, že svět zavíral oči před vyhlazováním židů, přestože informace pronikly na veřejnost ještě před koncem války a nikdo, evropské velmoci ani bohatí židé, žijící v zahraničí, nechtěl nic vědět, dělat či zasahovat, je strašný. Natočit film, v jehož závěru se ještě stále bohatí manželé Krauzenbergovi setkávají se svými sloužícími v slunném Švýcarsku, kde se vlak prodírá svěží zelenou trávou vedle vymydleného bernardýna, mi připadá hanebné a nedůstejné znevažování těch šesti milionů, kterým se nic podobného nepodařilo, nebo kteří neměli prostředky či odmítli spolupracovat s nacisty. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Film do mozaiky námětu holocaustu s motivem bohatých Židů, kteří se mohli v Maďarsku vykoupit z transportu do koncentráků a zajistit si emigraci ( trochu to připomíná Modlitbu za Kateřinu Horowitzovou ). Hodnocení u mne jako fandy a znalce tématu sráží jednak nerealističnost ( nevěřím, že Himmler v roce 44 jednal s jakoukoliv židovskou famílií plus do toho Eichman ) a určitá nažehlenost, který z toho dělá spíš tv film. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Milujem dramy odohravajuce sa pocas nacistickej masinerie, ked zidia nemali na ruziach ustlane. Pribeh nebol nejako moc extra zaujimavy, ale jeho postupnym rozvazovanim za cenu prezit nacisticke peklo za hranice Nemecka smerom do Svajciarska malo nieco do seba. Aj ked to obcas na mna niekedy posobilo zbytocne ukecanymi a zdlhavymi dialogmi, ktore to len zbytocne rozsirovali do vacsich podrobnosti, comu to len uskodilo z mojho pohladu. Nebolo to stale, ale boli take chvile, ze mi to aj trosicka vadilo pri plynuti filmu smerom dopredu. Bolo vidiet, ze je to asi televizny film, kde nemecka agresia zas tak nebola vidiet v tomto filme. Film je skor urceny na jedno pozretie, pretoze uz by som sa k nemu asi nevratil, lebo zas to nebolo take okuzlujuce, ze by som z toho bol na sracky:) ()

illy.cz 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočené válečné drama, které má hlavně skvělý a dojemný konec. I když takové filmy moc rád nemám a tenhle jsem viděl tak nějak náhodou, doslova mě přikoval ke křeslu a musel jsem se dodívat až do konce. A určitě toho nelituju. ()

Sundance.cz 

všechny recenze uživatele

Všichni víme, o čem tento film bude. Z mého pohledu se jedná o drama bez velké dramatičnosti. Největší akce je, kdy se sám zabije voják a vlastně to ani není vidět. Jinak docela nuda a oproti Schindlerovu seznamu jen malé semínko ukázky temné stránky nacismu. 40 % ()

backi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film, i keď s horkou príchuťou. Scéna ako sa vojak zastrelí pri vykopanom hrobe mi prišla trochu nezmyselná, samotný árijský pár sa chvíľami správal tak nepresvedčivo, že by ho museli odhaliť minimálne v polovici filmu. Na druhej strane úloha Krauzenberga sa mi páčila. Bohatí židia (aspoň niektorí) mali možnosť zachrániť si peniazmi a majetkom život - svoj i svojich blízkych - na tom sa mi nezdá v takých podmienkach nič nemorálneho. Táto smutná skutočnosť podtrhuje však osobnú tragiku tých, ktorí také šťastie nemali oveľa viac. 60%. ()

Honzulik 

všechny recenze uživatele

Árijský pár (Aryan Couple, The) - tak toto je velice solidní film, který pojednává o krutostech nacistického řádění v době druhé světové války. Je to film o lidské beznaději, ale zároveň taky o lásce a toleranci, která dokáže zachránit život dvou mladých lidí. Film určitě poručuji shlédnout, neboť je plný otázek a námětů k zamyšlení.... ()

mariquee 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda že se mi svým hodnocením podařilo vrátit film zase do červených čísel z 69% na 70%. A moc také doufám, že tomuhle filmu dlouho vydrží. Byla by to škoda kdyby ne. To téma je prostě stále aktuální a pořád bude. I přes ten konec který tam nemusel být dávám 4*, za nádherný lidský příběh. ()

BarGoldstein 

všechny recenze uživatele

Poměrně přesvědčivý Martin Landau, který má lví podíl na výsledných dvou hvězdách. Ostatní herci jsou jen taková košťata v teploušské burlesce, kde nic nedává smysl, všechno je idiotsky zpomalené a SS-mani zde dokonce konají službu celníků. ()

joywork 

všechny recenze uživatele

Ač tento film nepatří mezi "velké" a komplexně popisující utrpení Židů během 2 světové války, jedná se jen o jeden příběh na pozadí skutečných událostí, kdy si neobyčejně bohatí Židé mohli koupit svoji svobodu za veškerý svůj majetek, přesto se jedná o celkem napínavou podívanou s několika zvraty v ději. Film dokáže zaujmout a i trochu osvětlit události té doby, což není zase tak málo. ()

Reklama

Reklama