Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama, které v americko-britské koprodukci natočil režisér John Daly, se odehrává v okupovaném Maďarsku roku 1944. Hans a Ingrid Vassmanovi jsou dokonalý árijský pár. Mladí manželé, kteří právě čekají první dítě, pracují u Krauzenbergových v jejich nádherném domě na venkově. Hitlerovo „konečné řešení“ židovské otázky nabízí bohatým židovským rodinám možnost emigrovat a vyhnout se koncentračnímu táboru a jisté smrti - výměnou za veškerý majetek. Krauzenbergovi jsou židé a navíc opravdu hodně bohatí a v zoufalé snaze zachránit holý život uzavřou dohodu se samotným Himmlerem, který k nim má přijet na večeři, aby odjezd ze země proběhl hladce. Jenže nikdo netuší, že Vassmanovi jsou ve skutečnosti také Židé a navíc pracují v místním odboji. Utečou kvůli nenarozenému dítěti se svými zaměstnavateli do Palestiny, nebo se pokusí sprovodit ze světa nejďábelštějšího masového vraha v moderních dějinách? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Květula 

všechny recenze uživatele

Co napsat k takovému filmu? Díváte se, po zádech vám běhá mráz, hrdlo se vám svírá úzkostí a nejraději byste na celý svět křičeli: "PROČ?!" V mysli se vám střídá záplava naděje s šílenou beznadějí a pak film skončí a vy nevíte, který z těch pocitů převládl a napadá vás, jestli vůbec ještě může existovat dobro, když se lidé mohli dopustit něčeho tak odporného. I za 1000 let se budou lidé dívat zpátky a pokládat si ty samé otázky. Ale ani za 1000 let na ně nebudou znát odpověď. Nejvýstižnějším komentářem jsou slova Rachel: "Nezapomeneme. Nikdy." ()

backi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film, i keď s horkou príchuťou. Scéna ako sa vojak zastrelí pri vykopanom hrobe mi prišla trochu nezmyselná, samotný árijský pár sa chvíľami správal tak nepresvedčivo, že by ho museli odhaliť minimálne v polovici filmu. Na druhej strane úloha Krauzenberga sa mi páčila. Bohatí židia (aspoň niektorí) mali možnosť zachrániť si peniazmi a majetkom život - svoj i svojich blízkych - na tom sa mi nezdá v takých podmienkach nič nemorálneho. Táto smutná skutočnosť podtrhuje však osobnú tragiku tých, ktorí také šťastie nemali oveľa viac. 60%. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Film do mozaiky námětu holocaustu s motivem bohatých Židů, kteří se mohli v Maďarsku vykoupit z transportu do koncentráků a zajistit si emigraci ( trochu to připomíná Modlitbu za Kateřinu Horowitzovou ). Hodnocení u mne jako fandy a znalce tématu sráží jednak nerealističnost ( nevěřím, že Himmler v roce 44 jednal s jakoukoliv židovskou famílií plus do toho Eichman ) a určitá nažehlenost, který z toho dělá spíš tv film. ()

joywork 

všechny recenze uživatele

Ač tento film nepatří mezi "velké" a komplexně popisující utrpení Židů během 2 světové války, jedná se jen o jeden příběh na pozadí skutečných událostí, kdy si neobyčejně bohatí Židé mohli koupit svoji svobodu za veškerý svůj majetek, přesto se jedná o celkem napínavou podívanou s několika zvraty v ději. Film dokáže zaujmout a i trochu osvětlit události té doby, což není zase tak málo. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Svým vyzněním spíše ,,televizní" film o holocaustu, který ovšem nenaplňuje vysoká očekávání vážící se k závažnému námětu a vše chvályhodné pohřbí svým (k charakteru filmu se zcela nehodícím) happyendem. Ten zjevný rozpor - skutečně silný námět x průměrné ,,televizní" zpracování posunuje snímek do kategorie konverzačních dramat a bohužel (zvláště ke konci filmu) se pohříchu už jen plácá suchá a prázdná sláma. Navíc povinný happyend zvýraznil linii klišé jak z červené knihovny. Podobné filmy: Pianista, Schindlerův seznam, Poslední vlak, Všichni moji blízcí, Musíme si pomáhat ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama