Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Thriller Normal je natočený podle skutečného případu masových vražd, které ve 30. letech minulého století otřásly celou Evropou. Výpravný dobový film zachycuje vražedné řádění i dramatický střet uvězněného vraha a jeho obhájce. Šílený a geniální vrah totiž i po uvěznění rozehrává svůj další smrtící scénář a příběh spěje ke strhujícímu finále. V roli „českého Hannibala“ se na plátna kin vrací Milan Kňažko, protivníkem mu je mladý talent českého herectví Pavel Gajdoš v roli ambiciózního obhájce. Hlavní trojici postav doplňuje svým návratem na stříbrné plátno Dagmar Havlová jako tajemná vrahova manželka... Od února 1929 do října 1931 připravil Petr Kurten (Milan Kňažko) o život 8 lidí a bezpočet dalších napadl. Zabíjel ženy, muže, zvířata. Vše, co mu přišlo do cesty. Způsobil stejnou paniku jako kdysi v Londýně Jack Rozparovač. Nyní se tento legendární vrah vzdal policii. Obhajoby se ujímá ambiciózní mladý právník (Pavel Gajdoš), který je přesvědčen, že Kurten je psychicky vyšinutý. Aby to dokázal, ponoří se do vrahovy šokující minulosti a poznává pozadí nelítostných činů. V průběhu pátrání potkává další velmi tajemnou postavu, atraktivní Kurtenovu ženu (Dagmar Havlová). S přibývajícími důkazy je stále jasnější, že šílený vrah ještě neřekl své poslední slovo. Proč se nepolapitelný a výjimečně inteligentní zločinec odmítá nechat prohlásit za choromyslného? Jakou roli v případu hraje jeho žena a jaká je skutečná role mladého obhájce? Tři dramatické osudy ve složité pavučině konce jednoho věku. Obhájce zjišťuje, že bude muset bojovat, aby vyvázl živý. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

konvicce

konvicce (hodnocení, recenze)

škoda těch pár naprosto zbytečných scén a střihů, neschopnost držet se atmosféry třicátých a čtyřicátých let. Místy pěkný nádech k Noir, který zabijí kostýmy a nevhodně zvolené prostory.

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Ani jsem nevěděl,že se vrátila do herectví Dagmar Havlová...mám dojem že tvrdila že už hrát nebude

Danula13

Danula13 (hodnocení, recenze)

Helmut02 : Masová zábava je masová zábava a je celkem jedno, kdo ji natočí. To, že má Normal úzkou skupinku fanoušků z nich ještě nedělá nějakou kulturní elitu a z Normalu to nedělá kvalitní film. Je to art-film a Troška zase (jak sám říká) točí pro lidi, ne pro fanoušky art-filmů. Čímž je myslím rozložení populárnosti mezi lidmi vcelku jasné.

okkac

okkac (hodnocení, recenze)

Trivia z IMDb: A part of the film's budget was financed by the Ministry of Culture of Macedonia, since a good part of the movie was shot on location in Bitola, Macedonia. However, most of the Macedonian crew have not been paid yet. :-)

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Mno..to je mozna fakt.. ale zase na druhou stranu je otazka, jestli je k necemu marketing, ktery nalaka spoustu lidi, ale zaroven je zklame, nebot film je o necem jinem..minimalne na trzbach za dvd se to musi projevit

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Marketing byl výborný, svoji funkci koneckonců splnil a diváky nalákal, to jenom Češi stále ještě nepochopili, že jim reklama lže, a nejsou schopni se s tím srovnat, tak to přičítají na vrub filmu :-)

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

To je presne ten problem.. Normal je naprosto excelentni film, ale kazdej od nej (diky spatnemu marketingu a trailerum) chtel neco, cim neni a z toho plynulo to zklamani. Faktem je, ze Normal je celkem slozity film a zrejme nelze cekat, ze ho oceni fanousci tvorby Z. Trosky.

okkac

okkac (hodnocení, recenze)

Tady bylo spíše zklamání, že perfektní trailery slibovaly temný thriller a on je to ve výsledku náročný art-film.

packa

packa (hodnocení, recenze)

Tak v tom případě jsem rád, že jsem natolik omezený, že mě expresionismus neoslovuje ;-)

Galahad

Galahad (hodnocení, recenze)

Film by si zasloužil mít tak mezi 80-90 %. Nemůžu se zbavit dojmu, že tady v hodnocení hrála roli spousta předsudků. Já osobně nepamatuji (po formální stránce) takto dokonalý český film.

Ištván87

Ištván87 (hodnocení, recenze)

Je možný, že byl na právníka trochu mladej (což ovšem není žádná berná mince), ale ukaž mi v českým filmu druhýho, takhle talentovanýho herce... Podal výbornej výkon, já koukal jak buk. A koukám doteď, že nemá na filmovém kontě víc než tenhle jeden film....

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

proc? Me prisel naprosto v pohode..stejne jako zbytek obsazeni.. hodne dobrej byl treba M. Taborsky..

dockachna

dockachna (hodnocení, recenze)

Film vypadá báječně a chvílema mě připomíná Sin City, ale z mýho pohledu roli obhájce mě zahrát někdo jiný. Pavel Gajdoš se pro tuto roli absolutně nehodil.

siloalampa

siloalampa (hodnocení, recenze)

Za všetkým stál samozrejme Ševčík, ale ak chceš môžem ti dať kontakt na Kňažka, nech ti o tom viacej povie sám. Tiež myslím, že to zvládol vcelku dobre, ale myslím že som mal z neho väčší strach, keď pôsobil v parlamente...

lakikaki

lakikaki (hodnocení, recenze)

Mohol by si to trochu rozviesť? Rád by som dozvedel čosi o štúdiu hercov. Alebo herečiek.

siloalampa

siloalampa (hodnocení, recenze)

Naopak...Myslím, že zámer to bol jasný a Milan ho poctivo 3 týždne študoval...:)

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Az na to ze Normal nema s mlcenim jehnatek nic spolecneho. Podobnost Knazka s Hopkinsem je nahodna a nemyslim si, ze by to byl zamer..

hanibalx

hanibalx (hodnocení, recenze)

tak napodobenina mlceni jahnatek celkom dobre knasko to zahral celkom fajn:)))))))))))))))))))))))))))))))))

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Což je samozřejmě smrtelná rána výsledným kvalitám filmu.

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

sakra jak tak na to koukam, tak si ho budu muset sehnat a taky se na nej znovu mrknout :-) Co proti nemu vsichni maj? Ze je to uplne neco jineho, nez na co to vypadalo z traileru...

Ištván87

Ištván87 (hodnocení, recenze)

Takže jsem se na Normal zase jednou podíval a pořád nechápu co proti němu máte.... Fakt, nechápu....

siloalampa

siloalampa (hodnocení, recenze)

Milan Kňažko alias Anthony Hopkins...Toto nie...Nie zlé, ale ani dosť dobré. Réžia viac efektná ako efektívna, scenár chvíľami viazne... Ale ešte raz opakujem, nie zlé...

Ištván87

Ištván87 (hodnocení, recenze)

Tak už to taky stahuju (ale to nikomu neříkejte), abych si potvrdil nebo vyvrátil svůj první dojem z Normalu... Přeci jen jsem to viděl naposledy někdy v dubnu nebo v květnu...

Black3R

Black3R (hodnocení, recenze)

WoooW tá vizuálne stránka filmu je podľa potiek paráda :-DD ten film chceeem vidieť :)...a som zvedavý na obsah

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

On ale nepřestal věřit rodičům...On už jim totiž dávno nevěřil, ale jen si to nechtěl přiznat (psal jim, ač neodepisovali)....

svorad

svorad (hodnocení, recenze)

Pro mě ta obhajoba (potrestáme vraždu vraždou ...) byla spíš jen slova, kterými chtěl Verner Kurtena obhájit. Mně se v tom nejvíce zdála patrná paralela se zrovna nastupujícím nacismem a ve druhé rovině ovlivňování Vernerovy mysli a jeho následného chování- Kurtenem a jeho ženou (viz můj komentář)

Vodnářka

Vodnářka (hodnocení, recenze)

Jo...tyhle otázky jsou hodně důležité, v podstatě všechny, co zmiňuješ v komentáři. Já jen nepochopila, jak z toho nakonec vyšel obhájce. Ten přece pokládal tu důležitou otázku, jestli potrestat vraždu vraždou. Ovšem jeho názory, myšlenky, práce...všechno to jakoby zmizelo bez povšimnutí. A najednou přestal věřit vlastním rodičům. Přitom nevíme, co byli zač, co se s nimi stalo, jestli to, že neodepisovali byl opravdu nezájem z jejich strany...

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Sakra už si to tak podrobně nepamatuju. Pro mě to ale byl film o tom co je vlastne Kurten zac. Jestli je/není zruda. Co ostatni lide (Taborsky: Obhajujes zrudu, jsi zruda). Predevsim tedy o moralce. Ostatne viz. muj koment. psal jsem ho hned po prichodu z kina, tak je to tam lip shrnuty.

Vodnářka

Vodnářka (hodnocení, recenze)

Souhlasím se všema, co jsou pro lepší hodnocení filmu.. Zpracování, výprava, stříhy - super! Na druhou stranu - jak jste pochopili hlavní myšlenku.. Nějak mi ten závěr nedával smysl.. A to s těma rodičema, nepřišlo vám to nedořešené?

Související novinky

Reklama

Reklama