Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Thriller Normal je natočený podle skutečného případu masových vražd, které ve 30. letech minulého století otřásly celou Evropou. Výpravný dobový film zachycuje vražedné řádění i dramatický střet uvězněného vraha a jeho obhájce. Šílený a geniální vrah totiž i po uvěznění rozehrává svůj další smrtící scénář a příběh spěje ke strhujícímu finále. V roli „českého Hannibala“ se na plátna kin vrací Milan Kňažko, protivníkem mu je mladý talent českého herectví Pavel Gajdoš v roli ambiciózního obhájce. Hlavní trojici postav doplňuje svým návratem na stříbrné plátno Dagmar Havlová jako tajemná vrahova manželka... Od února 1929 do října 1931 připravil Petr Kurten (Milan Kňažko) o život 8 lidí a bezpočet dalších napadl. Zabíjel ženy, muže, zvířata. Vše, co mu přišlo do cesty. Způsobil stejnou paniku jako kdysi v Londýně Jack Rozparovač. Nyní se tento legendární vrah vzdal policii. Obhajoby se ujímá ambiciózní mladý právník (Pavel Gajdoš), který je přesvědčen, že Kurten je psychicky vyšinutý. Aby to dokázal, ponoří se do vrahovy šokující minulosti a poznává pozadí nelítostných činů. V průběhu pátrání potkává další velmi tajemnou postavu, atraktivní Kurtenovu ženu (Dagmar Havlová). S přibývajícími důkazy je stále jasnější, že šílený vrah ještě neřekl své poslední slovo. Proč se nepolapitelný a výjimečně inteligentní zločinec odmítá nechat prohlásit za choromyslného? Jakou roli v případu hraje jeho žena a jaká je skutečná role mladého obhájce? Tři dramatické osudy ve složité pavučině konce jednoho věku. Obhájce zjišťuje, že bude muset bojovat, aby vyvázl živý. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (536)

FARGO 

všechny recenze uživatele

Všechno to začíná scénářem a ten je v tomto případě výborný. Dialogy mezi Gajdošem a Knažkem, popřípadě jen čistě Knažkovo vzpomínaní mi nahánělo husí kůži. Syrovost řečí a čínů, stejně jako kamerové orgie, u kteréch by se mohlo zdát, že nemohou zapadnout do noir detektivky, skvěle doplňovaly pasáže méně důležité pro děj. Pro mě jednoznačně překvapení nad moje očekávání. Kompozice a atmosféra, herci a všechno sedělo jak má, jen snad ... te konec, poslední 2-3 minuty jen kazí celkový dojem. ()

Ondis 

všechny recenze uživatele

Pro mě obrovské zklamání. Na tento film jsem se, při vzpomínce na český thriller(kriminální drama) "udělení milosti...", docela těšil s tím, že tohle může být další skvělá podívaná. Jenže drama mi ale vůbec nesedlo. Divná hudba, pomalé stejné dialogy a hlavně nenapínavý děj, při kterém víte, jak vše skončí mě hodně otrávili. Že se celou dobu budeme jen vracet k vraždám, které byly někdy i nechutně podány, a k stejným povídačkám mezi zabijákem a jeho právním zástupcem, sem si opravdu nemyslel. Herci dobří, ale role paní Havlové byla hodně divná.... ()

MkSallam 

všechny recenze uživatele

Pěkná audiovizuální forma, solidní herci, ale zároveň příběh který by ztěží vystačil na 20 minut. Takže je dost natahovanej (flashbacky), přináší zcela zbytečný vedlejší linie, který se nedočkají vysvětlení a popravdě nemůžu se zbavit dojmu, že je ten film táááákhle prázdný (neplést se záměrnou "chladností") a že vznikl fakt jen kvůli tomu naleštěnýmu modrýmu vizuálu..... ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Co se týká obrazové stránky tak možná nejfilmovější za poslední roky v české kotlině. Líbí se mi, že je to velice stylově odvyprávěný žánr (už zmíněná kamera, filtry, střih, výborná hudba) - a to tady umí opravdu málokdo. Jediné co je mi líto, že takhle kvalitní práce může tak moc zapadat prachem a nepochopením u diváků. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Objektivně je Normal tříhvězdičkový, ale přiznám se k určité slabosti vůči Ševčíkovu vizuálnímu pojetí svých děl a jeho narušování mdlé jednolitosti českého filmu. Hlavním nedostatkem je obsahová strohost, která je naprosto podřízena expresionisticky laděné stylizaci, pro změnu výborné. Velmi dobře se herecky ve své roli vyjímá chladnokrevný Milan Kňažko, který je přesný a naprosto přesvědčivý, scény s ním jsou bezesporu nejpůsobivější. Dalšími výraznými devizami filmu jsou kamera Antonia Riestry, tradičně úchvatná hudba Jana P. Muchowa, umělecká hodnota i nenucená "světovost" v českém filmu velmi vzácná. Přesto ve mně Normal nedokázal zanechat tak vysoké dojmy jako Ševčíkův předchozí Restart. 70% ()

lukasd 

všechny recenze uživatele

Je to hodně zvláštní film. V rámci české kinematografie působí dokonce jako jakési zjevení. Zajímavý střih, báječná kamera a odvážná vizuální stránka filmu. Ale přítomny jsou i skvělé herecké výkony hlavních představitelů M.Kňažka a P.Gajdoše. Rozhodně neočekávejte nějakou kriminálku, ale spíš psychologický snímek snažící se jít hluboko pod povrch. Jenže vizuální orgie se s tímto záměrem úplně neslučují. Vše je chladné, odosobněné, nelidské. Je to určitě záměr, ale celý film to staví do divné pozice - měl by být zneklidňující, ale nezvyklá forma brání divákovi dostat se k postavám blíže a prožít tak nějakou katarzi. Přesto je to zajímavý pokus a Ševčíka se vyplatí dál sledovat. 70% ()

Marys 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2009: Možno vraj trochu skopírovaný dej, no aj tak pre mňa veľmi pútavý, v týchto končinách nie až tak vídaný typ filmu s dávkou napätia, ktorá sa na večer v Slováckom divadle naozaj hodila. Veľmi dobré. ()

Jorge-Z 

všechny recenze uživatele

Kňažko jako druhý Hannibal Lecter alias Peter Kurten, s netypickou kamerou a atmosférou, která má něco do sebe. Perfektní obrazy. ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Musím dát nejvíc hvězdiček co mi zdejší možnosti dovolí ..... Důvodů je několik. Faktograficky neřeším, jak to bylo s obhájcem Petra Kurtena, jeho ženou, jeho dětstvím .... Ani zjišťovat to nehodlám. Hodnotíme film a za způsob, jakým byl film vypuštěn na svět, skláním tvůrcům poklonu. Když někdo říká "hollywoodské" nemám nic proti ... ano, je to naprosto neobvyklé na naše poměry a v obraze čeksého filmu je to pořádná adrenalinová stříkačka přímo do srdce. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála českých filmů po roce 2000, který jsem ochoten ocenit. A to proto, že se vymyká běžné české produkci. Není to žádná velkolepá záležitost a vysoké umění, ale je to uděláno poctivě a s velkým přesahem našich pohraničních hor. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Natočeno pečlivě a stylově. Záběry jak z výborného Komix Noir. Nejsem si jistý, proč výsledek není tak působivý. Z velké snahy o uměleckost je občas póza? Nemůžu na to přijít. ()

PAVEK 

všechny recenze uživatele

Na české poměry vizuálně velmi dobrý snímek. Bohužel byl místy až příliš jednotvárný a chybělo tomu prostě něco, čím by byl zajímavý. Bez té vizuální stránky bych hvězdičku ubral. ()

krusty2 

všechny recenze uživatele

Co dodat. Gratulujem Ceskemu a hlavne Moravskemu narodu ze sa u vas narodil a dostal sancu,taky reziser akym je Julius Ševčík. Bravo a ozaj tento typek v CR dlho asi nezostane. PS:moj pravopis je des.vsak? ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem mít Normal rád. Už od prvních záběrů traileru mi bylo jasné, že tohle asi nebude "jen takový další český film". Bohužel, zůstalo pouze u formy. Ne že by Ševčík umně nepracoval s kamerou, střihem i filtry, ne že by netočil jakkoliv jen ne "česky", ale když se prvotní efekt okouká, člověk zjistí, že pod vší tou skořápkou a formou je jedno velké holé nic. Děj zde prakticky není, psychologicky zajímavý je snad opravdu jenom ten Kňažko a po většinu času se film jenom utápí v "uměleckých" nicneříkajících záběrech a v prapodivné kvazifilosofii, která se tváří, jakoby vycházela z té Kurtzovy v Apocalypse Now, ale ve skutečnosti jenom bloudí v kruhu. Gajdošovy monology jsou úsměvné (možná kdyby příběh vyprávěl jako stařík v retrospektivě, působilo by to lépe) a obecně je jeho postava jakási nepropracovaná. Výsledkem je, že po skončení filmu člověk nedokáže říct, o čem tento film vlastně byl - a to nemyslím jako kompliment. Neříkám, že se na další Ševčíkovy filmy netěším, jenom doufám, že příště bude vědět, co vlastně dělá. ()

bellicek 

všechny recenze uživatele

Dobře, když už tedy neřešit příběh, tak se ale o to intenzivněji zaměřit na pocity. (hvězda za odvahu a jsem zvědav na další neotřelý počin) ()

Thomm 

všechny recenze uživatele

Nějak si nevybavuju lepší český film s podobným tématem, možná jsem ani žádný neviděl, možná ani žádný takový neexistuje, každopádně Normal velice příjemně překvapil a klidně bych se na něj kouknul hned znovu. A českých filmů, o kterých bych řekl to samé moc není. Nice! ()

El Loco 

všechny recenze uživatele

Preštylizovaný a bezmyšlienkovitý hi-tech blábol s mizernými hereckými výkonmi tria Gajdoš-Kňažko-Havlová, na ktorom môžeme maximálne oceniť geniálnu hudbu Jana P.Muchowa. Krásne temné obrázky striedajú ešte krajšie a temnejšie obrazy, ktorých myšlienka je vyšmirgľovaná do nulového bodu. Mať to vo videoklipe - veľké terno, ale celovečerný film? Výstrel do prázdna... ()

Související novinky

Reklama

Reklama