Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Thriller Normal je natočený podle skutečného případu masových vražd, které ve 30. letech minulého století otřásly celou Evropou. Výpravný dobový film zachycuje vražedné řádění i dramatický střet uvězněného vraha a jeho obhájce. Šílený a geniální vrah totiž i po uvěznění rozehrává svůj další smrtící scénář a příběh spěje ke strhujícímu finále. V roli „českého Hannibala“ se na plátna kin vrací Milan Kňažko, protivníkem mu je mladý talent českého herectví Pavel Gajdoš v roli ambiciózního obhájce. Hlavní trojici postav doplňuje svým návratem na stříbrné plátno Dagmar Havlová jako tajemná vrahova manželka... Od února 1929 do října 1931 připravil Petr Kurten (Milan Kňažko) o život 8 lidí a bezpočet dalších napadl. Zabíjel ženy, muže, zvířata. Vše, co mu přišlo do cesty. Způsobil stejnou paniku jako kdysi v Londýně Jack Rozparovač. Nyní se tento legendární vrah vzdal policii. Obhajoby se ujímá ambiciózní mladý právník (Pavel Gajdoš), který je přesvědčen, že Kurten je psychicky vyšinutý. Aby to dokázal, ponoří se do vrahovy šokující minulosti a poznává pozadí nelítostných činů. V průběhu pátrání potkává další velmi tajemnou postavu, atraktivní Kurtenovu ženu (Dagmar Havlová). S přibývajícími důkazy je stále jasnější, že šílený vrah ještě neřekl své poslední slovo. Proč se nepolapitelný a výjimečně inteligentní zločinec odmítá nechat prohlásit za choromyslného? Jakou roli v případu hraje jeho žena a jaká je skutečná role mladého obhájce? Tři dramatické osudy ve složité pavučině konce jednoho věku. Obhájce zjišťuje, že bude muset bojovat, aby vyvázl živý. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (536)

zebu_cz 

všechny recenze uživatele

Julius Ševčík měl skvěle rozehraný zápas, ale nakonec nedokázal proměnit mečbol. Na české poměry výjimečný (žánrovy!) film s úžasnou výtvarnou stránkou a skvělým Milanem Kňažkem v hlavní roli. To ostatní už tak slavné není. Vedle formy to chce příště poladit i obsah. Nicméně Ševčík je talent, jakých má česká kinematografie zoufale málo. ()

Neith 

všechny recenze uživatele

Sedala jsem k filmu bez očekávání. Co taky čekat od "thrilleru po česku", byť recenze jsou jakékoliv. Jenže. Pak jsem sedla a seděla a chvilkama mne to výtvarno (a skvělý Kňažko) zaujalo tak, že se mi ztrácelo okolí. A už to, že jsem poměrně drsný film "potřebovala" vidět podruhé je známka víc než zaujetí. Znáte ten stav, kdy se potřebujete přesvědčit, že váš pocit byl správný a opakovatelný? Tak ten jsem zažila s "Normalem". Všechno mi to ladilo a to, že bych pár pro mne nejdrsnějších scén zmírnila přičítám spíš své "outlocitnosti", než samotnému filmu. Kdyby se daly hvězdičky půlit, budou čtyři a půlka navrch. Ale půlit nejdou. Ode mne tedy alespoň písemně 90 %. ()

KcarlosK 

všechny recenze uživatele

Nebýt těch neustálých zpomalených záběrů, měl by film o půl hodiny míň. Což bych uvítal. Protože jediné co má nějakou cenu, je démonický Milan Kňažko a jeho vyprávění děsivých zážitků. VešKrnová hraje samozřejmě zase kurvu (proč asi,že ?) a kočka Kajnarová mohla alespoň něco ukázat. Rádoby filozofická otázka - "Rodí se zrůdy nebo je vytváříme ?" - je dost trapná a zbytečná. Nikdo se jako zrůda nerodí. ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

vizuál je na české poměry opravdu úchvatnej.....ta zabarvenost převážně do modra, modrozelena až fialova je super - film má díky tomu skvělou pomalou ponurou, zamlženou atmosféru.......vůbec používání rozostření mě tady bavilo hodně......detajly dělaj hodně...ty sou dicky lepší než větší celky.....dodávaj intimitu..diváka to líp vtáhne......podle trajlerů sem se bál, že ten vizuál bude víc na efekt a víc do kýče...ale náhodou to je dost vkusný............samozřejmě je to přecijen taková hra na lepší film....hokus - pokus.....tim pádem to je vlastně kýč jako celek (tvůrci mají nějaké vzory a snaží se jich dosáhnout...což může třeba dopadnout dobře - může to ulítnout jinam a vytvořit se něco fakt originálního...jenže to se ne zcela povedlo.....scénář (ten obhájce mě docela vytáčel - takovej soucit pro takovou abnormalitu - si myslim, že nebyl šílený (že se proměnil), ale od přírody krvežíznivý(že se uvolnil) a asi se dost nudil (občas to tak bývá, zkoušel to nehorší, hledal svůj limit...rozhodně něco, co společnsot i dens moc neto), ale taky v tý době ještě ta psychiatrie nebyla vůbec daleko - bylo to před Freudem......takže to dětství ho určitě nějak muselo ovlivnit.....jinak si myslim, že pro takové rozhodně trest smrti i pro ty šílené......ještě si raději počtu o reálnym případu, páč uplně nevěřim, že by byl tak šarmantní v reálu...., neni to uplně domyšlený, to bych čekal v jinejch případech___pak možná taky obsazení, režie....tyhle věci haprujou...............v USA je dokonalý řemeslo samozřejmost....tady je znát, jak moc se soustředí, aby se jim poved technicky dobrej záběr........na výkonu herců je to znát....)... Knažko neni Hopkins, to ne, ale přesto neni špatnej...........skutečnej případ je šílenej, ale dalo by se to jistě pojmout lépe..................................................ještě jsou desítky horších vrahů, jejihž příběhy by se daly zfilmovat....... ()

Umělec 

všechny recenze uživatele

Docela se mi to líbilo. Hodně zajímavá kamera a hudba. Škoda jen, že film chvílema ztrácí tempo, chtělo by to někde trochu zrychlit a zhustit. Jinak ale vizuálně zajímavé, dobře budovaná atmosféra. Líbil se mi i herecký výkon Milana Kňažka - 80% ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Na českou produkci hodně překvapivý film. Mnohem temnější než jsem čekal. Autor by měl možná zkusit natočit horor. To modré zbarvení filmu a záběry zblízka (např. u holení)... Vrah i mladý právník jsou zahráni uvěřitelně, jejich rozhovory nenudí (Kňažkův výbuch ve tmě při vzpomínání na kvičící prasátka... nečekané). A scéna v bordelu byla též zajímavá. Včetně hudby. Taktéž střídání bílé s černou... vše na českou tvorbu překvapivé. Právníkovu rvačku nemá cenu zmiňovat... Některé scény prostě profi. 4-5 hvězdiček, 5 dávám kvůli nízkému hodnocení ostatních. Nechápu. Povedeně atmosferická záležitost s dobrým hudebním doprovodem. ()

rencica 

všechny recenze uživatele

No....zaujímavé ale nudné.... film som sledovala cca 10 min. potom dáka pauzička a potom zase.... ale musím uznať, že ako dejovo to nebolo zlé ()

Bila_pani 

všechny recenze uživatele

Napínavý, dobře natočený thriller - ano, kupodivu, český film neklame názvem, ale já se opravdu bála (místy). Může za to rozhodně Kňažko, který hraje tak, že mi mráz olezl celá záda. I když se brání srovnávání s Hopkinsem aka Hannibalem, je to srovnání na místě a já jsem z něho ten kus geniálního zločince Lectera cítila. I mladý právník v podání Gajdoše mě překvapil, nejen že se na něj hezky dívá, ale jeho postava se i zajímavě vyvinula. Obsazení Havlové jsem se trochu bála, ale seděla mi tam skvěle... líbilo se mi to. :) ()

angelop 

všechny recenze uživatele

"Česká verze filmu Mlčení Jehňátek" Dokonalá hudba a kamera, to celé umocněné životním výkonem Milana Kńažka, Výborná výprava i scéna. Na české poměryvelmi kvalitní film. ()

REMUS_3 

všechny recenze uživatele

Tento film mal strašne strašne velký potenciál. No bohužial nevyužil ho na plno. Krásne promo tento snímok vynášalo do nebies no ale predsa sa tak daleko nedostalo. Výborný výkon Knažka...pár zapametania hodních scén a čo je hlavné výborná vizuálna stránka filmu. Hviezd dávam štyri pretože takýto film sa v Čechách a ani na Slovensku dávno nespravil a už ani len tak nespraví. Som teda štastný aj za to čo je. Nieje to až taký prúser. ()

Cal El 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Dle mého názoru jeden z nejlepších českých filmů 21. století. Možná ten nejlepší. Škoda, že ho české publikum ani česká kritika nedokázali docenit. ()

mzop 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film byl veliký překvapení. Netušila jsem, že soudobá česká škola (byť tedy v koprodukci) dokáže vytvořit tak kvalitní thriler, a to podle skutečného příběhu. Určitě jeho kvalitě dopomohly skvělé herecké výkony, navíc Kňažka a Vlasáka jako by to byly role ušité přímo na míru. Tleskám i maskám, kameře, střihu, scénáři, dramaturgii... celkové vyznění filmu nemělo chybu, určitě i kvůli jeho audiovizuálnímu ztvárnění. Vypíchla bych dva detaily, které mě však vzhledem k tomu, že se o takovéto kriminalistické případy více zajímám zamrzely; totiž jméno vraha, které by se píše "Kürten" a mělo by se tedy tudíž číst když už česky, pak "Kirtn" a ne "Kurten, jak ve filmu slyšíme, a poslední Kürtenova slova. Několik na sobě nezávislých zdrojů totiž uvádí, že před popravou, když naposledy promluvil, řekl: CHCI SLYŠET ŠPLOUCHNUTÍ VLASTNÍ KRVE, což si tvůrci upravili po svém. Přesto si ode mě film zaslouží pět hvězdiček, protože se na něj určitě podívám znova a protože disponuje skutečnými kvalitami. ()

Robochelsea 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku ma to bavilo, ale neskôr to stratilo pointu. Nie je to ani strašidelné, ani dramatické a ani na zamyslenie. Dve hviezdy za výborného Kňažka a prvú polovicu filmu. Do konca som to vlastne ani nevidel, to sa fakt nedalo. ()

Wazba_cz 

všechny recenze uživatele

Příliš nadčasové pro českého diváka. Tehdy i dnes 02/2016. Ne Kňažko, ale Havlová je perlou ve schránce ukrytá. ()

Maratonec 

všechny recenze uživatele

Doslova nadstandartně natočený český koprodukční thriller, který se vymyká všemu z domácí produkce. Trošku jsem tam viděl inspiraci Sin City (flashback), ale klobouk dolů...Temně temný, mrazivý.. ()

PowPow 

všechny recenze uživatele

Všechny prvky amerických krimifilmů splácané náhodně dohromady, doplněné rádobycool zpomalenými záběry a podobnýma kravinama, které se snaží vypadat temně a stylově. Celé je to hrůza a nedává to smysl, ani jsem to nedokoukal. ()

Související novinky

Reklama

Reklama