Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byla jednou jedna malá holčička. Jmenovala se Terezka (D. Dědková) a měla moc ráda pohádku O Červené Karkulce. Žila spokojeně s maminkou (J. Čvančarová) a tatínkem (P. Řezníček), chodila do školky s kamarádem Šimonem (M. Kratina) a byla šťastná. Ale jak už to v pohádkách i v životě bývá, jednoho dne se cosi změnilo. Terezka neví, proč se maminka najednou chová jinak. Neví, kdo je ten cizí pán (M. Hofmann) a proč se doma mluví o Japonsku. Ví jen, že něco je špatně. Ptá se, ale dospělí mluví jinou (svojí) řečí. Jediný, kdo umí poradit, je kamarád Šimon a ten má jasno: maminka je vyměněná mimozemšťanka. Terezku tak čeká veliké dobrodružství. Složitá cesta za odhalením tajemství možná povede přes daleké země a možná někde číhá i nebezpečný vlk... (Česká televize)

(více)

Recenze (269)

sidzej 

všechny recenze uživatele

Zaujimava rodinna drama v ktorej mame moznost sledovat kontrast medzi jednoduchym detskym svetom fantazie a zlozitym svetom dospelackej reality. 70% ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že v dnešní době, mezi českými filmy, docela vzácnost...Alespoň jsem si spravil náladu po Four Christmases...Film na mně dýchal takovou tou českou náturou...Dokázal jsem se vcítit v některé postavy...Na nic si nehrál a hlavně zaujal svým příběhem...Nadarmo se neříká, že kvůli problémům dospělých, nejvíce trpí samotné děti... ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Mothersmurfer! Tváří se to jako pohádka, název to má jako pohádka, ale není to pohádka. Je to klasika české "kvality" poslední doby. ()

Desiree 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně poutavé! Od krásně bezelstného dětského humoru po slzičky, nás, dospělých. Opravdové, nevtíravé, vtipné i dojemné a na české kraje až nezvykle věrohodné, lidské, nepodlézavé a originální rodinné dobrodružství. Velmi zvláštním zážitkem byla samotná návštěva kina...sobota...15:00 hodin, předposlední adventní neděle a k tomu vstupné za 50.- korun. No umíte si to představit. Do poslední sedačky zaplněný sál dětmi se svými maminkami, tatínky ( vlastními i z jiných planet ). A k mému velkému překvapení byl v sále absolutní klid! Děti děj prožívali s naprostou soustředěností. Smáli se tam, kde jsme my, dospělí, už nedokázali rozumět, a maminky i tatínkové, i my bezdětní, jsme zamačkávali slzičky dojetí........ ()

keddy79 

všechny recenze uživatele

Dostalo mně to, opravdu ano. Možná protože jsem od tohoto filmu nic nečekala, možná protože jsem kdysi byla přesvědčená, že sousedi jsou hledaní zabijáci, možná protože sousedka mé kamarádky byla z Neptunu (kupovala zelený Ariel a Neptun je přece taky zelený), nebo protože jsem dnes prostě naměkko. Ale dokázal mi vhrnout slzy do očí a to se počítá. ()

Premiere_* 

všechny recenze uživatele

Příběh holčičky, která věří, že jí maminku vyměnili mimozemšťané, je plný dětské fantazie a dospělých problémů. ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Na české poměry hodně odvážný a nápaditý film s výborně zahranými dětskými rolemi. Tedy nejenom těmi dětskými. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý snímek o tom, že děti někdy berou slova velmi doslovna a nechápou ironii. Jak taková malá šestiletá holčička dokáže vnímat rodinnou krizi. Na české poměry výborná audiovizuální stránka a příjemní herci - hlavně ti dětští, kteří byli vybráni skutečně s citem. Milý film, který mě překvapivě velmi potěšil. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Nečakané vynikajúci dramatický...ani česky nevyzerá..a to je hlavné...herci boli vynikajúce obsadení, a dokonca ani to malé dievča nelezie na nervy..vo svojej podstate to je obyčajný ľudský príbeh, ktorí sa môže stať každému.. ()

befelemepsvz 

všechny recenze uživatele

Úžasný film. Ale nesouhlasím se zařazením film pro děti, které jsem mnohdy viděl, malé děti tento film vůbec nemohou pochopit. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Největší české překvapení roku 2008 a zároveň jeden z nejlepších snímků tohoto roku vůbec - originální mix pro děti i dospělé plný spontánního humoru i nečekaně temných situací. Procházková umí pracovat s dětmi a umí je i pozorovat a tím se vyhýbá dvěma častým protipólům rodinných filmů - děti jsou buď příliš přechytrále, nebo až protivně rozjívené. Ale zde jde o děti skutečné, ne za každou cenu roztomilé, ale i tak jejich pozorování čatso vyloudí úsměv na tváři. Nejlepší však na snímku je možnost "přepínání" mezi pohledem sympatické dětské hrdinky či pohledem dospělého, to se tu povedlo na jedničku díky promyšlenému sécnáři (potěsí i naivní malůvky, které mají také svou roli). Jedině bych trochu pozměnil ten konec, možná byl až příliš jednoznačný, pro děti je jako dělaný, ale s dospělými se v samém závěru už nějak nepočítá. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Příběh je vyprávěn z pohledu malé holky, která je hodně ovlivněná pohádkou o Červené Karkulce a která si myslí, že její maminka je mimozemšťanka. Ke všemu se v nepravou chvíli dozvěděla od své "skvělé" babičky, že její tatínek ve skutečnosti jejím tatínkem není. Její pravý tatínek radši odcestoval do Japonska, než aby ji pomohl hledat po ruzyňském letišti. Film mě nikterak neupoutal. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Rozvod pohledem pětileté dcery. Překvapivě příjemný a citlivý film o tom, jak svět vnímá pětileté děvčátko s prvky hororu. Hollywoodsky podbízivý konec na kvalitě ubírá, ale slušné tři hvězdičky to stále hodí. Výborné dětské herecké výkony. ()

Nos 

všechny recenze uživatele

No, nakenec to vůbec nebylo zase tak hrozný. „Je to film pro dospělé, který mohou vidět s dětmi". Nebo spíše obráceně?...Až na ten vyloženě utahaný a "vycucaný" závěr v podání "Patrika", který opravdu je dost přitažený za uši, to byla docela originální a nápaditá "koláž." I dětské role nepokazily výsledný dojem. Po dalším zhlédnutí možná jednu hvězdu přidám. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Dětskýma očima viděný svět dospělých, kde to začíná vážně skřípat. Hravé, krásně stylizované a především pravdivé. Určitě jeden z nejzajímavějších českých filmů, který není určený jenom pro nejmenší diváky a kde si každý najde to svoje. ()

willow666 

všechny recenze uživatele

Viděno z donucení a nakonec docela milý film s dobrými herci a od dob Tomáše Holého nejlepšími dětskými hrdiny. Akorát mám pocit, že pro děti moc není. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

3/4 stopáže film plynul pomimo mňa, čakal som kedy už tá Dorotka alias Terezka podá všetkými ospevovaný "hviezdny nefalšovane úprimný" výkon (dovtedy totiž len zaspávala, plížila sa a načúvala rozhovorom dospelých, čo sa mi zdalo na kinohit trochu málo). Zlom nastal v momente, keď všetko vzala do rúk babička. Od tej chvíle má film spád a prišli chvíle Dorotky Dědkovej, ktorá dokonale stvárnila decko, ktoré už ale fakt nechápe čo sa to okolo deje. Keby to bol americký film, dočkáme sa hysákov, faciek a iných vyhrotených scén. Tu (a to považujem za pozitívum európskej kinematografie) sa odohrala len osobná dráma bez srdcervúcich scén. Animácie, ktoré som spočiatku považoval za "otravné" sa ku koncu stali tak integrálnou súčasťou filmu, že som po záverečných titulkoch ľutoval, že ich nebolo viac.Videné Febiofest 2009........ Po 10 mesiacoch, počas ktorých som film videl ešte 3x,. musím svoje hodnotenie zvýšiť na 100% a skonštatovať, že toto je pre mňa ČESKÝ FILM ROKA 2008. Pri ďalších projekciách, keď som sa zmieril s tým, že film postráda "akčnosť" ma naplno pohltil verne zachytený pohľad dieťaťa na svet. Kamera sníma všetko z výšky dieťaťa. Dokonalé prepojenie fantázie a skutočnosti, skvelé hlášky a výborný neumelý výkon hlavnej hrdinky (a jej kamaráta) spôsobili, že som si Terezku obľúbil, hoci po 1. projekcii mi bola nesympatická. V každodrnnosti rozhovorov, výzorov snov i problémov sa dá nájsť krása. A tento film nám ju ukázal. ()

Reklama

Reklama