Reklama

Reklama

Habsburská monarchie

(seriál)
všechny plakáty
Česko, 1994, 5x39 min

Recenze (4)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Obsahovo silné ale tie trápne pesničky alá slovenskí Hečkovci to je príliš rušivý element. Tým rádoby spevákom by som nezaplatil ani dve koruny. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Seznam dílů: 1.Stavové a král 1526-1620, 2. Svaté Čechy 1620-1740, 3. Vládcové rozumu 1740-1792, 4. Vládni a nic neměň! 1792-1848, 5. ??? 1848-1918 (neviděl jsem) ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Didaktický dokument bez zajímavějších informací (pro absolventa střední školy) a zajímavějšího přínosu. Velké zklamání mi přineslo zaměření dokumentu pouze na českou etapu habsburské monarchie, což je velká škoda, ztrácí se tak velký potenciál představení celoevropského kontextu. Navíc je tak název dokumentu poněkud zavádějící... Obrazově se dokument ani nesnaží přinést něco lahodícího oku, prostě jde o klasické zoomy na dokumenty či obrazy (pouze výjimečně na stavby), sem tam rozhovor s historikem sedícím na lavičce před nějakou budovou vztahující se k probírané tematice. V pozadí zvukové stopy hrají nezáživné chorály, které spíše než atmosféricky působí neskutečně kýčovitě, vše je navíc proloženo velmi "vkusnými" interpretacemi dobových písní. Prostě bohužel klasický český dokument, který neaspiruje na to, že by něčím zaujal. Nemyslím si, že by se divák měl u dokumentu "bavit", ale unudit by se také nemusel. Děkuji tak opět Robertu Sedláčkovi, že představil českým tvůrcům historických dokumentů, jakou cestou by se měli vydat, pokud chtějí natočit poutavý dokument, který je nabitý důležitými informacemi, zajímavostmi i vtipem chytrých průvodců a navíc je na nich vidět geniální režisérská práce. ()

ivonius 

všechny recenze uživatele

Osobnostmi vzdělanými a uznávanými, však zaslepenými svým nacionalismem, často nechápající historickou kontinuitu a samotný smysl dějin. Lidmi jako „husitský“ Masaryk, jenž si později budoval stejný kult osobnosti a stavěl se do stejné autoritativní pozice, která mu tolik vadila například u Františka Josefa I. Jak se později ukázalo, Palackého předzvěst, že pokud padne Rakousko-Uhersko, Češi se poté neubrání silnějším okolním sousedům, především Německu a Rusku, se stala skutečností. ()

Reklama

Reklama