Reklama

Reklama

Utawarerumono

(seriál)
Trailer 3
Japonsko, (2006–2022), 31 h 9 min (Minutáž: 23–25 min)

Hrají:

Rikija Kojama, Rjóka Juzuki, Mijuki Sawaširo, Jošimicu Šimojama, Daisuke Namikawa, Akeno Watanabe, Acuko Tanaka, Rie Kugimija, Šúiči Ikeda, Šózó Iizuka (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(79)

Obsahy(1)

Mladá dívka Eruru jednoho dne v lese nedaleko své vesnice najde těžce raněného umírajícího muže. Naštěstí pro něj je Eruru vnučka místní léčitelky Tsukuru, která o něj začne pečovat, dokud se za pár dní neprobere. Když se ale neznámý probudí, nepamatuje si vůbec nic ze své minulosti - ani vlastní jméno. Navíc má na obličeji podivnou masku, která nejde sejmout. Zvláštní je i to, že nemá špičaté uši a ocas, jak je pro obyvatele Eruřina království běžné.

Příběh muže, který ztratil paměť a začal nový život je v tomto seriálu ozvláštněn fantasy a místy i sci-fi prostředím stejně jako častými dějovými zvraty. (Genryuusai)

(více)

Recenze (15)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Jak říká Justinian, Utawarerumono skutečně začíná jako kvalitní a čistokrevné fantazy. Trochu je škoda, že se v něm neustále válčí a sotva je poražen nepřítel jeden, již někde povstává další, mocnější, silnější, chytřejší. Sice celý ten sled bitev a válek působí poměrně logicky, ovšem divák si začne klást otázku, kdypak se taky začne řešit ztracená paměť hlavního hrdiny Hakuora. Postavy jsou poměrně uvěřitelné, ale jen pár z nich je něčím opravdu zajímavých. Jejich motivace (třebaže leckteré postavy nějaké touhy a cíle mají, jenom na nich nějak nepracují) nemá pro směřování příběhu mnoho příliš velký význam. Jsou povětšinou vláčeni z války do války a v ní bojují dle své povahy. Např. Oboro jakožto horkokrevný ochránce své nemocné sestry by jistě mohl vykonat něco překvapivého, ale nestane se tak... jeho sestra, on, Benawi, jeho poručík, Karura, Oboro, jeho sestra, jeho lučištnice... spousta postav, která by se dala bez problémů škrtnout a příběh bude téměř stejný, jen kratší. Tady si dovolím polemizovat s názorem, že Utawarerumono neobsahuje fillery. Obsahuje, jen jsou zdařilejší, než tomu běžně bývá a také skrytější. Čím však je Karuřin příběh v Natungu? IMHO fillerem. To všechno však jsou výtky, kvůli kterým bych Utawarerumonu strhnul jen hvězdičku a možná kousíček. Hlavní problém jsem měl se závěrem, který mi přišel ostře kontrastující s prostředím, které na mě dýchalo v prvních 3/4 seriálu. Lepší *** a tentokrát s lítostí. ()

prome 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s komentářem uživatele Subjektiv. Hodnotil bych výše nebýt závěru, který se vůbec nehodil do koncepce celého seriálu. Je to škoda, protože to začalo tak slibně. Sice mám rád souboje a tady jsou povedené, ale je jich příliš. Škoda, pořádných fantasy moc není. ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál můžu jen doporučit. Děj, postavy, hudba a sem tam dokonce i některé ryze počítačové animace dodávají jeho světu i na anime zvláštní a zajímavou atmosféru. Škoda jen toho konce. Ale aspoň je originální a určitě to mohlo dopadnout o dost hůř. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Hlavného hrdinu Hakuora nájde v lese Eruru ťazko raneného. Eruru sa učí za ošetrovateľku tak ho zoberie na ošetrenie svojej babke. Lenže hlavný hrdina si nič nepamätá. Zhodou zlých okolností bude musieť bojovať Hakuoro nie len za seba, ale za celú dedinu. A boj strieda boj lebo vždy sa nájde nový silnejší protivník. Postupne sa k nemu pridávajú ďalší "nohsledi" väčšinou zaujímavé ženy a občas aj nejaký chlap (Oboro, Benawi, Kurou). Utawarerumono má všetko čo má dobré bojové anime mať. Zaujímavú animáciu a sympatické postavy. Hlavne sú sympatické všetky kladné postavy .Hlavný hrdina ako keby mal svoj vlastný hárem, ale v podstate väčšine postáv je skôr otcom a nie nápadníkom. Príliš zvláštny koniec nemusel každému sedieť. Ťažko povedať ako som sa s tým vyrovnal ja. V podstate k tomu všetkému nesedel, ale lepšie a zaujímavejšie by sa to zase ťažko dalo ukončiť. Ukončiť to tým, že by sa stal vládcom sveta, alebo by porazili silného nepriateľa? Kto vie čo by ešte pomohlo k tomu aby to mohlo byť lepšie. Keď sa odosobníme od tohto konca a prijmeme aký je, dokážeme tomu dať aj vyššie hodnotenie. Ten kontrast je samozrejme veľmi veľký. ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to pro mě bylo prostě takové odpočinkové fantasy anime. Čím je ale zajímavé je, jak je (ano, vím, že v tom se mnou mnozí nebudou sohlasit) ucelené. To, že byvají seriály ucelené dějem od začátku do konce, je obvyklé. Tohle je ale ucelené stylem. To nebývá tak časté. Většinou se to nějak naprosto stylově zvrhne, protože se seriál snaží růst s hlavní postavou či s divákem. Ale tohle tvůrci vzali za správný konec. A nakonec zkouší, jestli je divák ochotný vzít celou myšlenku tak, jak to celou dobu plánovali, nebo jestli nic takového nehledal a chtěl jenom další mozkovymývačskou oddechovku. Jedna z drobností, díky kterým si mě seriál získal: V 'openingu' se zpívá něco jako "kdyby se mi měl splnit jeden sen z mnoha, ať je to ten, být schopná držet se svého snu z dětství"... a dokonale to do děje zapadá. ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Není to zlé animé, ale také nejsem bůhví jak nadšen. Fantasy mám rád, ale tohle prostě nepatřilo do vyšší ligy a už vůbec ne do top. Seriálu pomáhá poslední díly, které obsahují konečně rozřešení, kdo je vlastně Hakuoro zač. Celkově průměrné fantasy animé, které občas balancuje mezi podprůměrem a průměrem, ale na druhou stranu má také pár lepších chvil, takže proto hodnotím čistým průměrem. 50% ()

Elerrina 

všechny recenze uživatele

Moje (velmi subjektivní!) hodnocení: Ep.1-7: 100% Tohle jsem si vždycky přála vidět. Tajemný hlavní hrdina a jeho v podstatě nechtěná pouť, napřed za záchranou vesnice a pak i celé země. Plus skvělé vedlejší postavy, hlavně Benawi mě dostal svým přístupem k plnění samurajských poviností - úžasná sedmá epizoda! A boj železným vějířem (tessenem) je k vidění opravdu málokdy. Ep.8-24: 50% Strašně nevyrovnané a v podstatě chaotické pokračování. Scénaristé nevědí co by tam dali, tak zkoušejí všechno možné - křídlaté bytosti, falešnou identitu, nové postavy, nové nepřátele, nějakou tu výpravu a ke konci i mecha. Místy se jim podaří působivá scéna nebo dílčí zápletka, ale celek nedrží pohromadě a nedává to smysl. Navíc jsou mužské postavy upozaděny na úkor stále početnějšího a stále otravnějšího harému. A kresba, která od začátku nebyla nic moc, se ještě zhoršila. Ep.25-26: odpad! Ve finále se posouváme od historizující fantasy do jakési halucinnogenní rádoby sci-fi, která má vysvětlovat původ a proměnu hlavního hrdiny. Nevzpomínám si, že bych kdy viděla něco pitomějšího. ()

Terezinka198 

všechny recenze uživatele

V průběhu prvních dvou dílů jsem měla pocit, že to ani nedokoukám (*kecá, #NoDropGangForever*), ale pak se konečně objevila ta správná akce, Hakuoro velel do války a tak se šlo. Ty bitvy byly fakt povedené, ale příliš krátké na můj vkus. Ale ten konec... jako jo, ale ne (if you know what I mean :) ) Pár slabších chvil to určitě mělo. Konec pro někoho možná otevřený, protože to nedostal naservírované přímo na podnosu, ostatní si domysleli. Zpočátku mi Aruru i Eruru strašně vadily, ale postupem času si mě nějak získaly. Hakuora bych následovala ihned a bez otázek. Nebýt toho konce, mohlo to dopadnout lépe. Ale... whyyyyyyy... proč se autoři rozhodli tam jen tak random hodit to, co hodili.... To je jedno, asi s tím zamýšleli něco jiného. I tak to byl příjemný počin. 8/10 ()

DaeGurth 

všechny recenze uživatele

Napoprvé jsem viděl tři díly a přišlo mi to prostoduché, naivní. Napodruhé jsem dokoukal tři díly a přišlo mi to prostoduché a naivní. Napotřetí jsem to dokoukal a moc jsem si to užil. Najednou jsem v tom viděl mnohem víc. Možná jsem potřeboval vidět víc jiných anime a filmů abych chápal a možná jsem jen potřeboval trošku dospět:). ()

Shrekito 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to je opravdu jako čistokrevné fantasy, většina postav mi byla sympatická i když neměli šanci se moc projevit (hlavně má oblíbená Touka). To,že je to koncipované jako "válečné kroniky" mi taky navadilo, ale ty v závěru objevivší prvky opravdu působí jako pěst na oko, respektive by bylo lepší, kdyby se, alespoň v náznacích objevovaly dříve. Zase, ale nemůžu říct, že bych se nebavil. Takže 7/10 ()

DaweForeman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak už tu bylo mnohokrát popsáno, tak by se tohle anime dalo rozdělit na dvě části, na první tříčtvrtinu a poslední čtvrtinu. První část nám ukazuje celkem zajímavé fantasy, i když člověk už od začátku tuší, že tam nějaké to sci-fi bude. Je zde nádherně zobrazena různá válečná taktika, klasická japonská čest a co mě asi nejvíce zaujalo, tak prvek nepokrevní rodiny. Jakmile začala druhá část, tak jsem si řikal, že je to celkem pokažené, že se tam snaží narvat ony "Avu Kamy". Nakonec si ale člověk uvědomí, že to byl určitý přechod, který tam ani tolik nevadí, vzhledem k tomu, co se stane na konci. Závěr jako takový byl trochu odfláklý, protože i když se zde dostalo určitého vysvětlení, nebylo ono vysvětlení nějak pořádné. Stále zbývala spousta slepých míst, která by zasloužila vyplnit. Dále je pravda, že určité příběhy jednotlivých postav vypadají jako fillery, ale kdyby se jim tam dalo většího prostoru, pak by to bylo příjemným zpestřením, přece jenom jsem chtěl vědět o historii jednotlivých postav, proč mají takové postoje, jaké mají. Animace je trochu staršího provedení, ale není úplně špatná, až tedy na momenty, kdy je vidět počítačové provedení, které je opravdu amatérské. Hudba mě také nějak extra nezaujala. Přesto všechno stejnak čtyři hodně dobré hvězdy. ()

DExUS 

všechny recenze uživatele

Nepáčia sa mi ušaté, okrýdlené a chvostnaté stvorenia, fantasy takehoto typu nemusim a pri pozeraní prvej epizody som proti tomu cítil značný odpor. No z divného dôvodu som to dopozeral dokonca. Je cítit že sú tam kvality, hlavne čo sa týka deju. Zo zvedavosti zistit kto to Hakuhoro naozaj je a hlavne z nudy som si pozrel 20 epizod, no 21 epizoda az po poslednu toto anime dostane úplne inú chuť a dopozeral som to z radosťou. Tak či onak ani kolosálny koniec nemôže zvrátiť moje hodnotenie slabé 3* ()

Fanfán 

všechny recenze uživatele

Seriál není z nejlepších a ani nejkvalitnějších, ale ta touha pustit si další díl pokuďmožno hned nebo aspoň co nejdřív to půjde, tu byla. I když konstrukce seriálu je taková, že se ženou další a další bitvy a hlavní hrdina dělá další a další rozhodnutí, aby mohl vést "svůj" lid k míru. A nebudu lhát, do Eruru jsem se zamiloval hned po prvních dvou dílech. Mít tak holku s ocasem a ušiskama, za kterými byste ji mohli hladit:) ()

Dejv007 

všechny recenze uživatele

Je to už několik let, co jsem viděl prvních 7 dílů. Seriál se mi velice líbil, ale bohužel jsem ho dropnul a nechal na později. Teď, cca o opět let později, jsem se rozhodl ho dokoukat. No, zjistil jsem, že těch prvních 7 dílů bylo to nejlepší, co seriál mohl nabídnout. Fantasy, tajemno, holky s ouškama a ocáskama, hodně bojů, sem tam vtípek... Co víc si přát? Určitě ne přiblblé roboty s naprosto nudnými a otravnými záporňáky. Zbyl mi jen ten skvělý opening. ()

Reklama

Reklama