Reklama

Reklama

Doktorův nejnovější vynález TARDIS ho i s vnučkami přenese na vzdálenou planetu, kde se setkají s Daleky, robotickými mimozemšťany. (Netflix)

Recenze (16)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Moje prvé stretnutie s Pánom času, keďže vyčleniť si čas na celý seriál je dosť obtiažne. Dr. Who and the Daleks je pomerne vážnym filmom, ktorý reaguje na jadrovú hrozbu na Zemi počas studenej vojny, avšak pôsobí značne naivne a dnes už smiešne. Čo je ale na druhú stranu skôr odporúčanie, podobné filmy sa dnes pozerajú iba ako guilty pleasure. Daleci sa chovajú nesmierne dementne počas celého filmu a korunu tomu nasadzuje finále, kde je ťažké porozumieť tomu, ako vlastne zvíťazilo dobro nad zlom. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jelikož jde o film, který je určen v první řadě pro děti a mládež, nesnaží se svou cílovou skupinu spochybnit a v souladu se svou naivitou se to ani nesnaží hrát na cokoliv velkého, asi bych měl zůstat relativně mírný. Ale stejně nedokážu dát tomuto sci-fi víc než lepší 2 hvězdičky, protože postrádalo jakoukoliv atmosféru, výraznější napětí, herecké výkony připomínaly úroveň ochotníků a celkově mě Pán času a Dalekové až na pár výtvarních nápadů a jednu napínavější pasáž s napadením robota a následní akcí s výtahem prakticky vůbec nedokázali zaujmout. Technická stránka na mě působila psychologicky řečeno schizofrenně: zatímco vnitřní vybavení a konstrukce raketového vynálezu je na svou dobu po výtvarní stránce velmi zdařilé až nadčasové, stejně tak triková práce s umělými roboty, v případě opuštění tohoto prostoru náhle před sebou vidíme naopak dost laciné malované kulisy záhadné planety, které jakoby vypadly spíše ze studiové pohádky ČST. Zadní projekce včetně obyčejného pochodu vojska řešit raději cenu nemá. Alespoň zde narozdíl od Hvězdných válek nestrašily ve vesmíru žádné oživlé plyšáky či jiná infantilní stvoření, když už to kromě části výtvarní stránky pro mě osobně žádné další klady nemělo. [40%] ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Když zavřete oči a pevně stisknete víčka, z pěti procent najdete námět podobný Avataru. Pravdou ale je, že Dr. Who and the Daleks je děsivě odfláknutý film s naprosto ošizenou (a echt amatérskou) výpravou. Kulisy planety vypadají jak laciná ochotnická scéna v divadle Horní Dolní. Nejméně povedení z celého filmu jsou samotní Dalekové, 1) kterým není jejich kvákavá elektronická angličtina vůbec rozumět; 2) prostřihy na ně vám začnou po chvilce pěkně lézt na nervy. Pod maskou zestárlý Cushing dělá, co může, ale na primitivismus tohoto dílka je to málo. IMDB 53 %. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Doktor je člověk a TARDIS v podobě budky si postavil na zahrádce. To jako vážně? Na filmu je špatně úplně všechno. Podívejte se na The Daleks, 2. příběh z 1. řady seriálu (1963). Tohle je jeden z nejhorších a nejzbytečnějších remaků jaký kdy kdo natočil a nejsmutnější je asi to, že s předchozími 2 řadami nemá film prakticky nic společnýho. Susan je malá holčička. Barbara s Ianem spolu chodí. S Doktorem se znají a do TARDIS se dostanou krátce po Ianově návštěvě. Susan je tuctová holčička, Barbara naprosto nezajímavá pasivní postava, který si sotva všimnete, Ian je strašně nesympatickej zbabělec a nemehlo (mmj. omylem nastartoval TARDIS a přenes je) a samotnej omlazenej Doktor se nejspíš snažil napodobit toho seriálovýho, ale s jeho toporným herectvím se mu to zoufale nedaří. V porovnání se skvělými hereckými výkony seriálovejch aktérů je to tragédie. Ale to zdaleka není všechno. Původní 7dílnej příběh má téměř 3 hodiny. Zkraťte ho na míň jak polovinu, zmršte skoro všechny povedený scény, občas zatajte motivaci postav, přidejte spoustu WTF úprav, odfláklejch papundeklovejch kulis, mizernejch herců, šílenej make-up Thalů, stupidně doslovný vysvětlující dialogy pro blbce, úděsnou hudbu, Technicolor barvy (it's new), narvěte to do jednoho filmu a dostanete Dr. Who and the Daleks. TARDIS vevnitř vypadá příšerně. Nemá uprostřed ovládací konzoli, ale všude u stěn sou šílený přístroje a je to jedno nepřehledný hnusný klubko drátů. A pokud vám to nestačí, tak Dalekové, ta velmi nebezpečná rasa a největší Doktorovi nepřátelé, tu působí naprosto neschopně a poměrně neškodně. Je mi z toho smutno. (2. film dopad ještě hůř.) ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

V zásadě jde o převyprávění prvního Doktorvskýho (Doctor Who) příběhu s Daleky z roku 1963 (002 - The Daleks), ovšem s několika rozdíly. Především postava našeho cestovatele čase je zde jako pozemšťan dr. Who (A ačkoliv je Cushing jinak skvělý herec Hartnellově inkarnaci Doktora se nevyrovná), TARDIS se nezasekla jako telefonní budka, ale je rovnou tak postavená, Ian je přítel Barbary a je vykreslený spíš jako slaboch... a mohl bych pokračovat dál. Pro fanoušky Doctora podivná zajímavost s barevnými Daleky pro zbytek trochu průměrnější SF film. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Sci-fi príliš detinské na to, aby som ho bral trochu vážnejšie. Hodí sa na sobotňajšie predpoludnie pre tých neskôr narodených ( samozrejme s prihliadnutím na dobu, dnes by to bolo u tejto kategórie divákov fiasko ) a podľa toho aj vyzerá. Moje prvé stretnutie s týmto kultom ( DR. WHO ), nedopadlo podľa očakávaní. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem neviděl ani díl Dr. Who a toto jsem si pustil jen kvůli Cushingovi. Celkově velmi slabé 3*. Průměrné sci-fi, hlavní postava je takový nevýrazný dědoušek a Dalekové snad ti nejotravnější záporáci. Kdyby to bylo o pár minut delší, tak mi z těch jejich retardovaných robohlasů už asi hrábne. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Filmová verze dlouhotrvajícího britského sci-fi seriálu Doctor Who se zavedené mytologie seriálu vůbec nedrží a jde si svojí cestou. Doctor Who tu tentokrát není excentrický mimozemšťan, ale laskavý dědeček-vynálezce. Přepracovaná širokoúhlá verze studia Amicus je více family-friendly, ale i tak dokáže pobavit slušnou dávkou infantilní zábavy s připitomělým humorem a ujetou výpravou, která vás vrhne do dětinského světa, v němž stačí, abyste ve stroji času zatáhli za jedinou páku, a ocitnete se ve světě blikajících, pepřenkově tvarovaných robotů, kteří na vás kovovými hlasy zběsile pořvávají: "Exterminate! Exterminate!". ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nebyla to taková hrůza, jak jsem předpokládal. To, že Doctor je tady člověk, který vynalezne TARDIS, stroj času vypadající jako policejní budka, je skutečně nesmírně uhozené a muselo to napadnout jen nějakého šílence, ale to nechme stranou, protože ve výsledku je to vlastně jedno. Malá Susan je na rozdíl od nudné Susan seriálové naprosto skvělá, Barbara (zde Doctorova vnučka) na rozdíl od Barbary seriálové naprosto nezajímavá a Ian je šašek. Cushing to hraje hodně ve stylu Hartnella, což sice nevadí, ale je to škoda, Cushing je vynikající herec a tady toho bohužel moc nepředvedl. Jinak je to remake úplně prvního příběhu s Daleky, jednoho z nejlepších Hartnellovských dobrodružství. Tenhle film je sice v barvě a zhruba o polovinu kratší, ale to je tak jediná výhoda. Jinak je taky asi levnější (což je s podivem), směšnější a vůbec ne tak napínavý, Dalekové tu ani nejsou děsiví, ale spíše otravní. Je to fajn, zajímavá kuriozita, překvapivě vůbec ne špatná, jen jako seriózní sci-fi to selhává. 70%.PS: Interiér TARDIS je fakt hnus, jeden nevzhledný drát vedle druhého. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

S Doctorem Who to mimo název a reálie moc společného nemá. Charaktery postav jsou hodně odlišné, a z té hlavní nejde cítit onen ikonický obrovský intelekt a nadpozemský nadhled. Jako svébytné dobrodružství obstojí film lépe, ale ani tak to není žádná sláva. Příběh je příliš těžkopádný a postrádá syrovou atmosféru, která by ději hodně pomohla. Je vidět, že je scenář přizpůsobený menším dětem, což je koneckonců poznat i na postavě Susan. ()

stepankoby1 

všechny recenze uživatele

Asi jako kdyby remakenuli Dr. No na ultradlouhý seriál, ve kterém byl James Bond řadový občan se zakoupeným revolverem, Felix Leiter Bondův vymaštěný syn a Honey nemotorná kráva, která s Felixem chodí. Pryč je nejen kouzlo, kvalita a plynulost jednotlivých scén, ale i skvěle charakterizované a smysluplně motivované postavy ve výborně promyšleném příběhu. Navíc s úděsnými maskami. ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

Naivně zábavné nízkorozpočtové scifi jednoznačně cílené na tehdejšího dětského diváka. Do kánonu Doctora Who to nezapadá a dnes pobaví spíš jen fanoušky filmových kuriozit. Příběhově se to strašlivě vleče, hodina dvacet mi připadala jako hodiny dvě. ()

cerdax2 

všechny recenze uživatele

Kousek historie Dr Who, zvlastni dilko z roku 1965 predvadejici doktora jako cloveka a Tardis jako jeho vynalez. Pribeh o nahodne ceste na planetu obyvanou Thaly a Daleky je trivialni, ale Dalekove paradni. 50% ()

Whovian 

všechny recenze uživatele

no, na to, že to v DW magazinu z červnu bylo tak opěvovaný, tak to nebylo nic moc.... Cushing se snažil až moc napodobovat Hartnella, ale chápu, že když diváci v té době ještě neviděli žádnou jinou inkarnaci, tak se bál, co by se stalo, kdyby podal té postavy svou vlastní verzi. Jinak to, jak říká Susan pořád "Suzie" a to, že z Iana udělali naprostýho blba je strašně otravný, a to nemluvě o tom, že si TARDIS Doctor postavil, že je pozemšťan a že je Barbara jeho vnučka. Ale nejhorší ze všeho je to, že Dalekové použijí "EXTERMINATE" snad jenom jednou! ... ale když na to ale člověk zapomene, tak je to celkem zábavný ()

sourekm 

všechny recenze uživatele

Dávám dvě hvězdičky protože mám poměrně slabost pro takové sci-fi světy šedesátých let kde jsou roboti a stroje v Atomic deignu. Ta zvrácenost je prostě super. Co se mi ale moc nelíbilo byly scény u kterých nebylo jasno jak se třeba přítel starší vnučky dostal z minitanku a stihl během pár vteřin nasoupit do výtahu a utéct se zbytkem výpravy do bezpečí. Takové neptej se diváku jak to dokázal, prostě to nějak dokázal. Dalekové získávají energii na provoz svých minitanků z elektřiny která proudí kovovou podlahou. Je to dobrý nápad. Jenže pokud si pamatuji fyziku správně, tak je potřeba kladný pól a záporný pól. Podlaha byla jen z jednoho kusu kovu, možná když by měl dalek ještě na stropě troleje tak by to fungovalo. Jenomže urazit mu sběrač by bylo pro hrdiny moc snadné, takže opět logika stranou. No a Thalové žijou sice jako indiáni, ale byli schopni na rozdíl od Daleků vyvinout lék proti ozáření. Zato ale nejsou schopní si obstarat potraviny a jsou závislí na to co jim dají Dalekové kteří když jim řeknou, že jim potraviny dají, tak jim bezedně věří. Jestliže tahle kultura přežila atomovou válku, tak nakonec museli museli vyhynout kvůli své vlastní blbosti. ()

Reklama

Reklama