Reklama

Reklama

Manhatta

(festivalový název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

První z řady tzv. „městských symfonií" (které byly ve dvacátých letech velmi populární) natočil v roce 1920 fotograf Paul Strand a malíř Charles Sheeler. Film se promítal poprvé o rok později pod názvem „New York the Magnificent". Film se skládá ze záběrů pořízených v jižním Manhattanu a podle úryvků Whitmanovy poezie, kterými je předělován, zobrazuje život města v různých typech prostředí (železnice, přístav,...) Později k němému filmu přibyla zvuková stopa a byl přejmenován na MANHATTA. Stal se startovací pozicí pro pozdější vrcholy tohoto typu dokumentů, jako byl Ruttmannův BERLÍN, SYMFONIE MĚSTA a Vertovův MUŽ S KINOAPARÁTEM. (Hwaelos)

(více)

Recenze (13)

igi B. 

všechny recenze uživatele

I ♥ N.Y. :-[] . . . Tehdy největší Jablko světa s hemžením Červů v městské lidské všednodennosti... Ejhle ryzí >poetický dokument< a hned devadesát let starý! . . . Zde při hodnocení zřejmě nelze subjektivně jinak, než líbí - nelíbí, takže když HO miluješ, není co řešit... VELMI LÍBÍ! - - - P.S. Pro fandíky N.Y.C. a >Mannahatta< (jméno ostrova pochází původem od místních Indiánů kmene Lenape a česky znamená Ostrov mnoha kopců) obzvláště k neopomenutí je vynikající kniha Francoise Weila "New York - Dějiny měst" (vydalo r. 2003 nakl. Lidové noviny) a dobová lahůdka J.E.S. Vojana "Velký New York" (vydaná v USA v češtině(!) r. 1908(!) nakl. New-Yokské listy), igi B. osobně vřele doporučuje k četbě i studiu, obé má ve své skromné knihovničce... - - - P.P.S. Ke zhlédnutí bez d.m.s.n. nepříliš povedené zvukové vložky mmj. zde: http://www.youtube.com/watch?v=u5ml4Ob1s3o&feature=related - - - - - (Poprvé viděno 7.6.2011 na YouTube /ve verzi bez hudebního doprovodu/, hodnocení 61, komentář zde jako sedmý - 7.6.2011) ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

poctivá kameramanská óda na veľkomesto - zahalené v pare, zaliate v slnku, utopené medzi vysokými budovami a zahltené loďami, ľuďmi a líniami ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Čo by to bol New York za veľkomesto, ak by nemal vlastnú veľkomestskú symfóniu. V porovnaní s konkurenciou z Európy síce na body vďaka veľmi krátkej stopáži prehráva, ako kraťas však funguje. Samozrejme vďaka niekoľkým úchvatným záberom. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

První experimentální film známý v USA. Filmy symfonie města (lyrické dokumentární filmy) se dělily dle koncepce na dva typy. Filmování jednoho dne ve městě, kdy město spí, probouzí se apod. (Vertov) a typ kdy vidíme příjezd lodí do města a seznamování se s infrastrukturou, architekturou, továrnami pod. což je případ tohoto snímku. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý podobné ako urbánna symfónia prezentuje mesto a život v ňom. Strand ukazuje Manhattan a ľudí a miesta a továrne a dopravu - s ktorej cítiť síce 20 roky a počiatok jednej z najväčších svetových metropolí, Ale kvôli krátkej dĺžke, nemá šancu diváka doslova do mesta vtiahnuť. Ale posledné zábery z nadhľadu pôsobia naozaj čarovne. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Strand zachytil bouřilivý rozvoj Manhattanu v atmosféře fin de siecle. Nádherné obrazové kompozice sice nevyužívají rytmické montáže, jak ji propracuje Dziga Vertov, ale dlouhé záběry v tomto případě mají cosi do sebe. New York už nikdy nebude tak krásný, jako v této lyrické městské symfonii. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Propaganda Manhattanu a vlastne keď si to tak zoberiem celého New Yorku. V celej snímke sa tu nachádzajú iba obrazy mesta a to od prístavu po centrum. Je to taká reklama na mesto plného rôznych kultúr ktorá akoby svojou otvorenosťou chcela prilákať nových obyvateľov s iných krajín. Prečo to bolo umiestnené do DVD kolekcie Avant-Garde Experimental Cinema na to asi logiky neprídem. Toto nemá nič spoločné s avant-gardou ani s experimentálnou tvorbou. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

První, nejkratší a z mnou viděných zatím nejhorší film žánru tzv. městské symfonie, liší se ale od ostatních děl tohoto žánru (Ruttmannův Berlin, symfonie velkoměsta, Vertovův Muž s kinoaparátem) především menší délkou, absencí střihových a kamerových šíleností a menším důrazem na encyklopedický charakter. Chce zachytit duch Manhattanu - ne experimentovat se střihem, jako to činil Vertov. Ukáže krom nezbytných ulic třeba hřbitov, lodě, panoramatické záběry, stavbu mrakodrapu, takový ten divný most a nakonec mraky. Narozdíl od Ruttmanna se nesoustřeďuje na lidi, ty tu neuvidíte ze vzdálenosti menší než deset metrů.- Jednotlivé - statické a nepříliš zajímavé - záběry jsou spojeny úryvky básně Walta Whitmana, a toto spojení básnického slova a filmu je asi jediné, co mi na této desetiminutové filmové pohlednici přijde zajímavé. Historicky narozdíl od Ruttmanna nezajímavé, kamerově narozdíl od Vertova nudné. Where the city's ceaseless crowd moves on, the live long day. Možno shlédnout: http://www.youtube.com/watch?v=NePhRIwzkfA (trvá skoro deset minut, příšerná hudba) ()

Ronee 

všechny recenze uživatele

Prvýkrát som tento film videla s hudbou britských The Cinematic Orchestra a zapôsobil na mňa veľmi sugestívne, aj vďaka nej. A tá loď, to bola Lousiana? ()

Reklama

Reklama