Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Beth Chadwicková, bezvýrazná sestra podnikatele Bryce Chadwicka, žije pod neustálou kontrolou svého úspěšného sourozence. Ten jí brání i ve vztahu se zaměstnancem jejich rodinné firmy Peterem Hamiltonem. Dokonce Peterovi hrozí výpovědí, pokud vztah s Beth neukončí. Mladá žena se nakonec uchýlí k promyšlené vraždě: přiměje bratra, aby ji navštívil, zastřelí ho a před policií tvrdí, že jej považovala za lupiče. Několik drobností ovšem nevyjde zcela podle jejího plánu. A právě těch se chytí poručík Columbo... (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

Douglas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další epizoda COLUMBA, kde se setkáme s řadou nečekaných filmařských řešení. Pozoruhodný je v tomto ohledu subjektivizovaný flashforward, který vypadá jako reprezentace toho, co skutečně nakonec proběhne (navíc je celý v rozmlženém obraze). Ovšem následně se ukáže, že šlo opravdu jen o představu a celou akci vidíme v alternativní verzi, která je odlišná od té naplánované - a střet plánu s realitou je pak důležitým prvkem dalšího vyprávění. Podobný postup vidíme i v o něco dřívější epizodě "Smrt nabízí pomocnou ruku", kde je flashforward realizován v brýlích muže, který se dívá na svou nečekanou oběť a my sledujeme úklid těla, jenže v tomto případě je flashforward opravdu reprezentací fikční reality - a umožňuje elegantně zkrátit čas vyprávěného příběhu. V obou případech nejde o úplně běžné techniky - a v obou případech jsou doprovázané i dalšími stylisticky pozoruhodnými prostředky. V "Smrt nabízí pomocnou ruku" je v tomto ohledu mnohem parametričtější než tradičnější "Její příležitost", kde sice rovněž najdeme výrazné podhledy, nájezdy, záběry vytřeštěných očí i práci s barvami kostýmů, ale řídčeji a ve větším významovém sepětí s vyprávěným příběhem i světem. Každopádně COLUMBO rozhodně není zajímavý jen svérázným přístupem k detektivním schématům a charismatickým hrdinou. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Standardně dobrý Columbo s trochu nestandardní zápletkou. Pachatelka je totiž od začátku známa i Columbovi, který musí dokázat, že nešlo o nehodu, nýbrž o plánovanou vraždu. Za zmínku stojí taky Leslie Nielson, který je v nekomediální roli velmi přesvědčivý. Navíc je tento Columbo mimořádně výživný ve věcech, které mu nedaly spát! ()

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tentokrát v hlavní roli alarm. Nejspíše první Columbo, kterého jsem před lety viděl. Jinak celkem standartně povedený díl s ne tak překvapivou, ale zato údernou pointou. ()

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Columbo je seriál, kde se málokdy stane, aby člověk sympatizoval s vrahem. Většinou proto, že vrah je osoba neskutečně slizká, odporná a bezpáteřní, často i nevalného vzhledu (vypadá prostě jak slizoun prvního řádu). Tady je vražedkyní odstrkovaná dcera, které život vždycky řídil někdo jiný, kdo za ní rozhodoval. Protože by jí bratr rád zakázal lásku k Lesliemu Nielsenovi (ten se snad narodil šedivej), rozhodne se ho zabít, čímž získá nejen prachy, firmu, Nielsena, ale taky sebevědomí. A já se musím přiznat, že jsem jí chápala a celkem s ní i soucítila, což se mi u Columba znovu stalo snad jen s Johnnym Cashem, a je to rozhodně příjemná změna. Sice je vyšetřování nic moc - jak už tu bylo zmíněno, ta věc s alarmem je známá hned ze začátku - ale i tak to byl díl, co dokázal zaujmout. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na této Columbovce mě kromě tradičního tahouna v baloňáku, pokaždé zaujme hlavně Leslie Nielsen a doslova fantastická hudba v úvodních titulcích. P.S. Všimněte si mimořádně krásné asistentky výše zmíněného Nielsena (mihne se krátce okolo šesté minuty filmu). Vůbec nevím, co tady Leslie řešil. Přes stromy evidentně neviděl les. Nebo přes les stromy... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zakomplexovaná sestra bohatého majiteľa veľkej reklamnej spoločnosti naplánuje vraždu svojho brata, ktorý chce za každú cenu zničiť jej rozvíjajúci sa milenecký vzťaz s ich podnikovým právnikom. Všetko chce zakamuflovať, tak aby jeho smrť vizerala ako nešťastná náhoda. Jej plán však víde len z polovice. Situácia sa vyvinie trocha inak ako očakávala a tak musí improvizovať. V zhone a strese urobí niekoľko chýb, ktoré ju neskôr usvedčia z úkladnej, premyslenej vraždy. Inšpektor Columbo dostane túto namyslenú, chladnokrvú vrahyňu tam kde patrí, do basy. **** ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další dobrá columbovská epizoda, která se odlišuje trochu tím, že poručík zná vraha hned na začátku a snaží se mu dokázat, že vraždil z úmyslu. Čím Columbo pachatelku usvědčí bylo ovšem od počátku průhledné. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jestlipak si i hošani z řad poldů LA myslí, že je Columbo skvělý seriál, když z nich permanentně dělá idioty, kteří nejsou schopni vyřešit jeden jediný případ správně...? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na začiatku kariéry bojoval Columbo proti viacerým ženám. "Prebudená" Susan Clark je ťažký oriešok, avšak vďaka svojej prchkej povahe predsa len na "niečo" zabudla. Vďaka účasti vo svojej dobe ultrasympaťáka Leslieho Nielsena nemôžem ísť pod päť. Kto by na začiatku filmu povedal, akú dôležitú úlohu nakoniec v prípade zohraje. Viac psychologická časť, ako detektívna. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslím, že je to jeden z priemerných dielov Columbovskej série. Išlo opäť o hľadanie dôkazu, ktorý by usvedčil vražedkyňu, ale tá sa dopustila niekoľkých chýb, ktoré mu jeho úlohu uľahčili. Výnimočne mi ani tak neprekážala Columbov stále prítomná cigara a baloňák zapnutý na spodnom gombíku (dokonca ani vláčenie kufrov), ale tých niekoľko prípadov, keď riadna kriminalistická práca by viedla k úspechu rovnako dobre, ako brilantný Columbov úsudok. ()

nash. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prima brácha nemá prima ségru, takže Columbo má zase práci. Naštěstí ségra není tak chytrá jak si myslela, příliš se nesnaží a navíc se všude povaluje plno důkazů. Stačí jen jít a posbírat je. Což Columbo učiní, a ani se u toho nezapotí. Povedený díl, kterému ke čtvrté hvězdě chyběl jen ten pověstný chloupek jediný. ()

5150 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díky příjemné stopáži, která má jen zlehka přes 70 minut, tento díl krásně uběhne a spolehlivě pobaví. V jedné z vedlejších rolí se nám představí Leslie Nielsen. ()

malylada

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nechtěl bych mít doma takového sourozence jako v tomto případu. Pachatelka příliš riskuje a nepovede se od začátku vše, jak plánovala. Tohle byla pro Columba chuťovka a labilní pachatel neměl nárok. Docela okatý případ, kdy člověk věděl přesně na čem vrah dojede.....7/10 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Perfektny diel bez hluchych miest. Vrahyňa je zo zaciatku neskutocne sympaticka, ale postupne sa z nej vyvinie riadna mrcha. Spôsob vrazdy je skvele naplanovany, ale uz horsie prevedeny. Prijemnym bonusom je Leslie Nielsen v ulohe dobrackeho pravnika. Columbo tu ma niekolko velmi vtipnych situacii. Skvely diel. 8/10. ()

Terva 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prostě klasika. Divák vidí, kdo spáchal zločin a pak fandí Columbovi, aby na to přišel. Hudba - Billy Goldenberg. Kamera - Russell Metty. Oči hlavní pachatelky jsou nezapomenutelné. ()

Reklama

Reklama