Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Beth Chadwicková, bezvýrazná sestra podnikatele Bryce Chadwicka, žije pod neustálou kontrolou svého úspěšného sourozence. Ten jí brání i ve vztahu se zaměstnancem jejich rodinné firmy Peterem Hamiltonem. Dokonce Peterovi hrozí výpovědí, pokud vztah s Beth neukončí. Mladá žena se nakonec uchýlí k promyšlené vraždě: přiměje bratra, aby ji navštívil, zastřelí ho a před policií tvrdí, že jej považovala za lupiče. Několik drobností ovšem nevyjde zcela podle jejího plánu. A právě těch se chytí poručík Columbo... (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Člověk by i vražedkyni na začátku fandil, i když by se situace dala řešit i jinak, nicméně v průběhu epizody se její charakter čím dál víc mění, nejprve do ambiciózní ženy, ale pak se stává labilnější a labilnější, což se jí nakonec i stane osudným. Její vražedný plán je zpětně plný děr, což ale převážně zavinil scénárista, který musí povinně připravit stupidní vodítka pro poručíka, něco z toho vyplynulo taky z nutné improvizace vražedkyně. Nicméně můj hlavní problém s epizodou je, jak hloupě se vražedkyně (a její přítel právník) chovají v druhé polovině příběhu, stačilo by si na poručíka stěžovat u nadřízených nebo ho nechat vyhodit ze svého pozemku. V momentě, kdy padl rozsudek soudu, tak Columbo ztratil jakékoliv právo obtěžovat podezřelou, ale oni ho nechají dotírat (na konci si drze vleze přímo do ložnice podezřelé jakoby to bylo normální) a i když je v jedné chvíli vražedkyní alibisticky nadhozeno "že s tím obtěžováním se musí něco udělat" tak tahle naprosto logická úvaha je příhodně nezmíněna. Jinak Columbo nebyl jediný detektiv na místě činu, tak proč zpětně otravuje podezřelou, ale radši svá podezření neprobral s kolegy před uzavřením případu, proč takový spěch na uzavření? A ten finální důkaz - když pominu fakt, že svědek by jistě byl tázán na stejnou otázku už při prvním soudu, tak je tady fakt, že mu Columbo na konci připomíná něco, co jsme toho právníka nikdy neslyšeli vyslovit, že vzhledem k okolnostem by jeho nové svědectví bylo nedůvěryhodné (najednou by svědčil v její neprospěch, pár hodin poté, co ho pustila k vodě) a pak je tu drobnost zvaná dvojí obvinění. Nicméně musíme vraha dostat, tak proč si nepřekroutit všechno tak, aby jsme toho dosáhli, že? V jiných komentářích jsem zmínil, že bych u mnoha případů rád viděl soudní dohru - ale i kdyby někdo z dalších vrahů nebyl odsouzen, tak dle tohohle dílu by si nepomohl, Columbo by za ním dál lezl a tlačil na něj se svými "neprůstřelnými" důkazy. Třeba ale byl někdo z nich chytřejší a něco s tím otravováním opravdu udělal... Naděje nikdy neumírá. Leslie Nielsen ve vážné roli je velmi dobrý, to se mu musí nechat. ()

nash. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prima brácha nemá prima ségru, takže Columbo má zase práci. Naštěstí ségra není tak chytrá jak si myslela, příliš se nesnaží a navíc se všude povaluje plno důkazů. Stačí jen jít a posbírat je. Což Columbo učiní, a ani se u toho nezapotí. Povedený díl, kterému ke čtvrté hvězdě chyběl jen ten pověstný chloupek jediný. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Perfektny diel bez hluchych miest. Vrahyňa je zo zaciatku neskutocne sympaticka, ale postupne sa z nej vyvinie riadna mrcha. Spôsob vrazdy je skvele naplanovany, ale uz horsie prevedeny. Prijemnym bonusom je Leslie Nielsen v ulohe dobrackeho pravnika. Columbo tu ma niekolko velmi vtipnych situacii. Skvely diel. 8/10. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další epizoda COLUMBA, kde se setkáme s řadou nečekaných filmařských řešení. Pozoruhodný je v tomto ohledu subjektivizovaný flashforward, který vypadá jako reprezentace toho, co skutečně nakonec proběhne (navíc je celý v rozmlženém obraze). Ovšem následně se ukáže, že šlo opravdu jen o představu a celou akci vidíme v alternativní verzi, která je odlišná od té naplánované - a střet plánu s realitou je pak důležitým prvkem dalšího vyprávění. Podobný postup vidíme i v o něco dřívější epizodě "Smrt nabízí pomocnou ruku", kde je flashforward realizován v brýlích muže, který se dívá na svou nečekanou oběť a my sledujeme úklid těla, jenže v tomto případě je flashforward opravdu reprezentací fikční reality - a umožňuje elegantně zkrátit čas vyprávěného příběhu. V obou případech nejde o úplně běžné techniky - a v obou případech jsou doprovázané i dalšími stylisticky pozoruhodnými prostředky. V "Smrt nabízí pomocnou ruku" je v tomto ohledu mnohem parametričtější než tradičnější "Její příležitost", kde sice rovněž najdeme výrazné podhledy, nájezdy, záběry vytřeštěných očí i práci s barvami kostýmů, ale řídčeji a ve větším významovém sepětí s vyprávěným příběhem i světem. Každopádně COLUMBO rozhodně není zajímavý jen svérázným přístupem k detektivním schématům a charismatickým hrdinou. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od začátku je nám už jasné, na co Beth Columbo dostane, ale u této epizody to ani tak nevadí. Vražedkyně je opravdu chladná a šílená. Sledujeme její proměnu z šedé myšky na ambiciózní ženu. Také tu máme trošku větší roli Leslieho Nielsena. Tento díl má jako obvykle komická místa, ale v této epizodě je několik, u kterých jsem opravdu "vyprsknul" smíchy (Columbo a taxi, fast food,...). Columbo je zde opět na Nově dabován Petrem Haničincem. Mimochodem, v této epizodě Columbovi neříkají poručíku, ale "inspektore". ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Zbrusu nové auto, které je dodáváno Beth Chadwick, je Ferrari 365GTB. (Epistemolog)
  • Columbovo (Peter Falk) auto je Peugeot 403. (Terva)

Reklama

Reklama