Reklama

Reklama

Columbo - Série 10 (1990) (série)


Vražda s příliš mnoha notami (S10E13)

(epizoda)
  • USA Murder with Too Many Notes (více)

Obsahy(1)

Úspěšný hollywoodský skladatel Findlay Crawford získal za hudbu ke svému poslednímu filmu Oscara. Jenže věc má háček, skutečným autorem celé partitury je totiž Crawfordův talentovaný asistent Gabriel McEnery. Crawford už dávno ztratil inspiraci. Gabriel se teď chce osamostatnit a dokonce vyhrožuje Crawfordovi zveřejněním pravdy o jejich spolupráci. Findlay jej tedy omámí s pomocí prášků a zařídí, aby mladík spadl ze střechy studia právě ve chvíli, kdy Crawford diriguje koncert pro několik stovek diváků. O tom, že Gabrielova smrt byla nešťastnou náhodou, jsou přesvědčeni očití svědkové i přivolaní policisté. Až na poručíka Columba… (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Není to na osmdesát (ani omylem) a i těch 70% dávám jenom za to, že se divákům dostalo jakéhosi vhledu do práce filmových skladatelů. Od Billyho Connollyho bych čekal, že bude důstojnějším soupeřem a celkově se mi ten scénář tak nějak nezdá... ()

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasické postupy zde máme a hlavní záporák v podání Billyho Connollyho je zajímavý, ovšem dosti laxní. Columbo ho usvědčí a on nic. Představitel záporáků v několika dílech Patrick McGoohan umí víc. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobře zosnovaný vražedný plán versus policejní eso. Columbo tentokrát řeší případ, který je zajímavý, leč vyšetřování je velmi průhledné a k žádné překvapivé pointě či triku poručíka nedojde. Šediny Peteru Falkovi sluší a působí v této epizodě na jednu stranu více jak blázen, ale na druhou také značně charismaticky. Papírově možná slabší díl, ale za vidění stojí už kvůli hudbě a hudebním odkazům (Čajkovskij, Psycho, Čelisti,...). ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzpomínám si na epizodu Nebezpečná hra, kterou tu jeden vášnivý šachista z oddílu ČSFD roztrhal jako Marley Zlaté stránky jen proto, že on sám je šachista a...a už to jelo... Však to znáte sami. Víte, já třeba o takovém dirigování také vím víc než jen to, že se k němu používá taktovka a přesto mně nevadilo, že tu dirigenti mávali mimo veškerý rytmus a jejich gesto spíše než gesto dirigentské připomínalo afektovanou snahu opice vzlétnout. Naopak jsem si rád vyzkoušel poznávačku filmových melodií a kvitoval hudební doprovod celého dílu. Jestli ono to náhodou není trošku o tom, že hnidopich si neužije ani pich... Jo a ještě jedna věc. V případě, že by finále téhle epizody byla krásná, leč smutná a plačící dívenka stojící v koutě, protože ji tu většina shazuje, rád bych setřel slzy z její tváře a krapet se jí zastal, neboť pečlivě nachystané finále se mi tuze líbilo. Konec hlášení. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nie je to úplne najvydarenejšia časť a asi ani najlepšie vymyslený príbeh, prostredie je každopádne opäť výborne zvolené a Connollyho vrah je jedným z najcharizmatickejších. Je to jedna z častí, ktoré som videl už dávnejšie a nepamätám si spôsob dopadnutia vraha, takže si Noty pozriem opät niekedy rád znovu v televízii. Takže videl som znova a spôsob odhalenia vraha považujem za výborne vymyslený. Len McCooganova réžia sa mi zdala trochu mdlá a nevýrazná a diel je prekvapivo málo vtipný, čo je vzhľadom na účasť takej hviezdy, ako Billy Connolly, dosť trestuhodné. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Táto epizóda nesie so sebou všetky znaky umierajúceho seriálu. Nie snáď preto, že by Petra Falka prestalo baviť stvárňovanie šablónovitej postavy poručíka losangeleskej polície. Veď sa podieľal aj na jej produkcii. Ibaže došli nápady a kontrapunkt skvelo mysliaceho detektíva v ošuntelom zovňajšku so správaním sa dedinského burana sa obohral už dávno. Skvelé pointy nahradil u divákov pocit, že niečo podobné už niekde niekedy videli. Nič nové. Väčšina seriálov končí mnoho dielov po tom, ako mali skončiť. Takých dielov, akým bol aj tento. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"To je ale vejška !! Řekněte mi seržante, kdybyste padal tady odtud dolů do tmy, křičel byste ??" - "To by slyšeli až v Timbuctoo !!" ;) V souvislosti s dialogem mezi Columbem a seržantem Degarmem si neodpustím menší faktografickou poznámku, která se mi zdá celkovému hodnocení navzdory mnohem zajímavější než jako domek z karet chatrné rozuzlení této epizody !! ;) Timbuctoo leží na severozápadě Kalifornie, kde zůstalo po skončení období tzv. zlaté horečky zcela opuštěno, a dnes tak platí za město duchů, přičemž se však jeho název odvozuje od slavného města Timbuktu v africkém Mali, z něhož pocházel podle legendy předek jednoho z horníků, který uprchl z otroctví.. A já se tedy ptám, kam až by dolehly dozvuky smrtelného křiku muže padajícího ze střechy ?? Ve městě duchů by je těžko někdo slyšel a dost pochybuji, že by Degarmo znal to druhé Timbuktu, africké..;) A rozhodně se mi doposud nepovedlo zjistit, zda se jedná o nějaký emerický rádoby vtipný idiom.. A tak si aspoň s něčím lámu hlavu vždy, když narazím na Vraždu s příliš mnoha notami, která po té stránce detektivní křížovky, či spíš osmisměrky, selhává tak moc, až se mi tomu nechce věřit.. No, nicméně předposlední neuvěřitelně roztomilá epizoda a další McGoohanův velmi slušný režijní příspěvek columbovské detektivní sérii jistě potěší především milovníky kvalitní filmové hudby, mezi něž se hrdě hlásím i já !! ;) Billyho Connollyho nelze nepovažovat coby bezohledného dirigenta - padoucha za Columbova více než slušného protivníka, potěší i účast Richarda Riehleho v roličce seržanta Degarma.. Vraždě s příliš mnoha notami odpustím nedostatek napětí i velmi nepřesvědčivé finále právě pro její roztomile hravou atmosféru, vtip, originalitu, lehkost i kouzelný filmově hudební kvíz.. ()

malylada

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Samotný zločin není špatný, ale celé to působí ledabyle natočeno. Samotné pátrání za pointou, šťourání je příliš jednoduché a vrtalo mi hlavou, jak Columbo od začátku mohl tušit, že se zločinem měl něco dočinění dirigent. Až příliš jednoduché a Columbo by si zasloužil lepší finish kariéry......6/10 ()

bloom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Billy Connolly je sice komik, ale dirigenta - parchanta taky umí. Ten díl se mi vlastně líbí víceméně kvůli němu a zajímavému způsobu vraždy. A samozřejmě kvůli Peterovi Falkovi. K sehranosti dua Falk-Connolly přispěl i dabing dvojice Klapka-Meduna. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já mám tento díl rád. Je sice nový, ale s klasickými se může téměř rovnat. Je tu důstojný protivník Billy Connolly a ani humor nechybí. Uznávám, závěrečné usvědčení nebylo nic moc (vlastně nebylo žádné, Columbo sice přišel na provedení vraždy, ale jediné, co měl proti pachatelovi v ruce, byl motiv, a vrah se dobrovolně vzdal sám), ale vzhledem k tomu, že je to předposlední díl, tak stejně musím dát 5 hvězdiček (kdyby to byl starší díl, bylo by to méně). Být to poslední díl, série by skončila důstojně. Jenže ne, my jsme se ještě museli dozvědět, že má Columbo rád noční život (hlavně proto ta pátá hvězdička tomuto dílu)... ()

Reklama

Reklama