Reklama

Reklama

Columbo - Série 1 (1971) (série)


Smrt nabízí pomocnou ruku (S01E02)

(epizoda)
  • Česko Trik z dětství (více)

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Brimmer sleduje manželku žárlivého nakladatele Arthura Kennicuta. Zjistí, že paní Kennicutová je svému muži nevěrná. Detektiv však nic netušícího klienta ubezpečí, že je všechno v pořádku. Má totiž vlastní plán, a sice vydírat paní Kennicutovou a dostat z ní informace o manželově podnikání. Jenže všechno se zvrtne, když detektiv v roztržce ženu uhodí a omylem ji usmrtí. Arthur Kennicut naléhá na poručíka Columba, aby případ co nejrychleji vyřešil. Proto najme právě Brimmera, aby policistovi pomáhal s vyšetřováním... (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

nash. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatímco Columbo už je v plné polní, na scéně je baloňák, plechovka, doutník i největší hity repertoráru od "eh, málem bych zapomněl" až po "moje žena vždycky říká...", téma nabízí změnu. Žádný dokonale promyšlený plán, ale improvizace vynucená neúmyslným zabitím. A ni taková komplikace však poručíka nerozhodí a svým nenápadně roztomilým způsobem jde své oběti po krku. I když musí odmítnout zajímavou nabídku. ()

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle díl je pro mě srdcovka. Vražda v afektu, kamerové vychytávky (těch brýlí se nemohu nabažit) a takřka dokonalý Robert Culp ve své životní roli. Měl jste to místo vzít, poručíku. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Víte, někdy mi přijde, že jsem se stal policistou proto, abych aspoň trochu odčinil ty lumpárny, co jsem dělal, jako kluk! Jeden z mých nejoblíbenějších dílů, kde se sešlo úplně vše. Zápletka, skvělá režie, hudba, úžasné herecké trio (Falk, Culp, Milland) a dokonalý dabing všech výše jmenovaných (Haničinec, Beneš, Vinklář). Klasika. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím jsem nenarazil na díl, který by mě nebavil. Ačkoliv všechny případy mají jednu velkou podobnost - vrah se vždy snaží Columbovi podsunout svoji verzi - poručík v baloňáku dokáže pokaždé překvapit svým instinktem a postřehem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možno by som mal kvôli jednej veci odobrať hviezdičku, ale je to proste stále klasický Columbovský prípad a navyše tu je Ray Milland. Columbo totiž má podľa môjho názoru dôkaz od začiatku v rukách, nechcem spoilerovať, ale kto videl a pamätá si scénu s "prehliadkou" dlaní, tak vie. Inak všetko perfektne šľape, záverečný trik je fajn, len sa už niečo podobné v tomto seriáli pieklo (ale to bolo až neskôr), menovite v časti Smrtiaca korunka. Tu je však prevedenie lepšie. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi opatrne pri Columbovi siaham po štyroch hviezdičkách, ale tento diel si ma získal. Columbo už v ňom disponuje svojimi typickými atribútmi, ale ešte nemá problém s ich nadužívaním, ako vo väčšine nasledujúcich dielov. Príbeh nie je príliš prekonštruovaný a postupu pri riešení nechýba vtip a lesť. Pre seba som si tento diel premenoval na "Zemiak natlačený do výfuku", aby sa to aj rýmovalo s pôvodným názvom. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně jeden z nejlepších Columbů. Režie sice není tak vynalézavá jako v případě Spielbergova prvního dílu ale přesto funguje, rozhodně neurazí a tak jako tak představuje vysoký nadprůměr. "Speciální efekty" v podobě záběrů běžících ve sklech Brimmerových brýlí mi přišly spíše otravné. Naštěstí jich tu nebylo mnoho. Také herectví je velmi slušné. Poprvé si tu mimochodem výrazněji zahrál i Columbův legendární vůz (mihne se ovšem zřejmě už v předchozí epizodě) a celkově se právě tady Columbo tak nějak "usazuje", pokud jde o základní charakteristiky jeho postavy. Poprvé se zde objevuje i jeden z oblíbených columbovských evergreenů jímž je podvržený důkaz, vedoucí ovšem neomylně k přiznání. To že celý ten příběh vlastně není moc pravděpodobný nechme raději stanou, to už se v detektivkách stává. Vymyšleno je to ale dobře a skvělé herecké výkony dávají příběhu takovou šťávu, že nad tím jak moc je to nepravděpodobné člověk vlastně ani moc neuvažuje... Celkový dojem: 80% ()

anais 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Columbo vyšetřuje vraždu manželky tiskového magnáta - vrahem je šéf jeho ochranky. Jako v mnoha dílech, poručík přivede vraha k doznání pomocí lsti. Příběhem se tedy díl nijak nevymyká, ovšem zpracování zasluhuje diváckou pozornost. Je tu mnoho netradičních úhlů kamery (z pohledu zavražděné), za netradiční lze považovat i záběr na vrahovu obrýlenou hlavu – v každém skle se promítá jiná část odklízení mrtvoly – je to nepřehledné, ale je radost vidět kreativitu s jakou tento seriál vznikal. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Geniální díl, stejně jako celá postava Columba, celou epizodu jsem se smál jak deptá vraha svýma narážkama. Nejlepší bylo, když se Columbo pokusil odejít z baráku skříňovými dveřmi. Kdo viděl, pochopí. 80% ()

anderson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 18.10.1975 (repríza ČST 2 = 15.7.1977) --- réžia českého znenia (ČST Praha) = BLANKA NOVÁKOVÁ --- pod názvom INŠPEKTOR COLOMBO: TRIK Z DETSTVA (13.2.2009) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Cely cas som vahal medzi 3 a 4*, ale nakoniec davam 3. Je to dobre vymysleny diel a zaporak je znova velmi schopny, ale mne bol dost nesympaticky a tentokrat som si preto prilis nevychutnaval to klasicke spickovanie medzi nim a Columbom. 7/10. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslím si, že se trošku tento seriál přeceňuje. Je sice zajímavě natočený, ale není nijak vybočující z průměru. Možná , vidět ho v roce 1971, tak budu taky nadšená, ale dnes už je to trochu vyčpělé. ()

Vyrida 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Méně sofistikovaný a tedy zároveň i dle mého méně zábavný případ nežli ten co jsme měli šanci vidět už dříve v pilotním díle. Postava vraha neslaná a na to, že má zkušenosti od policie a je šéfem velké úspěšné detektivní agentury, tedy moc hlavu panu Columbovi nezamotal. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V minulém dílu (Vražda podle knihy) jsme poznali jednoho z legendárních vrahů, Jacka Cassidyho, a zde se poprvé setkáváme s dalším - Robertem Culpem. Boužel, v českém dabingu v těchto dílech daboval Cassidyho i Culpa Vladislav Beneš, který se sice na Cassidyho hodí, ale ke Culpovi tento hlas vůbec neseděl. Navíc dva vrahové hned po sobě a se stejným hlasem...No, to je vedlejší...Vrah zabíjel v afektu, takže to neměl nijak zvlášť promyšlené. Prostě mrtvolu odhodil na kraji města a hrál jen na to, že by nikoho nenapadlo, aby byl s mrtvou nějak spojován. Vražda sice promyšlená nebyla, ale Columbova past ano. Vtipných momentů má tato epizoda dost, až chvílemi někdy Columbo působí jako popletený inspektor Clouseau. Není to úplně na čistých 5 hvězdiček, ale na 4 také ne, protože kvalitní díl to je. P. S. Columbo je zde na Nově dabován, tak jako ve většině prvních epizod, Petrem Haničincem. ()

Reklama

Reklama