Reklama

Reklama

Columbo - Série 1 (1971) (série)


Vražda podle knihy (S01E01)

(epizoda)
  • Česko Námět na detektivku (více)

Obsahy(1)

Ken Franklin je jedním ze dvou spoluautorů veleúspěšných detektivních románů. Ve skutečnosti se spíš stará o popularitu, zatímco skutečným autorem je pouze jeho partner James Ferris. Ten se však chce osamostatnit, což znamená ohrožení Franklinova rozhazovačného života. Jediným způsobem, jak si zajistit finanční příjem, je pro Kena pojistka pro případ Jamesova úmrtí. Muž proto připraví rafinovanou vraždu: zastřelí Jamese ve svém víkendovém domě ve chvíli, kdy muž mluví po telefonu se svou ženou Joannou. Ta si však myslí, že James je ve své kanceláři. Tam však poručík Columbo se svým týmem nenajde žádné stopy, tím méně mrtvolu. Kvůli jeho následným dotěrným otázkám Franklin rychle pozná, že žádná vražda není dokonalá... Po dvou samostatných televizních filmech s poručíkem Columbem odstartoval legendární seriál prvním „řádným" dílem 15. září 1971. Jeho režisérem se nestal nikdo jiný než budoucí filmařské eso, tehdy pětadvacetiletý Steven Spielberg. (Česká televize)

(více)

Recenze (96)

Douglas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ono by se asi mělo připomenout, že je to díl PRVNÍ (předcházely mu dva piloty, kde se ještě Columbo sám sobě, jak ho známe, tolik nepodobal). Spielberg s Falkem vlastně všechny typické znaky Columba teprve vymýšleli... Většina z nich prý ve scénáři nebyla. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I samotný Steven Spielberg kdysi točil pro TV (viz Duel) a natočil i tento díl Columba. A je to zrovna díl docela povedený. Hrdinou je spisovatel detektivek, který podle své knihy zavraždí svého "spoluspisovatele", s kterým tvořili "tvůrčí tým", protože ten se chtěl osamostatnit. Kdyby ovšem nebyli svědkové, možná by mu to i prošlo. Kdo ví. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl, kterému předcházely dva piloty, ale tam ještě nebyl Columbo takový jakého ho známe. Peter Falk se Stevenem Spielbergem všechny typické znaky vymysleli až v tomto díle. Díl je to velmi povedený a pointa, která je velmi jednoduchá, je skvěle zpracována. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Lahodně klasická detektivka. Spielbergův rukopis v ní ale až na pár záběrů nenajdete. Každopádně, jestli měl Steven opravdu prsty ve formování Columba, sláva mu. Manciniho hudba taky potěšila. ()

H34D 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spielbergova režie je zde naprosto standardní, a tak jeho epizoda v sérii dílů nevyniká tak, jako se stalo třeba u Night Gallery. První díl Columba je velice standardní i v ostatních aspektech, nabídne zajímavou zápletku a postupně zanechává indicie k jejímu rozuzlení. Detektiv Columbo zde hraje roli spíše vedlejší postavy - strejdu, který se vždy odněkud objeví a všimne si něčeho, co by ostatní hravě přehlídli... Pro mě osobně z dnešního pohledu žádný zázrak. 7/10 ()

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jistá ruka Stevena Spielberga je znát, byť mu bylo v době natáčení pětadvacet. Vypiplaná pointa a skvělé uskutečnění vraždy a závěrečné odhalení je naprosto odzbrojující. V roli vraha Jack Cassidy. Opravdu jedna z nejvydařenějších Columbovek. ()

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jack Cassidy je skvělej hajzlík. Má charizma, úlisnej úsměv, aroganci a sebedůvěru, chladnokrevnost, eleganci, šarm i vtip. To vytváří výbornej kontrast s osobou Columba, obzvlášť jeho krásně ironicky štiplavý poznámky na poručíkovu adresu. Jelikož jinak to není nijak výjimečnej díl, vyniká hlavně Cassidyho dobrým záporákem. Škoda, že si těch zloduchů nezahrál víc. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se vrah choval tak, že by i nejtupější detektiv pochopil, s kým má tu čest. Jenže proti němu stojí všemi mastmi mazaný svéráz Columbo ve zmačkaném baloňáku, s věčně nedokouřeným doutníkem a se spoustou dvojsmyslných otázek. Samozřejmě přiláká jméno režiséra, který se tehdy teprve hledal, ale rozhodně nezklamal (hovoří se samozřejmě o tom, že on spolu Peterem Falkem všem typickým znakům Columba teprve dávali tvář). Zrežíroval příběh autorské dvojice kriminálních příběhů, kdy ovšem jeden píše a druhý líže smetanu. A coby propagátor letité a velmi plodné spolupráce vybavuje svůj dům vzácnými obrazy. Až jednou autorovi dojde trpělivost a spolupráci chce ukončit. Což ho ovšem bude stát život. A Columbo dostane další případ. Jen škoda, že po slibném rozjezdu sestupujeme spíš na nižší rychlost. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Víte co je ironie? Tenhle nápad byl můj. Ještě předtím, než nám Steven Spielberg naservíroval žraloky, ufony či dinosaury, natočil ve svých pětadvaceti (!!!) letech tuhle vydařenou Columbovku. Columbovku, která oficiálně otevřela slavný seriál, jenž se poté natáčel ještě několik dalších dekád. Kromě několika záběrů či nájezdů kamer, kde okamžitě poznáte, kdo sedí na režisérské stoličce, si na nás ještě budoucí mistr připravil ve dvou scénách hudební mrknutí, která odkazují na oba starší pilotní filmy (první je z VRAŽDY NA PŘEDPIS a ozve se ve scéně po vraždě Jima Ferrise, kdy v chatě na pobřeží zvoní vrahovi telefon, druhé je z dílu VÝKUPNÉ ZA MRTVÉHO v sekvenci s paní La Sankovou v restauraci). Peter Falk je jako tradičně vynikající (zde ho poprvé dabuje Petr Haničinec) a Jack Cassidy hned na úvod ukázal, že bude patřit k nejlepším záporákům celé série. Skvělá práce. P.S. Všimněte si igelitové fólie na sedačce, těsně před první vraždou. Z toho mrazí. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Inšpektor Los Angeleskej polície Columbo sa postupom času prepracoval na pozíciu môjho najobľúbenejšieho seriálového, televízneho detektíva. Nie je to žiaden neohrozený akčný hrdina. Už vôbec nie vyšportovaný krásavec. Nedisponuje takmer žiadnou policajnou autoritou. Svojou vyzážou a oblečením by skôr zapadol do útulku pre bezdomovcov, ako na oddelenie vrážd. Jazdí na starom, hnusnom Peugeote a neustále obťažuje svoje okolie tlejúcou cigarou. Pôsobí nerozhodným, submisívnym dojmom. Pod týmto všetkým sa však v ňom skrýva geniálny vyšetrovateľ s citom pre detail. Dokáže páchateľa ukolísať predstieranou naivitou a popri tom ho lapiť do umne zosnovanej siete nezvratných dôkazov. Prestne tak to urobil aj v tejto epizóde. Ani neúspešný spisovateľ Ken Franklin, dvojnásobný vrah, neprešiel Columbovi cez rozum, aj keď mal svoj zločin veľmi dobre pripravený. Bola to „Vražda podľa knihy“. Výborná seriálová epizóda, ktorú v začiatkoch svojej úspešnej kariery zrežíroval Steven Spielberg. **** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Svižný díl, napínavý, s Columbem, dalo by se říci, v téměř-vedlejší roli. Podle řady nápaditých a ne úplně televizních záběrů lze poznat, že režisérem nebyl jen tak někdo. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Nie je to ešte úplne premakané, pretože ide iba o prvú časť, ale je to Columbo v Spielbergovej réžii. Takže by to mal každý povinne vidieť už len z princípu 9/10 ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělý díl s vypočítavým vrahem obligátně v podání pana Milnera.... a ta hudba, no jedna báseň, Mistr Mancini se opět předvedl a Mistr Spielberg ho jen doplnil scénou....! Jeden z nejlepších dílů seriálu. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na úvod komentáře si dovolím jednu poznámku. Kdybych někdy něco provedl, nechtěl bych, aby proti mě stál poručík Columbo. Sice bych byl ušetřen tvrdých kopanců a pěstí ala Cordell Walker, suchého britského humoru při zatýkání ala Bodie a Doyle, zlostného vrčení Rexe nebo občas popudlivého či nemístně vtípkujícího Olivera Heima z kriminálky Anděl, ale to všechno bych snášel možná raději než otázky detektiva, který se jeví zmateně, neustále si na odchodu vzpomíná, na co se ještě chtěl zeptat, čadí doutníkem pod nos a nakonec na nějaké banální větě či prkotině dokáže usvědčit. Columbo je zkrátka policejní génius a Vražda podle knihy je velmi zdařilým dílem kultovní kriminálky. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc děkuju za stále zvětšující se upoutávky na obrazovce během filmu. Dřív mi dělalo problém přečíst, na jaký že skvělý pořad se můžu těšit, ovšem teď už to přečtu naprosto v klidu i bez brýlí. A největší bomba je, když se ty upoutávky objeví ve dvou rozích najednou, to se můžu blahem přímo zbláznit... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z najlepších Columbov (a najstarších). Pointa je vymyslená skvele, ale na to sme v tomto seriáli zvyknutí. Tá prvá, premyslená vražda, bola takmer dokonalá. Tá druhá, improvizovaná, bola odfláknutá. Skvelý tip pre potencionálnych vrahov, ako sa vyhnúť zbytočným problémom. Zaujímalo by ma, ako by jednotlivé prípady končili na súde, myslím, že niekedy by to mali advokáti celkom jednoduché. Keď sa to tak vezme, tento tv film je jeden z najdôležitejších filmov filmovej histórie: uvádza sa ním slávny režisér, ktorý rozbieha jednu z najlepších televíznych sérií. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nedokážem posúdiť, čím prispel Steven Spielberg ku columbovskej sérii. Mne tento diel pripadol, ako typický a štyri hviezdičky mu dávam iba preto, že bol jedným z prvých. Vtedy ešte výstavba jednotlivých dielov série nebola ustálená a ten, neskôr nemenný štýl, sa iba vytváral. V tom vidím jeden z dôležitých rozdielov medzi pomerne vyrovnanými časťami celej série. ()

nash. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Falk se teprve rozjíždí, ale už má vše co Columba dělá Columbem. I když s tím vším zatím ještě trochu šetří, včetně svých pověstných „odcházecích“ otázek. Přesto první díl nasazuje laťku těm dalším poměrně vysoko. Má promyšlený zločin, dokonale slizkého padoucha, skvěle rozehranou hru nervů, která ty špatné zábavným způsobem vytáčí. A to vše v nepříliš tradičně pojaté sérii, kde nehledám stopy, které by vedly k odhalení zločince, ale drobné chyby, které vrah ve svém zdánlivě dokonalém zločinu udělal. No, a jako třešnička je tu možnost podívat se na Spielbergovy začátky. Co víc si od televizní detektivky přát. ()

Reklama

Reklama